ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2019
Σελ. /28
Μαγειρέματα...

Ποιος έκανε τις περισσότερες και μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ; Σε αυτό το ψευτοδίλημμα προσπαθεί να σύρει προεκλογικά το λαό ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέσω της κυριακάτικης «Αυγής» αναπαράγει τα γνωστά δικολαβίστικα τερτίπια της κυβερνητικής προπαγάνδας, προκειμένου να «βγάλει λάδι» τη δική του αντιλαϊκή πολιτική. Τελικά, το μόνο που πετυχαίνει είναι να αθωώσει την πολιτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων, την οποία επάξια συνέχισε, όσο κι αν ζητάει τώρα να «μηδενίσει το κοντέρ» και ο λαός να τον εμπιστευτεί ξανά ως το «μικρότερο κακό». Ετσι, με στατιστική του τύπου «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι...» η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διαχωρίσει τις σκληρές περικοπές που επέβαλε την πενταετία 2015 - 2019 από τις περικοπές της πενταετίας 2010 - 2014. Για τους συνταξιούχους όμως οι περικοπές αυτές δεν διαχωρίζονται, αλλά αθροίζονται. Γιατί πάνω στις ανελέητες περικοπές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε τις δικές του, εξίσου ανάλγητες, και μάλιστα τη δική του επίθεση την έντυσε με τα χρώματα της «ισονομίας» και της «δικαιοσύνης».

... και αποσιωπήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει και σε μία ακόμα αλχημεία. Αναφέρεται μόνο στις περικοπές που έγιναν τη δεκαετία 2010 - 2019 στις υφιστάμενες συντάξεις, τηρώντας «σιγήν ιχθύος» για τις μειώσεις που επιβάλλονται στις νέες συντάξεις από την ώρα που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Εμείς θα θυμίσουμε ότι με αυτόν το νόμο, μόνο την τετραετία 2016 - 2019 οι μειώσεις σε παλιές και νέες συντάξεις εκτιμήθηκαν σε 8,2 δισ. ευρώ. Ειδικά δε για τις νέες συντάξεις οι μειώσεις αυτές θα είναι πολλαπλάσιες και σε βάθος χρόνου ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ, γεγονός που αποσιωπά η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, οι ίδιοι ομολογούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να ρίξουν τη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016 στο 13,4% το 2020 και στο 12% το 2030, προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες στο κεφάλαιο και τους δανειστές, αλλά και στην επόμενη κυβέρνηση, που θα βρει στρωμένο το δρόμο για να κλιμακώσει την επίθεση.

Εργαλείο εμπλοκής

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία ως εργαλείο, για να επιτρέψει στον εαυτό της να αναλάβει διάφορες δράσεις στην περιοχή. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί», επισήμανε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε ομιλία του, στο 8ο ετήσιο συνέδριο «EU and Foreign Policy Defence Forum 2019», κατά την επίσκεψή του την περασμένη βδομάδα στις ΗΠΑ. Η αποστροφή αυτή του υπουργού είναι ενδεικτική όχι μόνο για το «μεγάλο κάδρο» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αλλά και για το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα όσα λένε τα κυβερνητικά επιτελεία, η αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων γίνεται σταθερά μέσα από το «πρίσμα» των σχεδίων των ΗΠΑ, με βασικό στόχο την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Αν τώρα δει κανείς ότι στην ίδια επίσκεψη «πανηγυρικά» επιβεβαιώθηκε ότι η δρομολόγηση των ΜΟΕ με την Τουρκία γίνεται υπό τη «σκέπη» των ΗΠΑ και ανοίγει την πόρτα σε επικίνδυνες «διευθετήσεις» σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι μιλάμε για ένα ακόμα «εργαλείο» βαθύτερης εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και όχι για κάποιο υποτιθέμενο «δίαυλο εκτόνωσης της έντασης», ούτε βέβαια για «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, όπως παρουσιάζεται. Αυτά τα σχέδια που είναι μπροστά, από την επόμενη μέρα των εκλογών, όσο και η στρατηγική σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων σε ό,τι αφορά την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου: Να δυναμώσει το ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς.

Παρακαταθήκες

Υπέρ το δέον παίχτηκαν τις προηγούμενες μέρες οι «αποχαιρετισμοί» στη Βουλή, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, και των επικεφαλής του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ, Στ. Θεοδωράκη και Π. Καμμένου αντίστοιχα, που όλοι αποφάσισαν να μην κατέβουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ποιος ήταν ο κοινός τόπος; Οτι όλοι έφυγαν με «ύμνους» στην ανάγκη «σταθερότητας» του αστικού πολιτικού συστήματος, για τα «κρίσιμα» που είναι μπροστά, δηλώνοντας παράλληλα - όπως έκαναν άλλωστε με πράξεις και όλα τα προηγούμενα χρόνια - τη «διαθεσιμότητά» τους, όποτε και από όποια θέση τους «χρεώσει» το σύστημα. Ειδικότερα ο Ευ. Βενιζέλος εστίασε στην «ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης» σε ένα «σχέδιο ανασυγκρότησης», με μια κοινωνία που δεν θα αντιδρά στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Στο ίδιο πνεύμα, των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», ο Στ. Θεοδωράκης κάλεσε να μη «σκιαμαχούμε με φαντάσματα». Ενώ ο Π. Καμμένος, όπως ήταν φυσικό, στάθηκε στην «οικοδόμηση της ισχυρότερης συνεργασίας με τις ΗΠΑ στη Μεσόγειο». Ολα αυτά που προσφέρονται για συμπεράσματα, που έχει βγάλει ο λαός μας, χρειάζεται να γίνουν ένα ακόμα κριτήριο ψήφου, για να μη σκορπίσει την ψήφο του δεξιά κι αριστερά, ούτε σε κόμματα «μίας χρήσης» για το αστικό πολιτικό σύστημα, ούτε σε αναπαλαιώσεις παλιών και δοκιμασμένων κομμάτων με πλούσιο αντιλαϊκό έργο. Να στοχεύσει στο «κέντρο» την αντιλαϊκή πολιτική, που θα είναι εδώ την επόμενη μέρα και στην οποία «συναινούν» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και οι δορυφόροι τους, και να δυναμώσει το ΚΚΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1572 Γεννιέται ο Αγγλος θεατρικός συγγραφέας Μπεν Τζόνσον.

1835 Πεθαίνει ο ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821 Ανδρέας Μιαούλης (Ανδρέας Βώκος).

1859 Πεθαίνει ο Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ. Από τους κύριους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της περιβόητης «Ιεράς Συμμαχίας», αντιτάχθηκε στην ελληνική Επανάσταση του 1821, την οποία και θεωρούσε παιδί της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και επομένως απειλή για την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων (της φεουδαρχίας).

1910 Γεννιέται ο Ζακ Ιβ Κουστό, Γάλλος εξερευνητής του υποθαλάσσιου κόσμου και εφευρέτης της συσκευής κατάδυσης.

1917 Ο Γάλλος γερουσιαστής Κ. Ζονέρ επιδίδει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Α. Ζαΐμη, απαιτώντας την παραίτηση του γερμανόφιλου βασιλιά Κωνσταντίνου. «Οι Γερμανοί έκαψαν και κονιορτοποίησαν την ιδιαιτέραν πατρίδα μου. Δεν θα διστάσω να κάψω και να κονιορτοποιήσω τας Αθήνας», τόνισε μεταξύ άλλων. Ο Κωνσταντίνος παραιτήθηκε του θρόνου την ίδια μέρα, ενώ την επομένη ανέλαβε πρωθυπουργός ο Ελ. Βενιζέλος.

1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή και το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδουν διάταγμα για την οργάνωση και τον ανεφοδιασμό της φτωχολογιάς της υπαίθρου.

1922 Γεννιέται ο πολυβραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης.

1928 Υστερα από σχετική προετοιμασία με βάση το σύνθημα που έριξαν το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα για γενική πανελλαδική απεργία με αιτήματα τη λύση των οικονομικών αιτημάτων μιας σειράς κλάδων, το σταμάτημα της τρομοκρατίας και την απόσυρση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το «Ιδιώνυμο», κατέβηκαν σε απεργία οι καπνεργάτες, οι αρτεργάτες, οι τροχιοδρομικοί και πολλοί άλλοι κλάδοι. Συνολικά απήργησαν 60.000 εργάτες και παρά την προσπάθεια των ρεφορμιστών να ματαιώσουν την κάθοδο σε απεργία πολλών κλάδων (το οποίο και πέτυχαν σε πολλές περιπτώσεις). Στην Καβάλα και την Ξάνθη η χωροφυλακή επιτέθηκε κάνοντας και χρήση όπλων, με αποτέλεσμα τον θάνατο 6 και τον τραυματισμό 60 καπνεργατών. Χάρη και στις διαλυτικές προσπάθειες των ρεφορμιστών, η απεργία δεν πήρε τελικά πανελλαδικό χαρακτήρα και απέτυχε.

1933 Συνέρχεται στην Αθήνα η Γ' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ενωτικής ΓΣΕΕ (11-13/6/1933).

1942 Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον Συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ σχετικά με τις αρχές που όφειλαν να διέπουν την αμοιβαία βοήθεια στη διεξαγωγή του πολέμου κατά του Αξονα.

1955 Ογδόντα τρία άτομα σκοτώνονται και πάνω από εκατό τραυματίζονται, όταν τρία αυτοκίνητα ανατρέπονται και πετάγονται στην εξέδρα των θεατών κατά τη διάρκεια του ράλι Λε Μαν στη Γαλλία.

1963 Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάτω από το βάρος της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

1965 Ο κατοπινός δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος στέλνει επιστολή στον Τύπο σχετικά με δολιοφθορά που δήθεν πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτικά οχήματα στην 164η Μονάδα Πεδινού Πυροβολικού, της οποίας ήταν διοικητής. Η κυβέρνηση της Ενωσης Κέντρου υπό τον Γ. Παπανδρέου δεν πήρε μέτρα κατά του Παπαδόπουλου, παρότι είχε αποδειχθεί πως ο ίδιος υπήρξε υπεύθυνος του σαμποτάζ και όχι οι στρατιώτες Δημήτρης Μπέκιος και Κώστας Ματάτης, οι οποίοι μετά από φριχτά βασανιστήρια είχαν «ομολογήσει» ότι υποκινήθηκαν από το ΚΚΕ.

2001 Εκτελείται ο «βομβιστής της Οκλαχόμα» Τίμοθι Μακβέι, που το 1995 είχε τοποθετήσει βόμβα στο ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα. Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί 168 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους 19 παιδιά.

2004 Πεθαίνει ο οικονομολόγος και πολιτικός Ξενοφών Ζολώτας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ