ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αυταπάτες και εκβιαστικά διλήμματα βγαίνουν από τη «φαρέτρα»

Την ίδια ώρα που προετοιμάζουν το έδαφος για τα νέα «επώδυνα μέτρα», καλούν το λαό να στηρίξει την κυβέρνηση στα αντιλαϊκά της παζάρια...

Μα είναι δυνατόν για 900 εκατ. ευρώ στη διετία να τα χαλάσουμε, αναρωτιέται ο Δ. Παπαδημούλης... Και ο λογαριασμός ξανά στο λαό!

Andrea Bonetti

Μα είναι δυνατόν για 900 εκατ. ευρώ στη διετία να τα χαλάσουμε, αναρωτιέται ο Δ. Παπαδημούλης... Και ο λογαριασμός ξανά στο λαό!
Προετοιμασία εδάφους για αποδοχή από το λαό νέων αντιλαϊκών εξελίξεων κάνουν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, με απανωτές δημόσιες παρεμβάσεις τους.

«Πρέπει να πούμε στο λαό μας ότι θα εφαρμόσουμε μνημόνιο, όποια κι αν είναι η συμφωνία», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 δήλωσε: «Πάμε στην τελική ευθεία με τη χειρότερη δημόσια εικόνα για το ελληνικό ζήτημα. Ακόμη και ο κ. Ρέντσι κάλεσε χθες την κυβέρνησή μας να καταργήσει τις πρόωρες συντάξεις με το επιχείρημα ότι "εγώ τις κατάργησα για τους Ιταλούς, δεν μπορώ να στηρίζω των Ελλήνων". Συνεπώς πρέπει σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, με εντιμότητα, ειλικρίνεια και σεβασμό να πούμε στο λαό μας ότι θα εφαρμόσουμε μνημόνιο, όποια κι αν είναι η συμφωνία (...) Οποια συμφωνία και να έρθει, είτε είναι η δική μας είτε είναι του κ. Γιούνκερ είτε είναι μια ενδιάμεση που θα προσεγγίζει του κ. Γιούνκερ, δηλαδή των θεσμών, η κυβέρνηση θα πάρει επώδυνα μέτρα, θα εφαρμόσει μέτρα που ποτέ στην ιστορία της η Αριστερά δεν έχει εφαρμόσει».

Παρ' όλα αυτά ο Αλ. Μητρόπουλος «δικαιολογεί» όλες αυτές τις αντιλαϊκές εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι «οι επιλογές που μας δόθηκαν στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη ήταν ή συμφωνία στη βάση του μνημονίου ή ρήξη» και ότι «τη ρήξη και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μας που μάχεται την απέκλεισε».

Στο μεταξύ, «κουρνιαχτός» σηκώνεται από προχτές με επίκεντρο δύο «εμβληματικές» δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ (από αυτές που χρησιμοποίησε συστηματικά προεκλογικά για να συγκαλύψει τις δεσμεύσεις του απέναντι στο κεφάλαιο, που τις καθιστούσαν «κενό γράμμα»), την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, καθώς και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έπειτα απ' την πρωτοβουλία (;) 22 βουλευτών του να αποστείλουν επιστολή με την οποία αιτούνται την άμεση κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου. Μπορεί ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, να το απέκλεισε, εντούτοις η συζήτηση γύρω απ' τις προθέσεις των 22 καλά κρατεί. Η δεσπόζουσα ερμηνεία - που υπηρετεί αντικειμενικά την προσπάθεια πρόκλησης εφησυχασμού και παραπέρα αποπροσανατολισμού στο λαό - ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για κίνηση αμφισβήτησης των κυβερνητικών επιλογών, που προϊδεάζει για «δυσκολία» να περάσει απ' την Κοινοβουλευτική Ομάδα η νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους δανειστές. Κατ' άλλους, βέβαια, η κίνηση ήταν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και ενταγμένη σε ένα απ' τα πολλά επίπεδα όπου η κυβερνητική προπαγάνδα ξεδιπλώνεται για να πετύχει τη λαϊκή χειραγώγηση.

Συνεπικουρώντας την προσπάθεια αυτή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης υποστήριξε, χτες («Mega»), ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να νομοθετήσει μονομερώς την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή 22 βουλευτών του κόμματος προς τον πρωθυπουργό, ο Ν. Φίλης ανέφερε ότι «δεν είναι κανένα ρήγμα. Είναι μια θετική, θα έλεγα, πίεση. Προχωράμε. Το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή την Παρασκευή. Είναι ο 5ος όρος της διαπραγμάτευσης. Μονομερώς θα νομοθετήσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας».

Είναι δυνατόν να τα χαλάσουμε... για 900 εκατ. ευρώ στη διετία;

Απ' την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης ανακύκλωσε χτες («Real FM») γνωστές αυταπάτες που διακινούν, όπως ότι οι στόχοι για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα ή διευθέτηση του χρέους, αν επιτευχθούν θα ωφελήσουν το λαό, άρα αυτός έχει συμφέρον να στηρίξει την κυβέρνηση ανεχόμενος τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι όποιες «εξοικονομήσεις» θα αφορούν στη δυνατότητα μεγαλύτερης κρατικής στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου.

«Υπάρχουν δυσκολίες στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης, ωστόσο αυτή η κυβέρνηση το παλεύει γερά και έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού. Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικές υποχωρήσεις, στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων (...) Πρόκειται, λοιπόν, για μια εξοικονόμηση χρημάτων και μια αποφυγή μέτρων ύψους περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στη διετία. Εμείς διεκδικούμε κάτι καλύτερο», ανέφερε.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή τα ρεπορτάζ που προσπαθούν να εμφανίσουν αντικειμενικά την απόσταση για τα δημοσιονομικά, λένε ότι μας χωρίζουν 440 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 και άλλα τόσα περίπου για το 2016. Σύνολο περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ. Και ερωτώ: Είναι δυνατόν και λογικό για μια απόσταση 900 εκατομμυρίων ευρώ να αναληφθεί το ρίσκο μιας ζημιάς, τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, συν αχαρτογράφητα νερά για όλη την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία;».

Αρχίζει σήμερα τα ξημερώματα η λειτουργία της ΕΡΤ

Αρχίζει από σήμερα στις 6 το πρωί η λειτουργία της ΕΡΤ, όπως αυτή διαμορφώθηκε από το σχετικό νόμο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 28 Απρίλη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης, σήμερα τα ξημερώματα θα γίνει η εναλλαγή του λογότυπου που εμφανίζεται πάνω αριστερά στην οθόνη, ενώ για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί εκπομπή, με τίτλο «Η ΕΡΤ επιστρέφει» και συναυλία στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου, από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο σχετικός νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, που ψηφίστηκε στη Βουλή, δεν κατάργησε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με το οποίο έκλεισε η ΕΡΤ. Οι ρυθμίσεις του νόμου δημιουργούν έναν απόλυτα ελεγχόμενο από την εκάστοτε κυβέρνηση φορέα, με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, με πολλαπλές αντιδραστικές εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι θα βρίσκονται υπό συνεχή πολιτική ομηρία. Προβλέπει μία «ΕΡΤ ανταγωνιστική», όπως αναφέρεται στις περισσότερες παραγράφους, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο ισοσκελισμένων προϋπολογισμών σε σύμπραξη με τους ιδιώτες. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο νόμο, αποκλειστικά και μόνο για την επαναφορά, έστω και λειψή, των εργαζομένων της.

Βολικές ερμηνείες

«

Τελικά, ποιοι από τους δανειστές δε θέλουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και την αύξηση του κατώτατου μισθού σε αξιοπρεπή επίπεδα;» διερωτάται υποκριτικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, αφότου η επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ, απαντώντας σε ερώτησή του, εξέφρασε την ελπίδα «η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια»!

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει «λάδι» την Κομισιόν, η οποία, με αμέτρητα ντοκουμέντα και παρεμβάσεις της, έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις σφοδρές ανατροπές σε εργασιακά και άλλα δικαιώματα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Βγάζει, όμως, «λάδι» και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κρύβοντας τις πομπές της και επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη διατήρηση των ανατροπών των μνημονίων σε ορισμένους μόνο απ' τους ...δανειστές, τους οποίους βεβαίως και δεν κατονομάζει... Την ίδια ώρα, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει τους «θεσμούς» ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να άρει ούτε μισό από τα μνημονιακά μέτρα, αντιθέτως σκοπεύει να «χτίσει» κι άλλα πάνω σ' αυτά.

Ο Δ. Παπαδημούλης βεβαίως οχυρώνεται πίσω απ' τις σκόπιμα ασαφείς, θολές και διπλωματικές συνήθως διατυπώσεις που επιλέγουν οι παράγοντες της ΕΕ και του ιερατείου της, για να απαντήσουν στις ερωτήσεις ευρωβουλευτών. Οταν, για παράδειγμα, η Επίτροπος συναρτά την ανάκτηση δικαιωμάτων, όπως αυτά που αφορούν σε συλλογικές συμβάσεις και κατώτερο μισθό, απ' τη συμμετοχή των «κοινωνικών εταίρων στις μεταρρυθμίσεις» και την «ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός σε εθνικό επίπεδο», στην πραγματικότητα αναφέρεται σε διαδικασίες και εργαλεία του συστήματος που πάντα οδηγούν σε νέες αντεργατικές ανατροπές, παραπέμπει τη διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων στη «Δευτέρα Παρουσία», όπου οι λύκοι θα γίνουν αρνάκια και οι καπιταλιστές θα μοιράζονται τα κέρδη με τους εργαζόμενους...

Εξάλλου, κάτι τέτοιο συνέβη ήδη στην Ελλάδα και απαντά στο υποκριτικό ερώτημα του Δ. Παπαδημούλη. Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση διαλαλούσε την προσήλωσή της στη δέσμευση για αποκατάσταση του κατώτερου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων (με τα αντίστοιχα «ανταλλάγματα» για το κεφάλαιο βεβαίως...). Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας διέρρεε στον Τύπο και διάφορα «προσχέδια νόμου», με τα οποία συντηρούσε το κλίμα αναμονής σε μια μεγάλη μερίδα των εργαζομένων.

Γρήγορα αποδείχτηκε «άνθρακες ο θησαυρός»... Οχι μόνο γιατί οι δανειστές είχαν αντιρρήσεις. Πιο ισχυρές ακόμα αντιρρήσεις έχουν οι εργοδοτικές ενώσεις και τις εξέφρασαν στον «κοινωνικό διάλογο» που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, επικαλούμενοι το πλήγμα που θα δεχτεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους, εφόσον προχωρήσουν μέτρα σαν αυτά.

Από κοντά και η ΟΚΕ, γνωμοδοτώντας για το «σχέδιο νόμου» που συνέταξε το υπουργείο Εργασίας και το οποίο, όπως όλα δείχνουν, φτιάχτηκε κυριολεκτικά «για τα μάτια του κόσμου», επιβεβαίωσε ότι ένα τμήμα των εργοδοτών δε συζητάει καν αυξήσεις στον κατώτερο μισθό, ένα άλλο για να συμφωνήσει ακόμα και σε ελάχιστες αυξήσεις στο μισθό, ζητά ανταλλάγματα τέτοια, που όχι μόνο εξανεμίζουν την όποια αύξηση (αν δοθεί), αλλά στο τέλος οι εργαζόμενοι θα βγουν και χρεωμένοι!

Η Κομισιόν γνωρίζει καλά πώς να υπερασπίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πώς να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων!


Β.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ