ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΡΙΖΑ
Μαραθώνια κοινή συνεδρίαση για τη διαχείριση του αντιλαϊκού πακέτου

Σε μια μαραθώνια κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ χτες, παρουσιάστηκε η κυβερνητική πρόταση για το 3ο μνημόνιο, με τον πρωθυπουργό να ζητά τη στήριξή της προκειμένου να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους θεσμούς. Ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να δικαιολογήσει το αντιλαϊκό περιεχόμενό της επικαλούμενος τον κίνδυνο για άτακτη χρεοκοπία. Μ' αυτό το άλλοθι, η κοινοβουλευτική ομάδα θα στηρίξει την πρόταση, παρά τις αντιδράσεις που κυρίως σχετίζονται με τη διαχείριση του πολιτικού κόστους, αλλά και με το γεγονός ότι η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί αξιώσεις του ντόπιου κεφαλαίου που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία του στη διαπραγμάτευση. Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αναλώθηκε σε διαδικαστικά ζητήματα με την πρόεδρο της Βουλής να αντιδρά στην προτεινόμενη διαδικασία.

Ανάμεσα στους διαφωνούντες, ο Γ. Βαρουφάκης με ενστάσεις για την απουσία σαφούς δέσμευσης για τη διευθέτηση του χρέους, δήλωσε ωστόσο ότι στηρίζει την προσπάθεια του Ε. Τσακαλώτου και με επιστολή δήλωσε πως εάν βρισκόταν στην Ολομέλεια θα ψήφιζε «ναι». Κριτική άσκησε ο Π. Λαφαζάνης, ομοίως ο Αλ. Μητρόπουλος, ο Μ. Μπαλαούρας, ο Β. Διαμαντόπουλος και άλλοι βουλευτές. Μένει ωστόσο να φανεί ποιοι θα εκφράσουν τις διαφωνίες τους με καταψήφιση της πρότασης ή και παραίτηση ενδεχομένως, καθώς κι αυτά τα σενάρια «έπαιζαν» ως πιθανά, αν και επισήμως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι δεν την ανησυχούν οι ενστάσεις και εξέφραζε την εκτίμηση ότι δεν θα καταψηφιστεί η πρόταση.

Χαρακτηριστική της στάσης «ναι μεν αλλά» είναι η αποστροφή του Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ναι μεν «η πρόταση που υποβλήθηκε συνιστά την μνημονιακή μετάλλαξη της αριστεράς και την δυνάμει αυτοαναίρεσή της», αλλά «στο σημείο που φτάσαμε δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο, χειρότερο κακό στο λαό μας. Η αδυναμία οριστικής κατάληξης στη διαπραγμάτευση θα συνιστά και αδυναμία διαχείρισης της ρήξης και του Grexit».

Απ' την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε «δεν έχουμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα απ' την ΕΕ, εντολή μας είναι μια καλή συμφωνία». Ζήτησε απ' την Κοινοβουλευτική Ομάδα να σταθεί «ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις» και προειδοποίησε «εγώ δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί. 'Η συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «ανάμεσα σε μια κακή και σε μια καταστροφική πρόταση είναι αυτονόητο ότι επιλέγουμε την κακή» και ότι «είναι ευθύνη της αριστεράς να μη φτάσουμε στο grexit, ο καθένας θα αναμετρηθεί με το μπόι του και την ιστορία του». Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε και θέμα δεδηλωμένης, καθώς όπως είπε «δεν θα δεχτούμε να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία».

Την αισιοδοξία τους για συμφωνία εξέφρασαν μεταξύ άλλων οι Ε. Τσακαλώτος, Γ. Δραγασάκης, Ν. Βούτσης που επιπλέον μίλησε «για μία πολύ καλή συμφωνία», ο Ν. Ξυδάκης, η Ολγα Γεροβασίλη.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση τέσσερα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» οι Σ. Παπαδόγιαννη, Α. Νταβανέλος, Στ. Λεουτσάκος, Θ. Πετράκος και ο βουλευτής Κ. Λαπαβίτσας, κανένα με κυβερνητική θέση, κατέθεσαν κείμενο με το οποίο υποστηρίζουν την έξοδο απ' το ευρώ σαν εναλλακτική επιλογή που θα «επιτρέψει στη χώρα να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο». Ο Π. Λαφαζάνης δήλωνε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συγκεκριμένη συμφωνία, αρνούνταν ωστόσο να διευκρινίσει αν θα παραιτηθεί. Αργά το βράδυ υπήρξαν πληροφορίες που έλεγαν ότι η «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση με τη στάση της στη Βουλή. Απεναντίας φήμες για «παρών» κυκλοφόρησαν για βουλευτές προσκείμενους στην ΚΟΕ και τη ΔΕΑ όπως η Ιωάννα Γαϊτάνη, η Ελένη Ψαρέα, ο Δ. Κοδέλας, ο Β. Χατζηλάμπρου.

Η Ραχήλ Μακρή δήλωσε πάντως ότι θα καταψηφίσει την πρόταση.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής να φύγει οριστικά από το λεξιλόγιο η λέξη Grexit, είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι όλα έχουν τελειώσει. Μιλώντας στο Mega υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να αποφύγει ή να περιορίσει πιέσεις για επιδείνωση τονίζοντας ότι ακόμα και χτες ο Β. Σόιμπλε έδειξε να μην έχει αφήσει τις σκέψεις για Grexit. Προσθέτοντας ένα επιχείρημα στην υπερασπιστική γραμμή της αντιλαϊκής συμφωνίας, ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνεται βιαστική σύγκριση ανόμοιων πραγμάτων, αφού αυτό το πακέτο αφορά στα επόμενα 3 χρόνια ενώ το προηγούμενο πακέτο που είχε προταθεί αφορούσε στον επόμενο 1,5.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Το «μαύρο - άσπρο» στη Βουλή για το περιεχόμενο της αντιλαϊκής τους πρότασης

Να εξωραΐσουν το αντιλαϊκό περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης για τρίτο μνημόνιο επιχείρησαν χτες στη Βουλή τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, όσο και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι «ο λαός στηρίζει τη γραμμή της κυβέρνησης να μην υπογράψει μια συμφωνία, όποια κι αν είναι», τη στιγμή που η πρότασή της είναι πανομοιότυπη με αυτή των θεσμών κι επιπλέον φορτωμένη με περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα. Παραπέρα, προσπάθησε να εμφανίσει την πρόταση και τη συμφωνία, εφόσον επιτευχθεί, σαν προϊόν αμοιβαίων συμβιβασμών και υποχωρήσεων, υποστηρίζοντας ότι «και οι δύο μεριές έχουν χάσει κάτι πολύτιμο».

Ο Ευ. Τσακαλώτος αναπαρήγαγε την προπαγάνδα περί δίκαιης κατανομής των βαρών, μετριάζοντάς την κάπως, ώστε να συνάδει με το περιεχόμενο της πρότασης, που είναι «φωτιά και λάβρα» για το λαό. Οπως είπε, «στα βάρη υπάρχει μια διαφορετική κατανομή», υπονοώντας ότι θα πληρώσουν και οι έχοντες, τη στιγμή που με την κυβερνητική πρόταση ευνοούνται σκανδαλωδώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τσακίζονται παραπέρα τα λαϊκά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, προσπέρασε τις αυξήσεις φόρων, την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα κ.ά. και εστίασε στην αύξηση του εταιρικού φόρου από το 26% στο 28% και την αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές, μέτρα - σταγόνα στον ωκεανό του πλούτου, που έχουν συσσωρεύσει δεκαετίες τώρα απ' τον κλεμμένο μόχθο των εργαζομένων.

Προσπάθησε, ακόμα, να παρουσιάσει σαν θετικό τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, όπως και την κατάργηση από το 2016 του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Ούτε λίγο - ούτε πολύ ζήτησε από το λαό να αποδεχτεί σαν θετική εξέλιξη την όποια αναφορά στη συμφωνία-μνημόνιο για το χρέος, ενώ προανήγγειλε ότι ο ESM θα αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ισχυρίστηκε ότι «γρήγορα μπορεί να αποκατασταθεί η ζημιά στο τραπεζικό σύστημα από τα capital controls». Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΚΤ, είπε ότι η στάση της, όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, «ήταν αρκετά υποστηρικτική σ' εμάς», ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ «περιμένει μια πρόταση ότι η διαδικασία είναι πάλι πάνω στις ράγες και θα συνεχιστεί κι αυτό θα απελευθερώσει πολλά πράγματα για να σταματήσει η ασφυξία».

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι «τα κείμενα της δανειακής σύμβασης και των μέτρων θα έρθουν κανονικά στη Βουλή και θα συζητηθούν».

Απ' την πλευρά του, ο Δημήτρης Βίτσας, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης και να εξουσιοδοτήσουν τη διαπραγματευτική ομάδα να «κλείσει» την αντιλαϊκή συμφωνία. Επισήμανε ότι αυτή η πρόταση είναι το αποτέλεσμα της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης, «δεν είναι το πρόγραμμα ούτε του ενός μέρους ούτε του άλλου». Παραδέχθηκε ότι είναι μια «δύσκολη συμφωνία» και ότι ορισμένα μέτρα μπορούν να αποδειχθούν υφεσιακά. Με τη σειρά του, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδιανείμει τα βάρη υπέρ των αδυνάτων, τη στιγμή που τα μέτρα συνιστούν ολοκαύτωμα για τα λαϊκά στρώματα. Πρόσθεσε πως η συμφωνία αυτή «εκκινεί» τη λύση του χρέους, αποσιωπώντας ότι η όποια διευθέτησή του θα συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά μέτρα και θα χρησιμοποιηθεί για να απελευθερώσει «χρήματα» για τα ντόπια μονοπώλια.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε την αστική τάξη πως «η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη». Παράλληλα, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση σέβεται τους κανόνες της ΕΕ, αλλά και ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, αγωνίζεται για να αλλάξει την ΕΕ, επιμένοντας μέχρι αυτή την ώρα να σπέρνει αυταπάτες ότι μπορεί να βελτιωθεί η λυκοσυμμαχία.


Στο δημαρχείο Πετρούπολης
Στο δημαρχείο Πετρούπολης
Το πανό στο Χαϊδάρι
Το πανό στο Χαϊδάρι
Πανό στα Δημαρχεία Πετρούπολης και Χαϊδαρίου ενάντια στο νέο μνημόνιο

Με πανό που ανάρτησαν χθες στα Δημαρχεία Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, οι δημοτικές αρχές απευθύνουν στο λαό κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στο νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σε δηλώσεις τους, οι κομμουνιστές δήμαρχοι Πετρούπολης και Χαϊδαρίου καλούν το λαό να μην αποδεχθεί τα βάρβαρα μέτρα, να συγκρουστεί με την κυβέρνηση, την ΕΕ και το κεφάλαιο. Αναφέρουν ότι θα πρωτοστατήσουν στην ενημέρωση και στην κινητοποίηση των εργαζομένων για να μπει φρένο στη νέα αντιλαϊκή επίθεση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ