ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγκάλιασαν τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας

Καθηγητές, καλλιτέχνες και πλήθος κόσμου παρευρέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών τεχνών "Για τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας", τα ανυποψίαστα θύματα των "Μεγάλων" του κόσμου",που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών στο κτίριο "Κωστή Παλαμά" (ροζ κτίριο, Ακαδημίας και Σίνα). Η μεγάλη αυτή εικαστική έκθεση περιλαμβάνει τετρακόσια περίπου έργα, που πρόσφεραν εικαστικοί δημιουργοί, με στόχο το σύνολο των εσόδων να διατεθούν για βοήθεια στα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας, τα οποία πλήττονται πρώτα αυτά από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, από την επέμβαση στη γειτονική μας χώρα. Την υλική αυτή βοήθεια θα μεταφέρει αντιπροσωπεία του ΕΕΤΕ στη Γιουγκοσλαβία στο τέλος του μήνα.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Γιουγκοσλαβίας Ντούσαν Αλέξιτς,ο οποίος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης και στη βοήθεια των εικαστικών δημιουργών προς το δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό. Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύα Μελά αναφέρθηκε στην ευγενική, αφιλόκερδη προσφορά των καλλιτεχνών, αλλά και στηδημοπρασία των εκτιθέμενων έργων, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα στο χώρο της έκθεσης.Σημειώνουμε ότι στη δημοπρασία θα συμπεριληφθούν και 64 έργα Σέρβων καλλιτεχνών, τα οποία, λόγω του πολέμου, δεν μπόρεσαν να εκτεθούν στο χώρο τη βραδιά των εγκαινίων.

Εκτός από την αποψινή δημοπρασία, οι πωλήσεις θα συνεχιστούν έως τις 18 Ιουνίου, ημέρα που τελειώνει η έκθεση. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Εικαστικές προτάσεις

Πέντε καλλιτέχνες εργάζονται επί τόπου και παρουσιάζουν τον τρόπο που σκέπτονται και δημιουργούν. Με στόχο να έρθει ο επισκέπτης κοντά στον καλλιτέχνη και να εξοικειωθεί με την καλλιτεχνική πράξη, εκθέτουν οι: Πέτρος Καρυστινός, Λίτσα Μαρτζούκου, Λιάννα Μελισσαράτου, Μιχάλης Παπαδάκης, Νίκος Χριστοφοράκης.Η έκθεση "Οπως στο εργαστήριο" λειτουργεί κάθε Παρασκευή (6μμ-10μμ), Σάββατο και Κυριακή (11πμ-10μμ) στην Ιωάννου Δροσοπούλου 133 (στάση Καλλιφρονά).

  • Τρεις ζωγράφοι που ζουν και εργάζονται στο Ηράκλειο Κρήτης, οι Μάρτζυ Γερογιαννάκη, Ματίνα Μαυράκη και Μ. Τζανετής,παρουσιάζουν μέχρι τις 18 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, την πρόσφατη εικαστική τους δημιουργία με γενικό τίτλο "Καλημέρα Κρήτη".Την έκθεση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων και η Παγκρήτιος Ενωση.
  • Εγκαινιάζεται στις 16 Ιουνίου, στο Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας (Τοσίτσα 17), ομαδική έκθεση ζωγραφικής των: Ε. Καλκάνη, Σ. Σταύρου, Αν. Τσανάκα.Θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουλίου.
  • Εως τις 19 Ιουνίου στην γκαλερί "Τιτάνιουμ" (Βασ. Κωνσταντίνου) φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Ερηνάκη.Πρόκειται για μία περιήγηση στην "ποίηση της πέτρας και του σύννεφου".
  • Στο χώρο "Χυτήριο" (Ιερά οδός 44), μέχρι τις 4 Ιουλίου παρουσιάζονται γλυπτά - επιτοίχια - κοσμήματα του Αντώνη Ταβάνη και αγιογραφίες της Νικολέττας Δερνελή.
  • "Αγγιγμα τέχνης σε καθημερινά αντικείμενα" είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται έως τις 24 Ιουνίου στο χώρο τέχνης "Selini" (Λεωφ. Κηφισίας 331). Οι Μαρίνα Αθανασίου, Λυδία Βενιέρη, Εριέττα Βορδώνη, Κατερίνα Γιάννακα "άγγιξαν μαγικά" σύγχρονα και παλιά έπιπλα και αντικείμενα και τα μεταμόρφωσαν σε μοναδικά έργα τέχνης.
  • Είκοσι πέντε έργα με θέμα το Αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, δημιουργίες του Μάρκου Βενιού,παρουσιάζονται έως τις 19 Ιουνίου στην γκαλερί "Αδάμ" (Νεοφ. Βάμβα 5). Επηρεασμένος βαθιά από τη βυζαντινή παράδοση και θεματογραφία, ο Μ. Βένιος αποδίδει την κυκλαδική τοπιογραφία, χρησιμοποιώντας τεχνικές της βυζαντινής ζωγραφικής. Αυτοδίδακτος με τη γνώση που απέκτησε εργαζόμενος στον τομέα συντήρησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και με συνεχή προσωπική αναζήτηση δημιούργησε μία ιδιαίτερη "γραφή" και πλούτισε την καλλιτεχνική του ματιά. Στα έργα του ο θεατής μπορεί να ανιχνεύσει τα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου μας.
  • Στην αίθουσα τέχνης "έκφραση" (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα) φιλοξενείται έκθεση γλυπτικής του Νίκου Καλαφάτη με τίτλο "Φύση σιδήρου".Βασικό χαρακτηριστικό των δομών του καλλιτέχνη παραμένει η φύση, αφού οποιαδήποτε συνθετική προσπάθεια αποβλέπει και καταλήγει στη δημιουργία ενός φύλλου ή ενός δέντρου. Πρωταρχικό χαρακτηριστικό αυτών των δομών είναι η "αρχαϊκή αυστηρότητα", η οποία εκδηλώνεται στην κάθετη αξονικότητα και μετωπικότητα των περισσοτέρων μορφών. Από πλευράς συνθετικής, οι δομές του Ν. Καλαφάτη φανερώνουν τον πλούτο της φαντασίας, την ικανότητά του να συνενώνει ετερόκλητα στοιχεία στη δημιουργία μορφών αυστηρής κατατομής και δύναμης.
Τα "Κρυστάλλεια '99" επιμένουν

Ο Εξωραϊστικός - Επιμορφωτικός Σύλλογος Πεντέλης δε διαπραγματεύεται τη μη διεξαγωγή του Φεστιβάλ "Κρυστάλλεια '99" στο Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας. Αντιδρώντας στην απαγορευτική απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου ανακοινώνει ότι το Σάββατο 12 Ιουνίου πραγματοποιείται η εναρκτήρια εκδήλωση και τονίζει ότι "η εν λόγω απόφαση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επηρεάσει ένα θεσμό που τυγχάνει καθολικής αποδοχής, αφού η κοινότητα αφ' ενός μεν δεν έχει καμία σχετική, ουσιαστική και τυπική αρμοδιότητα, αφ' ετέρου δε, εξυπηρετεί ψηφοθηρικούς στόχους, ενώ στηρίζεται και σε εντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς".

Ο Σύλλογος ενημερώνει, εξάλλου, ότι δε θα πραγματοποιηθεί η παράσταση του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής "Μαργαρίτα", που θα άνοιγε τα φετινά "Κρυστάλλεια" και δικαιολογεί την απόφαση "το πολεμικό κλίμα που δημιούργησαν γνωστοί κύκλοι οδήγησε το ΔΣ του εργαστηρίου - που σωστά δε θέλει να βάλει τα παιδιά στο επίκεντρο μιας πιθανής διαμάχης - σε αυτή την απόφαση".

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: Ιδρυμα Ζήση: Παραδοσιακοί Χοροί(12/6), Παιδικός Σταθμός (16/6), Συναυλία για νέους καλλιτέχνες (18/6), ρεσιτάλ πιάνου του Βασίλη Φραντζέσκου (21/6), Ηχοχρώματα με πιάνο, φλάουτο, τραγούδι (3/7), ρεσιτάλ των Μαρία Λαρό, Ζαχαρένια Χρυσολάκη και Λένα Στεργίου (5/7), Χορωδίου του ναού Αγίας Παρασκευής (5/7), συναυλία του Δημήτρη Κασσόρη (6/7), κουαρτέτο πνευστών "Ζέφυρος" (7/7), παράσταση καραγκιόζη του Ευγένιου Σπαθάρη (8/7), ο Εμίλ Χαντγιέρφ παρουσιάζει έργα για πιάνο, κρουστά και φωνή (12/7), συναυλία με τους: Ηλέκτρα Βάργκα και Φρίγο Μόρτζο (13/7), ρεσιτάλ πιάνου για τέσσερα χρόνια (15/7), συναυλία των Ντούο Αλτο (19/7), Μουσική Δωματίου (20/7), συναυλία του Τσερεγκιώφ (21/7).

Εργο του Μ. Βένιου
"Φιλαρμονία" με τον Γ. Κατσαρό

"Αρμονικοί Ορίζοντες" είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δώσει η "Αθηναϊκή Φιλαρμονία",υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού,την Πέμπτη (17/6), στις 9μμ, στο Μέγαρο Μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα μεγάλων δημιουργών, που αντέχουν ως κλασικά στο χρόνο, συνθέσεις των Στράους, Μότσαρτ, Παπαθανασίου, Λένον, Μακ Κάρντεϊ, Χατζιδάκι, Σκαλκώτα κ. ά. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά δύο ταλαντούχοι σολίστες, ο Σπύρος Φαρούγγια (τρομπόνι) και ο Σπύρος Ραϋμόνδης (τρομπέτα). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, αλλά μόνο με την παραλαβή των αριθμημένων δελτίων εισόδου του Μεγάρου. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να τηλεφωνήσουν εγκαίρως στο 3639.521 και 3602.884.

Μελωδικές συναντήσεις

Η καταξιωμένη πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,σήμερα (9μμ), στο Μέγαρο Μουσικής, ερμηνεύοντας το "Κοντσέρτο για πιάνο, έργο 54" του Σούμαν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη "2η Συμφωνία" του Ραχμάνινοφ. Τη συναυλία θα διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής.

  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης σήμερα και αύριο προσκαλεί στην "Οδό Ονείρων" (Αγ. Παρασκευής 58, Μπουρνάζι, Περιστέρι), όπου θα παρουσιάσει κομμάτια από τους δίσκους του "Παραμύθι με λυπημένο τέλος" και "Κακές συνήθειες", καθώς και επιλογές από το έντεχνο και παραδοσιακό τραγούδι.
Τιμάται ο Μενέλαος Παλλάντιος

Εναν άνθρωπο που έχει προσφέρει τα μάλα στο Ωδείο Αθηνών, αλλά και στην πολιτιστική ζωή του τόπου, τον ακαδημαϊκό Μενέλαο Παλλάντιο τιμά το Ωδείο Αθηνών. Σήμερα (8.30μμ), στο κτίριο του Ωδείου (Βασ. Γεωργίου Β' 17 - 19 και Ρηγίλλης) θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, ως αναγνώριση των υπηρεσιών που πρόσφερε, την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος. Ο Μ. Παλλάντιος υπήρξε καθηγητής του Ωδείου από το 1936 - 1986, από το 1963 - 1986 διατέλεσε διευθυντής του, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου "Ωδείου Αθηνών - 1871".

Διεθνής διάκριση του "Αιγαίου"

Σε πείσμα των ημερών, η ελληνική μουσική δημιουργία ανθίζει και αντιστέκεται. Και δεν είναι λίγες οι φορές, που διακρίνεται διεθνώς. Μια τέτοια περίπτωση αφορά στη βράβευση του συνθέτη και συνεργάτη του "Ριζοσπάστη", Γιώργου Μηνά,στον 7ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σύνθεσης "Η Μουσική και η Γη",που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.Ο Ελληνας συνθέτης βραβεύτηκε με το "Ειδικό Βραβείο" για το έργο του για πιάνο "Οι παραλλαγές του Αιγαίου",το οποίο ερμήνευσε ο πιανίστας Γιώργος Φιλαδελφέας.Το έργο αποτελείται από τα μέρη: 1. Ικαριώτικος, 2. Με θρησκευτικότητα, 3. Με ένταση, 4. Μυστηριακά, 5. Με πάθος - λικνιστικά - με πάθος.

Το καλοκαίρι του 2000 θα πραγματοποιηθεί για τρίτη φορά στην Αθήνα η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου,που οργανώνει το περιοδικό "Αρχαιολογία και Τέχνες".Οι ταινίες που προβάλλονται στη συνάντηση είναι ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια ή ταινίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που έγιναν από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, με θέμα την αρχαιολογία του μεσογειακού χώρου, τη βιομηχανική αρχαιολογία, τις λαϊκές τέχνες και την παράδοση. Υποβολή συμμετοχών μέχρι 15 του Οκτώβρη 1999.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org