ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απάντηση στις μεθοδεύσεις εργοδοσίας - συνδικαλιστικής μαφίας και στο «Attica»

Τις προσπάθειες της εργοδοσίας στο πολυκατάστημα «Αttica» και της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) να πραγματοποιήσουν εκλογές στο επιχειρησιακό σωματείο κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχό τους καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Το προηγούμενο διάστημα η ΔΑΣ καλούσε το ΔΣ του σωματείου να ορίσει την ημερομηνία της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης, χωρίς όμως να πάρει καμία απάντηση, καθώς το ΔΣ παρέμενε άφαντο. Αφού έληξε η θητεία του, εργοδοσία και συνδικαλιστική μαφία άρχισαν να επιδίδονται στις γνωστές μεθοδεύσεις: Την περασμένη Παρασκευή ανάρτησαν ανακοίνωση στο χώρο του λογιστηρίου, σύμφωνα με την οποία η εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιήθηκε υποτίθεται την περασμένη Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι.

Οπως επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία, η ώρα της υποτιθέμενης συνέλευσης είναι «ώρα αιχμής για τους εργαζόμενους στον κλάδο και στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς», ενώ ακόμα και μέλη του απερχόμενου ΔΣ «εργάζονταν κανονικά και ήταν στο πόστο τους». Η ανακοίνωση δεν συνοδεύεται από κανένα κείμενο απολογισμού ή σχέδιο δράσης, δεν αναφέρει ούτε τα στοιχειώδη για την ενημέρωση των εργαζομένων, όπως τα ονόματα της εφορευτικής επιτροπής και την ημερομηνία των εκλογών.

Αμέσως μετά την απαράδεκτη ενέργεια, εργαζόμενοι στην επιχείρηση, μέλη του ΔΣ της ΟΙΥΕ και εκλεγμένα μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας βρέθηκαν στο χώρο προκειμένου να ενημερωθούν και να καταγγείλουν τις παραπάνω μεθοδεύσεις. Η ΔΑΣ, αφού ζήτησε τα ονόματα της εφορευτικής επιτροπής, κατέθεσε το ψηφοδέλτιό της ώστε να πάρει μέρος στις αρχαιρεσίες.

«Γνωρίζουμε καλά τον τρόπο με τον οποίο η εργοδοσία του "Αttica", μαζί με την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, πραγματοποιεί τις εκλογές στο επιχειρησιακό σωματείο», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία. «Δεν ταυτίζουμε τα μέλη του ΔΣ του σωματείου με τη συνδικαλιστική μαφία στην Ομοσπονδία!», ξεκαθαρίζει και καλεί τα μέλη του ΔΣ να αναλογιστούν «σε ποιον χαρίζουν την ψήφο τους και κυρίως τη δύναμή τους», να απεγκλωβιστούν από τους ανθρώπους της εργοδοσίας και να συμβάλουν ώστε το σωματείο «να απελευθερωθεί από τα δεσμά της εργοδοσίας».

Καλεί, τέλος, όλους τους εργαζόμενους που με δική τους απόφαση επιλέγουν να είναι οργανωμένοι στο σωματείο «να το μαζικοποιήσουν, να γυρίσουν την πλάτη στη συνδικαλιστική μαφία. Να οργανωθούν και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, τη ζωή τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να κάνουν το σωματείο στήριγμά τους!».

Ηγεσία ΕΚ Ηρακλείου: «Μαγειρέματα» στα υπόγεια και αστυνομία απέναντι σε συνδικαλιστές

Στο μεταξύ, συνδικαλιστές της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου έπιασαν «στα πράσα» εργατοπατέρες, στα υπόγεια του Εργατικού Κέντρου, να μεθοδεύουν στα κρυφά αρχαιρεσίες σε «σωματείο» - φάντασμα με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων σε εμπορικές επιχειρήσεις Ανατολικής Κρήτης».

Είχε προηγηθεί καταγγελία της Ενωσης με την οποία αποκάλυπτε το ρόλο του εν λόγω «σωματείου», σημειώνοντας πως είναι «ένα σωματείο - σφραγίδα, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να βάλει εμπόδια στη δράση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, να παράγει αντιπροσώπους και έδρες για να διατηρούν τις καρέκλες τους οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΗ και της ΟΙΥΕ και να παίζει τον ύπουλο ρόλο της εργοδοσίας όταν αυτός χρειαστεί».

Οπως κατήγγειλε η Ενωση, το «σωματείο» αυτό δημιουργήθηκε εν κρυπτώ το 2015, μακριά από συλλογικές διαδικασίες και τους εργαζόμενους, με βασικό ενορχηστρωτή τον πρόεδρο του ΕΚΗ Στ. Βοργιά. Τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει επιδείξει καμία δραστηριότητα, ενώ παντελώς άφαντα είναι και τα μέλη της διοίκησης, τόσο από το Εργατικό Κέντρο όσο και από τους εργασιακούς χώρους. Μάλιστα, δεν κατάφερε καν να διεξαγάγει εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας του και γι' αυτό ζήτησε διορισμό προσωρινής διοίκησης από το Πρωτοδικείο, η δε πρόεδρος του «σωματείου» Σ. Καρατσάλη, που εμφανίζεται να υπογράφει την πρόσκληση στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, δεν είναι καν εργαζόμενη αλλά αυτοαπασχολούμενη ασφαλιστική σύμβουλος, διατηρώντας ατομική επιχείρηση ενεργή μέχρι και σήμερα!

Σε συνέχεια των παραπάνω καταγγελιών, όπως σημειώνει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την περασμένη Παρασκευή «μέλη του σωματείου μας συνάντησαν στο υπόγειο του Εργατικού Κέντρου μια γυναίκα που ετοίμαζε κάτι χαρτιά. Οταν η ίδια ρωτήθηκε από ποιο σωματείο είναι και τι κάνει εδώ, άρχισε να φωνάζει "εδώ είναι το γραφείο μου! Φύγετε μη φωνάξω την αστυνομία" κ.ά. Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι ήταν η κυρία Σ. Καρατσάλη (υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι εργαζόμενη αλλά αυτοαπασχολούμενη με ατομική επιχείρηση ενεργή), που με την καθοδήγηση του Σ. Βοργιά προσπαθεί να εμφανίσει συνέλευση εργαζομένων και εκλογές του σωματείου πίσω από κλειστές πόρτες στα υπόγεια του ΕΚΗ».

Στη συνέχεια «εμφανίστηκε στο χώρο ο εξαφανισμένος πρόεδρος του ΕΚΗ, Στ. Βοργιάς, που έχει βάλει λουκέτο στη συλλογική λειτουργία του Εργατικού Κέντρου, που έχει να καλέσει το ΔΣ σε συνεδρίαση τέσσερις μήνες, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίστηκε και η αστυνομία, που εισήλθε μέσα στο Εργατικό Κέντρο. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Στ. Βοργιάς, εγκαλούσε την αστυνομία να παραμείνει στο χώρο και να συλλάβει το μέλος του ΔΣ του ΕΚΗ, Γ. Ξ., για "απειλή κατά της ζωής", πράγμα το οποίο και επιχείρησαν αλλά αποτράπηκε από την αποφασιστική στάση των συναδέλφων.

Μέλη του σωματείου μας, τίμιοι συνδικαλιστές που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο ΕΚΗ, ενημέρωσαν τις δυνάμεις της αστυνομίας ότι δεν έχουν καμία δουλειά μέσα στο Εργατικό Κέντρο και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν από το κτίριο, πράγμα το οποίο και έγινε έπειτα από κάποια ώρα».

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων ξεκαθαρίζει πως συνδικάτα και εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν ούτε σε «σωματεία» - φαντάσματα ούτε στην πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΗ «να εμφανίζουν σωματεία και διαδικασίες όποτε και όπως τους συμφέρει, για να κατσικωθούν μερικά χρόνια ακόμα στο σβέρκο των εργατών».

Με παρέμβασή της η ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καταγγέλλει όλα τα παραπάνω και ζητά την άμεση σύγκληση του ΔΣ του ΕΚΗ, που θα συζητήσει για: Την άμεση σύγκληση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του ΕΚΗ, που θα βάλει προγραμματισμό δράσης μπροστά στη θερινή σεζόν για τα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και σε άλλους κλάδους. Την εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος και την καταδίκη αυτών των πρακτικών του προέδρου του ΕΚΗ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ηγεσία ΓΣΕΕ και ΕΕ πάνε χέρι χέρι στο ψέμα και τη συκοφαντία

Στο στόχαστρο της ευρωενωσιακής υπηρεσίας EUROFOUND μπήκε η δράση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και των ταξικών συνδικάτων. Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο η εκτίμηση του ΠΑΜΕ ότι η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ και η ΕΕ πάνε χέρι χέρι στο ψέμα και τη συκοφαντία, στην επίθεση ενάντια στα Εργατικά Κέντρα, στις Ομοσπονδίες και τα συνδικάτα που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας σχετική έκθεση της EUROFOUND, «όσο και αν θέλει να κρυφτεί η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ για τον βρώμικο, αντεργατικό της ρόλο, την αποκαλύπτουν οι φίλοι της. Ετσι, λοιπόν, μετά τις τοποθετήσεις στήριξης που έλαβε η συνδικαλιστική μαφία από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, τον Τζήμερο και τα κόμματα που επέβαλαν τα μνημόνια στην Ελλάδα, ήρθε και η ΕΕ να "δέσει το γλυκό". Μετά το Συνέδριο της ΣΕΣ, όπου ο Παναγόπουλος χειροκροτούσε τον Γιούνκερ, η υπηρεσία της ΕΕ, EUROFOUND (υπηρεσία της ΕΕ για έκδοση ερευνών, στατιστικών και πληροφοριών για συνθήκες ζωής και εργασίας) δημοσίευσε μια έκθεση για την κατάσταση των εργαζομένων της Ελλάδας, στην οποία αναπαρήγαγε στο σύνολό της τη λάσπη, τις συκοφαντίες και τα ψέματα της συνδικαλιστικής μαφίας περί δήθεν "βίαιων πρακτικών του ΠΑΜΕ που εμπόδισαν το συνέδριο της ΓΣΕΕ"».

«Εμείς σημειώνουμε μόνο τα παρακάτω», τονίζει το ΠΑΜΕ: «Η ΕΕ είναι ο μηχανισμός προώθησης των συμφερόντων των μονοπωλίων ενάντια στους εργαζόμενους της Ευρώπης και αποτέλεσε τα 2/3 της τρόικας των μνημονίων. Η ΓΣΕΕ χειροκροτεί την ΕΕ και αποδέχεται τα αντεργατικά της μέτρα και τα μνημόνια. Η ΕΕ αναπαράγει τη λάσπη της ΓΣΕΕ ενάντια στο ΠΑΜΕ».

Στάση εργασίας στη «Χαλυβουργική»

Σε στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.) προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργική», διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων. Στο πλαίσιο της στάσης, σχεδιάζουν κινητοποίηση στην Εθνική Οδό στο ύψος του εργοστασίου. Οι 167 εργαζόμενοι βρίσκονται «στον αέρα» όσον αφορά τις θέσεις εργασίας τους. Η απειλή της ανεργίας έχει γίνει ακόμα πιο ορατή ύστερα από τη διακοπή ηλεκτροδότησης του εργοστασίου στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, για οφειλές ύψους 34,5 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.

Η παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου έχει διακοπεί από τα προηγούμενα χρόνια, και η εργοδοσία έχει μειώσει το προσωπικό από 560 σε 176 εργαζόμενους, ενώ έχει επιβάλει πολλές φορές καθεστώς διαθεσιμότητας και εκ περιτροπής απασχόλησης.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμεΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Συνεχίζονται οι εκλογές μέχρι και την Κυριακή

Καθημερινά μέχρι την Κυριακή 16/6 διεξάγονται οι αρχαιρεσίες του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

Η κεντρική κάλπη θα βρίσκεται όλες τις μέρες (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Ψηφοφορία θα γίνεται και στα παραρτήματα: Στο παράρτημα Δυτικών, στα γραφεία του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου (Αιμίλιου Βεάκη 36, 2ος όροφος) την Κυριακή 16/6 (10 π.μ. - 1 μ.μ.) και τις καθημερινές μέχρι και το Σάββατο 15/6 (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Στο παράρτημα Βορείων, στα γραφεία του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας (Νισύρου 20) την Τετάρτη 12/6 και την Παρασκευή 14/6 (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Στο παράρτημα Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, 4ος όροφος) την Τετάρτη 12/6 και την Παρασκευή 14/6 (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Στο παράρτημα Νοτίων, στο τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Καλλιθέας 6, Αγιος Δημήτριος) σήμερα (5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) και την Πέμπτη 13/6 (10 π.μ. - 1 μ.μ.).

Κάλπη θα στηθεί και στα ΚΕΠΑ (Πειραιώς 181, 2ος όροφος) την Τετάρτη 12/6 και την Πέμπτη 13/6 (9 π.μ. - 11.30 π.μ.), στον ΕΟΠΥΥ Καλλιθέας (Κολοκοτρώνη) σήμερα (8.30 π.μ. - 11 π.μ.), καθώς και στις εκδηλώσεις για τη λήξη της σχολικής χρονιάς στα Ειδικά σχολεία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org