ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ανακοίνωση αλληλεγγύης προς το λαό των ΗΠΑ

Κοινή ανακοίνωση που υπογράφεται μέχρι στιγμής από 45 κόμματα από όλο τον κόσμο

Με ανακοίνωση, που υπογράφουν έως τώρα 45 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα (ανάμεσά τους και το ΚΚΕ), εκφράζονται η καταδίκη των ρατσιστικών επιθέσεων στις ΗΠΑ και η αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό τους. Στην κοινή ανακοίνωση - μετά από πρωτοβουλία που πήραν το ΚΚ Μεξικού, το ΚΚ ΗΠΑ και το ΚΚ Καναδά - τονίζεται:

«Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην πολυεθνική εργατική τάξη και το λαό των ΗΠΑ, που βρίσκονται στους δρόμους κινητοποιούμενοι ενάντια στον ρατσισμό, στην καταστολή, στην ανεργία και τα άλλα οξυμένα προβλήματα που προκαλεί το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι εξαίρεση, είναι κανόνας της ρατσιστικής πολιτικής, ενάντια στους Αφροαμερικανούς, στους Λατινοαμερικανούς και τους μετανάστες από άλλες χώρες. Με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρεται ο καπιταλισμός ενάντια στο σύνολο της εργατικής τάξης, όπως αποδεικνύει η πανδημία του Covid-19, που ήδη στις ΗΠΑ φτάνει στα 2 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν τους 113.000 νεκρούς, την ώρα που πολλές ζωές θα μπορούσαν να σωθούν, αλλά το ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας αποδείχθηκε επικίνδυνο γιατί έχει κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.

Η φτώχεια, η ανεργία, η επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, η αντιμεταναστευτική πολιτική, η βαρβαρότητα της αστυνομίας, οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις ενάντια σε άλλους λαούς, η κοινωνική αποσύνθεση με τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα αποδεικνύουν πως ο καπιταλισμός συνιστά βαρβαρότητα και πως ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα εκφράζουμε:

-- Την καταδίκη μας για τη ρατσιστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και των άλλων διαδηλωτών, θυμάτων της πολιτικής της καταστολής της κυβέρνησης Τραμπ.

-- Την αλληλεγγύη μας προς τους εργαζόμενους και το λαό των ΗΠΑ, που σε όλες τις πόλεις εξεγείρονται ενάντια στη φυλετική καταπίεση και την καταστολή.

-- Την αλληλεγγύη μας προς τους εργαζόμενους και το λαό των ΗΠΑ που πλήττονται από τον Covid-19.

-- Την καταδίκη μας προς την κυβέρνηση Τραμπ, που ενορχηστρώνει ρατσιστικές, αντιμεταναστευτικές, ξενοφοβικές και αντικομμουνιστικές καμπάνιες. Καταδικάζουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τις περιπολίες της Εθνοφρουράς, τις συλλήψεις και τις δολοφονίες αγωνιστών.

Στο ερώτημα Which side are you on? (με ποιανού πλευρά είσαι;) απαντάμε: Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό των ΗΠΑ, ενάντια στον καπιταλισμό και τη βαρβαρότητα.

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!»

Τα κόμματα που υπογράφουν έως τώρα:

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής

2. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

3. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

4. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας

5. Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου

6. Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

7. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας

8. Κομμουνιστικό Κόμμα Βολιβίας

9. Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

10. Ενωση του Λαού της Γαλικίας

11. Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

12. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

13. Δύναμη της Επανάστασης, Δομινικανή Δημοκρατία

14. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

15. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελ Σαλβαδόρ

16. Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ

17. Κόμμα Κομμουνιστών ΗΠΑ

18. Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

19. Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα

20. Κομουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν, Ιράκ

21. Κόμμα Τουντέχ, Ιράν

22. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

23. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

24. Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων της Ισπανίας

25. Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιταλία

26. Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Ιταλία

27. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

28. Κομμουνιστές της Καταλονίας

29. Κόμμα Λαϊκής Πρωτοπορίας (Κόστα Ρίκα)

30. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

31. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

32. Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού

33. Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Εθνική Πολιτική Ενωση, Μεξικό

34. Κόμμα Λαού της Παλαιστίνης

35. Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα

36. Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα

37. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

38. Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

39. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

40. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης

41. Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

42. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

43. Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PKP-1930)

44. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

45. Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής

ΗΠΑ
Η λαϊκή διαμαρτυρία πιέζει για αλλαγές

Την ίδια ώρα εντείνεται η προσπάθεια εκτόνωσής της από το αστικό πολιτικό σύστημα

Από νέα διαδήλωση χτες το πρωί στις ΗΠΑ, στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα

Copyright 2020 The Associated

Από νέα διαδήλωση χτες το πρωί στις ΗΠΑ, στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στους δρόμους πολλών πόλεων στις ΗΠΑ που καταδικάζουν τη ρατσιστική αστυνομική βία, με τελευταίο κρούσμα στις 25 Μάη τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού εργάτη Τζορτζ Φλόιντ (ο οποίος κηδεύτηκε την Τρίτη) από αστυνομικό, δεν μπορούν να αγνοηθούν από το αστικό πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα τους Δημοκρατικούς. Ετσι, όλο και περισσότερο και ενόψει προεδρικών εκλογών το Νοέμβρη προσπαθούν να εμφανιστούν ως οι υπερασπιστές των Αφροαμερικανών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποκρισία ξεχειλίζει και είναι φανερός ο στόχος εκτόνωσης της μεγάλης λαϊκής οργής, όχι μόνο ενάντια στο ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά και για το βαρύ τίμημα της πανδημίας, που το πληρώνουν κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και για τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, με μαζική ανεργία και επιδείνωση της ζωής τους. Ο ένας πυλώνας του αστικού συστήματος, οι Δημοκρατικοί, εμφανίζουν αυτή τη βαρβαρότητα μόνο ως αποτέλεσμα του «απροσάρμοστου» Ρεπουμπλικάνου Προέδρου και εκ νέου υποψηφίου, Ντ. Τραμπ, και ποντάρουν στη δήθεν εναλλακτική του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως υπερασπιστής της «φυλετικής δικαιοσύνης».

Μόνο που η πραγματικότητα βοά. Οι ευθύνες των Δημοκρατικών, υπερασπιστών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βίας, είναι εξίσου μεγάλες για το πλήρως εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, για τη φτώχεια, το ρατσισμό, τις ανισότητες και τις διακρίσεις, αλλά και για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο που αιματοκυλούν λαούς. Στο πλαίσιο της εκτόνωσης εντάσσονται και οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις των Δημοκρατικών για τις αστυνομικές δυνάμεις. Το νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση της αστυνομίας» («Justice in Policing Act of 2020») προωθήθηκε το τελευταίο τριήμερο στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, ενώ και Ρεπουμπλικάνοι αστοί πολιτικοί φαίνονται διαθετειμένοι να το στηρίξουν, αντιτιθέμενοι στον Τραμπ. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση αποτελεί ο γερουσιαστής Μ. Ρόμνεϊ.

Πάντως η λαϊκή πίεση οδηγεί σε κινήσεις «εκσυχρονισμού» και σε πολιτειακές αρχές, ενώ παρατηρούνται και αποφυλακίσεις Αφροαμερικανών που είχαν πέσει θύματα κακοδικίας, όπως επίσης έρχονται στο φως άλλες περιπτώσεις θυμάτων αστυνομικής βίας. Ενδεικτικό είναι ακόμα ότι σε μετρήσεις το 74% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων.

Τέλος, στην κατάθεσή του στη δικαστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Φίλονις Φλόιντ, αδελφός του πιο πρόσφατου θύματος της ρατσιστικής αστυνομικής βίας, είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω ο αδελφός μου να είναι κάτι περισσότερο από ένα ακόμη θύμα στη λίστα θυμάτων της αστυνομίας ή το πρόσωπο σε ένα μπλουζάκι. Σταματήστε τον πόνο... Τιμήστε και υιοθετήστε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσετε ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου θα είναι η λύση και όχι το πρόβλημα». Βεβαίως δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά χρειάζεται να ανατραπεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα, για να μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού.

Αντι-ΚΚΕ κατασκευάσματα εκ Γερμανίας

Στις 6 Ιούνη 2020 δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα στο διαδίκτυο ένα άρθρο με τίτλο «Το Μεταναστευτικό "διχάζει" την Αριστερά». Συγγραφέας του άρθρου εμφανίζεται ένας γεωλόγος που σπούδασε στη Γερμανία και ζει στην Αθήνα. Το άρθρο έχει αναφορά σε δημοσίευμα της γερμανικής διαδικτυακής εφημερίδας «DIE ROTE FAHNE», που καταπιάνεται με το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη και ασκεί κριτική στο ΚΚΕ για ...«πλημμελή ανάλυση». Ο συγγραφέας του άρθρου ισχυρίζεται πως έχουμε να κάνουμε με μια «όχι και τόσο φιλική αντίδραση του "αδελφού" Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας, του KPD (Kommunistische Partei Deutschlands)».

Αμέσως το δημοσίευμα έδωσε «τροφή» σε κάποια κοινωνικά δίκτυα και αναπαράχθηκε από διάφορους ΣΥΡΙΖΑίους, που τάχατες αναρωτιούνταν «πώς θα απαντήσει τώρα το ΚΚΕ στο αδελφό του κόμμα». Αναρωτιούνταν, δηλαδή, αυτοί που στήριξαν και εφάρμοσαν τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που έφτιαξαν Μόριες, που εγκλώβισαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα σε άθλιες συνθήκες. Ωστόσο, όπως θα έλεγε και ο γεωλόγος, ο αντι-ΚΚΕ «θησαυρός» τους αποδεικνύεται «άνθρακες»!

Να γιατί: 1ον, το ΚΚΕ στη Γερμανία συνεργάζεται και έχει διμερείς σχέσεις με το Γερμανικό ΚΚ (DKP - Deutsche Kommunistische Partei) και όχι με το κόμμα στο οποίο αναφέρονται. Οπότε τα περί «αδελφού» κόμματος, που κάνει κριτική στο ΚΚΕ, είναι ψέματα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει κριτική και αντιπαράθεση απόψεων ανάμεσα σε ΚΚ. Ωστόσο, εδώ έχουμε να κάνουμε με κατασκευασμένο ψέμα.

2ον, το δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρονται, δημοσιεύτηκε σε μια διαδικτυακή εφημερίδα που έχει το ίδιο όνομα με την εφημερίδα του ΚΚΓ («DIE ROTE FAHNE»), αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό το κόμμα (ΚΚΓ). Μιλάμε, δηλαδή, για μεγάλη λαθροχειρία ή τύφλωση, που μπορεί να προκαλέσει το αντι-ΚΚΕ μίσος κάποιων. Αλήθεια, με τίνος τις ευχές ή την παρότρυνση;

Τέλος, για την ουσία όσων ισχυρίζονται οι Γερμανοί συγγραφείς της «κριτικής προς το ΚΚΕ», μπορούμε εδώ να σημειώσουμε το πόσο επιζήμια είναι η «γραμμή» της στήριξης της υποκρισίας των ιμπεριαλιστών, που ακολουθούν οι συγκεκριμένοι. Αυτοί που κατέστρεψαν και διέλυσαν χώρες, εμφανίζονται τώρα ως οι «καλοί Σαμαρείτες» της ανοικοδόμησής τους, που θα επιλύσει και το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως ισχυρίζεται και η ΕΕ. Ποιοι; Αυτοί που βομβάρδισαν χώρες, που εξόπλισαν δολοφονικές συμμορίες και κατέσφαξαν λαούς, που στον καιρό της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, για να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων τους.

Επιπλέον, είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως οι συγκεκριμένοι Γερμανοί συγγραφείς δεν ολοκλήρωσαν καν το διάβασμα της Ανακοίνωσης του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (3/3/2020) στην οποία αναφέρονται και στην οποία εκφράζεται, μεταξύ άλλων, και το αίτημα να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή της χώρας μας στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται η ανάγκη ο λαός «να οργανώσει τον αγώνα του, στρέφοντας τα πυρά στους υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα. Να απομονώσει τόσο τον αντιδραστικό εθνικισμό και την καταστολή όσο και τον επικίνδυνο κοσμοπολιτισμό της θεωρίας των "ανοιχτών συνόρων". "Ομοψυχία" και συμμαχία να έχει ο λαός μέσα στους αγώνες του, κόντρα στις αστικές κυβερνήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς εταίρους τους».


Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ