ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι ενότητες του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη».

-- Την άρνηση της ΓΓΑ να χορηγήσει γυμναστές για το πρόγραμμα αθλητισμού των ΑμΕΑ εισέπραξε η δημοτική αρχή του Δήμου Πετρούπολης επειδή είναι δωρεάν! Για το θέμα μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο σύμβουλος αθλητισμού του δήμου, Λευτέρης Καζαδέης.

-- Ρεπορτάζ από την πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας, που διοργάνωσαν το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Ανακοίνωση της ΚΝΕ για το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης που θα γίνει στο Ναύπλιο στις 4 - 5 Ιούλη.

-- Μεγάλο αθλητικό τουρνουά από την Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ.

-- Πλούσιες δραστηριότητες στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.


Πραγματοποιήθηκε η συναυλία για τον Χικμέτ

Πραγματοποιήθηκε χτες στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, η μουσική παράσταση βασισμένη σε μελοποιημένη ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες με τη συμμετοχή και Ελλήνων καλλιτεχνών.

Παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Θοδωρή Χιώνη.

Το συγκρότημα «Μουσικοί του Κομμουνιστικού Κόμματος» από την Τουρκία, όπου συμμετέχουν οι μουσικοί Ονούρ Τουντς, Οντζού Σαντζάκ, Γκιουνσελίν Σεντά Τσετίνκαγια, Ουλάς Οζέρ, Τζεμ Γιαρκίν, Ουφούκ Καρακότς, Οζγκιούρ Σαχίν, μαζί με τους Ελληνες μουσικούς Αμέρισσα Φτούλη, Θοδωρή Καρέλα, Λευτέρη Κουάντα, Γιάννη Καραλιά, μας χάρισαν μαγικές στιγμές γνωριμίας με τη μελοποιημένη ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες.

Στη συναυλία ακούστηκαν για πρώτη φορά τραγούδια, όπως, «Χαιρετισμούς στην εργατική τάξη της Τουρκίας», «Το επιτύμβιο των 15», «Το γαλάζιο λιμάνι»... Ακούστηκαν όμως και τραγούδια γνωστά και στην Ελλάδα του Ζουλφί Λιβανελί, αλλά και μελοποιημένος Χικμέτ από τους Θάνο Μικρούτσικο και Μάνο Λοΐζο.


Επίσης, ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα του Ναζίμ από τους παρακάτω Τούρκους συνθέτες: Ταχσίν Ιντζιρτζί, Τζεμ Καρατζά, Τιμούρ Σελτσούκ και Ουφούκ Καρακότς.

Ο Ουφούκ Καρακότς έδωσε το «παρών» και στη συναυλία και εντυπωσίασε όσους βρέθηκαν με τη φωνή και τον μπαγλαμά του.

Ο ηθοποιός Μιχαήλ Γιαννικάκης, ανάμεσα στα τραγούδια, απέδωσε στα Ελληνικά όλα τα μελοποιημένα ποιήματα που ακούστηκαν.

Να τραγουδήσουμε τα τραγούδια του αύριο

Εκ μέρους του τουρκικού συγκροτήματος ο Ουλάς Οζέρ πριν από τη συναυλία απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό, κερδίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που παίρνουμε μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τον Ναζίμ Χικμέτ. Μεταφέρουμε επαναστατικούς χαιρετισμούς από την Τουρκία. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το αδελφό μας Κόμμα που μας δίνει αυτήν την ευκαιρία.

Η δυνατότητα που μας δίνεται να τιμήσουμε τη μνήμη του μεγάλου μας ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που ήταν αφοσιωμένος στην υπόθεση του σοσιαλισμού, με ένα ρεπερτόριο αποτελούμενο από μελοποιημένα ποιήματά του, μας συναρπάζει. Ισως ο ίδιος ο Ναζίμ Χικμέτ μπορεί να προσδιορίσει καλύτερα τους λόγους της συγκίνησής μας. Αναφερόμενος στην ποίησή του, μίλησε για το καθήκον "να τραγουδήσει τα τραγούδια του αύριο". Είπε ότι "το να επαναλάβει κανείς τα τραγούδια του χθες και του σήμερα σημαίνει ότι ακολουθεί τον εύκολο δρόμο στην τέχνη. Αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι να τραγουδήσεις τα τραγούδια του αύριο".

Ο Δ. Κουτσούμπας και η Ε. Μηλιαρονικολάκη με το μουσικό συγκρότημα
Ο Δ. Κουτσούμπας και η Ε. Μηλιαρονικολάκη με το μουσικό συγκρότημα
Τα τραγούδια του αύριο, τα τραγούδια ενός κόσμου δίχως σύνορα και τάξεις. Αυτή είναι η ουσία της ποίησής του, σε μορφή και σε περιεχόμενο. Προσδιόρισε την τέχνη του σαν μια ενθουσιώδη ορχήστρα που φυσάει σαν τον άνεμο και συγκινεί και ωθεί τις μάζες προς τα μπρος, σαν βουνά και κύματα. Ηθελε τραγούδια που μπορούν να βγουν στους δρόμους. Τραγούδια που μπορούν να σβήσουν την κηροζίνη, που μπορούν να χτυπήσουν τα τύμπανα με τα μεγάλα τους χέρια. Τραγούδια για τα αιματοβαμμένα πρόσωπα.

Τα τραγούδια που τραγουδιούνται από όλους μαζί, με μια φωνή, είναι αυτά που ταιριάζουν στον Ναζίμ και στο σοσιαλισμό καλύτερα.

Εμείς, οι Μουσικοί του Κομμουνιστικού Κόμματος, σας χαιρετίζουμε για μια ακόμη φορά, με τους στίχους των κοινών μας αξιών και με τα τραγούδια της κοινής μας πάλης».


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ
«Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»

Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί το Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος στον Περισσό.

Παραθέτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα.

Σάββατο 13 Ιούνη (10.00 - 19.00)

10.00 - 10.30: Χοροθεατρική παράσταση από την ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης, βασισμένη στο απόσπασμα «Τάνια», από το έργο του Χικμέτ «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου».

10.30 - 11.20 Χαιρετισμοί: Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ (Τουρκία)

11.20 - 12.00 Εναρκτήρια ομιλία: Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού: «Τραγουδώντας μες στα μεσάνυχτα την αυγή».

Ενότητα 1η: «Γεια στης ανθρωπιάς το μεγαλείο!» (12.30 - 15.45)

Εισηγήσεις:

Γιάννης Παπαοικονόμου, λογοτέχνης, διδάκτορας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, γγ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών: Ναζίμ Χικμέτ: Οι σταθερές της ζωής και του έργου του.

Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, διδάκτορας Κοινωνιολογίας: Ο Χικμέτ και η εποχή του.

Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ: Ο Ναζίμ Χικμέτ από τον οθωμανικό κόσμο στο σοσιαλισμό.

Σταύρος Παντελίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, του Πανεπιστημίου Φάτιχ της Κωνσταντινούπολης, εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Εκπαίδευσης Τουρκικών του Πανεπιστημίου της Μερσίνας: Η αισθητική του Χικμέτ και οι καινοτομίες που επέφερε στην τουρκική λογοτεχνία.

Σπύρος Τουλιάτος, ιστορικός, μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, Αντίσταση και ελευθερία: Διαδρομές της Ιστορίας στο έργο του Ναζίμ Χικμέτ.

Ασάφ Γκιουβέν Ακσέλ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Τουρκία), συγγραφέας: Ενας ποιητής πάντα 19 χρόνων.

Παρεμβάσεις

Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός, διδάκτορας Κοινωνιολογίας, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα παιδείας»: Ο ηρωισμός της Ζόγιας και το μεγαλείο της συλλογικής συνείδησης στο τοπίο ανθρωπιάς του Χικμέτ.

Ντίνος Τζαβάρας, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, φοιτητής Φιλολογίας: Επίκαιρα μηνύματα απ' το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Χικμέτ «Οι ρομαντικοί».

Ελένη Ζαφειρίου, δικηγόρος, μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη: Οι δίκες του 1938, «Το θέμα είναι να μην παραδίνεσαι».

Ενότητα 2η: «Τα τραγούδια μας πιο μπροστά στη γραμμή να ορμάνε στον εχθρό», (16.15 - 19.00)

Εισηγήσεις:

Μπάμπης Παπαδόπουλος, φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας, μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων: Ποίηση και επανάσταση. Μια περιδιάβαση στο πρώιμο ποιητικό έργο του Χικμέτ και σε ποιήματα της φυλακής.

Βασίλης Παυλόπουλος, επίκουρος καθηγητής Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ: Τα Ανθρώπινα Τοπία του Ναζίμ Χικμέτ.

Ρίτα Νικολαΐδου, φιλόλογος, διευθύντρια της τρίμηνης επιθεώρησης «Θέματα Παιδείας»: Ωστόσο φταις κι εσύ καμπόσο.

Αννα Λάζου, λέκτορας Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, σκηνοθέτης: Ο διαλεκτικός Χικμέτ.

Ζωή Βαλάση, συγγραφέας, διδάκτορας Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης: Ο Ναζίμ Χικμέτ στους δρόμους των παραμυθιών.

Μιχάλης Γεωργίου, διδάκτορας Θεατρολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου: Η θεατρική δημιουργία του Ναζίμ Χικμέτ.

Παρεμβάσεις

Γιώργος Ηρακλέους, φιλόλογος, DEA Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης: Ο δρόμος που πέρασε ο Ναζίμ. Ανιχνεύοντας τη λαϊκότητα στην τέχνη του.

Αλέξανδρος Βαλσαμής, συνεργάτης του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, διδάκτορας Πολιτικός Μηχανικός: Η επιλογή των τίτλων στο έργο του Ναζίμ Χικμέτ.

Κυριακή 14 Ιούνη (10.00 - 14.30)

Ενότητα 3η: «Καρδιά που αντιχτυπά και στο πιο μακρινό αστέρι»

Εισηγήσεις:

Οστζάν Χουσεΐν Νουρή, αρχαιολόγος Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, μεταπτυχιακός στην Ιστορία της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αδριανούπολης: Ναζίμ Χικμέτ, ο Τούρκος, ο Ελληνας, ο Παγκόσμιος. Από την Τουρκία σε όλον τον κόσμο, ένας στίχος δρόμος.

Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, μέλος ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών: Στα μάτια των συντρόφων μου ολάκερο τον εαυτό μου θωρώ.

Δημήτρης Πατίλας, διδάκτορας Φιλολογίας, εκπαιδευτικός: Ο Γιάννης Ρίτσος για τον Ναζίμ Χικμέτ.

Μαρία Πεσκετζή, διδάκτορας Λογοτεχνίας, σχολική σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Επιδρομή στον ήλιο με την ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ.

Αριστούλα Ελληνούδη, κριτικός θεάτρου, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη»: Λαλιά του λαού - Φωνή της επανάστασης.

Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Τουρκία), συγγραφέας: Για την πολιτική θέση του Ναζίμ Χικμέτ. «Ο αγαπημένος σας είναι κομμουνιστής».

Παρεμβάσεις

Θωμάς Κασελούρης, εκπαιδευτικός, διδάκτορας Κοινωνιολογίας: Ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ για παιδιά στα σχολικά εγχειρίδια. Ερμηνευτική και διδακτική προσέγγιση στο ποίημα της ΣΤ΄ Τάξης «Οι Χτίστες».

Μάρκος Σκόρδος, ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος Διοίκησης Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, μαρτυρία: Ο Χικμέτ του Αιγαίου.

Κατερίνα Δημάκη, ιδιωτική υπάλληλος, αντιπρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας: Βγάλτε την τέχνη στο πεζοδρόμιο!

Κλείσιμο εργασιών Συνεδρίου: Ελένη Μηλιαρονικολάκη.

«Μονάκριβή μου»: Χοροθεατρική παράσταση, βασισμένη σε ποιήματα του Ν. Χικμέτ που γράφτηκαν στη φυλακή, από Ελληνες καλλιτέχνες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ