ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Παζάρια για «διάσωση» της συμφωνίας

Από τη συνάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χ. Μάας με τον Ιρανό ομόλογό του Τζ. Ζαρίφ

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χ. Μάας με τον Ιρανό ομόλογό του Τζ. Ζαρίφ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Οι ΗΠΑ δεν μπορεί να κάνουν οικονομικό πόλεμο εναντίον του Ιράν και να περιμένουν πως θα μείνουν ασφαλείς», προειδοποίησε χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, συναντώντας στην Τεχεράνη τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Είχαν συζητήσει εκτενώς τις συνέπειες από τις κλιμακούμενες αμερικανικές πιέσεις σε βάρος του Ιράν και τις προσπάθειες για «διάσωση» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από την οποία αποχώρησαν πέρσι οι ΗΠΑ, αυξάνοντας ασφυκτικά τις οικονομικές και άλλες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, με στόχο την προώθηση των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων.

Ωστόσο, η συνάντηση δεν φαίνεται να οδήγησε σε απτά αποτελέσματα, παρά τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών πως η διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας «είναι εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης». Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός από τη Βαγδάτη, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο σύντομης περιοδείας σε Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει οποιαδήποτε σύγκρουση με το Ιράν για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. «Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε πεπεισμένοι ότι αξίζει να προσπαθήσουμε να διασώσουμε την πυρηνική συμφωνία που υπογράφηκε στη Βιέννη με το Ιράν», δήλωσε προσθέτοντας ότι επιθυμεί τον διάλογο ακόμη και όταν οι διαφορές «μοιάζουν ανυπέρβλητες».

Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί διέψευσε ότι έχει υποβληθεί αίτημα του Ιράν προς τη Ρωσία για την αγορά πυραύλων «S-400».

Στην Τεχεράνη αναμένεται σε λίγες μέρες και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε, σε μία προσπάθεια να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή, επιχειρώντας παράλληλα να παίξει το ρόλο μεσολαβητή μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν. Επιδιώκει επίσης αναβάθμιση του ρόλου της Ιαπωνίας στη διεθνή πολιτική σκηνή, μετά τις άκαρπες έως τώρα προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνησή του για την επίλυση επιμέρους ζητημάτων που έχει με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.

Νωρίτερα, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησής της να αποσύρει τον Ιούνη του 2020 τους 95 Νεοζηλανδούς στρατιώτες που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ, από το 2003. Η Νέα Ζηλανδία διατηρεί 95 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών της σε μια μη μάχιμη αποστολή στην περιοχή Τάτζι του Ιράκ, όπου η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις από το 2015.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη για «εποικοδομητικό διάλογο» με την Κομισιόν

ΡΩΜΗ--

Η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία («Λέγκα» - «Κίνημα 5 Αστέρων») είναι έτοιμη «για εποικοδομητικό διάλογο» με την Κομισιόν, δήλωσε ο Λουίτζι Ντι Μάγιο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του M5S, μετά από συνάντηση που είχε με τον άλλο αντιπρόεδρο, Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της «Λέγκας», προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα ύστερα από τις νέες προειδοποιήσεις της Κομισιόν για πιθανή ενεργοποίηση κυρώσεων, εξαιτίας «ανεπαρκών» ρυθμών «αντιμετώπισης» του ιταλικού χρέους και ελλείμματος. Παρά τις σημαντικές ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, τα δύο κόμματα σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, όπου τονίστηκε ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση «θα φέρει ξανά στο επίκεντρο τους Ιταλούς, μετά από χρόνια παθητικών κυβερνήσεων», και αναφέρεται ότι «απαιτούνται έκτακτα μέτρα, όχι αύξηση φόρων, για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Χτες οι δύο αντιπρόεδροι αναμενόταν να έχουν και νέα συνάντηση, με φόντο διαφωνίες, που επανέρχονται τακτικά πλέον, για τους όρους «συμμόρφωσης» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και την ευελιξία στο παζάρι με τις Βρυξέλλες, στα οποία η «Λέγκα» εμφανίζεται να υιοθετεί ένα λιγότερο «διαλλακτικό» μοτίβο. Σημειωτέον, τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών (όπου η μεν «Λέγκα» πενταπλασίασε τα ποσοστά της, το δε M5S έπεσε σημαντικά) αναζωπύρωσαν τις εντάσεις μεταξύ των δύο κομμάτων. Σημαντικές ενστάσεις φαίνεται να προκαλεί η πρόταση της «Λέγκας» για έκδοση ενός τύπου κρατικών ομολόγων (mini-BOTs) προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος του κρατικού χρέους. Οι επικριτές τους τα θεωρούν προθάλαμο για δημιουργία «παράλληλου νομίσματος», ενώ μεγάλες αντιρρήσεις λέγεται ότι προβάλλει ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, αλλά και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Μιλώντας στην «Κοριέρε ντε λα Σέρα», ο Κόντε επανέλαβε ότι «η ενεργοποίηση μιας διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος από την ΕΕ θα εκθέσει τη χώρα στις αναταραχές των αγορών και πιθανώς στη μείωση της πιστοληπτικής της ικανότητας, κάτι που θα τη δυσκολέψει να πουλήσει το χρέος της». Προειδοποίησε δε ξανά ότι «αν τα πράγματα δεν είναι όπως το Δεκέμβριο, όταν αποφύγαμε τις κυρώσεις καταλήγοντας σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2019, κινδυνεύουμε όλοι να πάμε σπίτι μας. Σίγουρα εγώ θα πάω σπίτι μου».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτική ευρύτερων διεργασιών που «τρέχουν» στην ΕΕ ενόψει και της ανανέωσης που θα γίνει σε σοβαρά πόστα, ο Κόντε συνάντησε τον Γερμανό επικεφαλής της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, καλώντας τον ο διορισμός των επικεφαλής στα όργανα της ΕΕ να είναι «ισορροπημένος» και να βρεθεί «μια ισορροπημένη λύση, με συνδυασμό διαφόρων κριτηρίων, ξεκινώντας από το γεωγραφικό».

ΙΣΡΑΗΛ
Απροκάλυπτες δηλώσεις για προσάρτηση της Δυτικής Οχθης

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΑΜΜΑΝ.--

Νέες έντονες αντιδράσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή προκάλεσε η προκλητική συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη στον ΟΗΕ Ντέιβιντ Φρίντμαν στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα» να προσαρτήσει «υπό ορισμένες περιστάσεις, κάποιο μέρος, αλλά όχι όλη τη Δυτική Οχθη»!

«Οι δηλώσεις Φρίντμαν δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική, τη δικαιοσύνη ή το νόμο», ήταν η απάντηση εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής. Κατήγγειλε την αμερικανική εξωτερική πολιτική, η οποία όπως είπε καθοδηγείται από «μια ομάδα που ορισμένα μέλη της δεν έχουν την απαραίτητη πολιτική ωριμότητα και ανάμεσά τους βρίσκονται ακραίοι». Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Σαέμπ Ερεκάτ, χαρακτήρισε τον Φρίντμαν «ακραίο πρεσβευτή των Ισραηλινών εποίκων», τονίζοντας: «Το όραμά τους συνίσταται στην προσάρτηση μιας κατεχόμενης περιοχής, ένα έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο».

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επισκεπτόμενος την Ιορδανία επαναβεβαίωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει λύση στη βάση «δύο κρατών», ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, ως τη «μοναδική λύση» στη μακρόχρονη σύγκρουση. Εν συνεχεία οι ΥΠΕΞ της Ιορδανίας και της Γερμανίας υπογράμμισαν τη σημασία της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν. Ο Μάας ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση «δανείου χωρίς όρους» ύψους 100 εκατ. δολαρίων προς την Ιορδανία, για την αντιμετώπιση χρόνιων οικονομικών προβλημάτων.

Τέλος, το Κατάρ ανακοίνωσε πως θα αποδεχθεί «οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο» είναι αποδεκτό από τους Παλαιστίνιους, προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να τους επιβληθεί οποιαδήποτε λύση υπό τις ΗΠΑ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Αρχισε η «κούρσα» διαδοχής της Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η μαραθώνια διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη των Βρετανών Συντηρητικών ξεκίνησε χτες με την επισημοποίηση της λίστας των υποψηφίων. Πρόκειται για 10 πρώην και νυν υπουργούς, που «θα αναμετρηθούν» μέχρι να προκύψουν οι δύο επικρατέστεροι. Φαβορί παραμένουν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο νυν Τζέρεμι Χαντ. Αίσθηση επίσης προκάλεσε η προεκλογική δήλωση του Μπόρις Τζόνσον, ότι εάν εκλεγεί αρχηγός του κόμματος δεν θα καταβάλει στην ΕΕ τα 44,2 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση της (πλέον) υπηρεσιακής πρωθυπουργού Τερέζας Μέι να δώσει ως αποζημίωση για την αποχώρηση της Βρετανίας. Η απειλή του Τζόνσον απαντήθηκε άμεσα από το περιβάλλον συνεργατών του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που προειδοποίησε πως εάν η Βρετανία δεν καταβάλει στην ΕΕ ό,τι έχει συμφωνηθεί θα θεωρηθεί πως κηρύσσει ...«επιλεκτική στάση πληρωμών οι συνέπειες της οποίας είναι καλώς εγνωσμένες».

Ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ορίστηκε να διεξαχθεί την Πέμπτη 13/6.

Χτες, πάντως, το Γραφείο Στατιστικών Μελετών της Βρετανίας ανακοίνωσε «συρρίκνωση» της βρετανικής οικονομίας κατά 0,4% το πρώτο τετράμηνο τρέχοντος έτους και μείωση της συναλλαγματικής αξίας της λίρας έναντι του δολαρίου κατά 0,6% το ίδιο διάστημα. Επιβεβαιώθηκε επίσης μείωση 24% στις εξαγωγές βρετανικών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών από τον περασμένο Μάρτη.

Ο Τοκάγεφ νέος Πρόεδρος του Καζακστάν

ΝΟΥΡ - ΣΟΥΛΤΑΝ.--

Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος του Καζακστάν και πρώην ΥΠΕΞ, Κασίμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, κέρδισε τις πρόωρες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, συγκεντρώνοντας το 70,76% των ψήφων, και διαδέχτηκε τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος ηγούνταν της χώρας από το 1991. Ο πλησιέστερος αντίπαλός του, Αμιρζάν Κοζάνοφ, έλαβε το 16,2% των ψήφων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τοκάγεφ διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της στενής συνεργασίας Καζακστάν - Ρωσίας.

Στο μεταξύ, περίπου 500 άνθρωποι φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που έγιναν την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι για τη «δυναστική διακυβέρνηση» της χώρας, καθώς ο Τοκάγεφ θεωρείται «εκλεκτός διάδοχος» του Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ο μοναδικός που είχε διατελέσει Πρόεδρος του Καζακστάν μετά την ανεξαρτητοποίησή του, που ακολούθησε την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

ΗΠΑ
Συντριβή ελικοπτέρου στο Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ελικόπτερο συνετρίβη, για άγνωστους λόγους, χτες βράδυ στην κορυφή πολυώροφου κτιρίου στο Μανχάταν της Ν. Υόρκης, προκαλώντας περιορισμένης έκτασης πυρκαγιά, το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό ανεξακρίβωτου αριθμού άλλων.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, ανακοίνωσε πως κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου, που έγινε αισθητή σε όλο το κτίριο επί της Εβδόμης Λεωφόρου, υπήρξαν τραυματισμοί και πως το κτίριο εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους. Πρόσθεσε επίσης πως η αστυνομία κάλεσε τον πληθυσμό να αποφύγει την περιοχή που βρίσκεται μεταξύ 51ης και 7ης Λεωφόρου μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ