ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αντάμωμα χιλιάδων νέων απ' όλη τη χώρα στα Γιάννενα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, μια όμορφη συνάντηση χιλιάδων νέων απ' όλη τη χώρα, που συντόνισαν τα βήματα με προορισμό τα Γιάννενα. Εκεί πήραν μέρος σε πολύμορφες πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αντλώντας πείρα από την Ιστορία των «προγόνων» της ΚΝΕ, συνεχίζοντας στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων σήμερα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στο δρόμο του αγώνα για ένα αύριο χωρίς πολέμους και εκμεταλλευτές.

Από μία γεωγραφική περιοχή με έντονη σημασία, δήλωσαν ότι οι λαοί των Βαλκανίων έχουν κοινό συμφέρον την πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση. Εδωσαν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα στα μέλη της ηρωικής ΟΚΝΕ, γνωρίστηκαν με πλευρές της Ιστορίας της νεολαίας του ΚΚΕ στα χρόνια 1922 - 1943, με κορύφωση αυτής της διάστασης του Διημέρου την εκδήλωση στο χώρο όπου λειτούργησε για σχεδόν 10 χρόνια ο Πειθαρχικός Ουλαμός Καλπακίου και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν των αλύγιστων φαντάρων της ΟΚΝΕ. Δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν ξεχνούν τους ήρωές τους, ότι θυμούνται, διδάσκονται, αναδεικνύουν και μεταφέρουν σε όλη τη χώρα το παράδειγμά τους.

Κορύφωση των εκδηλώσεων του Διημέρου αποτέλεσε το Σάββατο η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πόλη των Ιωαννίνων με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Και οι δύο μέρες πέρασαν με τον μοναδικό τρόπο που αυτός ο «θεσμός» έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να συνδυάζει το πολιτικό - διεκδικητικό περιεχόμενο με την αναψυχή, τη γνωριμία με την Ιστορία, την επαφή με όλες τις μορφές τέχνης, αφήνοντας το αποτύπωμά του, εκπέμποντας μηνύματα αγώνα και ελπίδας. Οι χιλιάδες νέοι έδωσαν ζωή στο πάρκο Πυρσινέλλα που φιλοξένησε την κατασκήνωση. Ενα χώρο εγκαταλειμμένο για 10 χρόνια, που με την εθελοντική δουλειά μελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ παραδόθηκε αγνώριστος στο λαό και τη νεολαία της πόλης, οι οποίοι με διάφορους τρόπους στήριξαν την προσπάθεια της ΚΝΕ για τη διοργάνωση του Διημέρου στα Γιάννενα.

  • Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρη την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα και προσπαθεί να δώσει μια μόνο γεύση από τον πλούτο των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που ξεδιπλώθηκαν όλο το Διήμερο. Αύριο στο 4σέλιδο «Νεολαία» θα συνεχίσουμε το ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις του Διημέρου.

Πάρκο ανοιχτό για όλους και κλειστό σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Μια σημαντική διάσταση του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου αφορούσε το χώρο όπου φιλοξενήθηκε η κατασκήνωση. Η παρουσία των χιλιάδων νέων απ' όλη τη χώρα, η μεταμόρφωση του πάρκου Πυρσινέλλα («Γιαννιώτικο Σαλόνι») μέσα από την ανιδιοτελή, σκληρή εθελοντική δουλειά μελών και φίλων της Οργάνωσης, άφησε ένα σημαντικό αποτύπωμα. Γιατί ο χώρος αυτός άνοιξε, φτιάχτηκε, πήρε κυριολεκτικά υπόσταση και ζωή, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια εγκατάλειψης και απαξίωσης.

Κάτοικοι της περιοχής, στους οποίους το Διήμερο παρέδωσε ένα πάρκο με εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη που αντίκριζαν καθημερινά, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια γι' αυτήν την προσφορά της Οργάνωσης και κατά την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο χώρο.

Στην προετοιμασία του πάρκου και στις διεκδικήσεις σχετικά με αυτό αναφέρθηκε και στην ομιλία της, στην κεντρική πολιτική συγκέντρωση στα Γιάννενα, το Σάββατο, η Γραμματέας της ΟΠ Ιωαννίνων της ΚΝΕ, Αφροδίτη Μπόμπολη, μιλώντας πριν τον Δ. Κουτσούμπα και σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μέρες ολόκληρες, με ασταμάτητη κυριολεκτικά εθελοντική εργασία, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για να μεταμορφωθεί το πάρκο και να μπορέσει επαρκώς να φιλοξενήσει τους κατασκηνωτές! Κόπηκαν δεκάδες στρέμματα χόρτα, μπήκε νερό και φωτισμός, στολίστηκε και καθαρίστηκε, φτιάχτηκαν οι κατάλληλες υποδομές για την παιδική κατασκήνωση, τους μικρούς μας φίλους. Ευχαριστούμε θερμά από αυτό το βήμα όλους όσους βοήθησαν, και συγκεκριμένα τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική, τους εργαζόμενους σε δήμο και Περιφέρεια, συνολικά το λαό της περιοχής, που με όλους τους τρόπους, και με το υστέρημά του, ενίσχυσε την προσπάθεια της ΚΝΕ να πραγματοποιηθεί και φέτος αυτή η συνάντηση χιλιάδων νέων απ' όλη την Ελλάδα, εδώ στα Γιάννενα. Καθώς και τις γυναίκες συντρόφισσες και οπαδούς που καθημερινά μαγείρευαν για τις ομάδες στησίματος και καθαριότητας.

Το πάρκο Πυρσινέλλα μπορεί και πρέπει να συνεχίσει όλο το χρόνο να υποδέχεται δωρεάν όλο το λαό και τη νεολαία της πόλης. Να 'ναι ανοιχτό για όλους και κλειστό σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Διεκδικούμε:

-- Αποκλειστική, σταθερή και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να είναι το πάρκο στη διάθεση του λαού της περιοχής για ελεύθερη και δωρεάν χρήση.

-- Εκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

-- Πρόσληψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου.

-- Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας του πάρκου».


Αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια

Οι αθλητικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια είναι αναπόσπαστο μέρος των Αντιιμπεριαλιστικών Διήμερων της ΚΝΕ. Ετσι και φέτος, στα γήπεδα που βρίσκονταν στο χώρο της κατασκήνωσης, έγιναν τουρνουά μπάσκετ και ποδοσφαίρου, με τη συμμετοχή και του Εργατικού Αθλητικού Συλλόγου «Μαχητής» Ιωαννίνων.

Ακόμα, τις εντυπώσεις κέρδισε η διελκυστίνδα, με την ομάδα της Αττικής να αναδεικνύεται νικήτρια στο τράβηγμα του σχοινιού επικρατώντας της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Για τους μαθητές που συμμετείχαν στο Διήμερο οργανώθηκε και ένα ενδιαφέρον κυνήγι χαμένου θησαυρού αφιερωμένο στην ΟΚΝΕ, που με γρίφους, «ειδικές αποστολές» και κωδικοποιημένα στοιχεία, οι μαθητές κατέληγαν στην κατασκευή ενός παζλ που απεικόνιζε τη συνέχεια από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ.


Επίσκεψη στη Λυκόρραχη

Μέρος των κατασκηνωτών του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου τη Λυκόρραχη Κονίτσης, εκεί όπου το 2006 το ΚΚΕ έστησε μνημείο - σύμβολο για τον ηρωικό αγώνα και το μεγαλείο των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ πορεύτηκαν βροντοφωνάζοντας: «Οι μαχητές του Γράμμου δε λύγισαν πότε, δόξα και τιμή στον ΔΣΕ». Με επίκεντρο το μνημείο, τους κατασκηνωτές ξενάγησε ο Θανάσης Λεκάτης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο μνημείο βρίσκεται στο μέρος που ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι της Ελεύθερης Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι η αρχιτεκτονική κατασκευή του μνημείου είναι τέτοια ώστε να «κοιτά» προς τα μέρη όπου το 1948 ήταν η έδρα του Αρχηγείου του ΔΣΕ, η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης.

Οι νέοι και οι νέες αγνάντεψαν με δέος και συγκίνηση τις απέναντι βουνοκορφές, όπου έγιναν κάποιες από τις πιο σπουδαίες και άφθαστου ηρωισμού μάχες του ΔΣΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μεγάλη μάχη του Γράμμου.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν οι νέοι και οι νέες περιηγήθηκαν, μπήκαν μέσα και περπάτησαν στο πολυβολείο του ΔΣΕ, που είναι δίπλα στο μνημείο.


Πορεία στην πόλη

Με μία εντυπωσιακή πορεία, στη διάρκεια της οποίας οι κόκκινες σημαίες και τα συνθήματα που αντήχησαν στην πόλη των Ιωαννίνων έστειλαν μηνύματα καταδίκης του ιμπεριαλισμού και υπόσχεσης συνέχισης του αγώνα, οι νέοι και οι νέες κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Μαβίλη, όπου έγινε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το απόγευμα του Σαββάτου.

Μπροστά βρέθηκε το πανό της ΟΠ Ηπείρου - Λευκάδας - Κέρκυρας της ΚΝΕ, στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα του Διημέρου «Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ, πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ», πλαισιωμένο με ζωγραφικές αναφορές στον Ουλαμό Καλπακίου και στους αγώνες του σήμερα.

Η πορεία, η συγκέντρωση, καθώς και όλη η διοργάνωση του Διημέρου έκαναν αίσθηση και άφησαν το αποτύπωμά τους στα Γιάννενα.


Τραγούδια, κέφι και χορός στην κεντρική σκηνή

Στην κεντρική σκηνή του Διημέρου εναλλάσσονταν πολλά σχήματα με διαφορετικό μουσικό ύφος, κρατώντας όμως το κέφι πάντα στο αμείωτο!

Στη σκηνή ανέβηκαν οι Sober, αγαπημένο και γνώριμο συγκρότημα στους νέους και τις νέες που κατασκηνώνουν με την ΚΝΕ στα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα. Το κοζανίτικο συγκρότημα The Mamalss παρουσίασε διασκευές με έντονη αναφορά στην παραδοσιακή μουσική, σε συνδυασμό με funky, blues, jazz, rock ρυθμούς.

Η γνωριμία με τους σκοπούς και τα τραγούδια της Ηπείρου ήρθε από τον Σύλλογο Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού και από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων, οι οποίοι, παίζοντας εκπληκτικό κλαρίνο, ξεσήκωσαν το κοινό.

Οι βραδιές έκλειναν με γνήσια λαϊκά γλέντια, ανάμεσά τους και από το συγκρότημα «Εργα Μουσικής».


Ειδικός χώρος για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ

Το δικό τους χώρο είχαν, όπως και στα τελευταία Διήμερα της ΚΝΕ, τα παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και Γυμνασίου, οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ. Και τις τρεις μέρες ξεδιπλώθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο γι' αυτές τις ηλικίες, αθλητικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, επισκέψεων σε αξιοθέατα των Ιωαννίνων. Παιδιά απ' όλη την Ελλάδα γνωρίστηκαν μεταξύ τους, έπαιξαν, συζήτησαν και πέρασαν μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς!


Εκθέσεις και βιβλιοπωλείο

Οι κατασκηνωτές ξεναγήθηκαν στην κεντρική έκθεση, με θέμα «95 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΝΕ, κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε...». Το ενδιαφέρον όλων κέντρισαν πρωτότυπα υλικά από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, που εκτέθηκαν στο χώρο. Στην έκθεση αναδείχθηκε η ΟΚΝΕ ως μαχητικό, λενινιστικό σχολείο νέων κομμουνιστών. Μέσα από τη δράση της, σε όλες τις συνθήκες, νόμιμες, παράνομες, ημιπαράνομες, διαπαιδαγωγήθηκαν νέοι κομμουνιστές και πολλά μετέπειτα στελέχη του ΚΚΕ. Πλευρές που φωτίζονταν ήταν ο Τύπος της ΟΚΝΕ, η «Νεολαία» και ο «Νέος Λενινιστής», η ιδιαίτερη δράση που αναπτύχθηκε για τις νέες γυναίκες, ο προλεταριακός διεθνισμός, που υπήρξε φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό της ΟΚΝΕ, αλλά και η δράση που αναπτύχθηκε στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Η ιστορική γραμμή που δένει την ΟΚΝΕ με την ΚΝΕ αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο και στην ψηφιακή διαδραστική έκθεση που λειτούργησε ειδικά για τους μαθητές.

Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε και το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην κατασκήνωση. Αξίζει να αναφερθεί το βιβλίο της Αύρας Παρτσαλίδου «Αναμνήσεις από την ΟΚΝΕ», που επανακυκλοφόρησε με πρόλογο του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και διακινήθηκε πλατιά στην προετοιμασία των Οργανώσεων για το Διήμερο, αλλά και η καλαίσθητη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκδοση της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας για τον Ουλαμό του Καλπακίου.



Το μνημείο στο Καλπάκι

«Πειθαρχικός Ουλαμός Καλπακίου 1924 - 1934. Τιμή και δόξα στους αλύγιστους φαντάρους της ΟΚΝΕ. Ο τάφος των ζωντανών».

Τα λόγια αυτά είναι χαραγμένα στην πρόσοψη του μνημείου που έστησε στο Καλπάκι η ΚΝΕ, προς τιμήν των αλύγιστων κομμουνιστών φαντάρων που πέρασαν από εκεί. Στην πλάτη του μνημείου επίσης είναι χαραγμένο το εξής:

«Οποιος κομμουνιστής στρατιώτης εκπληρώνει το καθήκον του... πρέπει κάθε στιγμή να είναι έτοιμος για το Καλπάκι» (Αρης Βελουχιώτης).

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, σε μια εκδήλωση όπου παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα, και μίλησε ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση θα έχουμε στο αυριανό φύλλο του «Ριζοσπάστη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ