ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΩ Η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
Σήμερα τα συλλαλητήρια με εκατοντάδες αποφάσεις σωματείων και φορέων

Στην Αττική, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Ολα έτοιμα για τα σημερινά συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλη τη χώρα

Eurokinissi

Ολα έτοιμα για τα σημερινά συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλη τη χώρα
Μετά από ένα δίμηνο σχεδόν έντονης προετοιμασίας, με συσκέψεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, περιοδείες, Γενικές Συνελεύσεις, τοπικές και κλαδικές κινητοποιήσεις, πάνω από 600 σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα φτάνουν σήμερα στα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, με αιχμή τη συμφωνία - μνημόνιο που ετοιμάζουν κυβέρνηση - δανειστές.

Στην Αττική, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Το ξεκίνημα έγινε χτες από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι: Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Αμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Κάλυψη όλων των απωλειών. Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.

Κάλεσμα συμμετοχής έχουν απευθύνει η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ και μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ και η Συντονιστική Επιτροπή ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η μαζική και συγκροτημένη συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια.

Καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να πάρουν θέση μάχης απέναντι στα νέα μέτρα που προετοιμάζονται, που τσακίζουν όποιο εργατικό δικαίωμα απέμεινε. Να στείλουν μήνυμα μαχητικής αντίστασης και διεκδίκησης στις νέες προκλητικές αξιώσεις των βιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων.

Από τις ίδιες τις εξελίξεις προκύπτει η ανάγκη να μη μείνει κανείς εργαζόμενος χωρίς ενημέρωση, χωρίς να γνωρίζει τι ετοιμάζουν σε βάρος του, χωρίς να πει γνώμη και να πάρει ευθύνη. Από την επόμενη κιόλας μέρα, να ξεκινήσει στους χώρους δουλειάς η συζήτηση για την κλιμάκωση του αγώνα, που πρέπει να έχει διάρκεια, αντοχή και εναλλαγή στις μορφές πάλης.

Νέες αποφάσεις

Στις αποφάσεις των προηγούμενων ημερών για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, προστίθενται οι παρακάτω συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς: Συνδικάτο Εργαζομένων ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ - προσυγκέντρωση 7 μ.μ., Χαλκοκονδύλη και Πατησίων), Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Σύλλογος Συμβασιούχων υπουργείου Πολιτισμού ΒΔ Ελλάδος, Εκτακτοι Συμβασιούχοι Αρχαιολόγοι Ηρακλείου Κρήτης, Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Γρεβενών, Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Πάτρας, Παράρτημα Κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ Δυτικής Αχαΐας, Σωματείο Οδηγών Χειριστών Νομού Αχαΐας, Σωματείο σχολικών καθαριστών - καθαριστριών Νομού Αχαΐας, Συνδικάτο Οικοδόμων Χίου, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Περιφερειακό Τμήμα Κορινθίας Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, Σύλλογοι Γυναικών Αγίας Παρασκευής, Αγίας Βαρβάρας, Νέου Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Θήβας, Γαλατσίου, Σύλλογοι Φοιτητών Μεταπτυχιακού Φυσικού ΕΚΠΑ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ.

Σημειώνουμε ότι οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι πανελλαδικά, που μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχουν πάρει απόφαση να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια, έφτασαν τους 45.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, έχουν οριστεί στις 6.30 μ.μ. οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις:

  • Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου, των Μεσογείων και των Ανατολικών Συνοικιών.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από τον Πειραιά, το Νότιο Τομέα της Αττικής, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής, του Βόρειου Τομέα Αττικής, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από το Θριάσιο.
Ο

ΣτΕ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Την επαναφορά των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ στα επίπεδα του 2012 διατάσσει η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς η απόφαση να έχει αναδρομική ισχύ. Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα στα αναδρομικά είναι εκείνοι που προσέφυγαν στο δικαστήριο, οι οποίοι ωστόσο είναι ελάχιστοι. Ανάλογη απόφαση είχε εκδώσει η Ολομέλεια του ΣτΕ και για τις περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών τις οποίες επίσης είχε κρίνει αντισυνταγματικές χωρίς όμως να αναγνωρίζει αναδρομικά. Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές και ότι θα τις υλοποιήσει σε συνάρτηση με τις δυνατότητες της οικονομίας.

ΣΕΑΑΝ: Αύριο Παρασκευή διοργανώνεται μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση του ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων (Μπίμπιζα 18), με τη συμμετοχή της ΣΕΑΑΝ, του «Ενιαίου», των Λαϊκών Επιτροπών Μενιδίου και Αγίων Αναργύρων και του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Αφορμή είναι η τακτική των ΚΕΠΑ και των υπηρεσιών του ΙΚΑ να αφήνουν τους ανάπηρους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις, όπως έγινε στην περίπτωση ενός ακόμα νέου πάσχοντα, με βαριά ρευματολογική πάθηση, που χαρακτηρίστηκε «ικανός για εργασία».

ΠΕΚΑ: Συνάντηση με την Χριστίνα Μπαριτάκη, γγ του υπουργείου ΠΕΚΑ είχαν χτες, εργαζόμενοι της γγ Βιομηχανίας, οι οποίοι ζητούν την άμεση προώθηση τροπολογίας για τη δημιουργία αυτόνομης υποστηρικτικής υπηρεσίας. Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως μόνο έτσι η Γραμματεία μπορεί να λειτουργήσει και να επιτελέσει το έργο της έναντι του κοινωνικού συνόλου. Η Χ. Μπαριτάκη μετέφερε τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην «κληρονομιά» που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι, θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Ο Σύλλογος εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου χαιρετίζει την επιτυχία των εργαζομένων στην καθαριότητα. Η μαζική συμμετοχή, η ενότητα και η αποφασιστικότητα, η σθεναρή τους στάση έκαμψε την αδιαλλαξία του εργοδότη - εργολάβου της προηγούμενης εταιρείας καθαρισμού και κατάφεραν μετά από έναν εξάμηνο αγώνα να κερδίσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στην επιτυχία συνέβαλε η άμεση αλληλεγγύη του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, της Γραμματείας Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου, με παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, του Συλλόγου Καθαριστριών του νομού και άλλων συνδικαλιστών.

Συγκεντρώσεις σε 59 πόλεις

Αττική, 7.30 μ.μ., Ομόνοια.

Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Αγρίνιο, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Αλεξανδρούπολη, 7.30 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

Αλιβέρι, 8 μ.μ., στην πλατεία Λιγνιτωρύχου.

Αργος, 7 μ.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου.

Αρτα, 8.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς.

Βέροια, 7 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου.

Βόλος, 7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου.

Γιάννενα, 7 μ.μ., Δημαρχείο.

Γιαννιτσά, 8 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος).

Γρεβενά, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Δράμα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Εδεσσα, 8 μ.μ., Μικροί Καταρράκτες.

Ζάκυνθος, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.

Ηγουμενίτσα, 8 μ.μ., πεζόδρομος.

Ηράκλειο, 7.00 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Θήβα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Ικαρία, 8 μ.μ., Εύδηλος.

Ιστιαία, 7.30 μ.μ., πλατεία.

Καβάλα, 7.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη.

Καλαμάτα, 7.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη.

Καστοριά, 7.30 μ.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία.

Κατερίνη, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Κέρκυρα, 7.30 μ.μ., πλατεία Σαρόκο.

Κεφαλονιά, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.

Κιλκίς, 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης.

Κοζάνη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Κομοτηνή, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Κόρινθος, 7.30 μ.μ., Περιβολάκια.

Κως, 7.30 μ.μ., πλατεία Καζούλη.

Λαμία, 7.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου.

Λάρυμνα, 7.30 μ.μ., παραλία.

Λασίθι, 6.30 μ.μ., μαρίνα Αγ. Νικολάου.

Λέσβος, 7.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς.

Λευκάδα, 8.30 μ.μ., Αϊ - Μηνάς.

Λήμνος, 8.30 μ.μ., λιμάνι Μύρινας.

Λιβαδειά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Μεσολόγγι, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Νάουσα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Ναύπακτος, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Ξάνθη, 7.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Ορεστιάδα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Πάτρα, 7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου.

Πρέβεζα, 8 μ.μ., Θεοφάνειο.

Πτολεμαΐδα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Πύργος, 7.30 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ.

Ρέθυμνο, 7 μ.μ., Δημαρχείο.

Ρόδος, 7 μ.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σάμος, 7.30 μ.μ., πλατεία Καρλοβάσου.

Σέρρες, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Σπάρτη, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Σύρος, 7.30 μ.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου.

Τρίπολη, 7.30 μ.μ., πλατεία Πετρινού.

Φλώρινα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Χαλκίδα, 7.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς.

Χαλκιδική, 7 μ.μ., Μουδανιά.

Χανιά, 7.30 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Χίος (12 Ιούνη), 7 μ.μ., είσοδος Απλωταριάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ