ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στη μάχη των αρχαιρεσιών και της ενίσχυσης του σωματείου

Από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του σωματείου
Από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του σωματείου
«Δυναμώνουμε το σωματείο μας, παλεύουμε για τις δικές μας ανάγκες». Το κάλεσμα αυτό απευθύνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στους εργαζόμενους, μπροστά στις αρχαιρεσίες του που θα γίνουν από τις 16 έως τις 23 Ιούνη.

Να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της καλεί τους εργαζόμενους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων», οι δυνάμεις της οποίας βρίσκονται στο τιμόνι του σωματείου και στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Αφετηρία της μάχης για την ενίσχυση του Συλλόγου στάθηκε η μαζική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που έγινε την Κυριακή. Στο πλαίσιο της συνέλευσης οι εργαζόμενοι ενέκριναν τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό και εξέλεξαν εφορευτική επιτροπή.

«Βάζουμε ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων και μέσα από τις αρχαιρεσίες μας να φτάσουμε σε περισσότερους εργαζόμενους, για να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη», τόνισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου, ενώ ξεκαθάρισε πως σε αυτήν την προσπάθεια «δεν περισσεύει κανένας».

Στην εισηγητική της ομιλία υπενθύμισε τη δράση του Συλλόγου σε μια σειρά από μέτωπα, όπως για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων κόντρα στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων που κυριαρχούν στον κλάδο, η πάλη για 8ωρο και 5ήμερο σε αντιπαράθεση με τα ωράρια - «λάστιχο», η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας απέναντι στην ασταμάτητη δουλειά επτά μέρες τη βδομάδα, η διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Δίπλα στον αγώνα κόντρα στην επιθετικότητα της εργοδοσίας, υπενθύμισε τη μάχη για την αποκάλυψη των συνδικαλιστών της και του βρώμικου ρόλου τους. Ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και τον αποκλεισμό των πρωταγωνιστών της συνδικαλιστικής μαφίας από την Προσωρινή Διοίκηση, καλώντας τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν, καθώς τα σχέδια της εργοδοσίας να αλώσει τα σωματεία δεν περιορίζονται στα πρόσωπα των συγκεκριμένων συνδικαλιστών.

Πλούσιος απολογισμός δράσης

Το λόγο πήραν στη συνέχεια εργαζόμενοι σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αποθήκες, εμπορικά κέντρα, μεταφέροντας τις συνθήκες δουλειάς και αμοιβής που αντιμετωπίζουν, αλλά και πλευρές της δράσης του Συλλόγου και των σωματειακών επιτροπών του, όπως στην εταιρεία «Diakinisis» αλλά και στην Επιτροπή Αγώνα που δημιούργησαν πρόσφατα εργαζόμενοι στο χώρο του Βιβλίου. «Εμείς είμαστε που θα βάλουμε φρένο», τόνισαν εργαζόμενοι, υπενθυμίζοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς και αναδεικνύοντας τη δύναμη της συλλογικής δράσης.

Εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης» στάθηκαν στον αγώνα που δίνουν για επιχειρησιακή Σύμβαση που να μην υπογράφεται με διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες, καθ' υπαγόρευση της εργοδοσίας, αλλά με οργάνωση και συλλογικό αγώνα, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων.

Αντίστοιχα, μέλη του Συλλόγου που δουλεύουν στην αλυσίδα «ΑΒ Βασιλόπουλος» υπενθύμισαν μια σειρά από παρεμβάσεις για τα ζητήματα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

«Σήμερα που έχουμε συνέλευση, κάποιοι συνάδελφοι δουλεύουν στο κατάστημα στο Αιγάλεω», τόνισαν συνδικαλιστές από την επιχείρηση «Praktiker», εξηγώντας πως οι εμποροϋπάλληλοι όχι μόνο δουλεύουν την Κυριακή αλλά αξιοποιούνται στις εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης των καταστημάτων. Μάλιστα, εργαζόμενη κατήγγειλε τις επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς, κάτω από τις οποίες η ίδια έπεσε θύμα εργατικού «ατυχήματος». Οπως τόνισε, όταν γύρισε στη δουλειά μετά από ένα μήνα διαπίστωσε πως στα ταμεία δεν γνώριζε καμία συναδέλφισσά της. «Είμαστε αναλώσιμοι, μας αντικαθιστούν στο λεπτό», κατήγγειλε.

Για τα ωράρια - «λάστιχο», τη δουλειά τις Κυριακές, τις απλήρωτες υπερωρίες και το «σπαστό» ωράριο μίλησαν εργαζόμενες σε μεγάλες αλυσίδες και εμπορικά κέντρα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ανάγκη για παρέμβαση του Συλλόγου σε νέους εργαζόμενους, που δεν έχουν δουλέψει ποτέ με τους όρους μιας κλαδικής ΣΣΕ, σε εργαζόμενους στους οποίους η σημερινή εργασιακή ζούγκλα φαντάζει σαν μια φυσιολογική κατάσταση.

Ανάμεσα στις τοποθετήσεις ξεχώρισαν εκείνες των εργαζομένων που έχουν γίνει πρόσφατα μέλη του Συλλόγου, ξεπερνώντας φόβους που για χρόνια τούς κρατούσαν μακριά από το σωματείο. Στα χρόνια που πέρασε δουλεύοντας ασταμάτητα, φθείροντας την υγεία της και μην έχοντας χρόνο ούτε για τα παιδιά της, έκανε τη δική της αναδρομή εργαζόμενη σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. «Θα πολεμήσω. Εχω δύναμη τώρα», είπε, αναφερόμενη στη συμμετοχή της στο Σύλλογο και χειροκροτήθηκε θερμά από τους συναδέλφους της.

Η ισχυροποίηση του Συλλόγου, όπως και άλλων ταξικών σωματείων, ανοίγει το δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, τόνισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Συλλόγου και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) τις εξής μέρες και ώρες: Κυριακή 16/6 (9 π.μ. - 9 μ.μ.). Δευτέρα 17/6, Τρίτη 18/6 και Τετάρτη 19/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Πέμπτη 20/6, Παρασκευή 21/6 και Σάββατο 22/6 (1 μ.μ. - 9 μ.μ.). Κυριακή 23/6 (9 π.μ. - 9 μ.μ.).

Κάλπες θα στηθούν επίσης στα παραρτήματα του Συλλόγου και σε χώρους δουλειάς: Στο Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20) την Κυριακή 16/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και τη Δευτέρα 17/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο «Metro Mall» (Λεκανίδη 10, Αγιος Δημήτριος) την Τετάρτη 19/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στην Καλλιθέα (Αραπάκη 69, στοά Καραντινού, 1ος όροφος) την Πέμπτη 20/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο «Praktiker» στο Ελληνικό (Βοσπόρου 24) την Παρασκευή 21/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο Μενίδι (Δεκελείας 42) την Κυριακή 23/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στο Ιλιον (Χρυσηίδος και Μενελάου) την Κυριακή 23/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνέλευση για την προετοιμασία της απεργίας στις 19 Ιούνη

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου
Με θέμα την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων του κλάδου στην Αττική, στις 19 Ιούνη, έγινε χτες η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Η συνέλευση επικύρωσε μέσα από μυστική ψηφοφορία την απόφαση της διοίκησης για την απεργία, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Τουρισμού, στις 9.30 π.μ.

«Το γεγονός ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν σημαίνει ότι στους τόπους δουλειάς, ιδιαίτερα στον κλάδο μας, δεν συνεχίζονται η εργοδοτική αυθαιρεσία, η εντατικοποίηση, η απληρωσιά, τα εργατικά ατυχήματα», σημείωσε εισηγητικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης.«Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα, θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται η πολιτική που εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις εργοδοτικές αξιώσεις που δεν έχουν τέλος, υπενθύμισε τις απαιτήσεις των ξενοδόχων για «υποκατώτατο» μισθό για τους νεοπροσλαμβανόμενους, εξαιρέσεις επιχειρήσεων από την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Στο «παραμύθι» των επενδύσεων που «ανοίγουν δουλειές», ο Γ. Στεφανάκης αντέταξε την πείρα των εργαζομένων του κλάδου από τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, τις ανακαινίσεις και επεκτάσεις επιχειρήσεων: Αναφέρθηκε στις απολύσεις των παλιών εργαζομένων στη μεγάλη επένδυση του «Αστέρα» και τις παραιτήσεις δεκάδων εργαζομένων που κλήθηκαν να τους αντικαταστήσουν με το άνοιγμα της νέας μονάδας, κάτω από το βάρος της εντατικοποίησης. Στάθηκε στη γενίκευση της «ενοικιαζόμενης» και εργολαβικής εργασίας. «Δεκάδες νέα ξενοδοχεία και εστιατόρια που ανοίγουν κάθε χρόνο στην Αττική, το μόνο που εξασφαλίζουν είναι η ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία για τους επενδυτές, τους καπιταλιστές, και ολοένα και χειρότερες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους», υπογράμμισε.

Στο παραπάνω έδαφος, φώτισε μια σειρά παραδείγματα από μάχες που δίνουν οι δυνάμεις του Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς και τα αποτελέσματά τους. Μεταξύ αυτών, η χορήγηση των αδειών και των ρεπό, η αποτροπή απολύσεων, το φρενάρισμα της εντατικοποίησης, η καταβολή δεδουλευμένων.

Οργάνωση και μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς

Το νήμα έπιασαν οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο, δίνοντας συγκεκριμένο περιεχόμενο στη σημασία που αποκτά η οργάνωση της απεργίας στους χώρους τους.

Στο «Royal Olympic» η εντατικοποίηση, η εκ περιτροπής εργασία, τα εργατικά «ατυχήματα», είναι ορισμένα από τα προβλήματα κόντρα στα οποία το επιχειρησιακό σωματείο οργανώνει τους εργαζόμενους. Στο «Marriott» το επιχειρησιακό σωματείο έχει ήδη βγάλει ανακοίνωση, ενώ σχεδιάζει συσκέψεις στα τμήματα και Γενική Συνέλευση στις 14/6.

Σε επισιτιστικές επιχειρήσεις, όπως το εστιατόριο στο Μουσείο της Ακρόπολης αλλά και το εστιατόριο της Εστίας του Πολυτεχνείου, οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι με στάσεις εργασίας και απεργίες έχουν υπερασπιστεί τις θέσεις δουλειάς και τα δικαιώματά τους απέναντι στους εργολάβους.

Συνολικά στον Επισιτισμό, η απεργία δίνει συνέχεια στις πρωτοβουλίες για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Τις επόμενες μέρες, το κλαδικό Συνδικάτο, τα επιχειρησιακά σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα σχεδιάζουν τη δράση τους, ώστε να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα παντού, με συσκέψεις, συνελεύσεις, συλλογικές αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση αλλά και παρεμβάσεις για τα προβλήματα σε χώρους δουλειάς.

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες του ΣΕΤΗΠ

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής έως τις 14 Ιούνη.

Το πρόγραμμα σήμερα και αύριο έχει ως εξής:

Τρίτη 11/6: «Vodafone» Ρέντη (10 π.μ. - 6 μ.μ.), ΟΤΕ Αχαρνών (12 μ. - 5.30 μ.μ.) και ΕΚΑ (6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Τετάρτη 12/6: «Wind» κτίριο λεωφόρου Αθηνών (10 π.μ. - 12 μ.), «Forthnet» (1 μ.μ. - 6 μ.μ.), «ΝΟΚΙΑ» (10 π.μ. - 5 μ.μ.) και ΕΚΑ (6 μ.μ. - 8 μ.μ.).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ