ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Μπαλάκι οι ευθύνες για το τοξικό νέφος

Eurokinissi

Για πέμπτη μέρα συνεχιζόταν χτες η πυρκαγιά στο εργασιακό γκέτο της «Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ», που πλέον είναι συνώνυμο και του εφιάλτη καθώς από εκεί προέρχεται το τοξικό νέφος που εγκαταστάθηκε πάνω από το Λεκανοπέδιο. Παράλληλα, οι αρμόδιοι φορείς κάνουν μπαλάκι ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Περιφέρεια Αττικής και υπουργείο Περιβάλλοντος ισχυρίζονται πως οι υπηρεσίες τους λειτούργησαν άψογα και άμεσα, και οι δύο όμως εξακολουθούν να μένουν μακριά από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η ασυδοσία των επιχειρηματιών στο «χρυσό» κλάδο των απορριμμάτων αλλά και η βραδυφλεγής «βόμβα» που έχει εγκατασταθεί στη Δυτική Αττική. Στήριξη και στους δύο προσέφερε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του, όπου έκανε λόγο για «συντονισμένες προσπάθειες που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή». Σύμφωνα με χτεσινοβραδινή ανακοίνωση της Πυροσβεστικής η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Η Αστυνομία προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης στη σύλληψη του 35χρονου προσωρινά υπεύθυνου της εταιρείας, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος ενώ όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σε ταχεία εξέλιξη οι ανακρίσεις για τη διαλεύκανση των αιτιών για την πυρκαγιά και την «παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων». Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση ώστε να εξακριβωθεί εάν και σε βάρος ποιων προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Η Πυροσβεστική έκανε έλεγχο στις εγκαταστάσεις, όπου βρέθηκαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, χωρίς όμως η εταιρεία να έχει την απαραίτητη άδεια για τη συλλογή τέτοιων αντικειμένων. Επίσης, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η εταιρεία δεν είχε τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης - παρά τις τρεις πυρκαγιές που είχαν προκληθεί τα προηγούμενα έτη και τα πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί - ενώ δεν ενεργοποίησε το προβλεπόμενο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Οι πρώτες μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων, που έγιναν μόλις προχτές - αφού τότε πήρε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών την εντολή - αναφέρουν πως ειδικά στη γύρω περιοχή είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Από την πλευρά του, ο καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» Νίκος Κατσαρός, με δηλώσεις του, υπογραμμίζει ότι «σήμερα για πρώτη μέρα έκλεισαν τα σχολεία ενώ θα έπρεπε να είχαν κλείσει από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από τη Δευτέρα», και ότι «περιμένουμε το θεό άνεμο να λύσει το πρόβλημα και όχι την πολιτεία να λάβει σύντομα και αποτελεσματικά μέτρα».

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής

Με χτεσινή τους ανακοίνωση και ενόψει της σημερινής συζήτησης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής καταγγέλλουν τις τεράστιες ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και της Περιφέρειας Αττικής, «που με αποφάσεις υπέρ της χωροθέτησης στο Θριάσιο Πεδίο και νέων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, όπως και αυτή που για 5 μέρες καίγεται, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο λειτουργίας τους, συνεχίζουν μια πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και περιφερειακές διοικήσεις, να συσσωρεύουν στο υπερκορεσμένο Θριάσιο τέτοιες δραστηριότητες».

Υπογραμμίζουν πως «με το νέο αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα επαληθεύεται πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος πρόκλησης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου αλλά και οι πρόσθετοι κίνδυνοι, λόγω της γειτνίασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές», και αναρωτιούνται: «Χτες ήταν η έκρηξη και το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, σήμερα η πυρκαγιά του ΚΔΑΥ και της "Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης" πάλι στον Ασπρόπυργο, αύριο τι;».

Από αυτά «καταδεικνύεται η ανυπαρξία πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων καθώς και η έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και ενημέρωσης του πληθυσμού για την προστασία του, αφού η λήψη μέτρων πρόληψης από τις επιχειρήσεις είναι ασύμβατη με το στόχο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, με αποτέλεσμα όχι μόνο τον επαγγελματικό κίνδυνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια».

Απαίτηση, λοιπόν, είναι «η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή να λάβουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, τον αυστηρό και συστηματικό έλεγχο για τους όρους λειτουργίας και τα μέτρα προστασίας στις επιχειρήσεις και την εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου, για την προστασία των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος, καθώς και την άμεση παύση και απομάκρυνση επιχειρήσεων δραστηριότητας διαχείρισης αποβλήτων στο Θριάσιο».

Χρόνιο αίτημα η ασφάλεια στο εργοστάσιο που κάηκε

Η φωτιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο της «Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ» στον Ασπρόπυργο καθώς και οι συνέπειες που έχει για το περιβάλλον επιβεβαιώνουν τις θέσεις και την πάλη του σωματείου και του ΠΑΜΕ, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Σε όλες τις κινητοποιήσεις, συνεχίζει, «στη συγκεκριμένη επιχείρηση στο πλαίσιο πάλης πρωταγωνιστούσαν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (...) Μερικά από αυτά αφορούσαν αιτήματα όπως κατάλληλος ρουχισμός (φόρμες, γάντια, μάσκες και παπούτσια), εμβόλια για τους εργαζόμενους, επαρκής φωτισμός, μηχανήματα που τηρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, φύλαξη του χώρου από τους εργαζόμενους και οργανωμένο σύστημα πυρασφάλειας, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης (...).

Ισως ένας από τους λόγους που μπορεί να μην έχουμε τώρα θρηνήσει νεκρούς συναδέλφους στη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς λόγω της πολύμηνης απληρωσιάς έχουν προσφύγει στη διαδικασία της επίσχεσης εργασίας εδώ και μήνες, οπότε απουσίαζαν από τις εγκαταστάσεις οι περισσότεροι.

(...) Να επισημάνουμε σε όλους τους τόνους ότιτο σωματείο θα συνεχίσει να διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους της "Γενικής Ανακύκλωσης" που έχουν προσφύγει και δικαστικά την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τοξικό το ίδιο το καπιταλιστικό κέρδος

Τα ρεπορτάζ στον αστικό Τύπο, με αφορμή την πυρκαγιά στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο έχουν απ' όλα: Αλληλοκατηγορίες υπευθύνων, περιγραφή του περιβαλλοντικού προβλήματος, υποσχέσεις...

Κουβέντα, όμως, δεν έχουν για την πηγή του κακού, το καπιταλιστικό κέρδος που είναι ασύμβατο με τη λήψη σοβαρών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης βιομηχανικών ατυχημάτων. Κουβέντα για το διαχρονικό έγκλημα της επιβάρυνσης του Θριασίου Πεδίου, όπου συμβιώνουν ανεξέλεγκτα η βιομηχανία και η κατοικία και έχουν καταγραφεί πολλές φορές σοβαρά ατυχήματα, με πρόσφατο στο εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ. Κουβέντα για την απουσία σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και ενημέρωσης του πληθυσμού για την προστασία του. Κουβέντα για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Κουβέντα για τις ευθύνες του κράτους, των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας Αττικής διαχρονικά, για την αδειοδότηση λειτουργίας επιχειρήσεων χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αποφυγής φαινομένων ή άμεσης καταστολής τους όταν συμβούν, όπως η πυρκαγιά. Καμιά κουβέντα για την πολιτική της χωροθέτησης και αδειοδότησης εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων στο Θριάσιο, και τις μέρες διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει την ίδια πολιτική. Κουβέντα για τις ευθύνες στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης, στις ηγεσίες των οποίων μετείχαν και εξακολουθούν να μετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες πριμοδότησαν την ιδιωτικοποίηση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ), η οποία διαχειρίζεται την ανακύκλωση. Συναινώντας έτσι και στην επιλογή να μετακυλίεται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων το κόστος της ανακύκλωσης, αφού αυτό ενσωματώνεται από τις εταιρείες στο προϊόν που αγοράζουν οι καταναλωτές. Και εντέλει πριμοδότησαν την κυρίαρχη λογική της ιδιωτικοποίησης συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην οποία φέρεται δήθεν να αντιδρά τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την αναστολή των εγκαταστάσεων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συμφωνώντας ωστόσο στην κοινοτική οδηγία και εθνική νομοθεσία που επιβάλλει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον χρυσοφόρο αυτόν τομέα.

***

Στην κατεύθυνση αυτή, της ασύδοτης επιχειρηματικής δράσης που η ίδια η νομοθεσία προωθεί και πριμοδοτεί, εντάσσεται και η λειτουργία των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) όπως το συγκεκριμένο που πήρε φωτιά. Οι όγκοι υλικών που καίγονται στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία ότι στους σωρούς στον προαύλιο χώρο βρέθηκαν ορυκτέλαια, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα για τα οποία η ιδιοκτήτρια εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη, επιβεβαιώνουν ότι ουσιαστική ανακύκλωση δεν υπάρχει. Ούτε βέβαια έλεγχος. Αναδεικνύεται εκ νέου ως ζητούμενο η απαλλαγή από το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) της ΕΕΑΑ ΑΕ και η ανάληψη της λειτουργίας των ΚΔΑΥ από τον ΕΔΣΝΑ στην προοπτική της θέσης του ΚΚΕ για κεντρικό, ενιαίο φορέα διαχείρισης των αποβλήτων με οργανωμένες ανά Περιφέρεια υπηρεσίες.

Πολύ περισσότερο τα ΚΔΑΥ αυτά θα εργάζονται με πολύ καλύτερους όρους εάν η ποσότητα απορριμμάτων που καταλήγει σε αυτά θα είναι απαλλαγμένη από το υψηλό ποσοστό προσμείξεων (γύρω στο 35% για την Αττική) και από τις ευμεγέθεις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, σύμφωνα με άλλο σύστημα χωριστής συλλογής και όχι με αυτό των μπλε κάδων (της ΕΕΑΑ ΑΕ), που ελέω ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, κυβερνητικών επιλογών και αποφάσεων των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης επιβάλλει την από κοινού συλλογή όλων των αποβλήτων συσκευασίας, μαζί - εκ των πραγμάτων - με το έντυπο χαρτί.

***

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν εκ νέου τη θέση του ΚΚΕ, όπως έχει κατατεθεί πολλές φορές και από τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην αρμόδια Περιφέρεια Αττικής, για άμεση παύση και απομάκρυνση επιχειρήσεων δραστηριότητας διαχείρισης αποβλήτων και βέβαια καμία νέα αδειοδότηση, στο Θριάσιο Πεδίο. Επίσης, για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και σχεδίων για την προστασία των εργαζομένων, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Βασική θέση του ΚΚΕ είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, μπορεί να εξασφαλιστεί. Απαιτείται επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στη γη και στις τεχνικές υποδομές, εργατικός - λαϊκός έλεγχος. Αμεση είναι η διεκδίκηση στους άξονες:

-- Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο όπως το χαράτσι ταφής και το «πληρώνω όσο πετάω».

-- Οχι στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης. Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.


Χ.Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ