ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ (ΟΕΝΓΕ)
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις με πανελλαδική στάση εργασίας στις 16 Ιούλη

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας) τη Δευτέρα 16/7 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την ίδια μέρα στις 12.30 μ.μ. προχωρά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς από την αντιλαϊκή πολιτική.

Οπως υπογραμμίζει, άλλωστε, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, η πρόσφατη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανέδειξε και στα ζητήματα των δημόσιων νοσοκομείων τις «φούσκες» της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια», επιβεβαίωσε για άλλη φορά ότι είναι μονόδρομος η μαζική, ενωτική, διεκδικητική, αγωνιστική δράση των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

«Μεταμνημονιακά» φούμαρα για τη συγκάλυψη της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

Οπως επισημαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου απάντησε με γενικόλογες υποσχέσεις για το ζήτημα των επικουρικών και για τον τρόπο που θα πάψει η επί μηνών απληρωσιά τους. Επανέλαβε τις εξαγγελίες για προκήρυξη μόνιμων θέσεων για το λοιπό επικουρικό πλην γιατρών προσωπικό, ωστόσο απέρριψε συγκεκριμένη πρόταση που είχε καταθέσει η ΟΕΝΓΕ για προκήρυξη ισάριθμων μόνιμων θέσεων στις αντίστοιχες ειδικότητες και στα αντίστοιχα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της πολιτικής διαιώνισης της εργασιακής ομηρίας και της επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας ότι... «πληρώνουμε το τίμημα της ενίσχυσης του συστήματος Υγείας»!

«Μόνο που "το τίμημα" (...) το πληρώνουν οι συνάδελφοι που είναι απλήρωτοι και που απολύονται μετά από χρόνια δουλειάς στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Το πληρώνουν οι ασθενείς που θα στερηθούν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Οι χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοί μας που επειδή δεν γίνονται μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, φεύγουν στο εξωτερικό», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Για την κλαδική συμφωνία, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν είναι σε θέση επί του παρόντος να πει κάτι παραπάνω για μισθούς και μόνιμες προσλήψεις, ισχυριζόμενος ότι... η κυβέρνηση «είναι σε φάση που προσπαθεί να σχεδιάσει τη μεταμνημονιακή περίοδο». Μετά τα επίμονα ερωτήματα της ΟΕΝΓΕ, παραδέχτηκε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το «κόστος συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν ειδικά μισθολόγια υπολογίζεται στο 1,1 δισ.», αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφάσεων». Παρέπεμψε δηλαδή στη «Δευτέρα Παρουσία» την ικανοποίηση του αιτήματος για άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012. Τα μόνα από τα αιτήματα της κλαδικής συμφωνίας για τα οποία δεσμεύτηκε ο υπουργός κάτω από την πίεση της ΟΕΝΓΕ, ήταν ο επανακαθορισμός των άγονων περιοχών με ενιαία κριτήρια (γεωγραφικά, πληθυσμιακά, επιδημιολογικά) και η δυνατότητα μετάθεσης σε γιατρούς που υπηρετούν σε μονάδες Υγείας στην παραμεθόριο και που τεκμηριωμένα πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν άγονες (π.χ. στους νομούς Λέσβου, Κιλκίς κ.α.) και όχι μόνο στις άγονες περιοχές Α'.

Για τις υπουργικές αποφάσεις περί ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, το υπουργείο ενημέρωσε ότι τα δύο σχέδια αποφάσεων που είχαν διαρρεύσει στις αρχές του περασμένου Μάη, δεν έχουν προωθηθεί ακόμα για ΦΕΚ, ενώ και από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η πρόθεση προώθησης σοβαρών αλλαγών που αφορούν την ιατρική εκπαίδευση, με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση για το περιεχόμενό τους με την ΟΕΝΓΕ.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι το πολυνομοσχέδιο που αφορά τους οργανισμούς Νοσοκομείων, την αναδιάταξη ΥΠΕ, ρυθμίσεις για το ΚΕΣΥ και ρυθμίσεις για την ιατρική εκπαίδευση, θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ
Ξεκινούν στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι

Να συμμετέχουν δυναμικά σε όλες τις κινητοποιήσεις που αρχίζουν σήμερα στον ΟΣΕ καλεί τους εργαζόμενους η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να δοθεί μάχη ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.

Οι κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών περιλαμβάνουν τρίωρες στάσεις εργασίας (5 - 8 π.μ., 1 - 4 μ.μ., 9 μ.μ. - μεσάνυχτα) σήμερα Τετάρτη, την Παρασκευή 13/7, τη Δευτέρα 16/7 και την Τετάρτη 18/7, ενώ κλιμακώνονται με 24ωρη απεργία στις 20 Ιούλη (για την προσωρινή δικαστική διαταγή και την αναστολή των κινητοποιήσεων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ βλ. αναλυτικότερα παρακάτω).

Κάλεσμα αγώνα για ενιαία ΣΣΕ και ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης

Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει πως «κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ, διοικήσεις εταιρειών και κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός κάνουν τα πάντα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στο Σιδηρόδρομο». Καταγγέλλει τις πρακτικές της κυβέρνησης στην ΕΕΣΤΤΥ, που προκειμένου να ικανοποιήσει «την απαίτηση των ιδιωτών για μείωση του αριθμού των εργαζομένων», προκήρυξε μετατάξεις. Οταν η προσπάθειά της έπεσε στο κενό, μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων, επιστράτευσε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. «Ετσι ανέλαβαν δράση οι "ΔΙΚΤΥΟΣΥΡΙΖΑΙΟΙ"», καταγγέλλει η Γραμματεία, «που έτρεξαν πρώτοι να κάνουν αιτήσεις, προσπαθώντας να παρασύρουν όσους εργαζόμενους μπορούσαν κι όταν ούτε αυτό έφερε αποτέλεσμα, προχώρησαν στην τρομοκρατία των εργαζομένων λέγοντας ότι η μόνη σωτηρία τους είναι η φυγή από τον ΟΣΕ».

«Για εμάς τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης. Η σημερινή αρνητική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας δεν αλλάζει σκύβοντας το κεφάλι και καταπίνοντας τα νέα κυβερνητικά παραμύθια. Μην περιμένετε τίποτε από τον παλιό, κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ) ούτε από τον καινούργιο (ΔΙΚΤΥΟ)», τονίζει η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ.

Καλεί σε αγώνα για:

-- Σιδηρόδρομο στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων. Να σταματήσουν τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις, κάθε μορφής, έμμεσης και άμεσης.

-- Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλες τις Σιδηροδρομικές Εταιρείες, με αιτήματα για: Κατοχύρωση απέναντι στις απολύσεις. Αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις, σταθερή δουλειά, 5θήμερο, διεκδίκηση 7ωρου. Κάλυψη από τη ΣΣΕ όλων των εργαζομένων με κάθε σχέση εργασίας. Κάλυψη των μαθητών από τη Σύμβαση και παραμονή τους στο Σιδηρόδρομο μετά το τέλος της μαθητείας. Μέτρα για βελτίωση των όρων υγιεινής και ασφάλειας - μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων.

Καλεί ακόμα σε κοινό αγώνα με το ταξικό κίνημα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων μείωση στην τιμή των εισιτηρίων και δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑΜΕΑ και των φοιτητών.

Στα δικαστήρια οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λίγες ώρες πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων, ζήτησε με προσφυγή της στο δικαστήριο να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές, αξιοποιώντας τη στάση των διοικήσεων των Σωματείων Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης ΟΣΕ (η πλειοψηφία τους ελέγχεται από το «Δίκτυο Σιδηροδρομικών» - ΣΥΡΙΖΑ).

Και ενώ η απόφαση πρόκειται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες, το δικαστήριο με προσωρινή διαταγή απαγόρευσε την απεργιακή κινητοποίηση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης. Στην απόφαση αυτή έσπευσε να συμμορφωθεί η πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών ΟΣΕ, η οποία καλυπτόμενη πίσω από αυτήν τη δικαστική διαταγή και τη στάση των δύο σωματείων, ανέστειλε τις απεργιακές κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ τις συνεχίζει για τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες εταιρείες (ΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ).

Το ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών καλεί τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για τη στάση της κυβέρνησης, το ρόλο των αστικών δικαστηρίων, αλλά και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία, που ουσιαστικά ευθυγραμμίζεται με αυτές τις αποφάσεις.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Συλλαλητήριο ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στην Ενέργεια

Κάλεσμα στους κατοίκους της περιοχής να δώσουν μαζικά το «παρών» στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα, αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο δημαρχείο, απευθύνουν τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας και Θεσπρωτίας, καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία από τους νομούς Ιωαννίνων, Αρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων για την εκμετάλλευση διαφόρων πηγών Ενέργειας σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο αυτών των αντιλαϊκών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, προωθούνται «επενδυτικά σχέδια» με τοποθετήσεις ανεμογεννητριών, παραχωρούνται οικόπεδα για εξόρυξη υδρογονανθράκων, δίνεται άδεια για την εγκατάσταση πέντε εργοστασίων στη ΒΙΠΕ για την επεξεργασία βιομάζας και ανοίγει το κεφάλαιο «φυσικό αέριο».

Τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία καλούν σε πάλη για: Να αρθούν άμεσα οι άδειες που έχουν δοθεί στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Διασφάλιση της κάλυψης των λαϊκών αναγκών. Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Σταθερή εργασία, με δικαιώματα και προστασία της υγείας και ασφάλειας όλων των εργαζομένων του κλάδου. Προστασία περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας με βάση τις σύγχρονες τεχνικές.

Στο συλλαλητήριο καλούν επίσης η Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων της ΕΕΔΥΕ, καθώς και απόδημοι Ηπειρώτες, οι οποίοι έχουν ορίσει αναχώρηση αύριο Πέμπτη, στη 1 μ.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Υγεία

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες συντονισμού και αγωνιστικής δράσης από σωματεία υγειονομικών, εργατικά συνδικάτα και μαζικούς φορείς σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

-- Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου έχουν προκηρύξει για σήμερα στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου, ενάντια στα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

-- Κάλεσμα στα ΔΣ των σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Λευκάδας να συμμετάσχουν μαζικά στη σύσκεψη που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, απευθύνει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 μ.μ., στην τραπεζαρία του νοσοκομείου.

-- Σωματεία και φορείς της Αργολίδας πραγματοποιούν παραστάσεις διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη, στις 10 π.μ., στο Νοσοκομείο Ναυπλίου και την Παρασκευή 13/7, στις 10 π.μ., στο Νοσοκομείο Αργους.

-- Στο πλαίσιο όσων αποφασίστηκαν στη σύσκεψη συμβασιούχων της Θεσσαλονίκης (επικουρικών γιατρών, επικουρικού λοιπού προσωπικού, ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ), αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση στην 4η ΥΠΕ, στη 1 μ.μ., για τους 20 επικουρικούς που μένουν εκτός παράτασης για 2ο έτος χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

-- Εργατικά σωματεία, σωματεία υγειονομικών και μαζικοί φορείς της περιοχής προγραμματίζουν πανηπειρωτική μέρα δράσης την Τρίτη 17/7, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε Υγεία - Πρόνοια.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org