ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κωμωδίες και δράματα

Δυο εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν από τις εκλογές. Λίγες ώρες δηλαδή. Μια κωμωδία παλιά, αλλά διαχρονική θα μας κρατήσει ευχάριστη συντροφιά απόψε. Από το SEVEN X στις 21.00 θα παρουσιαστεί "Ο Χονδρός και ο Λιγνός στη Λεγεώνα των ξένων" του Εντ Σάδερλαντ, που χωρίς να είναι μια από τις καλύτερες ταινίες των θαυμάσιων και ανεπανάληπτων Σταν Λόρεν και Ολιβερ Χαρντ, θα μας διασκεδάσει. Μαζί με εμάς θα διασκεδάσουν και οι λεγεωνάριοι.. του 1937!

Από την ΕΤ-3 στη 01.00 "Ο κύριος Χούλα Χουπ" των αδελφών Τζόελ και Ιθαν Κοέν. Ο ιδρυτής μιας πρωτοπόρας βιομηχανίας αυτοκτονεί παραμονή του νέου έτους. Ξημερώνει 1958 και οι διευθυντές της εταιρίας μαζί με τον αντιπρόεδρο καταστρώνουν ένα σατανικό σχέδιο για να κερδίσουν χρήματα. Παρά πολύ σατανικό και παρά πολλά χρήματα ονειρεύονται. Αποφασίζουν να τοποθετήσουν στη θέση του προέδρου τον πιο ηλίθιο που θα βρουν μπροστά τους για να ρίξουν την αξία των μετοχών όσο γίνεται πιο χαμηλά. Φυσικά, εκείνοι στην αρχή θα πουλήσουν και στη συνέχεια, όταν πια οι μετοχές θα έχουν πιάσει πάτο, θα αγοράσουν. Ενας άβγαλτος επαρχιώτης, ο οποίος μόλις είχε αρχίσει να εργάζεται στο τμήμα της αλληλογραφίας, είναι για τους εγκεφάλους αυτούς ο ιδανικός για να οδηγήσει την εταιρία στην καταστροφή. Ετσι πιστεύουν. Και θα τον κάνουν πρόεδρο αμέσως. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο... Ο νέος μπορεί να είναι άπειρος, αλλά δεν είναι ηλίθιος. Αντιθέτως μάλιστα. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Λος Αντζελες, το βραβείο "Lafca" για τον καλύτερο σχεδιασμό παραγωγής στο Ντένις Γκάσνερ και κέρδισε τη συμπάθεια του κοινού. Παίζουν: Τιμ Ρόμπινς και Πολ Νιούμαν.

Από το STAR στις 22.15 "Για πάντα νέος" του Στιβ Μάινερ.

Θα βρεθούμε στη δεκαετία του '30 και θα ζήσουμε μια αισθηματική περιπέτεια φαντασίας. Του Ντάνιελ, ενός παράτολμου οδηγού δοκιμών, που νομίζει ότι ποτέ και με τίποτε στον κόσμο δεν πρόκειται να του συμβεί κακό, του συμβαίνει το χειρότερο και δεν μπορεί να αντέξει. Το ατύχημα που παθαίνει μια μέρα η αγαπημένη του, η Κλερ, που πέφτει σε κώμα. Οι γιατροί δεν του δίνουν ελπίδες. Είναι καταδικασμένη. Ομως, ο καλύτερος φίλος του Ντάνιελ, που ασχολείται με την κρυογενετική, του προτείνει μια λύση: να συμπεριλάβει και τη φίλη του στο παράτολμο πείραμά του. Ο Ντάνιελ δέχεται, δεν έχει άλλη επιλογή. Βάζει όμως έναν όρο: να μπει και εκείνος στο πείραμα. Ετσι, μετά από πενήντα ολόκληρα χρόνια, δυο μικρά αδέλφια ανακαλύπτουν μια κάψουλα μέσα στην οποία "κοιμάται" ο Ντάνιελ..! Με τον Μελ Γκίμπσον.

Δελφοί '98

Ενα αφιέρωμα στις σημαντικότερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο χρόνο στο Ευρωπαϊκό Κέντρο των Δελφών με τίτλο: "Τετράπτυχο: Ρήγας - Σολωμός - Αρχαίο δράμα - Φασιανός" θα μας παρουσιάζει η ΝΕΤ στις 23.00. Η οικοδέσποινα της εκπομπής και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών είναι η Ελένη Γλυκάτζη - Αρβελερ, που μας μιλά για τις τέσσερις σημαντικές εκδηλώσεις του κέντρου, καθώς και για τα μελλοντικά του σχέδια. Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στον Ρήγα Φεραίο, τον Διονύση Σολωμό, το Αρχαίο Δράμα και τον Αλέκο Φασιανό. Στην εκπομπή εμφανίζονται, επίσης, σύνεδροι, παρατηρητές και επισκέπτες που βρέθηκαν στους Δελφούς το περασμένο καλοκαίρι. Σενάριο - σκηνοθεσία Ανδρέας Αντωνιάδης.

Σκηνή από την ταινία των αδελφών Κοέν "Ο κύριος Χούλα - Χουπ", που προβάλλει η ΕΤ-3 στη 01.00

Υγρό χρονικό

Μια σειρά ντοκιμαντέρ 6 ωριαίων επεισοδίων μας προτείνει η ΝΕΤ στις 12.01. Πρόκειται για το "Πέρα από το γαλάζιο: Ουμπέρτο και Στεφανία" που θα μας ξεναγήσει στο βυθό της θάλασσας ακολουθώντας ένα δελφίνι, για να αποδείξει ότι η επιστήμη μπορεί να "συμπλεύσει" με το συναίσθημα. Ενα δελφίνι, γένους θηλυκού, ονόματι Στεφανία, που ήταν αιχμάλωτο δέκα ολόκληρα χρόνια, δηλαδή από την ηλικία των τριών χρόνων θα αφεθεί ελεύθερο.. Ομως, είναι δύσκολο για αυτό το πλάσμα να μάθει να ζει στο απέραντο πέλαγος, να προσαρμοστεί στην ελεύθερη δελφινίσια ζωή και ν' αγωνιστεί. Ενας εκπαιδευτής ανέλαβε να μάθει τη Στεφάνια να κολυμπά στα... ανοιχτά χωρίς να φοβάται και ένας δύτης που θα κολυμπά δίπλα της, αλλά και ανάμεσα σε φάλαινες, σε πράσινες χελώνες και σε καρχαρίες θα τη συνοδεύει. Ενα υγρό, αλλά και συνάμα φανταστικό χρονικό της θάλασσας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ