ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είχε, χτες, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση γνωριμίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση του 19ουΣυνεδρίου του ΚΚΕ.

Αμέσως μετά, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζητήσαμε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσουμε για τις θέσεις του ΚΚΕ γύρω από μείζονα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και τη χώρα.

Είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο για τις αποφάσεις του πρόσφατου 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που αφορούν τις τύχες του λαού, αφορούν την πολιτική πρόταση του Κόμματος για τη διέξοδο από την κρίση.

Ταυτόχρονα, είχαμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και διεθνώς, με τις αντιθέσεις, τους ανταγωνισμούς, τις επεμβάσεις και τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας μας σε πολέμους, συρράξεις και επεμβάσεις στην περιοχή. Εκφράσαμε την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ απέναντι σε όλα τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση και τα μνημόνιά της, οι αντιλαϊκοί νόμοι, ιδιαίτερα στα νέα βάρβαρα μέτρα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή και που αφορά μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μεγάλωμα της στρατιάς των ανέργων που σήμερα βρίσκονται γύρω στο 30%, αφορά τα ζητήματα των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στους ΟΤΑ, άλλους εργαζόμενους, όπως στα ΕΑΣ, την πρώην ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ και μια σειρά άλλες επιχειρήσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επίσης, την αντίθεσή μας απέναντι στην εντεινόμενη φοροληστεία ενάντια στον ελληνικό λαό, στην κατ' ουσίαν κατάργηση του κατώτατου μισθού, μιας και, με μονομερή απόφαση της κυβέρνησης, θα μπορεί αυτή να υλοποιείται και να κατεβαίνει όλο και πιο κάτω, καθώς επίσης και όλα αυτά τα μέτρα που είναι γνωστά στον ελληνικό λαό και που θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος και να τα αντιπαλέψει».

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Δ. Κουτσούμπας και ο Κ. Παπούλιας συνομίλησαν για λίγο ενώπιον των δημοσιογράφων.

Ηταν η πρώτη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ιδιότητα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ υπενθύμισε στον Κ. Παπούλια ότι τον είχε επισκεφτεί ξανά, ως υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων τότε του Κόμματος, μαζί με την τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και αντιπροσωπίες Εργατικών και Κομμουνιστών Κομμάτων, που συμμετείχαν σε Συνάντηση που φιλοξενούσε το ΚΚΕ στην Αθήνα. Ο Κ. Παπούλιας ρώτησε εάν θα επαναληφθεί ανάλογη πρωτοβουλία και ο Δ. Κουτσούμπας του ανέφερε ότι πριν δέκα μέρες πραγματοποιήθηκε Συνάντηση κομμάτων της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου στον Περισσό.

Ο Κ. Παπούλιας ρώτησε εάν υπάρχει ΚΚ στην Τουρκία και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε ότι υπάρχει με γραφεία σε πολλές πόλεις όπως στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα, προσθέτοντας ότι το ΚΚ Τουρκίας συμμετέχει στην πολιτική ζωή της χώρας και παίρνει δραστήριο μέρος στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού της Τουρκίας.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε τις έντονες εντυπώσεις που του άφησε η επίσκεψή του στο Αουσβιτς τις προηγούμενες μέρες, ενώ ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε το συμβολισμό της επίσκεψης αυτής, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και κυρίως η νεολαία να μαθαίνει. Ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης βασανίστηκαν και θανατώθηκαν εκτός από Εβραίοι και κομμουνιστές, καθώς και άλλοι αγωνιστές. Θυμήθηκε μάλιστα ότι επικεφαλής της μεταφοράς αγωνιστών απ' την πόλη καταγωγής του, τα Γιάννενα, προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν ο Κ. Βαλντχάιμ, ο μετέπειτα Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, που ήταν τότε Αυστριακός αξιωματικός που είχε αποσπαστεί στη γερμανική Βέρμαχτ. Ταυτόχρονα, σχολίασε ότι εντυπωσιάστηκε από τον αριθμό των χιλιάδων επισκεπτών νεαρής ηλικίας στο Αουσβιτς.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύριο η εκδήλωση για την ανεργία

Στις 8 το βράδυ στο Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο)

Την εκμετάλλευση και την ανεργία σχολιάζουν με τα σκίτσα τους τα μέλη της ΚΝΕ από την Οργάνωση της Κατάρτισης
Την εκμετάλλευση και την ανεργία σχολιάζουν με τα σκίτσα τους τα μέλη της ΚΝΕ από την Οργάνωση της Κατάρτισης
Εντείνουν τη δράση τους οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική προκειμένου να φτάσει σε κάθε νέο και νέα το κάλεσμα στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής, την Παρασκευή 12 Ιούλη και το κεντρικό της σύνθημα: «Το μέλλον μας δεν είναι η ανεργία και η κακοπληρωμένη δουλειά». Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 το βράδυ στο Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο) με κεντρικό ομιλητή τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει, ακόμα, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έκθεση βιβλίου για μικρούς και μεγάλους και παιδότοπο.

Οι οργανώσεις της ΚΝΕ καλούν τη νεολαία να προβληματιστεί για το πρόβλημα της ανεργίας και τις αιτίες του. Να κάνει το βήμα και να οργανωθεί στο χώρο δουλειάς και τη γειτονιά, να πάρει μέρος στους αγώνες για την προστασία των ανέργων αλλά και στην πάλη για μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα. Και στην προσπάθειά τους αξιοποιούν και πρωτότυπες μορφές. Οπως για παράδειγμα, η πρωτοβουλία μελών της ΚΝΕ από την Τομεακή Οργάνωση Κατάρτισης να σχολιάσουν με μια σειρά σκίτσα την ανεργία και τα προγράμματα της υπερεκμετάλλευσης των νέων και να καλέσουν με αυτά στην εκδήλωση της Παρασκευής.

Στους νέους στο εργοστάσιο της «ΕΒΓΑ»

Πρόγραμμα περιοδειών υλοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ. Στα πλαίσιά του, χθες πραγματοποιήθηκε περιοδεία στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ. Τα μέλη της ΚΝΕ μοίρασαν την ανακοίνωση και συζήτησαν με τους νέους που δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις και μισθό 423 ευρώ, αφού είναι μικρότεροι των 25 ετών. Για να δουλέψουν έρχονται από κάθε γειτονιά, ακόμα και από το Πέραμα, διασχίζουν την πόλη από τη μια άκρη στην άλλη. Με το λειψό μεροκάματο που παίρνουν άλλοι πρέπει να πληρώσουν νοίκι και λογαριασμούς, άλλοι να συντηρήσουν άνεργους γονείς και αδέρφια. Ομως, οι πεντάμηνες συμβάσεις έχουν ήδη αρχίσει να λήγουν και ο ένας μετά τον άλλο παίρνουν το χαρτί της απόλυσης και επιστρέφουν πάλι στην ανεργία.

Σήμερα, Πέμπτη, εξορμήσεις θα γίνουν στους ΟΑΕΔ Γαλατσίου και Σταδίου, στο Hondos Center στην Πλατεία Αμερικής και στις καφετέριες στη Λ. Βεΐκου ενώ την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί περιοδεία στο εμπορικό κέντρο της 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ