ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΝΔ
Αποφασισμένη να αναλάβει τις αντιλαϊκές «εκκρεμότητες»

INTIME NEWS

Αποφασισμένοι να αναλάβουν τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες της επόμενης μέρας, σε ό,τι αφορά τόσο την καπιταλιστική οικονομία και τις ανάγκες του κεφαλαίου όσο και τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, εμφανίζονται διαρκώς στη ΝΔ.

Χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του σε νησιά της Δωδεκανήσου το Σαββατοκύριακο, ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε «σαφές μήνυμα» ότι «θα άρει τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν στους επιχειρηματίες να αναπτυχθούν».

Μιλώντας άλλωστε σε τουριστικούς φορείς στη Ρόδο, ζήτησε από τους πολίτες «να του δώσουν μία ευκαιρία» να κάνει πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε, φροντίζοντας ταυτόχρονα να περιορίσει στο ελάχιστο τις λαϊκές προσδοκίες. «Μετά από τα ψέματα, τους φόρους, την εξαπάτηση την οποία βιώσαμε, δεν θα ήθελα να ξαναβιώσετε την εμπειρία ενός πρωθυπουργού ο οποίος θα έρθει στην εξουσία λέγοντάς σας πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, παρουσιάζοντας το λαϊκό συμφέρον ως ταυτόσημο με αυτό των επιχειρηματικών ομίλων και καλώντας τα λαϊκά στρώματα να υπομείνουν κι άλλες θυσίες για την ανάπτυξη των καπιταλιστών, υποστήριξε ότι η ΝΔ «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη από την οποία θα ωφελούνται όλοι».

Αποσιωπώντας εξάλλου ότι η αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων έχει ως προϋπόθεση τη συνέχιση των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, την παραπέρα επιδείνωση στις εργασιακές σχέσεις, δουλειές χωρίς δικαιώματα, συμπίεση εισοδημάτων και δικαιωμάτων, όπως αυτά περιλαμβάνονται σε όλο το αντεργατικό πακέτο που έχει εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και αυτά που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη για το άμεσο μέλλον, ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίστηκε πως η μείωση των φόρων και των «εμποδίων» για τις επιχειρήσεις είναι «άρρηκτα συνδεδεμένη και με την ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων»!

Απογειώνοντας μάλιστα την πρόκληση προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, και την ίδια ώρα που έταζε νέες φοροαπαλλαγές στους μεγαλοξενοδόχους, ακόμα περισσότερες υποδομές με ΣΔΙΤ για τις ανάγκες τους, ανταλλάγματα όπως αυξημένους συντελεστές δόμησης για την ενεργειακή «αναβάθμιση» των ξενοδοχειακών τους μονάδων κ.ά., έλεγε πως οι εργαζόμενοι στις γαλέρες του τουρισμού χρειάζεται «να αισθάνονται όχι απλά συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία, αλλά να έρχονται στη δουλειά με το χαμόγελο» και ζητούσε από τους εκμεταλλευτές τους, που όπως είπε «δημιουργούν τον πλούτο» (!), να τον μοιράζονται... δίκαια με τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, για να κουκουλώσει το γεγονός ότι η φοροληστεία και οι περικοπές με βάση τα οποία το αστικό κράτος θα συνεχίσει να παίρνει από το λαό για να δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, αλλά και για να θολώσει τα νερά για την επίθεση απέναντι στους επαγγελματίες που θα συνεχιστεί, σημείωσε πως «θα το πετύχουμε μειώνοντας τους φόρους για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Ελληνα, για κάθε επιχειρηματία, είτε είναι μικρός είτε είναι μεγάλος».


ΚΙΝΑΛ
Με πίστη στην ανάγκη «εθνικής συνεννόησης»

Ενίσχυσή τους, ώστε να διεκδικήσουν σημαντικότερο ρόλο στην αστική διακυβέρνηση, δρώντας ως «συγκολλητική ουσία» για σταθερά κυβερνητικά σχήματα, ικανά να περάσουν και τα επόμενα μέτρα, κομμένα και ραμμένα στην κερδοφορία του κεφαλαίου, διεκδικούν στο ΚΙΝΑΛ.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε χτες η Φ. Γεννηματά μιλώντας σε εργαζόμενους στο Αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών στου Ρέντη: «Είμαστε έτοιμοι (...) στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Σταθεροί στην αυτόνομη πορεία (...) Με πίστη στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τα εθνικά θέματα, τις συνταγματικές αλλαγές και την αλλαγή των δεσμεύσεων προς τους εταίρους μας που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας». Ετσι περιέγραψε τους «εθνικούς» στόχους του κεφαλαίου, τους οποίους το ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει να υπηρετεί από την επομένη των εκλογών, από κοινού με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Διαφημίζοντας άλλωστε το ρόλο που μπορεί να παίξει προς αυτήν την κατεύθυνση ένα ενισχυμένο ΚΙΝΑΛ, με βάση και το δικό τους σχέδιο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, την οποία - όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα - παρουσιάζουν ως προϋπόθεση της λαϊκής ευημερίας, πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε δύναμη (...) πολιτικής σταθερότητας στη χώρα (...) Είμαστε όμως και δύναμη εξόδου από την κρίση. Με το "Σχέδιο Ελλάδα" και τις προτάσεις μας απαντάμε στην ανάγκη να ανακάμψουν οι επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

«Για να γίνει όμως αυτό», συνέχισε, «χρειάζεται μια καθαρή και ισχυρή εντολή από τους πολίτες στο ΚΙΝΑΛ στις ερχόμενες εκλογές. Εντολή που θα αποτρέπει την κυριαρχία της ΝΔ και παράλληλα θα αποδυναμώσει καθοριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ», ώστε να μείνει χώρος και ρόλος στο ενδιάμεσο για το ΚΙΝΑΛ.

Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, από τους διεκδικητές παλαιότερα της ηγεσίας, Ν. Ανδρουλάκης, συνεχίζει τις δημόσιες παρεμβάσεις του (η τελευταία στο «Εθνος» της Κυριακής) ότι «στόχος του ΚΙΝΑΛ πρέπει να είναι το διψήφιο ποσοστό, ώστε να ξεκινήσει μία νέα πορεία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα τεθούν εσωκομματικά ζητήματα.


ΑΝΕΛ
Δεν συμμετέχουν στις εκλογές, υπερασπίζονται την αντιλαϊκή «παρακαταθήκη» τους

Τη μη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο Π. Καμμένος, μετά το απογοητευτικό για αυτούς αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, επιχαίροντας ταυτόχρονα για την αντιλαϊκή «παρακαταθήκη» που αφήνει πίσω της η τετράχρονη συγκυβέρνησή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και για τα όσα κατάφεραν για το κεφάλαιο και τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος το μεσημέρι της Κυριακής, μεταξύ άλλων καυχήθηκε ότι «δημιουργήσαμε στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που μας βοήθησαν να αποφύγουμε το γερμανικό σχέδιο και να παραμείνουμε στην ΕΕ και την Ευρωζώνη» και ότι «οικοδομήσαμε την ισχυρότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ στη Μεσόγειο». Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως π.χ. για την τράπεζα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, που όπως είπε «αναβάθμισε τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία του Εβρου».

Παράλληλα, δηλώνοντας «παρών» όπου επιτάξει το «καθήκον» της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος, πρόσθεσε: «Αναγνωρίζω τη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη και του κόμματος της ΝΔ στις ευρωεκλογές και ειλικρινά ελπίζω ότι θα μπορέσει να επιφέρει την πολιτική αλλαγή που ψήφισε ο ελληνικός λαός», σημειώνοντας: «Πάντα πίστευα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα».

Τέλος, προανήγγειλε τη συμμετοχή του στις διεργασίες στον ακροδεξιό χώρο που βρίσκονται σε εξέλιξη: «Εργαζόμενος με άλλες πατριωτικές δυνάμεις, θα δημιουργήσουμε μια κίνηση αδιάκοπης διαρκούς αλλαγής». Συμπλήρωσε δε ότι θα συνεργαστεί «με την κοινωνία των πολιτών, τόσο των ημεδαπών όσο και των αλλοδαπών (...) για να επανιδρύσουμε μαζί ένα πολιτικό κίνημα υπέρ των αρχών τις οποίες μαζί υπερασπιζόμαστε».


ΤΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι ανάγκες εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων δεν χωράνε στο πρόγραμμα της ΝΔ

«Η "πολιτική αλλαγή" που ευαγγελίζεται η ΝΔ είναι ίδια με την "ελπίδα" του ΣΥΡΙΖΑ που... ακόμα έρχεται», τονίζει σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στη Ρόδο στις 8 Ιούνη η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ και σημειώνει:

«Αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους και γενικότερα για τον ροδιακό λαό οι δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ που εξυμνούν τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανταγωνιστικότητα με μείωση της φορολογίας στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Εδώ φυσικά δεν χωρούν οι ανάγκες, οι αγωνίες των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το τουριστικό κεφάλαιο τους θέλει ...χαμογελαστούς.

Υπερασπίστηκε την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Ρόδου, την οποία φρόντισε να διαφημίσει ως έργο της κυβέρνησής του (που το ολοκλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ "κάνοντας το δίκαιο πράξη"), τη στιγμή που προσγειώθηκε σε ένα αεροδρόμιο στην κυριολεξία "γιαπί" και μάλιστα μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με ευθύνη της "Fraport" δημιουργώντας - πέρα από την απίστευτη ταλαιπωρία - και επικίνδυνες συνθήκες για εργαζόμενους και επιβάτες.

Κατά τ' άλλα, άλλος ένας ηγέτης της αστικής τάξης εκδήλωσε τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη του τουρισμού, διαβεβαιώνοντας τους μεγαλοξενοδόχους συνομιλητές του για τη μείωση της φορολογίας τους και για άλλα προνόμια, που για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους μεταφράζονται σε ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα.

Φανταζόμαστε ότι τα στελέχη του στη Ρόδο τον διαβεβαίωσαν ότι οι 7 μέρες δουλειά εδώ έχουν ήδη κατακτηθεί. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί τρόπος να χωρέσουν περισσότερες μέρες σε μια βδομάδα...

Σίγουρα - όπως το είπε ο κ. Μητσοτάκης - όλοι οι Ελληνες χωράνε στη γαλέρα που λέγεται Ελλάδα. Μόνο που οι πολλοί, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι μισοάνεργοι, οι νέοι ετεροαπασχολούμενοι επιστήμονες βρίσκονται αλυσοδεμένοι από τις ανάγκες τους στον πάγκο και τραβάνε κουπί, ενώ οι ελάχιστοι απολαμβάνουν το ταξίδι από τα σαλόνια.

Οσο για το ενδιαφέρον και το "γλείψιμο" στη νεολαία, είναι κάλπικο. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν βρήκε λέξη να πει για τους εκατοντάδες φοιτητές που είναι εκτός φοιτητικών εστιών, τους χιλιάδες νέους που λιώνουν μέσα στα ξενοδοχεία, πρακτικάριοι και μη.

Υποσχέθηκε τουριστική σχολή που θα εξασφαλίζει "δεξιότητες" (για ποιον αλήθεια;) με ξενόγλωσσα τμήματα και μάλιστα παγκόσμιας εμβέλειας! Ξέχασε όμως την πλήρη και διαχρονική υποβάθμιση, με ευθύνη και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και τις άθλιες συνθήκες σπουδών στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου, κωφεύοντας όπως και οι σημερινοί κυβερνώντες στα αιτήματα σπουδαστών και καθηγητών της σχολής.

Η "πολιτική αλλαγή" που ευαγγελίζεται η ΝΔ είναι ίδια με την "ελπίδα" του ΣΥΡΙΖΑ που... ακόμα έρχεται.

Το πρόγραμμα από την 8η Ιούλη είναι κοινό, ανεξάρτητα ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Περιγράφεται αναλυτικά στην έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες και που όλοι, ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, δεσμεύονται ότι θα ακολουθήσουν.

Γι' αυτό χρειάζεται ο λαός να ενισχύσει το ΚΚΕ. Γιατί είναι η δύναμη του λαού για την επόμενη μέρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ