ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΕΕ
Στο Γιούρογκρουπ και στον ΣΕΒ η συζήτηση για τους αντιλαϊκούς στόχους της «επόμενης μέρας»

Eurokinissi

Το κλείσιμο των νέων «δημοσιονομικών κενών», που εντοπίζει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόσφατη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας», και η ανάγκη επιτάχυνσης των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», για τις οποίες άλλωστε δεσμεύονται όλα τα αστικά κόμματα, θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των αντιλαϊκών διεργασιών και παζαριών αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης των εθνικών εκλογών, ανεξάρτητα βέβαια από το κόμμα που θα βρεθεί στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης.

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να τεθεί και στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ, στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, και αυτό παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δεν υπάρχει στην επίσημη ατζέντα. Σε αυτό το φόντο, ο ΣΕΒ και άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου προτρέπουν στην κατεύθυνση «ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων», που με τη σειρά τους έρχονται να στηρίξουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των παρεμβάσεων που αφορούν στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει σε «δημοσιονομικά κενά» της τάξης των 5 δισ. ευρώ για τη διετία 2019 - 2020. Σε αυτό το φόντο, παρά και την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και την «υπεραπόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων, η Κομισιόν διαπιστώνει σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», θέτοντας παράλληλα και την αντιλαϊκή ατζέντα της επόμενης μέρας.

Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις»

«Το Αύριο Σήμερα - Για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών», αποτελεί το βασικό θέμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, που πραγματοποιείται στις 18 Ιούνη και, όπως ανακοινώθηκε από τους εγχώριους βιομήχανους, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ ομιλητής θα είναι και ο αρχηγός της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, ανεξάρτητα από το κόμμα που θα βρεθεί στο τιμόνι της διάδοχης κυβέρνησης, ο ΣΕΒ προαναγγέλλει την «ενδυνάμωση της θεσμικής παρέμβασής» του. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Συνέλευση των βιομηχάνων αναμένεται να εγκρίνει τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό του, «οι οποίες και αποτυπώνουν τη στρατηγική επιλογή του Συνδέσμου να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη βιομηχανία, τις εξαγωγές και την περιφερειακή ανάπτυξη». Μεταξύ άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ θα διευρυνθεί από 20 σε 25 μέλη με την προσθήκη σε αυτό 5 περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΕΒ σε πρόσφατη ανακοίνωση με αφορμή τις ευρωεκλογές εστίαζε, μεταξύ άλλων, σε παρεμβάσεις που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, στο εκ νέου «άνοιγμα» του Ασφαλιστικού, με τη μόνιμη επωδό περί «γήρανσης του πληθυσμού» και τη χαρακτηριστική «επισήμανση» ότι «τα ασφαλιστικά της συστήματα (...) είναι χτισμένα για διαφορετική πληθυσμιακή πυραμίδα» κ.ά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος, με αφορμή και την προκήρυξη εθνικών εκλογών, επανέφερε τις θέσεις και τις προτάσεις των επιχειρηματιών «που αποσκοπούν στη διασφάλιση της σταθερότητας και τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης και ευημερίας, πάνω στις οποίες θα πρέπει να τοποθετηθούν στη μικρής διάρκειας - ευτυχώς - προεκλογική περίοδο τα πολιτικά κόμματα», όπως επισημαίνεται.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ΕΒΕΑ ιεραρχεί ως βασικό άξονα στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής την «αλλαγή πολιτικής κουλτούρας για την επίτευξη μεγάλου εύρους συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων με την προώθηση κοινά αποδεκτών μέτρων».

Επιπλέον, και η πλευρά του ΕΒΕΑ ως «βασικές προτεραιότητες» για την όποια διάδοχη κυβέρνηση ιεραρχεί:

-- Την «αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος». Χωρίς περιστροφές χαρακτηριστικά τονίζουν: «Οι αλλαγές και οι παρεμβάσεις όλων των περασμένων δεκαετιών δεν επέφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα και το ασφαλιστικό μας σύστημα παραμένει σήμερα σε μεγάλο βαθμό αναξιόπιστο, άδικο, αλλά και αντιαναπτυξιακό, αφού επιβάλλει δυσβάσταχτο μη μισθολογικό κόστος, υπονομεύοντας την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση».

-- Την «αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων». Μεταξύ άλλων δεσπόζει η πρόταση για σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών έως 15%, προκειμένου, όπως λένε, «να καταστεί το ελληνικό φορολογικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις και την προσέλκυση επενδύσεων».

Το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αφορά τον «εξορθολογισμό των εισφορών» (δηλαδή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας), ενώ παράλληλα αξιώνουν να «θεσπιστεί και πλήρης φοροαπαλλαγή για τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, ώστε να εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών ο τρίτος προτεινόμενος πυλώνας, που θα μπορέσει να δώσει σημαντική ώθηση στις συντάξεις», στο έδαφος βέβαια της περαιτέρω κατακρεούργησης της Κοινωνικής Ασφάλισης που έχουν χρυσοπληρώσει οι εργαζόμενοι με την αναβάθμιση παράλληλα της ιδιωτικής ασφάλισης.

-- Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την «προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα», την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, την ολοκλήρωση του εθνικού και χωροταξικού σχεδιασμού και κωδικοποίηση των χρήσεων γης. Πρόκειται δηλαδή για το επόμενο κύμα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που βρίσκεται στην κοινή ατζέντα των κομμάτων της αστικής διαχείρισης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ