ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βάζει πλάτη και στο νέο μνημόνιο

Eurokinissi

«Ρητή δέσμευση ότι δεν θα γυρίσετε την Κυριακή το βράδυ χωρίς συμφωνία παραμονής στην ΕΕ και το ευρώ», ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας χθες το απόγευμα στη Βουλή.

Διαβεβαίωσε ότι «η ΝΔ θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια» και πως «δεν σας εξουσιοδοτεί να πάτε σε ρήξη». Ωστόσο, πήρε απόσταση από το μείγμα των αντιλαϊκών μέτρων που προτείνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι «το μείγμα των μέτρων είναι δικός σας λογαριασμός» και αναζητώντας τη δικαίωση των πολιτικών της προηγούμενης συγκυβέρνησης ανέφερε πως «σε καμία περίπτωση δεν θα είχαμε τα ίδια μέτρα πριν πέντε μήνες».

Παραπέρα, έκανε λόγο για «βίαιη ωρίμανση της κυβέρνησης» για «διαπραγμάτευση ενός τρίτου μνημονίου με την υπογραφή σας» και ζήτησε να κλείσει «ο κύκλος μνημόνιο - αντιμνημόνιο». Υπερασπίστηκε τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και της Ευρωζώνης, τις οποίες εμφάνισε σαν μονόδρομο για το λαό, λέγοντας ότι «μέσα στο ευρώ να ξεπεράσουμε τη ζημιά που έγινε από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα». Επίσης ανέφερε πως ως ΝΔ «βρισκόμαστε εδώ, για άλλη μια φορά, ώστε εσείς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που ψηφίζετε την κυβέρνηση, να δεσμευτείτε δημόσια με το "ναι σε όλα" ότι θα στηρίξετε την κυβέρνησή σας. Δε βρισκόμαστε για να στηρίξουμε εμείς».

Η γραμμή του κόμματος είχε συζητηθεί και επαναβεβαιωθεί νωρίτερα στη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, υπό την προεδρία του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη, σε σύσκεψη με όσους βουλευτές του κόμματος συμμετέχουν στις Επιτροπές της Βουλής, όπου εξετάστηκε το μνημόνιο που κατέθεσε για ψήφιση η κυβέρνηση, αλλά και κατόπιν, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Στις συνεδριάσεις των οργάνων εκφράστηκε προβληματισμός για τις τακτικές Τσίπρα, διαγνώστηκε πρόθεση να εγκλωβίσει την αστική αντιπολίτευση στις μεθοδεύσεις του, εκφράστηκαν ακόμα και αμφιβολίες αν θέλει πραγματικά να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους που να διασφαλίζει τον ευρωμονόδρομο.

Επαναβεβαιώθηκε ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα βάλουν πλάτη στη σχετική ψηφοφορία, αναγνωρίστηκε ότι θα πρόκειται για ένα πολύ σκληρό τρίτο μνημόνιο με ευθύνη των χειρισμών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καταλήχτηκε οι όποιες τέτοιες ευθύνες να αναζητηθούν μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Επαναβεβαιώθηκε, εξάλλου, η θέση της ΝΔ πως «μέχρι την Κυριακή η χώρα θα πρέπει να έχει συμφωνία που θα την κρατά στο ευρώ και στην Ευρώπη». Οπως και η θέση ότι «η ΝΔ δίνει στον πρωθυπουργό, όχι μόνο εξουσιοδότηση να φέρει συμφωνία, αλλά και εντολή να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη και το ευρώ».

ΠΟΤΑΜΙ
«Ναι» για αποκατάσταση ρευστότητας στα μονοπώλια

Το Ποτάμι ψηφίζει «Ναι» και απαιτεί από τον πρωθυπουργό να πάει στην Ευρώπη και να φέρει συμφωνία παραμονής της χώρας πάση θυσία στο ευρώ και την Ευρωζώνη, υπογράμμισε ο Κ. Μπαργιότας, εισηγητής του Ποταμιού, στη συζήτηση χτες το απόγευμα στη Βουλή επί του επίμαχου νομοσχεδίου σε επίπεδο Επιτροπών.

Αυτήν τη συμφωνία, συνέχισε, πρέπει όχι μόνο να την υπογράψουμε, αλλά και να την εφαρμόσουμε, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, αναρωτώμενος αν είναι ικανή αυτή η κυβέρνηση να προωθήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι η χώρα χρειάζεται τεκτονικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που επιβάλλεται να τις κάνουμε μόνοι μας, θέλοντας έτσι να επιταχυνθεί και να εφαρμοστεί η ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Νωρίτερα, το πρωί, ο επικεφαλής του μορφώματος, Στ. Θεοδωράκης, βρέθηκε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μεταφέρει προσωπικά στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι η αστική αντιπολίτευση στηρίζει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο κλείσιμο νέας συμφωνίας με τους εταίρους και την εφαρμογή νέου μνημονίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ποταμιού, ο Στ. Θεοδωράκης ενημέρωσε τον Γιούνκερ τόσο για το θέμα της συμφωνίας όσο και για τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για επενδύσεις και «ανάπτυξη» στην Ελλάδα. «Τα 35 δισ. ευρώ είναι εδώ και σας περιμένουν» απάντησε ο Γιούνκερ δεσμευόμενος ότι η Κομισιόν μπορεί με «άμεσες διαδικασίες» να ενισχύσει απευθείας την «επιχειρηματικότητα» με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, άμεσης εκταμίευσης 35 δισ. ευρώ. Αλλη μια απόδειξη ότι όλα τα παζάρια τους, και το μνημόνιο που θα φορτώσουν στο λαό, βασικό στόχο έχουν την αποκατάσταση γραμμών ρευστότητας για τα ντόπια μονοπώλια.

ΑΝΕΛ
Στηρίζουν με επιφυλάξεις...

Μέσα από έντονες αντιπαραθέσεις, διαφωνίες και διαδοχικές συνεδριάσεις, διαδικασίες που δεν είναι άσχετες με την αναμόρφωση του αστικού συστήματος, είπαν οι ΑΝΕΛ το «ναι» στο νομοσχέδιο που περιέχει την αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης για το νέο μνημόνιο.

Από νωρίς χτες το πρωί και μέχρι που ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, τάχθηκαν κατά στο νομοσχέδιο οι βουλευτές Π. Χαϊκάλης, Στ. Ξουλίδου, Ν. Μαυραγάνης και Χαρ. Κατανάς. Η συνεδρίαση διακόπηκε στις 4 το απόγευμα, προκειμένου ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και να τον ενημερώσει για την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματός του. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε αμέσως μετά, προκειμένου να γίνει προσπάθεια να καμφθούν οι διαφωνίες των 4. Ενώ ο Π . Καμμένος φέρεται να είπε «δεν σας λέω τι να κάνετε. Είστε ελεύθεροι να αποφασίσετε κατά συνείδηση. Σας λέω όμως ότι εγώ θα στηρίξω τη συμφωνία γιατί δεν μπορώ να αφήσω τη χώρα να διαλυθεί».

Το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ μετέφερε μιλώντας στη συνεδρίαση των Επιτροπών ο ειδικός αγορητής του κόμματος αυτού, Δ. Καμμένος. Οπως ανέφερε, οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν υπέρ στη διαδικασία του κατεπείγοντος και στο νομοσχέδιο, προσθέτοντας ωστόσο ότι: «Οι ΑΝΕΛ σήμερα κάναμε μια εξαιρετικά δημοκρατική έντονη, αυστηρή προς όλα τα επίπεδα, επικριτική συζήτηση προς όλα. (....) Δεν είναι στιγμή επιπολαιότητας, ούτε να πούμε εύκολα ένα ναι, ένα όχι. Στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης με μια πολύ σοβαρή επιφύλαξη».

ΠΑΣΟΚ
Στηρίζει κι ας γκρινιάζει...

Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει «ναι» επί του νομοσχεδίου, ξεκαθάρισε χτες στη συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκος, προσθέτοντας πως αποτελεί στρατηγική επιλογή η παραμονή της χώρας στην ΕΕ, ενώ αναπαράγοντας τα εκβιαστικά για το λαό διλήμματα, ουσιαστικά υποστήριξε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η πολιτική σκληρής λιτότητας, για να μη γίνουμε «οι απόβλητοι της ΕΕ».

Το ΠΑΣΟΚ γενικά στηρίζει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ώστε να προχωρήσει στο τρίτο μνημόνιο και να διασφαλίσει την πορεία της χώρας στον ευρωμονόδρομο, από την άλλη όμως στηλιτεύει τις προσπάθειες Τσίπρα να διαχύσει τις ευθύνες της τέτοιας κατάληξης της υποτιθέμενης «περήφανης» διαπραγμάτευσής του τους προηγούμενους πέντε μήνες.

Ενδεικτικά όσα δήλωσε χτες ο Αν. Λοβέρδος: «Η διαδικασία που προτείνει η κυβέρνηση (σ.σ. στη Βουλή) είναι ανύπαρκτη θεσμικά και ο σκοπός της είναι να μοιράσει ο κ. πρωθυπουργός ευθύνες για τις εγκληματικές του ενέργειες επί πέντε μήνες τώρα. Εξουσιοδότηση, άλλωστε, για να διαπραγματευτεί έχει και από την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Δευτέρα...».

Εξάλλου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, που συνεδρίασε χτες υπό την Φώφη Γεννηματά, κινήθηκε στη γραμμή «όχι στη ρήξη με τους εταίρους, ναι σε συμφωνία, ναι στην ΕΕ και στο ευρώ». Ταυτόχρονα, τονιζόταν ότι ο Αλ. Τσίπρας «δεν πρέπεινα φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3»


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ