ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέρα δράσης για ΣΣΕ με δικαιώματα και αυξήσεις μισθών

Από κινητοποίηση του κλαδικού Συνδικάτου τον περασμένο Μάρτη
Από κινητοποίηση του κλαδικού Συνδικάτου τον περασμένο Μάρτη
Μέρα δράσης, με σειρά από εξορμήσεις, περιοδείες, στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις σε όλη την Αττική, καθίσταται η σημερινή μέρα, από επιχειρησιακά σωματεία και παραρτήματα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής για ενίσχυση του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς και ανάκτηση απωλειών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες που έχουν πάρει επιχειρησιακά σωματεία σε χώρους όπου θα γίνουν στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις: Στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν», στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» και στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ», στο αεροδρόμιο.

Προγραμματίζονται επίσης:

-- Εξορμήσεις στη Δυτική Αθήνα, στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. περιοδεία στα καταστήματα επισιτισμού στο Περιστέρι, με τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του κλαδικού Συνδικάτου, Φώτη Δράκο.

-- Παρέμβαση στην επιχείρηση «Ben n' Jerry's» στο «Golden Hall» (Μαρούσι), ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης, προέδρου του Βορείου Παραρτήματος.

-- Στη Νέα Φιλαδέλφεια, εξόρμηση από το Βόρειο Παράρτημα του κλαδικού Συνδικάτου στα καταστήματα Επισιτισμού.

-- Στη Γλυφάδα, στις 6 μ.μ. εξόρμηση του Νοτίου Παραρτήματος στα καταστήματα Επισιτισμού.

Κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, τις μεγάλες αλυσίδες στον Επισιτισμό, στα κέτερινγκ, σε όλα τα επισιτιστικά καταστήματα, να οργανωθούν στο σωματείο, να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς και να διεκδικήσουν:

  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ. Υπογραφή Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
  • Υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων σε Ξενοδοχεία, Επισιτισμό και Ζαχαρώδη, με κάλυψη των απωλειών και ένταξη όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
«ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ»: Αγωνιστική απάντηση με συσπείρωση στο επιχειρησιακό σωματείο

Σε ανακοίνωσή του μπροστά στη σημερινή στάση εργασίας και τη Γενική του Συνέλευση, το επιχειρησιακό σωματείο στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Μετά από παρεμβάσεις του κλαδικού μας Συνδικάτου για τις συνθήκες εργασίας, για την εντατικοποίηση που επικρατεί, για το δικαίωμά μας να παίρνουμε άδειες που μέχρι πρόσφατα δεν μας δίνονταν, καταφέραμε να συγκροτήσουμε επιχειρησιακό σωματείο στην εταιρεία. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να γίνουν μέλη του σωματείου, προκειμένου με καλύτερους όρους να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, να ξεπεράσουν το φόβο και τους ενδοιασμούς τους ώστε κανένας εργαζόμενος να μην είναι μόνος του απέναντι στην εργοδοσία!».

«Οσοι μας λένε ότι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων είναι που φέρνει βελτίωση στη ζωή μας, λένε ψέματα!» τονίζει το σωματείο: «Για παράδειγμα, η "ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ" τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανοίξει πέντε νέα καταστήματα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και άλλα σε Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Χανιά. Εχουν έρθει, επομένως, καλές μέρες για τους εργοδότες, που αυξάνουν τα κέρδη τους. Το αντίθετο συμβαίνει όμως για μας τους εργαζόμενους. Ενώ μέχρι το 2012 αμείβονταν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση, σήμερα αμειβόμαστε με τους άθλιους μισθούς των 586 και 511 για τους κάτω των 25. Αύξηση των αφίξεων για μας σημαίνει μεγαλύτερος όγκος δουλειάς με αριθμό εργαζομένων πολύ μικρότερο από τις ανάγκες που υπάρχουν, δηλαδή ο κάθε συνάδελφος βγάζει δουλειά για 3 άτομα, τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής δεν υπάρχουν, αφού δε μας διατίθεται ο κατάλληλος εξοπλισμός για τη χρήση πολύ δυνατών απολυμαντικών και, παράλληλα, η κουζίνα ενός από τα καινούργια καταστήματα άνοιξε χωρίς να έχει άδεια πυρασφάλειας (!)».

Σχολιάζοντας τις ειρωνείες και τις νουθεσίες της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους που αντιδρούν σε αυτήν την κατάσταση, το Συνδικάτο σημειώνει: «Για αυτούς, είναι τεμπέλης ο εργαζόμενος που απαιτεί να δουλεύει πενθήμερο, 8ωρο, να κάνει διάλειμμα, να μη δέχεται τα κομμένα ρεπό και τις υπερωρίες και να μη δέχεται να βγάζει δουλειά που κανονικά θα έβγαζαν 3 εργαζόμενοι».

«Ηρθε η ώρα, όμως, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες (...) Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας όλοι, γινόμαστε πιο δυνατοί!», τονίζει η ανακοίνωση.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχέδιο κοινής δράσης για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης

Σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων του κλάδου της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, με πρωτοβουλία του Συλλόγων Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Αττικής «Ο Βύρων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ιωαννίνων «Ρόζα Ιμβριώτη» και το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Αιτωλοακαρνανίας, ενώ χαιρετισμό έστειλαν, καθώς δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Κεφαλονιάς - Ιθάκης και το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που έχει επεξεργαστεί το Διοικητικό Συμβούλιο του «Βύρωνα» και έχει εγκριθεί από τη Γενική του Συνέλευση. Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική, πλούσια συζήτηση για την ανάγκη ενιαίας οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων του κλάδου για την υπογραφή ΣΣΕ.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία κατέληξαν σε κοινό σχέδιο δράσης:

-- Με βάση το σχέδιο ΣΣΕ που διαμορφώθηκε από τον «Βύρωνα», θα οργανωθούν παρεμβάσεις σε κάθε περιοχή, αρχίζοντας από τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Κέντρα Μελέτης.

-- Τα πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικά υπογράφουν κοινή ανακοίνωση και καλούν τους εργοδότες σε διαπραγμάτευση μέσα στον Ιούλη.

-- Πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Σαββατοκύριακο 1 - 2 Σεπτέμβρη, τα σωματεία θα προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να ξεκινήσει ένας μήνας δράσης για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και κινητοποιήσεις σε εργοδοτικούς φορείς.

-- Αρχές Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης στους χώρους του κλάδου για το περιεχόμενο της Σύμβασης, καθώς και καμπάνια νέων εγγραφών. Στόχος είναι μέχρι τα μέσα Οκτώβρη να έχουν συναντηθεί αντιπροσωπείες των σωματείων με εργοδοτικούς φορείς της περιοχής τους, καθώς και να οριστεί συνάντηση για τις ΣΣΕ σε επίπεδο Ομοσπονδίας και εργοδοτικών ενώσεων.

Ο

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ: Σε στάση εργασίας, από το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, προχωρά σήμερα Τετάρτη το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, διεκδικώντας υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. Καλεί σε κινητοποίηση στις 9 π.μ. στον Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων και στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Στην κινητοποίηση καλούν επίσης οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών - Τεχνικών.

ΟΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέα στάση εργασίας (9 π.μ. - 11 π.μ.) θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη οι απολυμένοι και μη συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, με βασικό αίτημα τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθούν συγκέντρωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 9.30 π.μ. και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Η απόφαση για τη νέα κινητοποίηση πάρθηκε κατά τη συνέλευση που πραγματοποίησαν στις 5/7 οι απολυμένοι και μη συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης, έχοντας στο πλευρό τους τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης.

«ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ»: Σε νέα Γενική Συνέλευση, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, καλεί το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας τους εργαζόμενους της «Γεωανάλυσης ΑΕ». Είχαν προηγηθεί την περασμένη Πέμπτη επιτυχημένη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, με απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης. Στην αυριανή συνέλευση θα συζητηθεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων για την ανάκληση τεσσάρων απολύσεων εργαζομένων, ενάντια στις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς και για τη διεκδίκηση υπογραφής επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Υπερασπίζουμε τις συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα Δικαστήρια της Πάτρας διοργανώνει, σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, καθώς εκείνη την ώρα αναμένεται να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η ομάδα Καραγεωργόπουλου - Νικολάου, σε μια νέα προσπάθεια να προσβάλει τις δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες που τα σωματεία αυτά υπερασπίστηκαν, καθώς και τις αποφάσεις της νέας Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο σημειώνει:

«Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους της πόλης μας την προσπάθεια τρομοκράτησης δεκάδων συνδικαλιστών και σωματείων με μηνύσεις, γιατί τους προηγούμενους μήνες έπραξαν το σωστό και δίκαιο. Δεν ανέχτηκαν τη νοθεία και τις παρατυπίες της γνωστής ομάδας που κρατούσε για χρόνια το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με απάτες. Αυτών των λίγων που με ψέματα εξαπατούσαν και εξαπατούν άλλους συνδικαλιστές και εργαζόμενους για λογαριασμό των εργοδοτών. Εχουν χάσει κάθε έρεισμα πια και γι' αυτό με διάφορους τρόπους προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα. Τους έχουν ήδη καταδικάσει και απομονώσει χιλιάδες εργαζόμενοι και τα ζωντανά σωματεία τους.

Τις τελευταίες μέρες προσπαθούν εκ νέου με ασφαλιστικά μέτρα να προσβάλουν όλες τις αποφάσεις της νέας Διοίκησης, να ακυρώσουν την ίδια την υπόστασή της, τη νόμιμη εκλογή της μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Χέρι - χέρι με τους εργοδότες και άλλους μηχανισμούς προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στη νέα διοίκηση. Τους ενοχλεί ότι μετά από δεκαετίες υπάρχει μία διοίκηση που οργανώνει την απάντηση για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, που υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους.

Δεν πτοούμαστε, δεν κάνουμε πίσω. Η νοθεία και η απάτη δεν θα περάσουν.

Καλούμε όλα τα σωματεία, τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους της πόλης μας να υπερασπιστούν τις αποφάσεις της νέας διοίκησης, τις συλλογικές μας διαδικασίες.

Μόνο αυτοί μας κρίνουν και σε αυτούς απολογούμαστε».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org