ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Κόλαση φωτιάς παντού, απ' άκρη σ' άκρη τη χώρα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Κάθε χρόνο συμβαίνει η ίδια ιστορία. Δάση που καίγονται, καλλιέργειες που αφανίζονται, περιουσίες που χάνονται, αλλά και ανθρώπινες ζωές που θυσιάζονται. Οι κυβερνήσεις αποδίδουν τις δασικές πυρκαγιές στις κακές καιρικές συνθήκες, σε ανήθικους εμπρηστές, σε πράκτορες που υπονομεύουν τον τουρισμό της χώρας. Αποδίδουν ευθύνες παντού εκτός από τις ίδιες. Στα ίδια χνάρια βαδίζει και αυτή η κυβέρνηση.

Από τη μια διαφημίζει τις προσπάθειες που κάνει για να ενισχύσει τις δυνάμεις που παρατάσσει κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Από την άλλη ενισχύει τον εχθρό. Αυτός είναι τα κυκλώματα των εργολάβων, των αυθαιρετούχων, των καταπατητών, που έχουν «αβάντα» κυβερνητικά νομοσχέδια που νομιμοποιούν καταπατήσεις που έχουν γίνει διαχρονικά σε δάση και δασικές εκτάσεις. Επίσης δίνουν τίτλους κυριότητας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν είχαν κυριότητα και αλλάζουν τη διαδικασία των πράξεων αποχαρακτηρισμού προς το χειρότερο.

Και μπορεί το κράτος να έχει κινητοποιήσει 5.000 υπαλλήλους της Πυροσβεστικής, για να αντιμετωπίσουν 153 περιστατικά πυρκαγιών που έκαιγαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, καθώς και μεγάλα εναέρια μέσα, τα οποία έχουν κάνει πάνω από 1.000 ώρες αεροπυρόσβεσης και έχουν μετακινήσει σε διάφορα σημεία της χώρας 1.500 πυροσβέστες. Πλην όμως τα αποτελέσματα σε αρκετές περιπτώσεις είναι πενιχρά. Τραυματίστηκαν δέκα πυροσβέστες, από τους οποίους οι τέσσερις νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Σάμου με αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος χτες μαίνονταν πυρκαγιές στις εξής περιοχές της χώρας:

Σάμος: Η πυρκαγιά έχει τρία μέτωπα. Το ένα στα χωριά Βουρλιώτες - Μανωλάτες. Το δεύτερο στην Πούντα προς Πυθαγόρειο και το τρίτο στο Νιοχώρι. Στον τόπο βρίσκονταν 750 πυροσβέστες με 65 οχήματα, έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Φθιώτιδα: Η φωτιά έκαιγε σε Αταλάντη - Μαλεσίνα, καθώς και στα χωριά Γολέμη, Κόλακα και στον Μπράλο. Στην περιοχή επιχειρούσαν 110 πυροσβέστες με 24 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων, δυο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Την Κυριακή στο νομό είχαν εκδηλωθεί φωτιές σε 26 σημεία. Σύμφωνα με τον νομάρχη Τ. Μπέλλο, έχει καεί το 1/6 του νομού. Οι φλόγες «έγλειψαν» τα σπίτια στη Μακρακώμη και κατέστρεψαν το χωριό Γερεκλί. Κινδύνεψαν τα Λουτρά Πλατυστόμου και το Βούζι στο Δομοκό. Η φωτιά πλησίασε και την Αταλάντη.

Πυρκαγιά μαινόταν και στα Οινόφυτα Βοιωτίας, όπου επιχειρούσαν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ενώ αναζωπυρώθηκε στη Ριτσώνα.

Εύβοια: επικρατούσε η ίδια κατάσταση στην περιοχή Σπανοράχη Φαράκλας κοντά στο Μαντούδι.

Στη Συκή Πηλίου, στο Δήμο Αφαιτών, η φωτιά έκαιγε δάσος της περιοχής, ενώ 50 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και ένα αεροπλάνο προσπαθούσαν να τιθασεύσουν τις φλόγες.

Στη Ραδιά Μητρόπολης στην Καρδίτσα επιχειρούσαν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Φωτιά υπήρχε και στα Αμπελάκια της Λάρισας.

Αλλες πυρκαγιές μαίνονταν στην Κοστανιανή Δωδώνης, όπου επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και ένα ελικόπτερο, στην Κοκαλιανή - Αλφειούσα Πύργου όπου βρίσκονταν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, δυο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, στα Τριλάνερα - Μαριές Ζακύνθου, στο Παναρύτιο Κορινθίας, στο Μεσοπόταμο Καλαμάτας και στη Θάσο όπου ήταν 40 πυροσβέστες, οχτώ οχήματα και δυο αεροπλάνα.

Υπό έλεγχο ήταν οι φωτιές στη Στροφιλιά Ευβοίας, στο Ελαφοχώρι και στο Πολύνερο Καβάλας, στα Φουρνά Καρπενησίου, στο Δήλεσι Σχηματαρίου, στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Εσβησαν στο Μαραθώνα, στην Αιγανή Πιερίας, στην Τουρλάδα Καλαβρύτων και στην Πάρο.

«Κακό μάτι» η πολιτική γης

Οι φωτιές συνεχίζονται και οι κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι γίνεται ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει, άλλοι επιδεικνύουν τον εναέριο στόλο πυρόσβεσης, άλλοι εξαίρουν την υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών, άλλοι κάνουν λόγο για εμπρησμούς κοιτώντας με νόημα την ανατολική πλευρά του Αιγαίου και επικαλούνται τον... κακό μας τον καιρό. Εμφάνισαν, μάλιστα, πίνακες που αποδείχνουν ότι έχουμε μέσα περισσότερα και καλύτερα από αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Παρά όμως τους 227 τόνους νερού που ρίχνουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα ανά ώρα, κάθε καλοκαίρι τα δάση της Ελλάδας αφανίζονται.

Αραγε ποιος να 'ναι η αιτία; Μήπως η... κακούργα κοινωνία ή η κακιά μας μοίρα; Ποιο μάτι φθονερό μας «ματιάζει» εδώ και 26 χρόνια που μετράμε χιλιάδες καμένους κορμούς δέντρων στης Ελλάδας την ολόμαυρη ράχη;

Το «μάτι» αυτό λέγεται πολιτική γης. Μια πολιτική που αντιμετωπίζει το δασικό μας πλούτο σαν πεδίο κερδοσκοπίας αντί για κοινωνικό αγαθό. H κυβερνητική πολιτική περιορίζει τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τα δάση, διατηρεί τις μεγάλες ελλείψεις στις υπηρεσίες που ασχολούνται με τη διαχείρισή τους, δεν υλοποίησε τον ενιαίο φορέα δασοπροστασίας, δεν υλοποίησε το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάση που τους εξασφάλιζε μια ελάχιστη προστασία, η καταγραφή των δασικών εκτάσεων προχωρά με αργούς ρυθμούς, ξεχώρισε την καταστολή των δασικών πυρκαγιών από την πρόληψη και την προκαταστολή, ανέθεσε τη διαχείριση και προστασία δασικών οικοσυστημάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα, έχει έτοιμο σχέδιο νόμου που νομιμοποιεί καταπατήσεις...

«Τα χρήματα που δίνονται για τη διαχείριση και προστασία των δασών είναι ανεπαρκή» μας λέει το μέλος της διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Αντώνης Ραλλάτος. «Τα τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο δίνεται το 0,48% του προϋπολογισμού. Τα δάση είναι κοινωνικό αγαθό, οι κυβερνήσεις, όμως, το αντιμετωπίζουν σαν πεδίο κερδοσκοπίας. Αυτό φαίνεται και από τις νομιμοποιήσεις, που γίνονται κατά καιρούς, όλων των καταπατήσεων και των παράνομων ενεργειών που γίνονται στα δάση».

«Πέρσι υπήρχε μια συγκυριακή επιτυχία του κρατικού μηχανισμού που επαναπαύθηκε στις δάφνες του», συνεχίζει ο Α. Ραλλάτος. «Δεν ενισχύθηκε ο τομέας της πρόληψης που είναι απαραίτητος. Τα κονδύλια μειώθηκαν κατά 30% σε σχέση με το 1998. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καθαρισμοί, που είναι βασικό μέρος της πρόληψης, δεν έχουν γίνει στην Αττική. Αυτό συνέβη διότι τα κονδύλια εγκρίθηκαν το Μάη, όταν είχε αρχίσει η αντιπυρική περίοδος. Αυτό το διάστημα απαγορεύεται η χρήση μηχανικών μέσων, όπως είναι τα αλυσοπρίονα με τα οποία γίνονται οι καθαρισμοί. Οπότε θα γίνουν μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου...».

Εκτιμάται ότι το 65% των δασικών εκτάσεων είναι δημόσιες. Από αυτές το 50% έχει καταγραφεί. «Υπολογίζεται ότι με το 35% "παίζεται παιχνίδι" με το ιδιοκτησιακό», συμπληρώνει ο Α. Ραλλάτος.

«Αυτό που θέλει να "περάσει" σαν αντίληψη η κυβέρνηση στην κοινή γνώμη, είναι ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το φαινόμενο αυτό» μας λέει το μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Κώστας Μπέσσης. «Αποσιωπά την ευθύνη της για το ότι δεν υπάρχει, στην ουσία, Κτηματολόγιο, ότι τα δάση μένουν ακαθάριστα γιατί δίνονται ψίχουλα, ότι μέσα στο καλοκαίρι προωθεί νομοσχέδια που νομιμοποιούν αυθαίρετα. Ο κρατικός μηχανισμός είναι ανέτοιμος διότι μετά τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική, άλλαξε η φιλοσοφία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών», συμπληρώνει. «Ο τομέας αυτός ανατέθηκε σε μια υπηρεσία που αντιμετωπίζει "κλειστές" πυρκαγιές. Δυο χρόνια τώρα η κυβέρνηση δε λέει το παραμικρό για το κόστος. Ο ενιαίος φορέας δασοπροστασίας θα στοίχιζε λιγότερο».

ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
Υπεύθυνοι όλοι εκτός από την κυβέρνηση

«Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει ο θεός που μας μισεί...». Κάπως έτσι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την - για άλλη μια χρονιά - απαράδεκτη κατάσταση με τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τον πράσινο πλούτο της χώρας. Γιατί, σύμφωνα με τις δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, και αεροπλάνα έχουμε και συντονισμό έχουμε, αλλά μας κατατρέχει ο καιρός.

Το μεσημέρι της Κυριακής έγινε σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Βάσω Παπανδρέου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος. Οπως ανακοινώθηκε, σκοπός της σύσκεψης ήταν η εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στη Σάμο και ο συντονισμός των προσπαθειών κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Μετά τη σύσκεψη, οι δύο υπουργοί προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις άσχημες εντυπώσεις που προκάλεσε η αδυναμία αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Ετσι και οι δύο έσπευσαν να μιλήσουν για «ακραία καιρικά φαινόμενα», «υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι», που εμποδίζουν κάθε προσπάθεια κατάσβεσης. Απέδωσαν τις κατηγορίες και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων περί έλλειψης μέσων πυρόσβεσης και συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών, στην απόγνωση που προκάλεσε η καταστροφή των περιουσιών τους.

Συνέχισαν μιλώντας περί πυρκαγιών που πλήττουν συνολικά τη Νότια Ευρώπη, προσπαθώντας να δείξουν ότι το πρόβλημα είναι γενικό και δεν αφορά αποκλειστικά τη χώρα. Ακολούθως υποστήριξαν ότι η χώρα διαθέτει φέτος περισσότερα από το παρελθόν εναέρια μέτρα πυρόσβεσης και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης συμπλήρωσε πως σε ακραίες καιρικές συνθήκες «τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά πράγματα. Οι βολές με πολύ ισχυρούς ανέμους και πολύ υψηλές φωτιές, δυστυχώς δεν έχουν αποτέλεσμα...». Με άλλα λόγια «έχουμε απ' όλα, αλλά μας φταίει ο καιρός.»

Πέρα από τις προσπάθειες απομάκρυνσης των ευθυνών - κάθε καλοκαίρι η χώρα καίγεται και πάντα φταίει κάτι, αλλά ποτέ οι κυβερνώντες και όποιοι άλλοι αρμόδιοι - εύλογη ανησυχία προκάλεσαν οι «διαβεβαιώσεις» περί βοήθειας προς τους πληγέντες από την καταστροφή. Η Β. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «μόλις ελεγχθεί η κατάσταση θα μεταβεί στη Σάμο κυβερνητικό κλιμάκιο για να γίνει καταγραφή των ζημιών και θα υπάρξουν από την πολιτεία μέτρα όπως σε άλλες καταστροφές, σεισμούς ή πλημμύρες».

Η εμπειρία ακριβώς από αυτές τις προαναφερόμενες καταστροφές δείχνει ότι η κυβερνητική καταγραφή πάντα μείωνε το μέγεθος της καταστροφής και οι συνακόλουθες αποζημιώσεις και λειψές ήταν, και λίγους αφορούσαν, και καθυστερημένα δίνονταν.

  • Αργά χτες το βράδυ και ενώ ήταν πλέον φανερό σε όλους ότι η κατάσταση - ειδικά στη Σάμο - είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η κυβέρνηση συνέχιζε τις συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων για να επιδείξει «έργο». Στο υπουργείο Εσωτερικών, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης επανασυσκέφθηκαν για να επαναλάβει κατόπιν η Β. Παπανδρέου όσα είπε την Κυριακή και να επιρρίψει ευθύνες για την καταστροφή στον καιρό και τις πολλές πυρκαγιές.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Φταίει «ο κακός μας ο καιρός»!

Εξοργιστική και συνάμα γελοία προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει τις ευθύνες στα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και ταυτόχρονα να κρυφτεί πίσω από τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων - «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα πολιτισμού και αγωγής»,  ισχυρίζεται   ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε μια εξοργιστική και συνάμα γελοία επιχείρηση μετάθεσης των εγκληματικών ευθυνών της στον...«κακό μας τον καιρό» και στις ακραίες καιρικές συνθήκες, έχει επιδοθεί η κυβερνητική προπαγάνδα προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες της δασοκτόνας και εμπρηστικής πολιτικής της. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να μεταθέσει το όλο θέμα στο αν έγιναν έγκαιρα και συντονισμένα οι επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών και να θέσει στο απυρόβλητο την ανυπαρξία μιας πολιτικής προληπτικής προστασίας των δασών, ακριβώς γιατί αντιμετωπίζει το δάσος ως εμπόρευμα και περιουσία προς εκποίηση στους ιδιώτες!

Τα στερεότυπα της κυβερνητικής προπαγάνδας αναπαρήγαγε χτες ο εκπρόσωπός της Δ. Ρέππας, ο οποίος από τη μια επιχείρησε να αποδώσει τις ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές στα «ακραία καιρικά φαινόμενα»(!), ενώ από την άλλη επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από την - πράγματι - γεμάτη με αυταπάρνηση δράση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα επικαλέστηκε το γεγονός ότι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και σε άλλες χώρες της Μεσογείου προκειμένου να ισχυριστεί ότι «εμείς διαθέτουμε μέσα που υπερτερούν» σε σύγκριση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου! Επιπλέον εμφάνισε ως επίτευγμα της κυβέρνησης το γεγονός ότι προχτές εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα 150 πυρκαγιές και χτες υπήρχε ένας μικρός αριθμός(!). Ειδικά για τη Σάμο, απαντώντας στις καταγγελίες που διατυπώθηκαν από τοπικούς παράγοντες για καθυστερημένη αντίδραση των αρμοδίων υπηρεσιών, ανέφερε ότι το κέντρο ειδοποιήθηκε στις 9.30 το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης για να στείλει βοήθεια και τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας ένα C 130 μετέφερε 100 άνδρες και ένα αρματαγωγό απέπλευσε με προορισμό τη Σάμο με 18 οχήματα. Συνεχίζοντας την προσπάθεια πλήρους εξιλέωσης της κυβέρνησης, επικαλέστηκε τις μεγάλες δυσκολίες λόγω των «αιφνίδιων μεταβολών της κατεύθυνσης του ανέμου», καθώς και ότι «είχαμε φωτιές υψηλής πεύκης σε μεγάλες εκτάσεις»(!). Αναφερόμενος γενικότερα, είπε ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση κάποιες πυρκαγιές έχουν προκληθεί από εμπρησμούς και ανέφερε τους Γαργαλιάνους και το Γραμματικό, ενώ σε άλλες (Ζάκυνθο) υπάρχουν «ενδείξεις για εμπρησμό».

Αποκαλυπτικές για την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής ήταν οι αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου για το νόημα της παρουσίας των κυβερνητικών κλιμακίων σε Σάμο και Φθιώτιδα αλλά και το απόφθεγμά του ότι «η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα πολιτισμού και αγωγής»! Συγκεκριμένα, για το πρώτο θέμα είπε ότι «κατανοούμε την πίκρα και τη στενοχώρια των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές αυτές. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, κυβερνητικά κλιμάκια βρίσκονται και στη Σάμο και τη Φθιώτιδα, όπου είχαμε τα δύο μεγαλύτερα μέτωπα πυρκαγιών. Τα μέτρα που θα λάβουμε θα ανακουφίσουν αυτούς που έχουν πληγεί. Αυτό είναι και το νόημα της εκεί παρουσίας υπουργών και υφυπουργών»(!). (Δηλαδή να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι...).

Επιβεβαιώνοντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που στην ουσία ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της προστασίας των δασών, ο Δ. Ρέππας αποφάνθηκε ότι «η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα πολιτισμού, θέμα αγωγής. Αφορά την καθημερινή ζωή και την άσκηση ευθύνης του κάθε πολίτη. Η ευαισθητοποίηση είναι κάτι που δε διδάσκεται και για το οποίο και η πολιτεία έχει ευθύνη, αλλά και οι πολίτες θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες»!

Ποιος οπλίζει το χέρι των εμπρηστών

Τρίτη 27 Ιούνη 2000, ώρα 12.30 το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισκέπτεται τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο Δήμο Μεταμόρφωσης, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους πυροσβέστες, ενόψει της νέας -δασοκτόνας- περιόδου. Ιδού τι είπε, πριν από λίγες μόλις ημέρες για την πολιτική της κυβέρνησής του: «Εχει αρχίσει η περίοδος, κατά την οποία είναι επίφοβες πλέον οι πυρκαγιές στα δάση. Είχαμε μέχρι τώρα μερικές, ευτυχώς, σποραδικές πυρκαγιές, αλλά το καλοκαίρι αυτό προμηνύεται δύσκολο».

Αναγκαία σημείωση: Το φετινό Ιούνη σημειώθηκε ρεκόρ πυρκαγιών και καταστροφής δασικών εκτάσεων! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος τον προηγούμενο μήνα ο αριθμός των δασικών εκτάσεων που αποτεφρώθηκαν αυξήθηκαν κατά 300%(!) -59.546 στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν στάχτη τον Ιούνιο, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα κάηκαν 19.792 στρέμματα- ενώ ξέσπασαν 1.954 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα (αύξηση 30% σε σύγκριση με πέρυσι). Δεν τα είχε υπόψη του ο πρωθυπουργός αυτά τα στοιχεία ή επιχειρούσε συνειδητά να απαλείψει και συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες; Η απάντηση είναι μάλλον προφανής.

Και ο Κ. Σημίτης συνέχισε: «Οι αιτίες για τις πυρκαγιές βρίσκονται στον άνθρωπο, ένα παράδειγμα είναι οι χωματερές... Η αιτία επίσης βρίσκεται στα φυσικά φαινόμενα, στον αέρα, στην υπερβολική θερμοκρασία»!

Η«δικαιολογητική βάση» ήταν έτοιμη. Οποία σύμπτωση! Σαν έτοιμος από καιρό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες απέδωσε τη βιβλική καταστροφή από τις πυρκαγιές στις «ακραίες καιρικές συνθήκες»! Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει η κυβέρνηση Σημίτη μετά την πρωτοφανή καταστροφή από τις πυρκαγιές του 1998 -πάνω από 1.200.000 στρέμματα έγιναν τότε στάχτη. Μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (4 Αυγούστου 1998) ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και είχε μεταθέσει τις ευθύνες στην «ύπαρξη ισχυρών ανέμων»(!). Την ίδια συνταγή χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και για τις άλλες θεομηνίες. Στις πλημμύρες, για παράδειγμα, έφταιγε το «πρωτοφανές ύψος των βροχοπτώσεων»(!) και άλλα τέτοια παραμύθια.

Ο Κ. Σημίτης συνεχίζει ακάθεκτος: «Από νωρίς φέτος πήραμε μια σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις τόσο για την αποτελεσματική πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών».

Οσον αφορά τον τομέα της πρόληψης και της δασοπροστασίας ας μας πει, για παράδειγμα, πόσες αντιπυρικές ζώνες δημιουργήθηκαν από πέρυσι, πόσοι πυροσβεστικοί κρουνοί εγκαταστάθηκαν κοντά στις από τα πριν γνωστές «επικίνδυνες περιοχές», πόσο αυξήθηκαν οι περιπολίες και η 24ωρη φύλαξη των δασών, κ.ο.κ.; Μήπως, από την άλλη, προώθησε το δασικό κτηματολόγιο και ενίσχυσε τις υπηρεσίες για το έργο αυτό; Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωνε ότι «οι δασικές υπηρεσίες δε γνωρίζουν καν ποιες είναι οι δασικές εκτάσεις»! Εκτός και αν ο Κ. Σημίτης θεωρεί -πράγμα που είναι το πιθανότερο- ότι η κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της με το να διοχετεύει εδώ και χρόνια ότι έχει έτοιμα σχέδια νόμου του υπουργείου Γεωργίας, με τα οποία νομιμοποιούνται οι καταπατήσεις που έχουν γίνει διαχρονικά στα δάση και ουσιαστικά εκχωρούν τα δάση στους ιδιώτες. Εκτός και αν ο Κ. Σημίτης θεωρεί επίτευγμα της κυβέρνησης το προεδρικό διάταγμα που έχει καταθέσει στο ΣτΕ το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο εντάσσονται στο σχέδιο πόλης 6.000 στρέμματα στην Πεντέλη, αρκετά από τα οποία είχαν καεί στην πυρκαγιά του 1998!

Και ο Κ. Σημίτης κατέληξε: «Πιστεύω ότι αυτή η χρονιά θα είναι μια χρονιά που θα δείξουμε ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά στον τομέα της αποτελεσματικότητας»!

Αν και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του καλοκαιριού, μπορούμε να δώσουμε από τώρα συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό! Ο στόχος τους έχει επιτευχθεί πλήρως! Ολη η χώρα έχει παραδοθεί στις φλόγες και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη. Ομως την ίδια ώρα, είναι πολύ πιο εύκολο όχι μόνο για τα θύματα, αλλά για τις λαϊκές μάζες να αντιληφθούν ποιος οπλίζει το χέρι των εμπρηστών και να οργανώσουν την παλλαϊκή αντίστασή τους. Το μόνο δρόμο για να σταματήσει το διαρκές έγκλημα σε βάρος της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας.

Π.Κ.

«Κινδυνέψαμε πολλές φορές»

«Κινδυνέψαμε πολλές φορές. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις εγκλωβισμού. Οι συχνές αλλαγές των κατευθύνσεων των ανέμων μας δημιούργησε πολλά προβλήματα. Είμαστε τυχεροί που λόγω της υψηλής βλάστησης η φωτιά πηδούσε πάνω από τα οχήματα», μας λέει ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μιχ. Χάλαρης.

«Υπάρχουν συνάδελφοι (σ.σ. στη Σάμο υπάρχουν 750 πυροσβέστες) που βρίσκονται πέντε μέρες στο νησί χωρίς να τους αλλάξουν, χωρίς να πάνε σε κάποιο στρατόπεδο να πλυθούν και να ξεκουραστούν. Σε μερικούς πλήγιασαν τα πόδια τους μέσα στις αρβύλες».

Η φωτιά ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη. Το Σάββατο το πρωί και το απόγευμα καταβλήθηκαν προσπάθειες να μεταφερθούν αεροπορικά στο νησί δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Ομως τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να προσγειωθούν και οι δυνάμεις μεταφέρθηκαν στη Χίο και μετά με πλοία στη Σάμο. Την Κυριακή καταβλήθηκαν προσπάθειες να γίνουν οι πρώτες αλλαγές, «αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν διότι οι εξελίξεις άλλαξαν ραγδαία», προσθέτει ο Μ. Χάλαρης. «Ημαστε με ελάχιστο ύπνο. Δεν είχαμε άφθονο νερό για τα οχήματά μας. Τα υδροφόρα δεν έφταναν παντού. Προσπαθούσαμε να κάνουμε την ελάχιστη κατανάλωση. Πρέπει να τονίσω ότι οι κάτοικοι, σε αντίθεση με την εμπειρία μας από τη φωτιά του Πηλίου, ήταν φιλόξενοι και συνεργάσιμοι. Πολλοί έρχονταν εθελοντικά να μας βοηθήσουν. Δεν ήταν αδρανείς».

Το πρόβλημα της καλύτερης οργάνωσης της διοικητικής μέριμνας μάς επισήμανε ο πυρονόμος Γ. Λεόντιος. «Προβλέπω σκληρό καλοκαίρι για τους πυροσβέστες» μας είπε. «Οι ελλείψεις σε προσωπικό, η κακή κατανομή του, η έλλειψη αποκέντρωσης επιδεινώνουν την κατάσταση. Αν συνέβη αυτό που συνέβη στη Σάμο, όπου οι πυροσβεστικές υπηρεσίες είναι καλύτερα οργανωμένες και υπάρχει δίκτυο εθελοντικών πυροσβεστικών σταθμών, τι θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου που τα πράγματα είναι σε χειρότερη κατάσταση στον τομέα αυτό;».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ