ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το ΚΚΕ μοναδικό στήριγμα των εργαζομένων και στο Δημόσιο

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα έχουν ανάγκη από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ την επομένη των εκλογών γιατί η επίθεση σε βάρος τους, όπως και σε βάρος όλου του λαού, θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από την κυβερνητική εναλλαγή, όπου η ΝΔ ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία.

Στο χέρι τους είναι να προσπεράσουν τα ψευτοδιλήμματα με τα οποία προσπαθούν να τους βάλουν στο χέρι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, που στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης στήριξαν την πολιτική των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, τρέλαναν το λαό στους φόρους, τσάκισαν το εισόδημα χιλιάδων εργαζομένων, έκαναν κανόνα την «ευελιξία» και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, απογύμνωσαν από προσωπικό, ιδιωτικοποίησαν και εμπορευματοποίησαν υπηρεσίες, που απευθύνονται ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του λαού.

Ιδιαίτερα στο Δημόσιο δεν πρέπει να περάσει ούτε η διαίρεση με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που μεθοδεύει η ΝΔ, προπαγανδίζοντας ένα Δημόσιο «πιο ευέλικτο και φιλικό στις επενδύσεις, για να έρθουν δουλειές», ούτε η τρομοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν δεν ψηφιστεί στις εκλογές, η ΝΔ θα πάρει φαλάγγι το Δημόσιο και θα σαρώσει όσα ο ίδιος τάχα προστάτευσε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

* * *

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν ζήσει από την καλή και την ανάποδη τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που το 2015 παρέλαβε την αντιλαϊκή σκυτάλη από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε στο ακέραιο το πετσόκομμα των 6 μισθών το χρόνο (περικοπή 13ου και 14ου μισθού, αυξήσεις εισφορών και κρατήσεων, μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση) ενώ επέφερε και επιπλέον χτυπήματα με το «νέο μισθολόγιο» που νομοθέτησε ως μηχανισμό καθήλωσης και περαιτέρω μείωσης των εισοδημάτων τους.
  • Οπως και στον ιδιωτικό τομέα, έτσι και στο δημόσιο οι εργαζόμενοι είναι θύματα της άγριας φοροληστείας, των χαρατσιών, που διατήρησε και επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν στις μισθολογικές περικοπές συνυπολογιστεί η ληστρική φορολογία, τότε οι εισοδηματικές απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων την εξαετία 2009 - 2015 αγγίζουν το 60%! Το σύνολο αυτής της νομοθεσίας διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στη διάρκεια της περασμένης τετραετίας, γνώρισαν μεγάλες δόξες τα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης στο Δημόσιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατεί στην επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, όπως έκανε άλλωστε και στον ιδιωτικό τομέα. Αναπληρωτές στην Εκπαίδευση, στους οποίους τώρα πετάει το «τυράκι» της μονιμοποίησης ορισμένων μόνο εξ αυτών στην Ειδική Αγωγή, επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου, εργολαβικοί εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χιλιάδες εργαζόμενοι στα κακοπληρωμένα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», συγκροτούν μια μεγάλη στρατιά εργαζομένων σε ένα καθεστώς διαρκούς εργασιακής ομηρίας, που εξασφαλίζουν ένα φτηνότερο και πιο ευέλικτο Δημόσιο, όπως το οραματίζεται και η ΝΔ.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα αρνήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόταση άνω των 140 συνδικαλιστικών φορέων στο Δημόσιο να συμπεριλάβουν στη συνταγματική αναθεώρηση την κατάργηση της ρύθμισης που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Πρόταση που υποστήριξε και κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τις τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στον δημόσιο τομέα, με μεγάλες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, αλλά και συνολικά το λαό. Βάζει στους εργαζόμενους το μνημονιακό δίλημμα «1 πρόσληψη για κάθε 1 ή για κάθε 5 αποχωρήσεις;», όταν στην πραγματικότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συμπιέζουν τις λαϊκές ανάγκες στην πρέσα των περιβόητων «δημοσιονομικών δεδομένων», όταν, για παράδειγμα, στα νοσοκομεία λείπουν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές, οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης κάνουν θραύση και ολόκληρο το 2018 η κυβέρνηση δεν προκήρυξε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού! Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να αποδεχτεί ότι στην καλύτερη περίπτωση τα πράγματα θα παραμείνουν στη σημερινή άθλια κατάσταση, αναπαράγοντας τη λογική του «μικρότερου κακού», την ώρα που οι ασθενείς δεν βρίσκουν γιατριά και οι υγειονομικοί ίσα που στέκονται από την εξουθένωση και τις απανωτές βάρδιες.
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πετσόκοψε, όπως και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, περαιτέρω τα ασφαλιστικά δικαιώματα, αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων, μείωσε παραπέρα τις συντάξεις. Σε υλοποίηση του 3ου μνημονίου που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με προσαρμογή στις αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ, προχωρούν σε περικοπές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και στο Δημόσιο.
  • Πατώντας στο αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων και υλοποιώντας τις περιβόητες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, προσάρμοσαν οργανισμούς λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών, διατήρησαν το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης λειτουργιών των δημόσιων υπηρεσιών, συνέχισαν την εκχώρηση λειτουργιών σε ιδιώτες, όπως και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Οπως και η ΝΔ, έφερε ξανά την «αξιολόγηση» ως μηχανισμό υποταγής και χειραγώγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να υπηρετούν αποτελεσματικότερα τις αντεργατικές κατευθύνσεις του αστικού κράτους. Και αποτελεί μέγιστο εμπαιγμό ότι «απέσυρε» τώρα την απεργοσπαστική - τιμωρητική ρύθμιση Γεροβασίλη - Μητσοτάκη, μόνο και μόνο για να αρπάξει την ψήφο τους πριν από τις εκλογές.
* * *

Πάνω σ' αυτήν την πραγματικότητα έρχεται τώρα η ΝΔ να πλειοδοτήσει σε αντιλαϊκά μέτρα, μιλώντας για αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει πιο αποδοτικός για το κεφάλαιο και να ανοίξουν ταυτόχρονα νέα πεδία για κερδοφόρες επενδύσεις, πολιτική στην οποία συμφωνεί και έχει ήδη υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα επομένως μπροστά στην κάλπη δεν είναι ποιος θα είναι ο πιο δυνατός την επόμενη μέρα για να πετσοκόβει δικαιώματα, να κάνει περικοπές και να βάζει φόρους, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το αφήνει κάθε φορά ο προηγούμενος.

Το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί το ΚΚΕ, που με συνέπεια αντιπάλεψε όλους τους μνημονιακούς νόμους σε βάρος των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είτε με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα, μπροστά στους αγώνες για να μπουν εμπόδια στην επίθεση που θα συνεχίζεται, ενάντια σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και για να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας για ανάκτηση απωλειών και διεύρυνση των δικαιωμάτων. Αυτή είναι η μόνη εγγύηση ότι ο λαός δεν θα βρεθεί απροετοίμαστος και ανυπεράσπιστος απέναντι στο επόμενο κύμα της επίθεσης, από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ θα είναι στην πρωτοπορία του αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία, για επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση όλων των κρατικών υπηρεσιών που απευθύνονται στις ανάγκες του λαού. Στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού, ακόμα πιο δυνατό, θα συνεχίζει να παλεύει για να διαλέξει ο λαός τη μόνη διέξοδο προς όφελος των συμφερόντων του, σε σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου.


Χ. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ