ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 2015
Σελ. /24
Το παράδειγμα του ΕΚΑΣ

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 3ο μνημόνιο, σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους ως το τέλος του 2019 και από το Μάρτη του 2016 «για το υψηλότερο 20% των δικαιούχων». Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό για τους συνταξιούχους, θυμίζουμε ότι το ΕΚΑΣ καταβάλλεται σε μηνιαία βάση με εισοδηματικά κριτήρια μόνο σε συνταξιούχους άνω των 65 ετών, αφού το 2012 η κυβέρνηση κατάργησε το ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 65 ετών, διάταξη που κρατά σε ισχύ και η σημερινή κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια: Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει τα 8.472,09 ευρώ και το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης να μην ξεπερνά τα 850 ευρώ μηνιαίως. Ανάλογα με το ποσό του εισοδήματος, το επίδομα για την πλειοψηφία των δικαιούχων κυμαίνεται από 57,5 έως 230 ευρώ το μήνα. Επομένως, το «ξήλωμα» θα αρχίσει από εκείνους που μετά από μια ζωή στη δουλειά, εξασφάλισαν μια σύνταξη λίγο πάνω από 800 ευρώ και θα επεκταθεί σε όσους φυτοζωούν κυριολεκτικά με συντάξεις των 300 και 400 ευρώ. Και βέβαια, αυτό είναι ένα μόνο μέρος της σαρωτικής μεταρρύθμισης που έρχεται σε βάρος των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.

Εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση

Με αφορμή τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, το ΚΚΕ έδειξε την ανάγκη να αναδειχτεί ο λαός σε πραγματική αντιπολίτευση, απέναντι στην ενιαία στρατηγική των κομμάτων του κεφαλαίου. Τότε βέβαια, η «αντιμνημονιακή» ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο απόγειο, καθώς διεκδικούσε τη διακυβέρνηση και στη βάση αυτή έκανε «αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση και στις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις. Σήμερα, η εικόνα είναι πλέον πιο καθαρή. Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση, ετοιμάζεται να υπογράψει και να ψηφίσει ένα 3ο μνημόνιο με σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα. Οι άλλες δυνάμεις, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ποτάμι, τάσσονται ανοιχτά στο πλευρό του και δε βγάζουν «κιχ», ενώ η ψευτοκριτική της φασιστικής Χρυσής Αυγής δεν μπορεί να συγκαλύψει τις σχέσεις της με ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου και τις διασυνδέσεις της με διάφορα κέντρα μέσα στην κυβέρνηση. Επομένως, μοναδική αντιπολίτευση απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα και τη στρατηγική που τα επιβάλλει, είναι το ΚΚΕ. Η θέση του για την αναγκαιότητα να οργανωθεί τώρα μια ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, με ανασύνταξη του κινήματος και τη συγκρότηση μιας ισχυρής Λαϊκής Συμμαχίας, επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις, σαν προϋπόθεση για να δοθεί διέξοδος υπέρ του λαού.

Η θύελλα...

Αφού δε γίνεται να κρύψουν τη νέα θύελλα που ετοιμάζεται, θα προσπαθήσουν να την υποβαθμίσουν. Ο λόγος για την ιδεολογικοπολιτική επιχείρηση που θα ξετυλιχτεί ολόπλευρα, συντονισμένα και καλοσχεδιασμένα το επόμενο διάστημα, ώστε (ειδικά η κυβέρνηση, αλλά και άλλες αστικές δυνάμεις) να πείσουν το λαό να δεχτεί αγόγγυστα τα νέα βάρβαρα μέτρα που του φορτώνουν. Ας πούμε, η χτεσινή «Αυγή» εντόπιζε «δυσκολίες» που «εμπεριέχει» η κυβερνητική πρόταση, για να περιγράψει τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα έχουν τα «προαπαιτούμενα» μιας πιθανής συμφωνίας για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θέλει πολύ θράσος το να περιγράφεις ως ...«δυσκολίες» μια άνευ προηγουμένου καταιγίδα που θα ισοπεδώσει το επίπεδο ζωής ενός λαού, όταν αυτό ήδη καταβαραθρώθηκε την τελευταία 5ετία. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι η ηθική. Αποκαλύπτεται ακόμα μια φορά η αποφασιστικότητα με την οποία το κεφάλαιο τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, προκειμένου να σώσει και να αναβαθμίσει τη δική του θέση, νόμος της καπιταλιστικής οικονομίας από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς διαχειριστής της αστικής εξουσίας (όσο «καλοπροαίρετος» κι αν εμφανίζεται). Και μαζί μ' αυτή, αποκαλύπτεται και η αποφασιστικότητα με την οποία θα ξεχυθούν για να «μαντρώσουν» κάθε εργατική - λαϊκή συνείδηση, για να πειστεί ο λαός να νιώθει κι ευγνωμοσύνη, ακόμα και ανακούφιση, που η κυβέρνηση «κατέληξε σε μια συμφωνία».

... κι οι «δυσκολίες»

Και πάνω σε αυτό το έδαφος θα αξιοποιηθούν μια σειρά ύπουλα επιχειρήματα. Για παράδειγμα, το ίδιο ρεπορτάζ της «Αυγής» επέλεγε να επισημάνει πως τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας (δηλαδή τα αντιλαϊκά μέτρα) «θα απλώνονται σε διάρκεια τριών χρόνων αντί να εφαρμοστούν άμεσα και μαζικά εντός του επόμενου ενάμιση χρόνου, όπως θα συνέβαινε με ενδεχόμενη συμφωνία πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος». Δηλαδή, τι μας λένε ουσιαστικά; Οτι, πρέπει να μας νοιάζει όχι το ότι θα χειροτερέψει κι άλλο η ζωή μας, αλλά ότι αυτό θα γίνεται σιγά - σιγά. Και ακριβώς σ' αυτό το «σιγά - σιγά» επενδύουν πολλά, και για την αρπαγή της λαϊκής συναίνεσης και για την ενίσχυση της «κοινωνικής συνοχής» και για την ποδηγέτηση του ταξικού εργατικού κινήματος και για την ενσωμάτωση λαϊκών στρωμάτων που στη συνείδησή τους ο ευρωμονόδρομος κλονίστηκε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ολα τα παραπάνω φωτίζουν την ανάγκη, μαζί με την ακούραστη δράση για την οργάνωση της αντίστασης, της διεκδίκησης και της αλληλεγγύης, να αποκρουστεί η προπαγανδιστική επίθεση που δέχεται ο λαός μας από τα κυβερνητικά και άλλα αστικά επιτελεία να αποδεχτεί τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1829 Συνέρχεται η Δ' Εθνοσυνέλευση στο Αργος, κατά την οποία εγκρίθηκε η πολιτική του Ι. Καποδίστρια, συγκροτήθηκε η Γερουσία και αποφασίστηκε η κοπή εθνικού νομίσματος (του «Φοίνικα»).

1832 Γεννιέται ο Χαρίλαος Τρικούπης, 7 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1921 Νικά η λαϊκή επανάσταση στη Μογγολία υπό την καθοδήγηση του Σούχε Μπατόρ και με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ρωσίας.

1937 Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης Τζορτζ Γκέρσουιν.

1941 Πεθαίνει ο Αρθουρ Εβανς, ο Βρετανός αρχαιολόγος που ανακάλυψε την Κνωσό.

1962 Ψηφίζεται επί της αρχής το νομοσχέδιο για την κατάργηση των έκτακτων μέτρων της περιόδου του Εμφυλίου Πολέμου. Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η ΕΔΑ και η Ενωση Κέντρου το καταψηφίζουν - η τελευταία με τον ισχυρισμό ότι το νομοσχέδιο στρέφεται εναντίον της.

1964 Πεθαίνει ο Μορίς Τορέζ, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Γαλλίας και ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1972 Η Κούβα γίνεται πλήρες μέλος του Συμβουλίου Οικονομικής Αλληλοβοήθειας (ΚΟΜΕΚΟΝ) και η πρώτη λατινοαμερικανική χώρα που εντάσσεται επισήμως στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο.

1983 Τα στρατεύματα του δικτάτορα της Χιλής στρατηγού Πινοσέτ καταλαμβάνουν το Σαντιάγκο, προκειμένου να αποτρέψουν την εξέγερση που πυροδοτεί η τρίτη μέρα διαμαρτυρίας του λαού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ