ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ως εδώ με την πολιτική που φέρνει αντιλαϊκά μνημόνια και μέτρα!

Με μαζικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, το ΠΑΜΕ έδωσε μια πρώτη απάντηση στη δανειακή σύμβαση που ετοιμάζουν συγκυβέρνηση και «θεσμοί»

ΑΘΗΝΑ - ΟΜΟΝΟΙΑ
ΑΘΗΝΑ - ΟΜΟΝΟΙΑ
Με ένα πανό στην κεφαλή που έγραφε «Οχι στο νέο βάρβαρο μνημόνιο. Με τα μονοπώλια ή με τις ανάγκες του λαού. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αγώνας τώρα», χιλιάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι και άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων διαδήλωσαν χτες, από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, την αποφασιστικότητά τους να πρωτοστατήσουν σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, για να εκφραστεί μαζικά και με δυναμισμό η απόρριψη από το λαό του τρίτου μνημονίου που ετοιμάζουν κεφάλαιο - συγκυβέρνηση - ΕΕ.

Συνδικάτα της Αττικής, Λαϊκές Επιτροπές, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ενώσεις και Επιτροπές Αγώνα αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, φοιτητές και σπουδαστές, όλοι αυτοί που με τα μέτρα της συγκυβέρνησης στήνονται ξανά στον τοίχο, συγκρότησαν μια μεγάλη διαδήλωση και φώναξαν «Ως εδώ! Υπάρχει κι άλλος δρόμος που συμφέρει το λαό». Με τα πανό και τα συνθήματά τους, έδωσαν μια πρώτη άμεση απάντηση στην αντιλαϊκή δανειακή σύμβαση που συνέταξαν κυβέρνηση και θεσμοί και η οποία συζητήθηκε χτες βράδυ στη Βουλή.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Ομόνοια, όπου μίλησε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία μέχρι το Σύνταγμα, μέσω της οδού Σταδίου, η οποία καλύφτηκε σχεδόν ολόκληρη από κόσμο, σε πυκνή διάταξη. Φτάνοντας στο Σύνταγμα, η διαδήλωση απλώθηκε πάνω στην Αμαλίας και παρέμεινε εκεί μέχρι αργά το βράδυ.

ΑΘΗΝΑ - ΟΜΟΝΟΙΑ
ΑΘΗΝΑ - ΟΜΟΝΟΙΑ
Ανάμεσα σε άλλα, στη συγκέντρωση και στην πορεία ακούστηκαν τα εξής συνθήματα: «Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών, αυτή είναι η απάντηση των εργατών», «ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνουν συμφωνία, τσακίζουν το λαό για την πλουτοκρατία». Τα μεγάφωνα δεν έπαψαν ούτε λεπτό να καλούν σε ξεσηκωμό, σε ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων παντού, σε πολύμορφες παρεμβάσεις για να μπλοκαριστούν τα βάρβαρα μέτρα.

«Οχι στο νέο μνημόνιο και τα βάρβαρα μέτρα» ήταν το σύνθημα της μαζικής συγκέντρωσης που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία της ΕΕ.

Εργαζόμενοι απ' όλους τους κλάδους και από μια σειρά χώρους δουλειάς που ήδη βιώνουν την κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης, με απολύσεις, διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών, μαζί με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες, απάντησαν αγωνιστικά στα ψευτοδιλήμματα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων.

Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Κυριάκος Τσαούσης, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Οπως είπε, «το σύνθημά μας μπροστά σ' αυτά που έγιναν ως τώρα, σ' αυτά που έρχονται, είναι ένα: Οργάνωση - αντίσταση - αλληλεγγύη - ετοιμότητα». Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, πορείες και μαζικές εξορμήσεις έγιναν και σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

ΑΘΗΝΑ - ΣΤΑΔΙΟΥ
ΑΘΗΝΑ - ΣΤΑΔΙΟΥ
ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Eurokinissi

ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Οργάνωση της πάλης σε εργοστάσια, γειτονιές, παντού!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Παπαγεωργίου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Ο Νίκος Παπαγεωργίου
Ο Νίκος Παπαγεωργίου
Σήμερα φέρνουν στη Βουλή ένα νέο μνημόνιο - το τρίτο κατά σειρά - που είναι κι αυτό απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Εστρωσαν το δρόμο για έξι μήνες, με διαπραγματεύσεις που κατέληγαν πάντα στο ότι οι «λύσεις στερεύουν».

Επέβαλλαν δημοψήφισμα με κάλπικα ερωτήματα, που οδηγούν σε κάθε περίπτωση σε μια επιλογή: Οχι στην απαλλαγή από τα μνημόνια, ναι στη συνέχιση της βαρβαρότητας που ζούμε καθημερινά. Για να καταλήξουν τελικά ότι ο μονόδρομός τους είναι αναγκαστικός, ρεαλιστικός, αδιαπραγμάτευτος.

Το φέρνουν, για μια ακόμη φορά, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Γιατί κι αυτή η κυβέρνηση επείγον θεωρεί τη διάσωση των κερδών των μεγαλοεργοδοτών. Γιατί κι αυτή η κυβέρνηση ποτέ δεν θεώρησε επείγον ζήτημα την προστασία των ανέργων, την ανακούφιση του λαού από τη φοροληστεία, τη σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα.

Το συνοδεύουν και τη φορά αυτή με το ίδιο σαθρό ψευτοδίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία με έξοδο από το ευρώ», για να αποδεχτούμε νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, νέες περικοπές στην Ασφάλιση, νέα φοροληστεία, δουλειά μέχρι τον τάφο.

Με τη σημαία των δικών μας συμφερόντων

Είναι πράξη ευθύνης κάθε εργάτη κι εργάτριας, κάθε έντιμου συνδικαλιστή, κάθε σωματείου, κάθε Λαϊκής Επιτροπής να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε «ουρά» των διαφόρων επιλογών που πτωχεύουν το λαό!

Να απορρίψουμε τους μονόδρομους των μνημονίων διαρκείας των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ που υιοθετούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, αλλά και η ΓΣΕΕ, μια σειρά από εργοδοτικά σωματεία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εμείς δε βάλαμε ποτέ τα συνθήματα και τους αγώνες μας κάτω από ξένες σημαίες. Λέμε ΟΧΙ στο νέο βάρβαρο μνημόνιο, όπως λέμε ΟΧΙ και σε όλα τα προηγούμενα. Είναι ένα ΟΧΙ που δεν μπορεί να βαφτίσει κανένας όπως τον συμφέρει. Είναι ΟΧΙ αντίστασης, διεκδίκησης που φτάνει μέχρι το τέλος. Μέχρι εκεί που πρέπει να πάμε τον αγώνα μας, στον τελικό του σκοπό, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Είναι μνημόνιο που δεν θα σταματήσει τα αντεργατικά μέτρα, την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση του εισοδήματος, την παραπέρα χρεοκοπία του λαού!

Γυρνάμε την πλάτη στο κλίμα εθνικής ομοψυχίας. ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, έδωσαν εν λευκώ εξουσιοδότηση για νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων. Είναι συνυπεύθυνοι και όσοι καλούσαν λαϊκό κόσμο, φτωχό και οργισμένο δίκαια με τις αντιλαϊκές πολιτικές, να συνταχθεί μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τέτοιο ρόλο έπαιξε ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Τέτοιο ρόλο έπαιξαν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναλαμβάνοντας το ρόλο της εμπροσθοφυλακής της επίθεσης στις ταξικές δυνάμεις, συχνά με ωμό αντικομμουνισμό. Είναι συνυπεύθυνοι για τα νέα βάρη που φορτώνουν στο λαό. Δεν θα ξεπλυθούν από τη στάση τους.

Κάτω τα ψευτοδιλήμματα!

Το δίλημμα χρεοκοπία ή σκληρά μέτρα, μνημόνια, το ξαναζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Τα εργοστάσια, οι χώροι δουλειάς, οι γειτονιές να γίνουν κέντρα αντίστασης και αλληλεγγύης.

Η απάντησή μας πρέπει να είναι η ενίσχυση της οργάνωσής μας, η ενότητα με βάση τα ενιαία αιτήματά μας, ανεξάρτητα από κλάδο και χώρο εργασίας. Με τους αγωνιστές μπροστά στα σωματεία μας, στις λαϊκές επιτροπές, κινητήρια δύναμη της συλλογικής δράσης, που θα παρεμβαίνει στην απληρωσιά, στις απολύσεις, σε αναγκαστικές άδειες.

Το ταξικό κίνημα και πείρα έχει και θέληση να οργανώσει τη δράση παντού: Στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, μέσα από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές. Να βγούμε μπροστά, με παρακαταθήκη τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, τα συλλαλητήρια και τις μάχες στους κλάδους. Με τέτοιο τρόπο να πάρει θέση το κάθε σωματείο, ο κάθε εργαζόμενος απέναντι στο νέο μνημόνιο, ενάντια στην πολιτική κεφαλαίου - ΕΕ - της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο δικός μας δρόμος ήταν, είναι και θα παραμείνει η ρήξη με την ΕΕ και το δρόμο των μονοπωλίων. Η ΕΕ δεν αλλάζει, δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, παρά μόνο ανατρέπεται από τους λαούς.

Καμία λοιπόν αποδοχή της βάρβαρης και αντιλαϊκής ΕΕ! Με τα μονοπώλια ή με τις ανάγκες του λαού! Αλλος δρόμος δεν υπάρχει! Σε αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε αταλάντευτα, με το κεφάλι ψηλά, και το βλέμμα στραμμένο στο στόχο μας. Να γίνουμε κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουμε.

Νέα μαζική διαμαρτυρία συνταξιούχων

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία των συνταξιούχων
Από τη χθεσινή διαμαρτυρία των συνταξιούχων
Νέα μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, με αίτημα την καταβολή ολόκληρων των συντάξεων από τις τράπεζες. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις είχαν ζητήσει με επιστολή τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κάτι το οποίο δεν έγινε, καθώς ο υπουργός επικαλέστηκε «φόρτο εργασίας». Κάτω από την ανυποχώρητη στάση των συνταξιούχων ορίστηκε νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη Δευτέρα 13 Ιούλη. Παράλληλα, στη διάρκεια της κινητοποίησης καταγγέλθηκε η ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, που συνιστά τρίτο μνημόνιο, ενώ οι συνταξιούχοι κάλεσαν στο χθεσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Καμιά δέσμευση για τα ΑμΕΑ

Φαίνεται ότι τέσσερις μήνες δεν είναι αρκετοί για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κατανοήσει τους κινδύνους για τη ζωή των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων. Αυτό προκύπτει απ' τη στάση και τις απαντήσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Η συνάντηση έγινε μετά από δύο κινητοποιήσεις της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου (18.3.2015 και 7.7.2015) απαιτώντας να διατίθενται, με ευθύνη της κυβέρνησης, δωρεάν όλα τα φάρμακα σ' αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Ο υπουργός Υγείας στη χτεσινή συνάντηση μίλησε ξανά για εξέταση των θεμάτων. Οταν τέθηκε το ζήτημα ότι εξαιτίας των επειγουσών συνθηκών χρειάζονται άμεσα μέτρα, δεν απάντησε, ενώ αργότερα συνάρτησε οποιοδήποτε μέτρο με το «αν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δεν υπάρχει πλέον καιρός για χάσιμο

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε: «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο πλέον. Ο εργαζόμενος λαός τώρα πρέπει να οργανωθεί στα ταξικά συνδικάτα, στις επιτροπές αγώνα, μέσα στους τόπους δουλειάς, τις γειτονιές, μέσα από λαϊκές επιτροπές να οργανώσει την πάλη του, τη διεκδίκησή του, να οργανώσει τη λαϊκή συμμαχία του, γιατί τα μέτρα που έρχονται είναι πολύ σκληρά με το μνημόνιο 3 ή με την κρατική χρεοκοπία».

Πολύμορφη δράση από τις Λαϊκές Επιτροπές

Πολύμορφη δραστηριότητα αναπτύσσουν οι Λαϊκές Επιτροπές σε δήμους της Αττικής, για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα νέα σχέδια πτώχευσης του λαού. Τα ραντεβού των Λαϊκών Επιτροπών στην Αθήνα για πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις είναι τα παρακάτω:

  • Σήμερα, Σάββατο

Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, 8 μ.μ., πλατεία Κύπρου, Λαϊκή Επιτροπή Ν. Ιωνίας, 10.30 π.μ., πλατεία Συμιριώτη, Λαϊκή Επιτροπή Ζωγράφου, 7 μ.μ., πλατεία Τερζάκη (Ιλίσια), Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης, 8 μ.μ., πλατεία Ανεξαρτησίας, Λαϊκή Επιτροπή Βύρωνα, 11 π.μ., πάρκο Καραολή Δημητρίου (Δημαρχείο), Λαϊκή Επιτροπή Καισαριανής, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία, Λαϊκή Επιτροπή Μπραχαμίου, 8 μ.μ., πλατεία Αρη Βελουχιώτη, Επιτροπή Αγώνα Αργυρούπολης - Ελληνικού, 7.30 μ.μ., πλατεία Αγίας Τριάδας (Αργυρούπολη), Επιτροπή Αγώνα Νέας Σμύρνης, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία, Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, 7.30 μ.μ., στο στέκι της (Νικολαΐδου 9), Λαϊκή Επιτροπή Γαλατσίου, 7 μ.μ., παλιό τέρμα (πλατεία Λυσίου), Λαϊκή Επιτροπή 2ου Διαμερίσματος Αθήνας, 7 μ.μ., Υμηττού (συντριβάνι).

  • Αύριο, Κυριακή

Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, 7 μ.μ., πλατεία Αμερικής, Λαϊκή Επιτροπή 7ου Διαμερίσματος Αθήνας, 7.30 μ.μ., πλατεία Γκύζη.

  • Δευτέρα 13/7

Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού, 7.30 μ.μ., πλατεία παλιού Νεκροταφείου.

  • Τρίτη 14/7

Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας, 7.30 μ.μ., πλατεία Κρήνης.

  • Πέμπτη 16/7

Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου, 7.30 μ.μ., πλατεία Κύπρου.

Στάση εργασίας στο ΠΑΓΝΗ

Τρίωρη στάση εργασίας (8 - 11 π.μ.) και γενική συνέλευση για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τη νέα συμφωνία - «σφαγείο», αποφάσισε το σωματείο των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) για την ερχόμενη Δευτέρα. Το σωματείο των εργαζομένων καταγγέλλει τον άθλιο εμπαιγμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος του λαού και των εργαζομένων τονίζοντας: «Εξαπάτησε με το δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής και με το "ΟΧΙ" που ζητούσε, μόλις έκλεισαν οι κάλπες, μαζί με τους θιασώτες των πρώτων μνημονίων και σε πλήρη συναίνεση μαζί τους προχωράει σε νέο μνημόνιο - συμφωνία "σφαγείο" για το λαό, σκληρότερο από αυτό που δήθεν απέρριπτε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ