ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Καταστροφή με φόντο... Ολυμπιακό!

Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του 2004 στο Σχοινιά

Τον Ιούλη του 1998 τέσσερις πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή του Σχοινιά, στο Μαραθώνα, κατέστρεψαν 1.215 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης. Εντελώς... συμπτωματικά, στην περιοχή αυτή και σε έκταση 2.550 στρεμμάτων, πρόκειται να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας Κανό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ο οικισμός των Δικαστών και Εισαγγελέων...

Εκείνη η καταστροφή ήταν μόνο η αρχή.

* * *

Σήμερα ο "Ρ" αποκαλύπτει τη συνέχεια. Το Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, με τίτλο: "Κήρυξη Εθνικού Πάρκου Σχοινιά Μαραθώνα. Οριοθέτηση και καθορισμός χρήσεων γης και περιορισμών όρων δόμησης για την προστασία της εκτός σχεδίου περιοχής βιοτόπου Σχοινιά του Δήμου Μαραθώνα".

Κι αν ο τίτλος δεν παραπέμπει σε καμία καταστροφή, είναι απλά και μόνο γιατί η κυβέρνηση βαφτίζει το "κρέας ψάρι", προκειμένου να παρουσιάσει ως σωτήρια παρέμβαση, τη μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Το Προεδρικό Διάταγμα, που ενέκρινε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας - και από τις 21 Μάη έχει σταλεί στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και το Δήμο Μαραθώνα - χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή στο Σχοινιά ως Εθνικό Πάρκο. Ασχέτως αν μέσα στο "Πάρκο" θα ξεφυτρώσουν τόνοι τσιμέντου! Παράλληλα, ο Φορέας Διαχείρισης του "Πάρκου", που πρόκειται να συσταθεί, σύμφωνα με το ΠΔ, έχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αθλητισμού στην περιοχή, σε άλλον φορέα! Μ' αυτό τον τρόπο φωτογραφίζει και το μέλλον της περιοχής, που δεν είναι άλλο από την παράδοσή της σε επιχειρηματίες. Σαν εκείνους που έφερε την περασμένη Τρίτη στην Ελλάδα ο Ν. Μπερνς και που τα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν να τους πείσουν να αγοράσουν.

Το διάταγμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το νόμο 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και με τη νομολογία του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Θα αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα:

  • Στο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπονται για περιοχές χαρακτηρισμένες ως "Περιοχές Προστασίας της Φύσης" δραστηριότητες, που απαγορεύονται ρητά από το ν. 1650/86, όπως αυτή της "περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των επισκεπτών" και της "αναψυχής".
  • Μέσα στο υποτιθέμενο Εθνικό Πάρκο προβλέπονται χρήσεις που ρητά χωροθετούνται - σύμφωνα πάντα με τον ν. 1650/86 - εκτός των ορίων του. Οπως το κτίριο διαχείρισης, κτίριο φιλοξενίας και επιστημονικού προσωπικού.
  • Εκτός από αυτά υπάρχει και η μεγαλύτερη παραβίαση του νόμου, αφού προβλέπονται τα έργα και οι δραστηριότητες οι σχετικές με το κωπηλατοδρόμιο, κανό, καγιάκ, που αποκλείονται εξ ορισμού από ένα Εθνικό Πάρκο.
  • Γίνεται επιλεκτική αναφορά των έργων και εργασιών που απαιτούν την τήρηση της νομοθεσίας για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ενώ σύμφωνα με τον 1650/86 τεκμαίρεται η αναγκαιότητα σύνταξης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για κάθε έργο ή δραστηριότητα.
Τι προβλέπει το Διάταγμα

Σύμφωνα με το Αρθρο 1, "σκοπός του διατάγματος είναι η προστασία, η διατήρηση, η διαχείριση και αναβάθμιση της φύσης και του τοπίου. Επιδιώκεται η αποτελεσματική προστασία του υγροβιότοπου του Σχοινιά, του παράλιου πευκοδάσους, της Χερσονήσου της Κυνοσούρας, του λόφου της Δρακονέρας και της θαλάσσιας περιοχής του όρμου του Μαραθώνα".

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο νόμος για τα Ολυμπιακά Εργα, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, στο 1ο του άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων: "Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποβλέπει ιδίως: στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής παρουσίας της χώρας στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο και στον ευρύτερο μεσογειακό και βαλκανικό της περίγυρο".

Επειτα από αυτό είναι προφανές τι εννοεί ο συντάκτης του ΠΔ χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως: "Διαχείριση και αναβάθμιση της φύσης" ή "αποτελεσματική προστασία"...

Το ΠΔ χωρίζει την περιοχή σε ζώνες:

  • Ζώνη Α: "Περιοχή Προστασίας της Φύσης"

Υποδιαιρείται στις εξής ζώνες:

Α1: Υγροτοπική περιοχή.

Καθορίζεται ως "Περιοχή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ερευνας". Μέσα στη ζώνη προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής: Κατασκευή ξυλοδιαδρόμων, υπαίθριων και ημιυπαίθριων θέσεων παρατήρησης της πτηνοπανίδας, καθώς και τα αναγκαία φυλάκια για τον έλεγχο του χώρου.

Α2: Χερσόνησος Κυνοσούρας - Λόφος Δρακονέρας.

Καθορίζεται ως περιοχή αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας.

Επιτρέπεται η κατασκευή μονοπατιών και υπαίθριων και ημιυπαίθριων καθιστικών μετά από εκπόνηση ειδικής μελέτης και έγκρισή της από το Φορέα Διαχείρισης.

Α3: Περιοχή δάσους χαλεπίου πεύκης και κουκουναριάς και παραλίας.

Καθορίζεται ως περιοχή ημερήσιας αναψυχής και διημέρευσης λουομένων.

Μέσα σ' αυτήν επιτρέπονται ελαφρές εγκαταστάσεις φύλαξης και ελέγχου του χώρου, χώροι υγιεινής, χώροι εξυπηρέτησης των λουομένων, υπαίθρια καθιστικά και καντίνες. Απαγορεύεται η διέλευση και στάθμευση μηχανοκίνητων τροχοφόρων - εκτός των εξυπηρετούντων έκτακτες ανάγκες, καθώς και για τα έργα προστασίας, διαχείρισης, αναβάθμισης και καθαρισμού του περιβάλλοντος - και η διανυκτέρευση.

Α4: Θαλάσσια ζώνη όρμου Μαραθώνα.

Καθορίζεται ως περιοχή θαλάσσιας αναψυχής και επιστημονικής έρευνας.

Επιτρέπεται η επιστημονική έρευνα και περιβαλλοντική εκπαίδευση, καθώς και δραστηριότητες θαλάσσιας αναψυχής. Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή οποιουδήποτε μηχανοκίνητου πλωτού μέσου, παρά μόνο αν είναι εφοδιασμένο με σχετική άδεια εισόδου από το Φορέα Διαχείρισης και τους καθ' ύλην αρμόδιους φορείς.

  • Ζώνη Β: "Περιοχή προστασίας με ανθρωπογενείς δραστηριότητες".

Χωρίζεται στις εξής υποζώνες:

Β1: Περιοχή περιβαλλοντικού κέντρου και Ολυμπιακού Κέντρου Κωπηλασίας και Κανό - Καγιάκ.

Καθορίζεται ως "Περιοχή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και έρευνας και ολυμπιακού κέντρου κωπηλασίας και κανό - καγιάκ".

Επιτρέπεται η ανέγερση εγκαταστάσεων για περιβαλλοντική εκπαίδευση, ενημέρωση και έρευνα, δηλαδή: αίθουσα εκδηλώσεων, περίπτερο ενημέρωσης κοινού, κτίριο φιλοξενίας επιστημονικού προσωπικού, κτίριο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και των απαραίτητων εγκαταστάσεων υγιεινής και φύλαξης. Ακόμα επιτρέπεται η εγκατάσταση μείζονος σημασίας αθλητικού κέντρου κωπηλασίας, κανό - καγιάκ, ολυμπιακών προδιαγραφών.

Καταργείται η χρήση του υφιστάμενου αεροδρομίου και επιβάλλεται η απομάκρυνσή του το αργότερο εντός τριών ετών από την ισχύ του παρόντος.

Β2: Περιοχή αναψυχής και κατοικίας.

Καθορίζεται ως περιοχή αναψυχής, αθλητισμού και κατοικίας.

Επιτρέπεται η ανέγερση αναψυκτηρίων, εστιατορίων, ταβερνών, υπαίθριων εγκαταστάσεων αθλητισμού και κατοικιών.

  • Ζώνη Γ: Γεωργική γη.

Επιτρέπεται η εγκατάσταση γεωργικών αποθηκών, θερμοκηπίων, ανοιχτών υδατοδεξαμενών μετά από έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Γεωργίας και σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας είναι δυνατό να επιβάλουν περιορισμούς στη χρήση και τον τρόπο εφαρμογής λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, με στόχο τη σταδιακή υιοθέτηση βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας.

  • Σε όλες τις ζώνες δεν επιτρέπεται η κατασκήνωση.
Ο "κόσμος" που θα σκοτώσουν

"Ο σημαντικότερος, παράκτια, βιότοπος της Αττικής", όπως χαρακτηρίζεται σύμφωνα με το Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών "NATURA 2000", ο Σχοινιάς, πρόκειται να καταστραφεί. Ο υδροβιότοπος έχει συμπεριληφθεί στις υπό ένταξη περιοχές στο NATURA 2000.

Κι επειδή αυτό μπορεί να μη λέει και πολλά πράγματα για την κυβέρνηση, θα παραθέσουμε στοιχεία οικολογικών οργανώσεων και φορέων που περιγράφουν το μικρόκοσμο του Σχοινιά, που πρόκειται να θυσιαστεί στο βωμό των συμφερόντων των πολυεθνικών, με πρόσχημα την Ολυμπιάδα.

Η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει σημαντικά ενδημικά είδη (τα είδη που εμφανίζονται και αναπτύσσονται μόνο σ' αυτή την περιοχή). Λόγω του ενδημισμού και της παρουσίας πολλών απειλουμένων ειδών, ο Σχοινιάς κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των βιότοπων μεσαίου μεγέθους. Οσον αφορά τη χλωρίδα ο Σχοινιάς έχει χαρακτηριστεί ως ένας φυσικός Βοτανικός Κήπος, καθώς στην περιοχή έχουν καταγραφεί 750 είδη χλωρίδας.

Στην πανίδα περιλαμβάνονται απειλούμενα και προστατευόμενα είδη πουλιών, ερπετών και αμφιβίων, καθώς και ένα ενδημικό είδος ψαριού του γλυκού νερού. Η εντομοπανίδα του Σχοινιά εκτιμάται σε περισσότερα από 4.000 είδη, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη περιγραφεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ορνιθολογικής Εταιρείας, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 176 είδη πουλιών. Από αυτά, τα 50 είδη περιλαμβάνονται στο παράρτημα 1 της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ "περί της διατηρήσεως των άγριων πτηνών".

Ακόμα, η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 518/16/11/63 ΚΥΑ 7342/15.11.63). Η περιοχή του δάσους και του έλους του Σχοινιά βρίσκεται κοντά στους δύο τύμβους των Αθηναίων και των Πλαταιέων.

Παράλληλα, η πεδιάδα του Μαραθώνα, λόγω της εκτεταμένης γεωργικής δραστηριότητας και της εγγύτητάς της με την Αθήνα, έχει χαρακτηριστεί ως "λαχανόκηπος της πρωτεύουσας". Το υπόγειο υδατικό δυναμικό της περιοχής αποτελεί την κύρια δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργειών του Κάμπου Μαραθώνα. Το 1993 η αρδευόμενη έκταση υπολογίστηκε σε 8.220 στρέμματα.Τα τελευταία πέντε χρόνια η έκταση των καλλιεργειών και ειδικότερα ο αριθμός των θερμοκηπίων έχει αυξηθεί θεαματικά. Η εκμετάλλευση των νερών της περιοχής για άρδευση επιτυγχάνεται με πολλές και διάσπαρτες γεωτρήσεις. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο απαγορεύει τις γεωτρήσεις και κατά συνέπεια θα χαθούν και οι καλλιέργειες...

Αρμοδιότητα το ξεπούλημα!

Με το ΠΔ προβλέπεται η ίδρυση Φορέα Διαχείρισης,με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, με την επωνυμία "Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά - Μαραθώνα" και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η σύνθεση του Φορέα μπορεί να απαρτίζεται από μέλη που προέρχονται από: Το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον ΟΡΣΑ, το υπουργείο Γεωργίας, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, επιστήμονας με ειδίκευση σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος, μη κυβερνητικές οργανώσεις και το Δήμο Μαραθώνα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Φορέας, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 του ΠΔ, "θα μπορεί να παραχωρεί σε άλλους φορείς (;) για συγκεκριμένο διάστημα (;) και σκοπό τη χρήση των εγκαταστάσεων αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αθλητισμού". Οποιος επιχειρηματίας (αλά Κυριακού ή Κόκκαλη) θέλει να προβληθεί καλώς να ορίσει... Το επόμενο βήμα, ίσως, είναι το ξεπούλημα! Εκτός από την παραπάνω, οι υπόλοιπες αρμοδιότητες του Φορέα που θα συσταθεί με άλλο Προεδρικό Διάταγμα θα είναι οι εξής:

  • Οργάνωση και συντονισμός προγραμμάτων μόνιμης παρακολούθησης της κατάστασης των περιβαλλοντικών στοιχείων και παραμέτρων.
  • Μέριμνα για τη μελέτη και εκτέλεση εξειδικευμένων έργων προστασίας και ανάδειξης που προκύπτουν από τους άξονες διαχείρισης του προστατευτέου αντικειμένου (π.χ., μελέτη και οργάνωση της κυκλοφορίας και της φύλαξης στον υγρότοπο και το πευκοδάσος, κατάρτιση προγραμμάτων για την ανάδειξη και αξιοποίηση των αξιόλογων στοιχείων της περιοχής).
  • Οριοθέτηση και σηματοδότηση των ζωνών προστασίας. Μέριμνα για την οργάνωση και εφαρμογή μέτρων φύλαξης και επόπτευσης αυτών.
  • Διατύπωση πρόσθετων ρυθμίσεων προστασίας, όσον αφορά τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην προστατευόμενη περιοχή.
  • Μέριμνα για τη μεταβολή των αρχικών ή την επιβολή πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων σε έργα ή δραστηριότητες, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος του Εθνικού Πάρκου.
  • Εισήγηση ή αναφορά προς τις αρμόδιες αρχές των πράξεων ή παραλείψεων, που συνιστούν παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος ΠΔ με σκοπό την επιβολή κυρώσεων.

Ρεπορτάζ: Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Το πευκοδάσος. "Φιλέτο" για τις πολυεθνικές

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς προετοιμάζονται. Ο οικισμός τους στο Σχοινιά επεκτείνεται, ενόψει 2004...

1999: Ολόκληρη η περιοχή όπου θα κατασκευαστούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Χαμηλά φαίνεται το παραθαλάσσιο πευκοδάσος, που είναι από τα ελάχιστα που υπάρχουν στη Μεσόγειο. Αριστερά η Χερσόνησος της Κυνοσούρας, όπου μέχρι σήμερα υπάρχει ελάχιστη επίδραση από τον άνθρωπο. Μπροστά από το πευκοδάσος φαίνεται το έλος, όπου βρίσκουν καταφύγια τα πουλιά.

2004: Ολυμπιακό Κωπηλατικό Κέντρο. Κανό. Καγιάκ. Τσιμέντο. Πάρκινγκ. Καταστήματα. Ξενοδοχεία. Χιλιάδες αυτοκίνητα. Διαφημιστικές ταμπέλες εταιριών. Ο οικισμός των δικαστών και εισαγγελέων που θα έχει αναπτυχθεί. Αυτό σχεδιάζουν να φτιάξουν η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές. Ετσι, σχεδιάζουν το μέλλον του τόπου που βλέπετε

Το μονοπάτι που οδηγεί στον υγροβιότοπο

Στο βάθος οι βίλες των δικαστών. Στη μέση το ρυάκι που μέσα του ζουν πολλά είδη ψαριών

Παντού πράσινο. Ο "πνεύμονας" θα "πνιγεί" από την επιχειρηματική ασυδοσία



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ