ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Ασφαλιστικές και Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις».

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, τόσο στις Επιτροπές όσο και στην Ολομέλεια, υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης έκαναν «σημαία» κάποιες υποτυπώδεις θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, οι οποίες όμως υπονομεύονται από το συνολικό αντεργατικό πλαίσιο που όχι μόνο διατηρεί αλλά και ενισχύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ενδεικτικά, το νομοσχέδιο εισάγει το δικαίωμα της μη διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας για την έναρξη της καταβολής της σύνταξης, προωθώντας την «ενεργό γήρανση», σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στο άρθρο 5 προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και μέτρα για την αδήλωτη εργασία, ωστόσο στο αμέσως επόμενο άρθρο προβλέπεται έκπτωση των προστίμων αν οι εργοδότες δείξουν ...καλή διαγωγή και προσλάβουν εργαζόμενους «πλήρους απασχόλησης», αλλά για «ορισμένο χρονικό διάστημα».

Προβλέπει ακόμη τη συνευθύνη εργοδότη και εργολάβου υποτίθεται για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων (τήρηση ωραρίου, ασφάλιση), όμως η υπουργός Εργασίας απέρριψε την πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ να ισχύουν για τους εργολαβικούς εργαζόμενους οι ΣΣΕ των κλάδων που θα δουλεύουν.

Η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια, εμφάνισε το νομοσχέδιο λίγο πολύ ως επίτευγμα της κυβέρνησης, επιχειρώντας να τονώσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διατηρεί άθικτο όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που κληρονόμησε από τους προηγούμενους.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Υπέρ, πέρα από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ψήφισαν ΔΗΣΥ και Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε η Ενωση Κεντρώων. Καταψήφισαν η ΝΔ και η ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ έκαναν «φύλλο και φτερό» το κάλπικο αφήγημα που έστησε η κυβέρνηση.

Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, δίνοντας το στίγμα του νομοσχεδίου, αλλά και της απάτης που επιχειρεί η κυβέρνηση, ανέφερε ότι «η κανονικότητα για την οποία μιλάει η κυβέρνηση είναι τόση όση επιτρέπουν η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η ανάκαμψη της κερδοφορίας». Γι' αυτό άλλωστε το κυβερνητικό νομοσχέδιο «δεν απαντά στα αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων για κάλυψη των απωλειών, για επαναφορά εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην εργασιακή κόλαση που έχουν δημιουργήσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις».

Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση, η οποία διατείνεται «ότι εκπροσωπεί την πρόοδο έναντι της συντήρησης, που εκπροσωπεί η ΝΔ, διατήρησε όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της ΝΔ και νομοθέτησε περαιτέρω την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, θεσμοθέτησε τις ομαδικές απολύσεις, έδωσε ισχυρό χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας με τις ρυθμίσεις που θέτουν μεγαλύτερα εμπόδια για τη "νόμιμη" πραγματοποίησή της», ενώ διατήρησε την καρδιά του προβλήματος, «την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, τη γενίκευση της "ευελιξίας"», που αποτελούσε έναν από τους διακαείς πόθους των εργοδοτών.

«Η σταθερή δουλειά, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με ΣΣΕ υποχρεωτικές για όλους, με ισχύ της ευνοϊκότερης ρύθμισης, είναι αυτά που ενισχύουν την προστασία των εργαζομένων και βελτιώνουν τη θέση τους, αλλά απορρίπτονται από το κεφάλαιο, τα κόμματα που το υπηρετούν - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα - και βέβαια την κυβέρνηση σήμερα», γιατί στο επίκεντρό της είναι η προστασία των κερδών του κεφαλαίου.

Αναφερόμενος στο Γ' μέρος του νομοσχεδίου, που αφορά την επιτροπεία των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών, ανέδειξε την υποκρισία της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται ότι τάχα ενδιαφέρεται για τα προσφυγόπουλα, όταν προσφέρει γην και ύδωρ σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ για την προώθηση των σχεδιασμών και επεμβάσεων που δημιουργούν την προσφυγιά, και κατήγγειλε ως επικίνδυνες τις διατάξεις για τον «επαγγελματία επίτροπο», τονίζοντας ότι ιδιωτικοποιείται η επιτροπεία, γίνεται επάγγελμα, αυξάνοντας τους κινδύνους εκμετάλλευσης των ανήλικων προσφύγων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι η κυβέρνηση νομίζει ότι με το να φοράει «φιλεργατικό, φιλάνθρωπο, αλληλέγγυο προσωπείο» και με το να καμώνεται ότι ενδιαφέρεται «ακόμα και για την προστασία και τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων» θα κρύψει τις πομπές της, όμως αυτές βγαίνουν συνέχεια στην επιφάνεια, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη υπόθεση στο επισκευαζόμενο πλοίο «Moby Love», όπου δεκάδες εργαζόμενοι εκτέθηκαν στο επικίνδυνο και θανατηφόρο υλικό του αμίαντου, με ευθύνη του εφοπλιστή και των εργολάβων και με την κυβέρνηση να προσπαθεί «να συγκαλύψει τις ευθύνες των εργοδοτών, σπρώχνοντας τους εργαζόμενους να δουλέψουν απροστάτευτοι».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε ότι «η φτηνή προπαγάνδα της κυβέρνησης ξεσκεπάστηκε», τόσο με την απόρριψη των τροπολογιών του ΚΚΕ όσο και «στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΚΕ για την πρόταση νόμου πάνω από 500 συνδικάτων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Απέρριψε την πρόταση νόμου ορθά - κοφτά, με την αστεία δικαιολογία περί αντισυνταγματικότητας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημείωσε ότι για το ΚΚΕ επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα, μισθούς, συντάξεις, Παιδεία, Υγεία. «Κανονικότητα σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν στα χέρια τους, θα απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν».

Δείχνοντας την κυβερνητική υποκρισία, σημείωσε ενδεικτικά, όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει λόγο για προστασία τους όταν όχι μόνο ανέχτηκε αλλά και επέκτεινε τη λειτουργία των «δουλεμπορικών» γραφείων. Αντίστοιχα, για τις ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία τόνισε ότι δεν φτάνουν για να σπάσουν το κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς και να εξασφαλίσουν στον εργαζόμενο ότι δεν θα βρεθεί στη μαύρη λίστα των εργοδοτών αν απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Η Ε. Αχτσιόγλου, για να αντιμετωπίσει τα επιχειρήματα του ΚΚΕ, προσέφυγε στην προβοκάτσια και τη διαστρέβλωση, λέγοντας χωρίς ντροπή ότι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ «καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, λέγοντας ότι όποιος καταγγέλλει στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας την άλλη μέρα δεν βρίσκει δουλειά»!

«Η κυρία υπουργός ή δεν ακούει, ή δεν προσέχει το τι λέμε, ή ακούει κάποιους που τη συμβουλεύουν, ή συνειδητά κάνει προβοκάτσια, ας το επιλέξει η ίδια», απάντησε ο Θ. Παφίλης, σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα ότι είναι εκτός πραγματικότητας όσοι κάνουν ότι δεν γνωρίζουν την τρομοκρατία που ασκείται στους χώρους δουλειάς αλλά και τη μάχη που δίνουν οι κομμουνιστές και άλλοι ριζοσπάστες συνδικαλιστές στους χώρους δουλειάς. «Δεν τα ξέρετε αυτά; Αυτό δεν είναι υπουργός Εργασίας. Με συγχωρείτε, είναι υπουργός Εργοδοσίας και πολύ περισσότερο όταν διαστρεβλώνετε αυτά που λέμε», κατέληξε.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία των δήμων

Αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη 1». Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεγαλύτερη πρόσδεση των δήμων και των Περιφερειών στις ανάγκες των επιχειρήσεων, τη συμβολή τους στη διαμόρφωση «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος», μέσα από παραχωρήσεις δημοτικής περιουσίας και γης στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενισχύει την ανταποδοτικότητα υπηρεσιών και αντίστοιχα τα χαράτσια σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, προβλέπει την επιχειρηματικότητα των ίδιων των ΟΤΑ με τη συμμετοχή τους σε σχήματα ΣΔΙΤ κ.ά.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και τροπολογία για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, μέτρο που στρέφεται κατά των μικρότερων κομμάτων, αφού με τις διάφορες «καραμπόλες» που θα γίνονται, ουσιαστικά αλλοιώνεται η αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου, ενώ εξυπηρετεί και τις σκοπιμότητες κατανομής των κεντρικών στελεχών των κομμάτων του δικομματισμού - διπολισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο της επιτροπής φάνηκε από τοποθετήσεις στελεχών και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων η πρόθεση για υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας.

Μάλιστα και χτες, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν καθαρό ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο επί της αρχής αποκλειστικά και μόνο για τα άρθρα που αφορούν τον εκλογικό νόμο, ενώ το ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε και με κατάθεση αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία. Από την πλευρά του, ο υπουργός Π. Σκουρλέτης εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή όπως είπε «υπήρξε αναγνώριση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπάρχουν και άλλες σημαντικές διατάξεις» στο νομοσχέδιο.

Με γνώμονα και οδηγό τις ανάγκες του κεφαλαίου

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σχολίασε τη σύγκλιση των αστικών κομμάτων στο κύριο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που στην προκειμένη περίπτωση προωθεί τη διαμόρφωση μιας διοικητικής κρατικής μηχανής «που λειτουργεί με γνώμονα και οδηγό τις ανάγκες του κεφαλαίου, εχθρική απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ανεξάρτητα ποιο κόμμα ή κόμματα είναι στο τιμόνι της διακυβέρνησης».

Κάνοντας ειδική αναφορά στο εκλογικό σύστημα, επισήμανε ότι «για το ΚΚΕ η εφαρμογή της απλής αναλογικής βεβαίως εκφράζει την ισοτιμία της ψήφου, για αυτό και θα ψηφίσουμε τα συγκεκριμένα άρθρα, στο βαθμό που μπορεί αυτή να διασφαλιστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντιλαϊκών συνθηκών με την εξουσία στα χέρια του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του και στο βαθμό βεβαίως που παραμείνουν οι διατάξεις ως έχουν χωρίς αστερίσκους. Από μόνο του όμως δεν μπορεί να αλλάξει το χαρακτήρα ή να αποτρέψει το αντιδραστικό περιεχόμενο αυτών των τοπικών κρατικών θεσμών που ενισχύθηκαν την τελευταία 25ετία με σειρά από αντιδραστικές αλλαγές».

Βέβαια επισήμανε ότι «η κυβέρνηση το πάει αλλού». «Θέλει ένα πάγιο δημοκρατικό αίτημα, αυτό της απλής αναλογικής, τα δημοψηφίσματα, τις Επιτροπές διαβούλευσης και τα λοιπά, που περιέχονται στο νομοσχέδιο, να τα χρησιμοποιήσει ως Δούρειο Ιππο, προκειμένου να ξεγελάσει εργαζόμενους, να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στην ανταποδοτική και επιχειρηματική δράση των δήμων, τη φοροληστεία, τις κατασχέσεις περιουσιών από χρέη και να δημιουργήσει προϋποθέσεις πολιτικών συγκλίσεων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ