ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2024
Σελ. /28
ΗΠΕΙΡΟΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Με μεγαλύτερη δύναμη για τους αγώνες του αύριο

Από τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις του περασμένου διαστήματος
Από τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις του περασμένου διαστήματος
Την διακριτή ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου αποτυπώνουν τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ηπειρο, στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα. Ακόμη πιο αισιόδοξο είναι το στοιχείο ότι η εκλογική ενίσχυση που καταγράφει το ΚΚΕ είναι μεγάλη στις πρωτεύουσες των νομών, εκεί που συγκεντρώνεται η εργατική τάξη της περιοχής, και σε περιοχές που το Κόμμα παρενέβη για οξυμένα λαϊκά προβλήματα το προηγούμενο διάστημα. Το αποτέλεσμα αποτυπώνει την ακούραστη μάχη που έδωσαν δίπλα στα κομματικά μέλη, εκατοντάδες φίλοι και οπαδοί για να φτάσει η φωνή του ΚΚΕ παντού, τους ισχυρούς αγωνιστικούς δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν στους ταξικούς αγώνες τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το ΚΚΕ σε όλους τους νομούς κατατάσσεται 4ο κόμμα, ενώ στην Κέρκυρα αναδείχθηκε 3ο.

Στην ΕΠ Ιωαννίνων το ΚΚΕ πήρε 10,53%, από 5,27% στις ευρωεκλογές του 2019, δηλαδή διπλάσιο ποσοστό. Αντίστοιχα, αυξάνει τις δυνάμεις του κατά 2,52% από τις περσινές βουλευτικές εκλογές του Ιούνη που έλαβε 8,01%, ενώ παρά την αύξηση της αποχής το Κόμμα καταγράφει αύξηση ψηφισάντων σε απόλυτο αριθμό (7.151).

«Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα μεγάλα ποσοστά του ΚΚΕ, αλλά και οι πρωτιές που κατέγραψε στον δήμο Ζίτσας, όπως στη ΔΕ Ζίτσας με ποσοστό πάνω από 30%, αλλά και στα μικρότερα ή και μεγαλύτερα χωριά που ζουν βιομηχανικοί εργάτες, δίπλα ή κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων. Πρώτη δύναμη σε Ζίτσα, Πρωτόπαππα, Ροδοτόπι, Βουνοπλαγιά, Λιγοψά, κ.α.», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Στον δήμο Ιωαννιτών, στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής, το Κόμμα έφτασε για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες σχεδόν σε διψήφιο ποσοστό, 9,88%, από 4,36% στις ευρωεκλογές του 2019 (+5,52%) και 7,22% στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη (+2,66%), ενώ καταγράφει αύξηση ψηφισάντων σε απόλυτο αριθμό 3,85%. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα «παίζει καθοριστικό ρόλο στην αγωνιστική ανάταση των εργατοϋπαλλήλων», επισημαίνει η ΚΟ και συμπληρώνει ότι «εκεί που δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι, το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο σε ψήφους και ποσοστό, όπως στη Ζίτσα και τις ΔΕ Μπιζανίου και Παμβώτιδας». Αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό έλαβε το Κόμμα στον δήμο Πωγωνίου με 11,58% και πρωτιές σε χωριά όπως στους Κουκλιούς, στον Καταρράκτη και στην Ιερομνήμη. Τέλος, ανάμεσα στα πολλά θετικά αποτελέσματα «σημαντική είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ και στην Κόνιτσα, όπου αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις 2 από τις 5 ΔΕ (Διστράτου και Μαστοροχωρίων)», με 22,29% και 24,07% αντίστοιχα, καταλήγει η ΤΕ στην ανακοίνωσή της.

Από τις κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα
Από τις κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα
Στην ΕΠ Αρτας το ΚΚΕ έλαβε 9,88% από 5,2% στις ευρωεκλογές του 2019 (+4,68%) και 7,65% στις περσινές βουλευτικές (+2,23%). Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν σημαντική αύξηση σε περιοχές με έντονη τη συγκέντρωση εργατών και αγροτών όπως στις ΔΕ Αρταίων (10,63%), Πέτα (13,08%), Κομποτίου (11,81%), Φιλοθέης (10,08%), Ξηροβουνίου (10,09%) και Αμβρακικού (14,76%). Παράλληλα διψήφια ποσοστά το ΚΚΕ κατέγραψε στις ΔΕ Μελισσουργών (20,57%) και Αγνάντων (11,42%) του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, ενώ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα σε Πολύδροσο, Κυψέλη και Περάνθη, χωριά με μεγάλη αγωνιστική παράδοση.

Στην ΠΕ Πρέβεζας το Κόμμα έλαβε 10,51%, από 7,57% στις ευρωεκλογές του 2019 (+6,01%) και 7,57% στις περσινές βουλευτικές (+3,48%). Στον δήμο Πρέβεζας το Κόμμα έλαβε 13,58%, από 7,57% στις ευρωεκλογές του 2019 (+6,01%) και 10,1% στις περσινές βουλευτικές εκλογές (+3,48%), ενώ στα εκλογικά τμήματα της πόλης της Πρέβεζας αναδείχθηκε τρίτο κόμμα. Το αποτέλεσμα αναδεικνύει τους ισχυρούς αγωνιστικούς δεσμούς των κομμουνιστών με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, στους ΟΤΑ, στην Εκπαίδευση και στα σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, σειρά από χωριά όπου το Κόμμα έχει βαθιές ρίζες, του έδωσαν για ακόμη μια φορά την πρωτιά, όπως σε Ωρωπό, Μυρσίνη, Καστροσυκιά, Σφηνωτό, Κρυοπηγή.

Στην ΠΕ Κέρκυρας το ΚΚΕ πήρε 11,36%, από 6,9% στις ευρωεκλογές του 2019 (+4,46%) και 8,74% στις περσινές βουλευτικές εκλογές (+2,62%). Το αποτέλεσμα «επιβεβαιώνει τους πιο σταθερούς δεσμούς του ΚΚΕ με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, που έχουν διαμορφωθεί μέσα σε σημαντικές μάχες που έχουν προηγηθεί. Οι αγώνες των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των ιδιωτικών υπαλλήλων, οι αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων δομών και εκτάσεων, η πάλη για καλύτερη Υγεία και Παιδεία, για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και άλλα παραδείγματα δείχνουν τη ζωντανή επαφή του ΚΚΕ με όλο αυτόν τον κόσμο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ. Πρόσθετα, θετικά αποτελέσματα κατέγραψε το Κόμμα σε γειτονιές και χωριά της Κέρκυρας όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί σημαντικοί αγώνες, όπως στη Λευκίμμη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, όπου το Κόμμα ήρθε πρώτο με 22,34%, στους Λιαπάδες ενάντια στις συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλύπας, όπου το Κόμμα αναδείχτηκε δεύτερο με 17,1%, και στους Ραχτάδες ενάντια στη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όπου επίσης το Κόμμα αναδείχθηκε δεύτερο με 20%. Τέλος, το ΚΚΕ αναδείχτηκε πρώτο κόμμα σε 8 χωριά και δεύτερο κόμμα σε 13 χωριά σε όλο το νησί.

Στην ΠΕ Λευκάδας το ΚΚΕ έλαβε 13,54%, από 8,88% στις ευρωεκλογές του 2019 (+4,66%) και 11,8% στις βουλευτικές εκλογές του 2023 (+1,74), δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα και το 7ο μεγαλύτερο στη χώρα. Τέλος, στην ΠΕ Θεσπρωτίας το ΚΚΕ έλαβε 7,27%, από 3,84% στις ευρωεκλογές του 2019 (+3,43%) και 5,83% στις περσινές βουλευτικές εκλογές (+1,14%).


ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ισχυροί δεσμοί χτισμένοι μέσα στους αγώνες του κρητικού λαού!

Από τους πρόσφατους μεγάλους αγώνες του λαού της Κρήτης για την Υγεία
Από τους πρόσφατους μεγάλους αγώνες του λαού της Κρήτης για την Υγεία
Τα εκλογικά αποτελέσματα του ΚΚΕ στην Κρήτη αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το ανεβασμένο κύρος και την ισχυροποίηση των δεσμών του Κόμματος με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, μικρούς επαγγελματίες, αγρότες και νεολαία του νησιού, σε τρίτη συνεχόμενη εκλογική μάχη μέσα σε έναν χρόνο. Δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στους καθημερινούς αγώνες του λαού της Κρήτης με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές σε μεγάλα μέτωπα, όπως της δημόσιας Υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος από την «πράσινη» επέλαση των ομίλων και έργα υποδομών στο νησί, την υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας, τους αγώνες της αγροτιάς κ.λπ.

Στην Εκλογική Περιφέρεια Ηρακλείου το ποσοστό του ΚΚΕ διαμορφώθηκε στο 7,01%, από 3,65% στις ευρωεκλογές του 2019. Πιο αναλυτικά, ξεχωρίζει η άνοδος στον δήμο Ηρακλείου, όπου το ποσοστό φτάνει στο 8,41%, με χαρακτηριστικά παραδείγματα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αλικαρνασσού, με ποσοστό 10,58%, και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τεμένους, με 12,9% και πιο ειδικά στον Αγιο Σύλλα με 20,6%. Αλλά και σε εργατογειτονιές του Ηρακλείου, π.χ. στις Μεσαμπελιές το ποσοστό φτάνει στο 9,13% και σε αρκετά εκλογικά τμήματα είναι διψήφια τα ποσοστά του Κόμματος. Ξεχωρίζει επίσης το αποτέλεσμα στις εργατογειτονιές Μπρούμη, στην περιοχή της Θερίσου, με 9,43%. Αντίστοιχα, συνεχίστηκε η σημαντική άνοδος στον δήμο Βιάννου, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 9,42%, και στον δήμο Αρχανών - Αστερουσίων, όπου στη Δημοτική Ενότητα Αρχανών το ποσοστό του ΚΚΕ διαμορφώθηκε στο 14,67% (ενώ και στη Δημοτική Ενότητα Νίκου Καζαντζάκη του ίδιου δήμου καταγράφηκε για το ΚΚΕ το αξιόλογο 8,10%).

Στα Χανιά το ποσοστό του Κόμματος ήταν επίσης ανεβασμένο και διαμορφώθηκε στο 9,20%, από 4,88% στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ καταγράφει άνοδο σε ποσοστά σε όλους τους δήμους του νομού, με τους δήμους Πλατανιά και Αποκορώνου να ξεχωρίζουν, με 11,52% και 11,41% αντίστοιχα. Στη Δημοτική Ενότητα Βουκολιών του δήμου Πλατανιά το Κόμμα καταγράφει ποσοστό 17,31%, από 15,56% που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές του περσινού Ιούνη, και αναδεικνύεται σε δεύτερη δύναμη. Στη Δημοτική Ενότητα Κρυονερίδας του δήμου Αποκορώνου καταγράφει άνοδο 4,5% (12,27%, από 7,77% που είχε καταγράψει στις βουλευτικές εκλογές), ενώ στη Δημοτική Ενότητα Γεωργιούπολης του δήμου Αποκορώνου καταγράφει άνοδο 4,23% (10,91%, από 6,68% που είχε καταγράψει στις βουλευτικές εκλογές). Το ΚΚΕ καταγράφει 4 πρωτιές στον νομό Χανίων: Στα Παλαιά Ρούματα και στο Πολεμάρχι (Αποκόρωνας), στα Καμισιανά (Πλατανιάς), στους Κάμπους Κεραμειών (δήμος Χανίων) και στο Ελος Ινναχωρίου (Κίσσαμος).

Στο Ρέθυμνο συνεχίστηκε και σταθεροποιήθηκε η άνοδος του ΚΚΕ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Ξεχωρίζει το 9,53% στα Ανώγεια, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν και σε χωριά του δήμου Αγίου Βασιλείου.

Στο Λασίθι είναι πολύ μεγάλη η ανοδική πορεία του Κόμματος από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με το ποσοστό του να είναι υπερδιπλάσιο, από 2,79% το 2019, 6,37% σήμερα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στον δήμο Αγίου Νικολάου, 7,22%, και στον δήμο Σητείας, 6,37%. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στην Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου, με ποσοστό 7,67%, και στη Δημοτική Ενότητα Σητείας, με 6,56%. Ορισμένα χωριά δίνουν εντυπωτικά ποσοστά στο Κόμμα, όπως τα Μέσα Λασιθίου, 34,29%, το Μαρμακέτο, 18,75%, και η Κριτσά, 14,90%, και άλλα από 8% μέχρι 14%.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα των σημαντικών αγώνων που προηγήθηκαν στην περιοχή για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας, του περιβάλλοντος και της φτηνής Ενέργειας για τον λαό, ενάντια στην εγκατάσταση ΑΠΕ.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ