ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΚΥΨΕΛΗΣ
Με μεγάλη συμμετοχή το διήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν της Καίτης Πανοπούλου

Το Στέκι μετονομάζεται σε Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου»

Ενα θερμό χειροκρότημα στους συντελεστές της θεατρικής ομάδας «Solidarity»
Ενα θερμό χειροκρότημα στους συντελεστές της θεατρικής ομάδας «Solidarity»
Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιούνη, αφιερωμένο στη μνήμη της προέδρου του, Καίτης Πανοπούλου, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο, στο κατάμεστο θέατρο «Τζένη Καρέζη», όπου η ομάδα «Solidarity», η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Στεκιού, παρουσίασε το έργο «Δικός σου ο κόσμος». Πρόκειται για ένα έργο που βάζει στο μεγεθυντικό φακό της σάτιρας την καθημερινότητα και τους πρωταγωνιστές της, με στόχο όχι απλά να την περιγράψει, αλλά να αναδειχθούν οι αιτίες που την διαμορφώνουν και πάνω απ' όλα η ανάγκη για αγώνα.

Τη σκηνοθεσία έκανε η Μάρα Γαργαλάκου, ενώ το σενάριο έγραψαν η Μαντώ Ζαμπούνη και η Ελλη Καλαμαρά, ενσωματώνοντας, με πολύ επιτυχημένο τρόπο, κείμενα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, του Πολ Λαφάργκ και του Γιάννη Νεγρεπόντη.

Την Κυριακή, οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο Στέκι, όπου σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, ανακοινώθηκε στους παρευρισκόμενους η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να μετονομαστεί το Στέκι σε Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης σε Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου». Στην εκδήλωση μίλησε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος μέλος του ΔΣ και εκλεγμένος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ακολούθησε συναυλία με την Εύα Φάμπα, δεξιοτέχνη της κιθάρας και αναγνωρισμένη μουσικό και συνθέτιδα και τη φλαουτίστα Αμαλία Κουντούρη, τη σοπράνο Ιωάννα Πολυζώη και τον κιθαρίστα Γεράσιμο Πολλάτο. Στη συναυλία παρουσιάστηκαν έργα γνωστών Λατινοαμερικάνων συνθετών, καθώς και σε πρώτη παρουσίαση το τραγούδι της Ε. Φάμπα «Θάλασσα» σε στίχους της Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή.

Παρακολουθώντας την παράσταση
Παρακολουθώντας την παράσταση
Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΟ Αττικής και της ΤΟ Α' Αθήνας, με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου, Γραμματέα της ΕΠ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Ακόμη, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στο δήμο Αθηναίων Στέλιος Λάμπρου και Βούλα Παναγή. Η κόρη της συντρόφισσας Καίτης, Ελίνα, και η εγγονή της Κωνσταντίνα.

Η καθοριστική συμβολή της Κ. Πανοπούλου στη λειτουργία και δράση του Στεκιού

Ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι το Στέκι λειτουργεί αδιάλειπτα 12 χρόνια και είναι «αποτέλεσμα της συζήτησης που ξεκίνησε μέσα στο μαζικό κίνημα στα τέλη του 2005, με ουσιαστική συνεισφορά του Κομμουνιστικού Κόμματος, με επίκεντρο τα προβλήματα της νεολαίας και των νέων εργαζομένων: Ζητήματα πρόσβασης στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στον ελεύθερο χρόνο, δικαιώματα που όλο και περισσότερο μειώνονται, κατακερματίζονται, εμπορευματοποιούνται μέσα στην κοινωνία όπου το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας αναγκαστικά πουλιέται και αγοράζεται, συχνά έναντι αδρού αντιτίμου».

Οπως ανέφερε, στόχος της λειτουργίας ήταν «ένα "στέκι" όπου θα μπορούν να συναντιούνται ο μαθητής, ο φοιτητής, ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο Ελληνας, ο μετανάστης. Οπου θα προβάλλεται ένας διαφορετικός τρόπος ζωής, θα καλλιεργούνται μέρα με τη μέρα η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση, ο αγώνας για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, σε τοπικό και γενικότερο επίπεδο. Ενα στέκι που θα είναι ταυτόχρονα και οργανωτής της πάλης».

Στο βήμα ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος
Στο βήμα ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη δημιουργία και λειτουργία Σχολείου Ελληνικών για Πρόσφυγες και Μετανάστες που υλοποιήθηκε το 2009. «Σε αντίθεση με τα δεκάδες σχολεία Ελληνικών που διατηρούν πολιτικές ομάδες, ΜΚΟ, άλλα "κυκλώματα" στην Αθήνα, το "σχολείο μεταναστών του Στεκιού" εξαρχής είχε και έχει διαφορετική τοποθέτηση. Ξεκινάει από το γεγονός ότι για μας οι μετανάστες και μετανάστριες, οι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την ελληνική εργατική τάξη. Αντίθετα, αποτελούν τμήμα της. Είναι ανάγκη να γνωρίζουν τη γλώσσα για να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνική ζωή. Είναι ανάγκη να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους για να μπορούν να τα διεκδικούν. Είναι ανάγκη να μαθαίνουν στη συλλογικότητα και στην αλληλεγγύη, να δρουν μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους, να εντάσσονται στα ταξικά συνδικάτα και σωματεία, στην οργανωμένη πάλη για τη ζωή που αξίζει σε όλους μας (...).

"Καπετάνισσα" σε αυτήν την προσπάθεια, από την αρχή της, ήταν η συντρόφισσα Καίτη. Στέλεχος του ΚΚΕ, άοκνη κομμουνίστρια, γλυκύτατος άνθρωπος. Η Καίτη συγκέντρωνε όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να καθοδηγήσει μία τόσο πολυσύνθετη δουλειά: Αισιόδοξη, δημιουργική, ακούραστη, χωρίς προκαταλήψεις, για να ανοίγει νέους δρόμους επαφής με κόσμο εντελώς διαφορετικό από εκείνη, από δεκάδες χώρες του κόσμου, με διαφορετικά υπόβαθρα και πολιτισμούς. Με έγνοια για τον συνάνθρωπο, αυστηρή στην κριτική της αλλά ποτέ άδικη. Πρωτοπόρα στη δουλειά με τους πρόσφυγες και μετανάστες, που την θεωρούσαν δικό τους άνθρωπο, φίλη, οικογένεια, μητέρα. Η αναγνώρισή της ακόμη και από ανθρώπους που είχαν διαφορετική αντίληψη και πρακτική - π.χ. κοινότητες μεταναστών που λειτουργούν με άλλο προσανατολισμό και όρους - είναι το μέτρο ακριβώς της ικανότητας και της συνεχούς προσπάθειας της συντρόφισσας Καίτης να καλυτερεύει, να βαθαίνει, να αυξάνει την παρέμβασή της, να μην τα παρατάει.

Από την εκδήλωση της Κυριακής
Από την εκδήλωση της Κυριακής
Για όλους εμάς, που τη "ζήσαμε" αρκετά χρόνια, μέσα στο Κόμμα, μέσα στο κίνημα, μέσα στο Στέκι, θα πω τούτο: Μεγάλη μας τιμή να υπηρετήσουμε την υπόθεση της τάξης μας και του λαού μας στο πλάι της. Γιατί εάν η ζωή, και ιδιαίτερα η ζωή του κομμουνιστή, του αγωνιστή, είναι "σχολείο", μία από τους καλύτερους "δασκάλους" που είχαμε ήταν εκείνη. Για εκείνους που ίσως δεν τη γνώρισαν, ελπίζουμε η λειτουργία και η αναβάθμιση του Στεκιού, που για εκείνη πραγματικά ήταν "σπίτι της", "δικός της χώρος" καθώς είχε καθοριστική συμβολή σε καθετί που συνέβαινε εδώ, να τους διδάξει λίγο από την "Καίτη" μας».

Πυρκαγιά κοντά σε καταυλισμό προσφύγων

Πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων των Θερμοπυλών λίγο μετά τις 7 το πρωί της Κυριακής. Η φωτιά ξέσπασε σε περιοχή με ξερά χόρτα ανάμεσα στα κτίρια της δομής και στο εγκαταλειμμένο πρατήριο καυσίμων στην παλιά Εθνική οδό Λαμίας - Αθηνών, στο ύψος των ιαματικών πηγών. Με την έγκαιρη παρέμβαση όμως προσφύγων, του προσωπικού και δύο οχημάτων της Πυροσβεστικής, τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο και τελικά κατασβέστηκε.

Εμπρηστικές επιθέσεις σε οχήματα Τούρκων υπαλλήλων

Εμπρηστικές επιθέσεις και ζημιές σε όχημα υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου, όπως και σε όχημα Τούρκου υπαλλήλου της Παρευξείνιας Τράπεζας, προξένησαν χτες άγνωστοι. Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τα γεγονότα λέγοντας ότι «απαράδεκτες και ανεύθυνες ανάλογες ενέργειες είναι αντίθετες με τις αξίες και τις αρχές που διέπουν τον ελληνικό πολιτικό πολιτισμό και δεν πρόκειται να πετύχουν το στόχο τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ