ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Εκπαίδευση στην υποταγή

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τι σε τσαντίζει περισσότερο;

Το χρέος που έχεις, ή ότι η ΓΣΕΕ αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια; Από την απάντηση εξαρτάται η ίδια η ζωή σου. Αν θεωρείς το χρέος πρόβλημα και τη ΓΣΕΕ αθώα, είσαι άξιος της τύχης σου. Γιατί εξακολουθείς να κοιτάς το σύμπτωμα και όχι την αιτία. Οταν η ΓΣΕΕ - αυτό το παραμάγαζο του ΣΕΒ - σε καταδικάζει να ζήσεις με 77 λεπτά αύξηση στο μεροκάματο και σε διδάσκει καθημερινά ότι είναι προς το συμφέρον σου να αυξάνονται τα κέρδη του κεφαλαίου, τότε όχι μόνο χρέη θα έχεις, θα είναι θαύμα και η παραμονή σου στη ζωή.

Εκπαίδευση στην υποταγή είναι να δέχεσαι σα δεδομένη τη σύμβαση της ΓΣΕΕ και μετά, μαζί με τη ΓΣΕΕ, να παριστάνεις τον καταναλωτή που πολεμάει την αισχροκέρδεια. Λες και υπάρχει κέρδος που δεν είναι αισχρό. Το ωραίο είναι πως όλα αυτά θεωρούνται και ως η «σύγχρονη αριστερά» που καταγράφεται στα γκάλοπ. Και είναι. Παλιά, τους λέγανε «φίλους του λαού» και ο όρος ήταν συνώνυμο του αντεπαναστάτη. Η συνωνυμία ισχύει και σήμερα.

Γιατί, ο εργάτης που νομίζει πως την ώρα της εξέγερσής του θα βρει απέναντι μόνο το κεφάλαιο, πάει ντουγρού για ήττα. Καθώς απέναντί του, πλάι στους σιδερόφραχτους του κεφαλαίου, ίσως και μπροστά απ' αυτούς, θα βρει «καταναλωτές», που θα πολεμάνε για το δικαίωμα του καπιταλιστή να υπάρχει και το δικό τους να επιδοτούνται από τον καπιταλιστή ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Πάμε σ' άλλα: Στον καιρό της δημοκρατίας. Οπου έχεις δικαίωμα να λες ναι, να μην απεργείς, να είσαι καταναλωτής και να έχεις ατομικό ψυχίατρο που θα μαλακώνει τις επιπτώσεις από τα χρέη.

Στον καιρό της δημοκρατίας, έχεις δικαίωμα να κάνεις εμπόριο με τον τρόμο, να ζητάς από τους άλλους να σε ψηφίσουν ως ικανότερο μποξέρ.

Οπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, έτσι και στην περίπτωση της απεργίας, μπροστά στο υπέρτερο καλό που είναι τα κέρδη, έννοιες όπως «διαφωνία» και «δικαίωμα», οφείλουν να μένουν στην άκρη.

Οχι δεν είναι δικτατορία, δημοκρατία το λένε το σύστημα. Πάντα έτσι λεγότανε, όταν οι πολλοί αναγκάζονταν να χειροκροτούν τη γνώμη των λίγων. Δικτατορία λέγεται, όταν οι πολλοί επιβάλλουν στους λίγους το δίκιο των πολλών. Και ας είναι η πραγματική δημοκρατία. Αλλά αυτή είναι του προλεταριάτου κατά των ολίγων καπιταλιστών. Γι' αυτό και την ξορκίζουν, αλλά έννοια τους...

Ασχετο: Τελικά, σώθηκαν τα σουβλατζίδικα στις επαρχιακές πόλεις. Τα ΤΕΙ θα γεμίσουν. Το δείχνουν τα δείγματα από τις βαθμολογίες. Το 50% έγραψε, λέει, 4 με άριστα το 20. Κάτι παράξενες σκέψεις για το τι είδους μάθημα γίνεται σε ένα σχολείο, ώστε το 50% των μαθητών του να παίρνει κάτω από 4, τις αφήνουμε στην άκρη. Το κρίσιμο ήταν και παραμένει να σωθούν τα σουβλατζίδικα και να γεμίσουν οι γκαρσονιέρες με σπουδαστές. Κι αυτό θα συμβεί. Αυτός δεν είναι, εξάλλου, ο αναπτυξιακός σκοπός της εκπαίδευσης;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΨΕΙ»: «Οι Ιρλανδοί θα είναι τα πρώτα θύματα ενός "όχι" στο δημοψήφισμα της 12 Ιουνίου για την επικύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας, προειδοποίησε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ: «Δυναμίτη στο δικαίωμα της απεργίας βάζει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης (...) δίνεται στον πρόεδρο των Εφετών η δυνατότητα επί πρωτόδικης απόφασης που έκρινε νόμιμη μια απεργιακή κινητοποίηση να ορίζει δικάσιμο εντός 48 ωρών αλλά κυρίως να ορίζει και τη σύνθεση του δικαστηρίου που θα εκδικάσει την τελεσίδικη πλέον απόφαση» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ: «Υπό την πίεση της λαϊκής δυσφορίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μαζί με τις ενώσεις καταναλωτών οργανώνουν για τις 19 Ιουνίου συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας και της αισχοκέρδειας (...) πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να πρωτοστατήσει για τη δημιουργία καταναλωτικών συνεταιρισμών που θα αναμετρηθούν με την αισχροκέρδεια» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΡΙΞ' ΤΟ ΕΞΩ: «Εκτός από τους πόνους που εμφανίζονται τοπικά, το στρες από τα χρέη μπορεί ακόμη να αποτελέσει τη βασική αιτία βαριάς κατάθλιψης, καρδιακών επεισοδίων και να επιδεινώσει τον πόνο που προκαλείται από έλκη (...) 10-16 εκατ. Αμερικανοί υποφέρουν εξαιτίας των οφειλών τους και των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων (...) κατά τη διαχείριση του στρες ο οργανισμός απελευθερώνει αδρεναλίνη και την ορμόνη του στρες την κορτιζόλη. Αν όμως παραμείνει σε αυτήν την κατάσταση αρκετό καιρό, οι συγκεκριμένες ουσίες μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και να προκαλέσουν χάος στα συστήματα του οργανισμού» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να παρθούν τώρα ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ προστασίας και θωράκισης

ΤΑ ΝΕΑ: Ρίχτερ φημών μεγαλώνουν την αγωνία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σεισμολαγνία και αδιέξοδα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ - ΣΟΚ ΚΑΤΑ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΩΝ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δωρεάν σπίτια στους σεισμόπληκτους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ για τους σεισμόπληκτους αποφάσισε η κυβέρνηση

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σεισμολαγνεία στα παράθυρα της ντροπής

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΚΤΑΚΤΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ στους πληγέντες

Η ΧΩΡΑ: Αγωνία για νέο σεισμό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκτός ελέγχου ακρίβεια και πληθωρισμός

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Προβλέψεις για 2ετή κρίση

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΑΓΩΓΗ μυστήριο του Γ. Μυλωνά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απαγωγή - θρίλερ μεγαλοβιομήχανου

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εμπόριο

«Σπεύδουν αμέσως προς δόξαν του εμπορίου, να βεβαιώσουν ότι είχαν προβλέψει τον σεισμό. Δίνουν εύρος περιοχής - από το Ταίναρο ως το Ακτιο στην προκειμένη περίπτωση - που δεν επιτρέπει διαψεύσεις και θέτουν σε κυκλοφορία φήμες για μετασεισμούς μεγάλους. Το θέαμα που προσφέρουν είναι αρκούντως αντιεπιστημονικό και ο πανικός που μεταφέρουν μέγας. Οφείλει η πολιτεία να επιβάλει σιγή στον κύκλο των "σεισμεμπόρων", τουλάχιστον τα πρώτα εικοσιτετράωρα» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

Δημοκρατία

«Ολα ξεκίνησαν με τραγούδια και χαρές το μεσημέρι του Σαββάτου, συνεχίστηκαν με μπουνιές και κλωτσιές τα μεσάνυχτα της Κυριακής (...) ανάμεσα στη διαδικασία μπήκε ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ Γ. Ανωμερίτης τον οποίο αποκαλούσαν κλέφτη (...) όσο αυτή η διαδικασία συνεχιζόταν ξεκίνησε η συμπλοκή με σπρωξίματα και μπουνιές» (ρεπορτάζ από το συνέδριο της ΠΑΣΠ / ΕΘΝΟΣ).

Περιφερειακή ανάπτυξη

«Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η αποτυχία στα Μαθηματικά της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης (...) η πρώτη επεξεργασία των βαθμολογιών που έχει συγκεντρώσει η Μηχανογράφηση του υπουργείου Παιδείας προδιαθέτει για αρνητικά ρεκόρ (...) αναλυτές εκτιμούσαν ότι το ποσοστό των γραπτών που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση στην τεχνολογική κατεύθυνση θα απογειωθεί προσεγγίζοντας το 80% (...) σε ορισμένα βαθμολογικά κέντρα ξεπέρασαν το 50% του συνόλου τα γραπτά που πήραν βαθμό κάτω από 4 στην 20βαθμη κλίμακα» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ