ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βλέπει «αποδείξεις αποτυχίας» στα κυβερνητικά παζάρια για το κεφάλαιο

Ξεχωρίζει την «αναθεώρηση» των στόχων για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα στη νέα κυβερνητική πρόταση

Ως «απόδειξη αποτυχίας» του μείγματος διαχείρισης της κυβέρνησης χαρακτηρίζει η ΝΔ την «αναθεώρηση» των στόχων της (στα παζάρια με τους δανειστές) για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Από τα κεντρικά της ΝΔ, επιχειρώντας να απαντήσουν στα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων (σε σχέση με αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης) είναι μεγάλο «επίτευγμα», επιμένουν ότι αυτό δεν είναι «επιτυχία», αλλά «αναγκαστική προσαρμογή στην ύφεση που προκάλεσε και στα ελλείμματα που δημιούργησε».

«Βλογώντας τα γένια τους», ισχυρίζονται στη ΝΔ ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε μια οικονομία με πρωτογενή πλεονάσματα και με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Οτι στο μεσοδιάστημα «όσο έχανε χρόνο η κυβέρνηση Τσίπρα και συντηρούσε την αβεβαιότητα, εντεινόταν η χρηματοπιστωτική ασφυξία στην οικονομία, η εσωτερική στάση πληρωμών και ο αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός, με αποτέλεσμα την επιστροφή στα ελλείμματα και την ύφεση».

«Ετσι», συνεχίζουν στη ΝΔ, «με την επιστροφή στην ύφεση που προκάλεσε η κυβέρνηση και με τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, είναι αδύνατο να επιτευχθεί στόχος πρωτογενούς ελλείμματος 3% του ΑΕΠ. Γι' αυτό και προσαρμόστηκε ο φετινός στόχος προς τα κάτω».

Σε αυτήν τη βάση, στη ΝΔ καταλήγουν ότι για να πιάσει κι αυτόν ακόμα, τον χαμηλότερο στόχο, η κυβέρνηση θα βάλει «νέους, πρόσθετους, δυσβάσταχτους φόρους», ότι «αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα πρωτογενούς πλεονάσματος, συνοδεύονται από πολύ δυσμενέστερα μέτρα, σε σχέση με το e-mail Χαρδούβελη», και επίσης ότι «αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα πρωτογενούς πλεονάσματος αυξάνουν το χρηματοδοτικό κενό, δημιουργούν μεγαλύτερες ανάγκες δανεισμού και βάζουν τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στο νέο Μνημόνιο».

Την ίδια στιγμή, η ηγετική ομάδα της ΝΔ επιμένει να επισείει τον κίνδυνο «ατυχήματος» και να ζητά «εθνική συνεννόηση», «να συνδιαμορφωθεί» από τις ντόπιες αστικές δυνάμεις μια «πρόταση» διαχείρισης προς τους δανειστές, ένα μείγμα μακριά από «υφεσιακά μέτρα», δίχως φόρους στην «επιχειρηματικότητα», που αφενός θα προχωρά με ακόμα ταχύτερα βήματα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την παραπέρα μείωση δημοσίων υπαλλήλων.

ΚΑΡΥΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Οι κάτοικοί της απομόνωσαν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής

Από πρόσφατη εκδήλωση του ΚΚΕ στη Λευκάδα για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Από πρόσφατη εκδήλωση του ΚΚΕ στη Λευκάδα για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Συγκέντρωση ενάντια στη Χρυσή Αυγή και το φασισμό πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στην Καρυά της Λευκάδας, όπου το απόγευμα της Δευτέρας 8/6, ομάδα φασιστοειδών επιχείρησε να κατεβάσει το πανό που προπαγάνδιζε τη μεγάλη εκδήλωση του ΚΚΕ στην Αρτα, προς τιμήν του Αρη Βελουχιώτη.

Εκείνη τη μέρα, φασιστοειδή έκαναν «επίσκεψη» στην Καρυά, προκειμένου να χύσουν το ναζιστικό τους δηλητήριο. Μετά την απομόνωσή τους από τους κατοίκους, άρχισαν να βρίζουν και να απειλούν, ενώ προσπάθησαν να καταστρέψουν το πανό του ΚΚΕ. Οι κάτοικοι, ακόμα πιο αποφασιστικά, παρενέβησαν και έδιωξαν τους φασίστες από την Καρυά.

Η ΚΟ Λευκάδας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Οι φασίστες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι σημαίνει για το λαό της Λευκάδας η ανταρτομάνα Καρυά του παπα-Στάθη Κτενά και άλλων αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Καρφί στο μάτι τους είναι το ΚΚΕ, ο Αρης Βελουχιώτης, που τους "στοιχειώνει" ακόμα και σήμερα. Οι πολιτικοί απόγονοι των χιτών και των ταγματασφαλιτών, που τότε με μίσος αποκεφάλισαν το πτώμα του Αρη Βελουχιώτη, είναι σήμερα οι πιο στυγνοί υπερασπιστές του μεγάλου κεφαλαίου, έτοιμοι να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους με την ανοιχτή τρομοκρατία και το "βούρδουλα" απέναντι στο ΚΚΕ και στο λαϊκό κίνημα. Είναι εγκληματική οργάνωση, γιατί η ιδεολογία τους, ο φασισμός - ναζισμός, είναι εγκληματική, στηρίζεται στο έγκλημα».

Καλεί τους εργαζόμενους «να βγάλουν συμπεράσματα από την παρελκυστική εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, που μεγάλο μέρος της ευθύνης βαραίνει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», υπογραμμίζει ότι η Χρυσή Αυγή παραμένει εφεδρεία του συστήματος και θα αξιοποιηθεί στην προσπάθεια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού και τονίζει την ανάγκη η πάλη κατά του φασισμού να γίνει υπόθεση του ίδιου του λαϊκού κινήματος.

Η ΚΟ Λευκάδας του ΚΚΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι αυτές οι ενέργειες δεν τρομοκρατούν το ΚΚΕ των ηρωικών αγώνων και των θυσιών. Επίσης, καλεί το λαό της Λευκάδας να ακολουθήσει το παράδειγμα των κατοίκων της Καρυάς, να απομονώσει τους φασίστες και την εγκληματική ιδεολογία τους. Να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν και να προπαγανδίσουν τις αντικομμουνιστικές, εμετικές αντιλήψεις τους.

«Η πιο αποτελεσματική απάντηση που μπορούν να πάρουν είναι η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ, η μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση του ΚΚΕ στην Αρτα, στις 20 Ιούνη, προς τιμήν του Αρη Βελουχιώτη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ».

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Αυξάνονται οι φορείς που καταδικάζουν τα σχέδια δημιουργίας νέας ΝΑΤΟικής βάσης

Παναιγαιακή κινητοποίηση στα νησιά την Πέμπτη 18/6

Αυξάνονται συνεχώς οι μαζικοί φορείς των νησιών που εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο.

Μέχρι στιγμής, τη σχετική επιστολή καταδίκης των κυβερνητικών σχεδίων έχουν υπογράψει οι εξής φορείς:

  • Εργατικά Κέντρα

Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου

  • Νομαρχιακά Τμήματα ΑΔΕΔΥ

Τα Νομαρχιακά Τμήματα Λήμνου, Σάμου και Χίου της ΑΔΕΔΥ

  • Σωματεία Εργαζομένων - Αυτοαπασχολούμενων - Συνταξιούχων

Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία - Τουριστικά Γραφεία - Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου, Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου, Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Σάμου, Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου - Σάμου, Σωματείο Χειριστών και Βοηθών Μηχ/των Εργων Νομού Σάμου, Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου, Σύλλογος Εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου Σάμου, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας και Φούρνων, ΤΔΕ Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ-ΚΗΕ Σάμου & Ικαρίας, Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ικαρίας & Φούρνων, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας, Σύλλογος Μισθωτών Συνταξιούχων Ικαρίας, Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Ικαρίας, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Νήσου Κω, Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές Νήσου Λέσβου, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, Σωματείο Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου, Σωματείο Μουσικών Λέσβου, Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμάντιος Κοραής», Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου, Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Χίου

  • Αλλοι μαζικοί φορείς

Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών - Σάμου, Ομάδα Γυναικών Καρλοβάσου - Σάμου (μέλος ΟΓΕ), Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, Σύλλογος Γυναικών Χίου.

Την επιστολή υπογράφει και το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι με πρωτοβουλία που ανέλαβαν το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Ειρήνης Σάμου, απευθύνουν κάλεσμα για παναιγαιακή κινητοποίηση, την Πέμπτη 18/6, στις 7.30 μ.μ., σε όλα τα νησιά.

ΠΟΤΑΜΙ
«Φέρε συμφωνία και σε στηρίζουμε»

Να προχωρήσει άμεσα σε συμβιβασμό με τους δανειστές, πριν να είναι πολύ αργά για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, καλεί το Ποτάμι την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, τη διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι θα έχει τη στήριξή του στη Βουλή, ώστε να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα φέρει η συμφωνία.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση, τονίζεται ότι: «Η ώρα μηδέν για τη χώρα φτάνει. Το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής ρήξης αυξάνεται. Η Ελλάδα εγκαταλείπεται και από τους τελευταίους συμμάχους της και οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης κερδίζουν έδαφος. Είναι ώρα και για την κυβέρνηση και για την Ευρώπη για έναν έντιμο συμβιβασμό, πριν να είναι αργά. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με συμφωνία. Αν τον τρομάζουν οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του κόμματός του, υπάρχει στη Βουλή πλειοψηφία που είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Ας αναζητήσει εκεί στήριξη»...

Συλλυπητήρια

Η ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη συντρόφισσα Ράνια Καπετανγιώργη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, για το θάνατο της μητέρας της, Ελένης Καπετανγιώργη.

ΠΑΣΟΚ
«Δεν ψηφίζουμε το κείμενο των 47 σελίδων»

«Δεν θα ψηφίσουμε το κείμενο των 47 σελίδων αν τελικά αυτή είναι η συμφωνία με τους δανειστές, διότι αποτελεί επιδείνωση σε σχέση με το mail Χαρδούβελη. Εδώ και ένα μήνα ψάχνουν συμφωνία (...) Οι 162 βουλευτές βομβαρδίζουν με ψέματα τον ελληνικό λαό ότι μόνο με αυτή την κυβέρνηση γίνεται διαπραγμάτευση. Ε, αφού γίνεται καλή διαπραγμάτευση, ας ψηφίσουν αυτοί το προϊόν της διαπραγμάτευσης»... Τάδε έφη χτες Α. Λοβέρδος, υποψήφιος στις εκλογές της Κυριακής 14/6 για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά».

Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά με το ρόλο που επιφυλάσσει για το ΠΑΣΟΚ αν εκλεγεί πρόεδρός του: «Δεν είμαστε κόμμα κυβερνητικό. Εχουμε πάρει εντολή αντιπολίτευσης και ανασυγκρότησης του κόμματος. Θα αντιπολιτευτούμε σκληρά αν είμαι πρόεδρος, αλλά έντιμα. Δεν θα λέμε εμείς αυτά που έλεγε ο Τσίπρας, που αποκαλούσε τους αντιπάλους του Πινοσέτ και προδότες». Επέμεινε, δε, ότι «το πείραμα Τσίπρα είναι αποτυχημένο, ακόμα και ο Πούτιν είπε στον πρωθυπουργό να κάνει συμφωνία με τους δανειστές».

Περιοδεία στην Ξάνθη

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος θα περιοδεύσει στην Ξάνθη, το Σάββατο 13/6.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής: Στις 7 μ.μ. ομιλία στο Δροσερό, στις 9 μ.μ. ομιλία σε καφενείο της Φελώνης και στις 11 μ.μ. ομιλία στην κεντρική πλατεία του Κένταυρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ