ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
Σελ. /24
Αντιπροσωπείες ξένων Κομμουνιστικών Νεολαιών

Η Ilayda Fidan
Η Ilayda Fidan
Στο κάμπινγκ του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου φιλοξενήθηκαν αντιπροσωπείες ξένων Κομμουνιστικών Νεολαιών που απηύθυναν χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων το βράδυ του Σαββάτου.

Στο ρόλο που παίζει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια αναφέρθηκε ο Aleksandar Denic, Α' Γραμματέας της Ενωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών (Σερβία), σημειώνοντας:

«Το ΝΑΤΟ έχει στρατιωτικές βάσεις σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Σκοπός αυτών των βάσεων δεν είναι να φέρουν ειρήνη, αλλά να προκαλέσουν νέους πολέμους. Το ΝΑΤΟ θέλει να λεηλατήσει τους πόρους μας και τις βαλκανικές χώρες. Το ΝΑΤΟ υπερασπίζεται το μεγάλο κεφάλαιο. (...) Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη χώρα μας το 1999 και, κατά τη διάρκεια αυτής της εγκληματικής επίθεσης, ο βομβαρδισμός έγινε με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να καταπνίξει την αίσθηση ελευθερίας που υπάρχει στο λαό μας. (...)

Ενισχύουμε τον αγώνα της νεολαίας στην Ευρώπη για τη νέα κοινωνία χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κρίσεις, προσφυγιά, ανεργία, φτώχεια και καπιταλιστική εκμετάλλευση. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον μας!».

Ο Paolo Spena, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας, λέγοντας:

«Στην Ιταλία το 32% των νέων είναι άνεργοι. Είμαστε στην πρώτη θέση της Ευρώπης σε ποσοστό μη ενεργών νέων ανθρώπων: 25% των νέων ανθρώπων μεταξύ 18-24 χρόνων δεν φοιτούν ούτε εργάζονται.

Ο Aleksandar Denic
Ο Aleksandar Denic
Αυτή είναι η άμεση συνέπεια των αντιλαϊκών πολιτικών που στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, έχουν εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές, που μειώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και επιτίθενται στο δικαίωμα της μόρφωσης και τα κοινωνικά δικαιώματα». Μίλησε επίσης για τα έξι χρόνια από την ίδρυση του Μετώπου της Κομμουνιστικής Νεολαίας, προσθέτοντας ότι το 2014 «το Κόμμα μας πήρε το όνομα Κομμουνιστικό Κόμμα, συνεχίζοντας μια λαμπρή ιστορία στη χώρα που στο παρελθόν υπήρχε το μεγαλύτερο Κομμουνιστικό Κόμμα του δυτικού κόσμου», ενώ μίλησε με θερμά λόγια για την αντοχή του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στον οπορτουνισμό και κατέληξε τονίζοντας ότι «ο αδελφικός δεσμός που υπάρχει μεταξύ των Οργανώσεών μας είναι ένα παράδειγμα της ενότητας και της αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των νέων κομμουνιστών από όλο τον κόσμο».

Ακολούθως, η Ilayda Fidan, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο για τον ιμπεριαλισμό. Η αυξανόμενη επικέντρωση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή δεν εξηγείται μόνο από το προσφυγικό κύμα. Ξέρουμε ότι η πρόσβαση της Ρωσίας στη Μεσόγειο είναι ο κύριος λόγος που βαθαίνει τις αντιθέσεις εντός του συστήματος και οξύνει την επιθετικότητα των αστικών τάξεων αυτής της γεωγραφικής περιοχής. Ο ιμπεριαλισμός τελικά φέρνει πόλεμο και η μόνη δύναμη που είναι δυνατή να τον αντιμετωπίσει και ακόμα να τον αποτρέψει είναι η εργατική τάξη.

Ο Paolo Spena
Ο Paolo Spena
Οσο για την Τουρκία, δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, το ΝΑΤΟ αξιοποιεί τη χώρα μας ως τείχος ασφαλείας δίπλα στη Μέση Ανατολή και διεξάγει επεμβάσεις μέσω αυτών των στρατιωτικών βάσεων που βρίσκονται στη χώρα μας. Η φιλοδοξία της τουρκικής αστικής τάξης για τη βελτίωση της θέσης της μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα όχι μόνο απειλεί το λαό μας, αλλά βλάπτει σοβαρά και τους γειτονικούς λαούς, πρώτα και κύρια τη Συρία», είπε και ανέφερε αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις που έκαναν φέτος στη χώρα τους με αφορμή το ότι 50 χρόνια πριν φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη έριξαν στρατιώτες του 6ου Στόλου του αμερικανικού Ναυτικού στη θάλασσα...

Ομορφες στιγμές στην κατασκήνωση

Μαζί με όλα τ' άλλα, η ομορφιά αυτού του Διημέρου έγκειται και στη δυνατότητα που είχαν οι κατασκηνωτές να περάσουν πολλές όμορφες στιγμές χαλάρωσης στην κατασκήνωση. Αλλοι συμμετείχαν στους αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και μπιτς βόλεϊ, που παιζόντουσαν στα γήπεδα του χώρου, οι περισσότεροι απόλαυσαν τη θάλασσα και τις πισίνες, χαλάρωναν με παιχνίδια έξω από τις σκηνές ή διαβάζοντας τον «Οδηγητή» και τον «Ριζοσπάστη» που διακινήθηκαν στο χώρο και έγιναν ανάρπαστοι.

Με δυνατά τη μουσική!

Με μουσικές για όλα τα γούστα, κέφι, ζωντάνια και χορό έκλεισαν οι εκδηλώσεις του Σαββάτου στην κεντρική σκηνή του Διημέρου.

Καπνογόνα και πολύς ενθουσιασμός για τους Rebellion Connexion και τον Frank, που εκτός από τα γνώριμα τραγούδια τους παρουσίασαν και νέα από τους επερχόμενους δίσκους τους. Ολοι όσοι βρίσκονταν στη σκηνή τραγούδησαν δυνατά τους γνωστούς και αγαπημένους στίχους «Μυρίζει ακόμα γιασεμί ο Πειραιάς». Ακολούθησαν οι Altera Vitta, με ροκ ρυθμούς, στίχους όπως «σκλάβοι δεν θα γενούμε» και άλλα τραγούδια ενάντια στον καπιταλισμό και την εκμετάλλευση. Αφιέρωσαν μάλιστα σε όλα τα προσφυγόπουλα που είχαν την τύχη του μικρού Αϊλάν το «Ποιος είναι ο εχθρός σου;». Το ροκ συνεχίστηκε με τους KollektivΑ, με τα δικά τους δυναμικά τραγούδια και ωραίες διασκευές γνωστών κομματιών.

Ολα τα συγκροτήματα ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για την πρόσκληση, λέγοντας μάλιστα ότι είναι τιμή τους να παίζουν στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης.

Το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής ολοκληρώθηκε σχεδόν ...ξημερώματα, αφού μετά το πέρας των συναυλιών ακολούθησε λαϊκό γλέντι από συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Στην Πάτρα με συνθήματα αερόστατα γεμάτα!

«Χρόνια πολλά στο αερόστατο που κλείνει ένα χρόνο...», όπως έλεγε και το τραγούδι που σκαρφίστηκαν τα παιδιά και οι ομαδάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας
«Χρόνια πολλά στο αερόστατο που κλείνει ένα χρόνο...», όπως έλεγε και το τραγούδι που σκαρφίστηκαν τα παιδιά και οι ομαδάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας
Στο πλαίσιο του 27ου Διημέρου λειτούργησε για 6η συνεχόμενη χρονιά παιδική κατασκήνωση για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, τους μικρότερους φίλους της ΚΝΕ. Για πρώτη φορά φέτος, η παιδική κατασκήνωση άνοιξε τις πύλες της μια μέρα νωρίτερα, από την Πέμπτη 5 Ιούλη. Η συμμετοχή των ομάδων από όλη την Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά!

Και τις 4 μέρες ξεδιπλώθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο γι' αυτές τις ηλικίες. Ξεχωριστά μπορούμε να αναφέρουμε την παρακολούθηση της θεατρικής παράσταση «Κοντά στις ράγες» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ Κεντρικής Μακεδονίας «Τα Κόκκινα Αλεξίπτωτα», τις αθλητικές δραστηριότητες μέσα και έξω από τη θάλασσα, τις ομαδικές δραστηριότητες που άνοιγαν το έδαφος για να συζητήσουν τα παιδιά μαζί με τους ομαδάρχες τους θέματα όπως ο πόλεμος αλλά και το ποια πρέπει να είναι η απάντηση των λαών. Πραγματοποιήθηκε, ακόμα, επίσκεψη στο οινοποιείο «Achaia Clauss». Αυτά όμως που έκλεψαν τις εντυπώσεις όλων ήταν το πάρτι και το πέταγμα μικρών αερόστατων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου κυκλοφορίας του περιοδικού «Κόκκινου αερόστατου», που απ' ό,τι φαίνεται έχει κερδίσει ήδη τη θέση του στις καρδιές των μικρών αναγνωστών του!

Ο θερμός αποχαιρετισμός των ομάδων, η σιγουριά και η διαβεβαίωση ότι «θα τα πούμε και του χρόνου», αλλά και οι παραγγελίες για το τι θέλουν να έχει η ερχόμενη παιδική κατασκήνωση, φανερώνουν τη μεγάλη της επιτυχία!

Βίντεο για το Διήμερο

Στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ (www.kne.gr) και στο κανάλι της Οργάνωσης στο YouTube παίζει από χτες ένα σύντομο βίντεο που διατρέχει μια σειρά από στιγμές του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, για να το θυμούνται με νοσταλγία όσοι το έζησαν και να πάρουν μια γεύση, ζηλεύοντας, όσοι δεν βρέθηκαν εκεί...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org