ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Εντατικές προετοιμασίες για την απεργιακή μάχη της Κυριακής

Στην τελική ευθεία, με έμφαση στους χώρους δουλειάς, έχουν μπει οι προετοιμασίες για την οργάνωση της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στο Εμπόριο την Κυριακή 15 Ιούλη, τη μία από τις οκτώ Κυριακές κατά τις οποίες προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τα Σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους, «αξιοποιώντας κάθε μορφή δράσης και παρέμβασης. Με απεργιακές συγκεντρώσεις, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, με οργανωμένη παρουσία σε καταστήματα, εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα». Απευθύνοντας κάλεσμα και στους εργαζόμενους των άλλων κλάδων, υπογραμμίζει ότι «η κατάργηση της Κυριακής αργίας μάς αφορά όλους! (...) Το ξήλωμά της όλα αυτά τα χρόνια και από κλάδο σε κλάδο δεν θα σταματήσει στο λιανικό εμπόριο».

Στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Κυριακή, με αιχμή το αίτημα νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας, καλούν επίσης Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, καθώς και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα προχωρούν οι προετοιμασίες των πολύμορφων κινητοποιήσεων, με πρωτοβουλίες συντονισμού των εργαζομένων στο Εμπόριο, αυτοαπασχολούμενων και συλλόγων γυναικών.

Μετά τις αντίστοιχες συσκέψεις σε Αθήνα, Αγρίνιο, Χανιά και αλλού, αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία του τα ΔΣ των σωματείων των εργαζομένων στο Εμπόριο και τα ΔΣ των Εμπορικών Συλλόγων Λάρισας, Φαρσάλων, Τυρνάβου, Ελασσόνας, της ΟΕΒΕ Λάρισας και των σωματείων των ΕΒΕ.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Κατά τη διάρκεια της κοινής σύσκεψης που πραγματοποίησαν προχτές ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων της Αττικής, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), σύλλογοι και ομάδες της, αποφασίστηκε το εξής πρόγραμμα απεργιακών συγκεντρώσεων για την Κυριακή:

  • Κέντρο, 10.30 π.μ., πικετοφορία στην πλατεία Ομόνοιας.
  • Καλλιθέα, 10.30 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη.
  • Περιστέρι, 10.30 π.μ., συγκέντρωση (Καραθεοδωρή και Εθνικής Αντιστάσεως).
  • Νέα Ιωνία, 10 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Σημηριώτη.
  • Εκπτωτικό χωριό Σπάτων, συγκέντρωση στις 10.30 π.μ.

Αντίστοιχα απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε Πειραιά (10.30 π.μ., πλατεία Κοραή) και Ελευσίνα (10.15 π.μ., δημαρχείο).

Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλεί επίσης ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Στην υπόλοιπη χώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

-- Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

-- Πάτρα, 10 π.μ., στη συμβολή Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου.

-- Λάρισα, στις 9.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ηράκλειο, 10.30 π.μ., έξω από τα Δικαστήρια.

-- Χανιά, 11 π.μ., στον Κάτωλα.

-- Γιάννενα, 10.30 π.μ., στον πεζόδρομο Μιχαήλ Αγγέλου.

-- Κέρκυρα, 11 π.μ., στην πλατεία Γεωργάκη.

-- Αλεξανδρούπολη, 11 π.μ., μπροστά στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

-- Ρόδος, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
«Θετικό ισοζύγιο»... ευελιξίας και σκληρής εκμετάλλευσης

Τη διαρκή ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού και την εμπέδωση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας πιστοποιούν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» και για το μήνα Ιούνη, που δημοσιοποιήθηκαν χτες.

Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούνη έγιναν 283.201 νέες συμβάσεις εργασίας και 249.589 απολύσεις. Από τις προσλήψεις μόνο οι 127.793 ήταν πλήρους απασχόλησης (45,13%), ενώ οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης ήταν 119.321 (42,13%) και οι συμβάσεις με εκ περιτροπή απασχόληση ήταν 36.087 (12,74%).

Βέβαια, το ποσοστό της «ευελιξίας» είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς μεγάλο μέρος των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έχουν δηλαδή συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Χαρακτηριστικά, από τις 249.589 απολύσεις τον Ιούνη, σχεδόν οι μισές (122.311) ήταν λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Χαρακτηριστικό επίσης της μεγάλης κινητικότητας και προσωρινότητας του εργατικού δυναμικού είναι το γεγονός πως το α' εξάμηνο του 2018 έγιναν 1.359.805 προσλήψεις και 1.061.634 απολύσεις!

Παρότι και ο Ιούνης παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων κατά 33.620 θέσεις εργασίας, εντούτοις το ισοζύγιο αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον Τουρισμό, στοιχείο που επιβεβαιώνει την εποχικότητα της απασχόλησης. Ετσι, στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης οι προσλήψεις υπερβαίνουν τις απολύσεις κατά 29.816 θέσεις, ενώ το ισοζύγιο των προσλήψεων είναι θετικό κατά 24.319 θέσεις στον κλάδο των καταλυμάτων. Αντίστοιχα, όσον αφορά τα επαγγέλματα, οι προσλήψεις σε σερβιτόρους, τραπεζοκόμους και μπάρμαν έχουν θετικό ισοζύγιο κατά 22.473, ενώ μάγειρες και ψήστες σε ξενοδοχεία και εστιατόρια έχουν θετικό ισοζύγιο κατά 8.470 θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι σχεδόν ολόκληρο το «θετικό ισοζύγιο» (32.237 θέσεις εργασίας) προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών. Ο συνδυασμός των παραπάνω δείχνει ότι οι επιχειρήσεις - και ειδικά του Τουρισμού - προτιμούν να προσλαμβάνουν νέους κάτω των 25 ετών, αποκομίζοντας πρόσθετα κέρδη από τον «υποκατώτατο» μισθό που διατηρεί ατόφιο η κυβέρνηση και κάνοντας πλατιά χρήση του καθεστώτος της «μαθητείας», η οποία αποτελεί μια ακόμη σκληρή μορφή εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Λαϊκό γλέντι θα πραγματοποιηθεί ζωντανά στο στούντιο του webradio του ΠΑΜΕ, σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ. Ο Αναστάσης Κατσαβός και η παρέα του, στο πλαίσιο της εκπομπής «Λαϊκό Πάλκο», θα παρουσιάσουν ένα τρίωρο μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Κινητοποίηση για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων

Πικετοφορία - παρέμβαση για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων πραγματοποίησε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου (ΕΚΛ), εργαζόμενοι και σωματεία της περιοχής, τη Δευτέρα 9/7.

Αρχικά έγινε συγκέντρωση στο Αγαλμα των Μεταλλωρύχων στο Λαύριο, όπου ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση στη διάρκεια ημερίδας - φιέστας που πραγματοποιούσαν στο παλιό Μηχανουργείο το υπουργείο Εργασίας και ο δήμος Λαυρεωτικής.

Στη διάρκεια της παρέμβασης, ο Δαμασκηνός Μεντής, πρόεδρος του ΕΚΛ, επισήμανε ότι η Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς δεν γίνεται με ημερίδες και φιέστες από τους υπεύθυνους της διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων και τους εργοδότες. Ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει και εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική που δίνει όπλα στους εργοδότες να μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα. Παράλληλα, κατήγγειλε και τον δήμο Λαυρεωτικής που συνδιοργάνωσε την ημερίδα, την ώρα που, όπως τόνισε, δεν παίρνει ούτε τα υποτυπώδη μέτρα Υγείας και ασφάλειας για τους εργαζομένους του. Είναι, συνέχισε, ο δήμος χωρίς αποδυτήρια για τους εργάτες καθαριότητας, οι οποίοι υποχρεώνονται να μεταφέρουν στα σπίτια τους τα μικρόβια και να εκθέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την οικογένειά τους. Τέλος, υπενθύμισε ότι μόλις πριν 10 μέρες πέθανε εργαζόμενος στο δήμο Κορωπίου, περιμένοντας να φτάσει ασθενοφόρο από το Λαύριο, σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της Αττικής, στην οποία δεν υπάρχει ούτε για δείγμα γιατρός.

Μετά την παρέμβαση ακολούθησε πικετοφορία, η οποία ολοκληρώθηκε στο Εργατικό Κέντρο, ενώ υπογραμμίστηκε ότι το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και τα σωματεία θα κλιμακώσουν την πάλη για τη λήψη και την εφαρμογή των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Συμπαράσταση σε απλήρωτο κτηνοτρόφο

Στα δικαστήρια του Πύργου βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, σε ένδειξη συμπαράστασης σε συνάδελφό τους, ο οποίος βρίσκεται σε αντιδικία με εταιρεία γαλακτοκομικών που ενώ του οφείλει μεγάλο χρηματικό ποσό, του ανακοίνωσε ότι σταματά να παραλαμβάνει από αυτόν γάλα, δίχως ταυτόχρονα να τον εξοφλεί. Το δικαστήριο κάλεσε τις δύο πλευρές να καταθέσουν γραπτές εκθέσεις και αναμένεται να συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη βδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ασύδοτη δράση μεγαλεμπόρων - βιομηχάνων, οι οποίοι αξιοποιούν όλο το νομοθετικό πλαίσιο που είναι «κομμένο και ραμμένο» στα δικά τους μέτρα, αφήνοντας απλήρωτους τους παραγωγούς για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συμπιέζοντας τις τιμές παραγωγού για να αυξήσουν τα κέρδη τους, την ίδια ώρα που τα προϊόντα φτάνουν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση.

Σύσκεψη για την αγωνιστική προετοιμασία ενόψει ΔΕΘ

Σύσκεψη μελών Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων και των Επιτροπών Αγώνα σε κάθε κλάδο για την προετοιμασία της απάντησης της εργατικής τάξης ενόψει της 83ης ΔΕΘ οργανώνει σήμερα Τετάρτη η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα η παγκρήτια συγκέντρωση

Κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους του νησιού να συμμετάσχουν στην παγκρήτια κινητοποίηση που οργανώνει σήμερα Τετάρτη στον Αγιο Νικόλαο απευθύνουν τα Συνεργαζόμενα Συνταξιουχικά Σωματεία της Κρήτης. Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου ανακοινώνει πως η αναχώρηση των λεωφορείων από το Ηράκλειο θα γίνει στις 9 π.μ. από το άγαλμα του Βενιζέλου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org