ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία απειλεί με νέα κλιμάκωση προκλήσεων

Αντιδρά έντονα στην επικαιροποίηση της συμφωνίας για το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη»

Η τουρκική πλουτοκρατία διεκδικεί μερίδιο από τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου στη ΝΑ Μεσόγειο και όρους ευνοϊκούς για τη δικιά της θέση, όπως αναδεικνύει νέα παρέμβαση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που αντιδρά στην επικαιροποίηση της συμφωνίας για την αξιοποίηση του κοιτάσματος αερίου «Αφροδίτη» (στην κυπριακή ΑΟΖ).

Την περασμένη βδομάδα, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική «Noble» και την ισραηλινή «Delek», για τους όρους αξιοποίησης του «Αφροδίτη», που αφορά ένα μόνο μέρος ευρύτερων μονοπωλιακών σχεδιασμών και παζαριών στην περιφέρεια. Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τη συμφωνία «συγκεκριμένο παράδειγμα της συνεχούς παραβίασης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκύπριους», διαμαρτύρεται επειδή «δεν δίνεται στους Τουρκοκύπριους μερίδιο από τα έσοδα» και επαναλαμβάνει: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου και εκείνες οι διεθνείς εταιρείες που συναλλάσσονται με αυτήν τη διοίκηση δεν μπορούν να αγνοούν το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και έχουν ίσα δικαιώματα στο πετρέλαιο και το αέριό του»... και προειδοποιεί για λήψη μέτρων.

Μάλιστα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε υφαλοκρηπίδα» και «γι' αυτό, τα γεωτρύπανα Γιαβούζ και Φατίχ θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στο άμεσο μέλλον».

Σύμφωνα επίσης με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ο «εκπρόσωπος» του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, έστειλε επιστολή στον γγ του Οργανισμού, αναγγέλλοντας σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που καλύπτουν τμήματα των «οικοπέδων» 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία σε ένα μέρος τους περιλαμβάνονται σε συμφωνίες που η Λευκωσία έχει υπογράψει.

«Αξία στις σχέσεις μας με την Τουρκία»

Το περίπλοκο παζάρι που στήνεται στις πλάτες του λαού της Κύπρου και όλης της περιοχής ανέδειξε και η συνέντευξη που έδωσε στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, που βρέθηκε στην Κύπρο για να επιταχύνει την υλοποίηση συμφωνιών για τη διμερή ενεργειακή και στρατιωτική συνεργασία. Ο Πάλμερ επανέλαβε ότι «(οι ΗΠΑ) αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της», αλλά και ότι «μαζί με αυτό υπερασπιζόμαστε ότι στο πλαίσιο μιας λύσης (του Κυπριακού) θα πρέπει να υπάρχει ένας ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων. Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε τις προσπάθειες λύσης». Εσπευσε δε να εξηγήσει ότι η αξιοποίηση του αερίου αφορά «μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια» και «γι' αυτό υπάρχει μπροστά μας χρόνος για διαπραγματεύσεις». Συνέχισε λέγοντας ότι ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην περιοχή αυξάνει τη σημασία της για τις ΗΠΑ, ενώ θύμισε ότι η χώρα του διατηρεί στην περιοχή 10 πολεμικά πλοία, 130 πολεμικά αεροπλάνα και περίπου 9.000 στρατιώτες. Κλείνοντας, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εμβαθύνουν τη σχέση τους με την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και ότι φίλοι και εταίροι για τις ΗΠΑ είναι και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία, κάτι που δείχνει πόσο απέχει από την πραγματικότητα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περί «απομονωμένης Τουρκίας».

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης μέσω της κόντρας Μέτα - Ράμα

Από διαδήλωση στα Τίρανα με σημαίες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα του αποπροσανατολισμού του λαού

Copyright 2019 The Associated

Από διαδήλωση στα Τίρανα με σημαίες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα του αποπροσανατολισμού του λαού
ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οξύνονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στην Αλβανία, που καταφέρνουν να χειραγωγούν το λαό. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα διαδικασία για καθαίρεση του Προέδρου Ιλίρ Μέτα, τον οποίο κατηγορεί για «πραγματικό πραξικόπημα εναντίον της Δημοκρατίας στην Αλβανία», μετά την απόφασή του να ακυρώσει τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Ιούνη. Εχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Ιούνη, για να συζητήσει τις ραγδαίες εξελίξεις και να ψηφίσει επί της πρότασης της κυβέρνησης για αποπομπή του Προέδρου. Ωστόσο, ακόμα κι αν το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 94 ψήφους (που δεν διαθέτει...) στο σύνολο των 140 εδρών του αλβανικού Κοινοβουλίου, δεν αναμένεται να αρθεί εύκολα το αδιέξοδο. Η καθαίρεση ή όχι του Προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας δεν αποφασίζεται από τη Βουλή αλλά από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο εδώ και ένα χρόνο υπολειτουργεί.

Ολα αυτά δείχνουν πως η ενδοαστική κρίση μπορεί να κλιμακωθεί. Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης μποΐκοτάρουν από τον περασμένο Φλεβάρη τις συνεδριάσεις της Βουλής και απαιτούν εδώ και καιρό με συγκεντρώσεις την άμεση παραίτηση Ράμα. Τον κατηγορούν για διαφθορά, εκτιμώντας πως επικράτησε στις προηγούμενες εκλογές με τις πλάτες του οργανωμένου εγκλήματος και τη μαζική εξαγορά ψηφοφόρων.

Οι εξελίξεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αμερικανορωσική κόντρα στα Βαλκάνια, όπως έδειξαν χτες οι δηλώσεις του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ και του δημάρχου Τιράνων Εριόν Βελίαϊ.

Ο Πάλμερ, μιλώντας στο αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Top Channel», τόνισε πως για τις ΗΠΑ ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά και η Μόνικα Κριεμάδι (σύζυγος του Μέτα), που ηγείται του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, θα είναι «υπεύθυνοι για το ξέσπασμα βίας σε επόμενες κινητοποιήσεις», απειλώντας τους με αντίποινα, όπως π.χ. με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ. «Εχει αποδειχθεί στο παρελθόν πως όταν οι ηγέτες θέλουν ειρηνικές διαδηλώσεις, το καταφέρνουν», είπε χαρακτηριστικά. Επέμεινε ότι τα όποια προβλήματα που αφορούν τις εκλογές στην Αλβανία θα πρέπει να λυθούν με το διάλογο κυβέρνησης - αντιπολίτευσης ώστε να επιτευχθεί «εκλογική μεταρρύθμιση», που τη χαρακτήρισε «μόνη λύση». Διευκρίνισε τέλος πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν εκλογικούς παρατηρητές για τις εκλογές της 30ής Ιούνη, δείχνοντας εμμέσως να παίρνει το πλευρό του Ράμα.

Ενδιαφέρον είχαν και οι δηλώσεις του Εριόν Βελίαϊ, δημάρχου Τιράνων ο οποίος έχει εκλεγεί με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Υποστήριξε ότι «η Αλβανία δεν έμεινε δίχως φίλους» και ότι «στις ΗΠΑ συνεχίζεται η έρευνα για βρώμικα ρωσικά κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν από το Δημοκρατικό Κόμμα», το οποίο κατηγόρησε ότι «δεν είναι κόμμα του φτωχού λαού»...

Παρέλαση Τσάμηδων

Προκλητική παρέλαση στο κέντρο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησαν χτες μερικές χιλιάδες Αλβανοί, υποστηρικτές των Τσάμηδων, με αφορμή την 75η επέτειο «της σφαγής των Τσάμηδων» - συνεργατών των Γερμανών ναζί στη διάρκεια της Κατοχής «από τους Ελληνες». Η παρέλαση δεν διοργανώθηκε εμφανώς από πολιτικά κόμματα, αλλά από τον ανταποκριτή του αλβανικού καναλιού «Top Channel» Μαρίν Μέμα.

Ο Πάλμερ στο Βελιγράδι

Ο Πάλμερ μετέβη χτες στο Βελιγράδι, όπου συνάντησε τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και συζήτησαν τρόπους επανάληψης των διαπραγματεύσεων με το Κοσσυφοπέδιο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος πίεσε την Πρίστινα να άρει τους δασμούς που έχει επιβάλει μονομερώς σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ως μέρος του σχεδίου «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής. Ο δε Βούτσιτς υποστήριξε ότι μόνο μία συμφωνία που θα συνυπολογίζει τα συμφέροντα των Κοσοβάρων Αλβανών και των Σέρβων θα μπορούσε να τερματίσει τη μακροχρόνια διένεξη, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πώς την εννοεί.

Το Σαββατοκύριακο ο Σέρβος Πρόεδρος μετέβη στο Βερολίνο και συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με την οποία - σύμφωνα με τη σερβική Προεδρία - είχε «εποικοδομητική συνομιλία». Λίγες μέρες πριν, η Μέρκελ είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι. Οι συναντήσεις γίνονται λίγες βδομάδες πριν από τη γαλλογερμανική σύνοδο για το διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, την 1η Ιούλη στο Παρίσι.

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιπαράθεση - διαρκές παζάρι

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διαστάσεις παίρνει η αντιπαράθεση - παζάρι μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, όπως βεβαιώνει και η επιστολή που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλούσι Ακάρ, προειδοποιώντας για μια σειρά μέτρα που η Ουάσιγκτον ετοιμάζει, αν η Αγκυρα δεν ακυρώσει την αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S-400» (που από την πρώτη στιγμή έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ).

Η επιστολή Σάναχαν (με ημερομηνία 6 Ιούνη 2019) δείχνει ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις «δοκιμάζονται» σημαντικά - κάτι που κλιμακώνει περαιτέρω το σκληρό παζάρι που αφορά ειδικά και την περιοχή μας - ωστόσο αντανακλά την προσοχή με την οποία η αμερικανική πλευρά θα σταθμίσει (αναλόγως και άλλων εξελίξεων) μέχρι ποιο σημείο «θα τραβήξει το σκοινί». Ετσι, ο Σάναχαν μιλά για «σχέδιο» που «θα πρέπει να αναπτύξουν οι δυο χώρες μας (μαζί) για την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα (παραγωγής των μαχητικών αεροπλάνων) "F-35"», αν τελικά η Αγκυρα αποκτήσει τους «S-400».

Ωστόσο, ανοιχτά εξηγεί ότι αν δεν ακυρωθεί η συμφωνία για τους «S-400», σε μια περίοδο που «αναζητούμε τρόπους να διατηρήσουμε την πολύτιμη σχέση μας», η Ουάσιγκτον: Θα θέσει βέτο στην παράδοση των «F-35» που η Αγκυρα έχει παραγγείλει. Ηδη, δεν έχει προγραμματιστεί συμμετοχή της Τουρκίας στην επόμενη συνάντηση (12/6) χωρών που εμπλέκονται στην παραγωγή των «F-35», ενώ έως τις 31/7 θα ανασταλεί η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων που μέχρι τώρα εκπαιδεύονταν στις ΗΠΑ για το χειρισμό των «F-35».

Η επιστολή αναφέρει ότι τα σχεδιαζόμενα αυτά μέτρα συνδέονται με τους «κινδύνους που απορρέουν από την παρουσία των "S-400" στην Τουρκία» και δεν σχετίζονται με την εφαρμογή κυρώσεων μέσω CAATSA (πακέτο μέτρων κατά «αντιπάλων των ΗΠΑ» που επιστρατεύονται και στην περίπτωση της Ρωσίας), κάτι που δεν απέκλεισε για το μέλλον.

Η απόκτηση των «S-400» «θα εμποδίσει την ικανότητα του (τουρκικού) έθνους σας να ενισχύσει ή να διατηρήσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ (αλλά) και εντός του ΝΑΤΟ, θα οδηγήσουν στη στρατηγική και οικονομική υπερεξάρτησή σας από τη Ρωσία», αναφέρει η επιστολή. Υποστηρίζει επίσης ότι θα υπονομευτεί η «πολύ ικανή αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας» και θα τεθεί υπό αμφισβήτηση ο στόχος που έθεσαν στην τελευταία τους συνάντηση οι Πρόεδροι Ερντογάν - Τραμπ για αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 75 δισ. δολάρια.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Τουρκία είχε περιοριστεί σε μια λιτή αντίδραση του υπουργείου Αμυνας, επιβεβαιώνοντας την επιστολή Σάναχαν και αναφέροντας απλά ότι αυτή «εκφράζει την προσδοκία ότι θα εξευρεθεί λύση στα υπάρχοντα προβλήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και ότι θα συνεχιστεί η συνολική συνεργασία σε θέματα ασφαλείας και τονίζει τη σημασία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ