ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούνη 2017
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη τους, δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους!

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη πανελλαδική διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, στις 24 Ιούνη

Χιλιάδες γροθιές ενάντια στο σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά υψώθηκαν στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις
Χιλιάδες γροθιές ενάντια στο σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά υψώθηκαν στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις
Με το Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, που οργανώνει στις 24 και 25 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο δίνει συνέχεια στη δράση του με αιχμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καλεί την εργατική τάξη σε επαγρύπνηση, οργάνωση και κινητοποίηση, μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις που σηματοδοτούν η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, τα ΝΑΤΟικά σχέδια και η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σ' αυτά, με ευθύνη της κυβέρνησης.

«Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον με τους εκμεταλλευτές τους, ούτε στην ειρήνη ούτε στους πολέμους τους. Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης! Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την εργατική τάξη άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς. Αντίθετα, μας ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια, χωρίς αφεντικά, με τους λαούς να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν. Αυτή είναι η ζωή που μας ανήκει!», αναφέρει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διημέρου.

Το Διήμερο θα ξεκινήσει το Σάββατο, 24 Ιούνη, με πανελλαδική κινητοποίηση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη. Σημείο συγκέντρωσης των διαδηλωτών, που θα ταξιδέψουν απ' όλη τη χώρα, είναι η πλατεία Αριστοτέλους στη 1 μ.μ. Από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), απ' όπου θα στείλουν μήνυμα: «Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη τους, δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους! Εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία!».


Την επόμενη μέρα, Κυριακή 25 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Τη συμμετοχή τους στη Συνάντηση έχουν, μέχρι στιγμής, δηλώσει οι εξής Οργανώσεις: Συνδικαλιστική Οργάνωση Unione Sindacale di Base (USB - Ιταλία), Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ - Κύπρος), Συνδικάτο Εκπαιδευτικών Cyprus Turkish Secondary Education Teachers' Union (KTOEOS - Κύπρος), Ομοσπονδία Workers Union Coalition (Παλαιστίνη) καθώς και από την Τουρκία τα συνδικάτα Nakliyat - Is από τον κλάδο των Μεταφορών και Turkey's Hotel Restaurant and Entertainment Workers Trade Union (TOLEYIS), από τον κλάδο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Συνέχεια και κλιμάκωση της πλούσιας δραστηριότητας

Το Διήμερο και η πανελλαδική διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο αποτελούν συνέχεια και κλιμάκωση της πολύμορφης δραστηριότητας που έχει ξεδιπλώσει το ΠΑΜΕ τους τελευταίους μήνες.

Από τον Απρίλη, με αφορμή την προετοιμασία της απεργίας και των συγκεντρώσεων της Πρωτομαγιάς, το σύνθημα του ταξικού γιορτασμού «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά» έγινε αντικείμενο συζήτησης, εκδηλώσεων, εξορμήσεων και περιοδειών. Ακολούθησαν οι δεκάδες Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Σε ορισμένες από αυτές, σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και σε πόλεις της Θράκης, συμμετείχαν συνδικαλιστές από σωματεία της Τουρκίας.

Η προσπάθεια να δυναμώσει η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, κόντρα στους ανταγωνισμούς και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, εκφράστηκε και με τη Διακήρυξη συνδικάτων και συνδικαλιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που φτιάχτηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Κάτω από τη Διακήρυξη αυτή έχουν βάλει την υπογραφή τους Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα της χώρας μας, συνδικάτα και συνδικαλιστές από Τουρκία, Σερβία, Ιταλία και Αυστρία, τουρκοκυπριακά συνδικάτα και η Γενική Συνομοσπονδία των Εργαζομένων της Συρίας.

«Στο πόδι» βρέθηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΕΕΔΥΕ με αφορμή τη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump»
«Στο πόδι» βρέθηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΕΕΔΥΕ με αφορμή τη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump»
Το δικό της τόνο έδωσε η συναυλία που οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, στις 26/5 στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Τη σκηνή μοιράστηκαν Ελληνες καλλιτέχνες και το συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ» από την Τουρκία, ενώνοντας τις φωνές τους, αφιερώνοντας τη μουσική και τα τραγούδια τους στον αγώνα για έναν κόσμο «χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Ξεχωριστά στιγμιότυπα σε όλη αυτήν τη δραστηριότητα αποτελούν μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες: Η συμμετοχή αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στις κινητοποιήσεις κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι κινητοποιήσεις που οργάνωσαν ταξικά συνδικάτα, μαζί με την ΕΕΔΥΕ και άλλους μαζικούς φορείς στον Εβρο, ενάντια στις «διευκολύνσεις» για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump». Η παγκρήτια κινητοποίηση στη Σούδα τη βάση - ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Οργανώνουν τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση

Με παρακαταθήκη όλα τα παραπάνω, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν σήμερα τη μάχη για την προετοιμασία της πανελλαδικής διαδήλωσης. Ηδη τις προηγούμενες μέρες έχουν συνεδριάσει τα ΔΣ μιας σειράς συνδικάτων, έχουν συζητήσει και αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση. Τις μέρες που μένουν μέχρι το Διήμερο, το βάρος πέφτει στους χώρους δουλειάς. Τα σωματεία σχεδιάζουν και υλοποιούν εξορμήσεις και περιοδείες. Συγκεντρώνουν συμμετοχές εργαζομένων στη διαδήλωση και οργανώνουν τη μετακίνηση των διαδηλωτών. Παίρνουν όλα τα αναγκαία πρακτικά μέτρα ώστε να μη σταθούν οι οικονομικές δυσκολίες εμπόδιο για κανέναν άνεργο ή απλήρωτο εργαζόμενο που θέλει να διαδηλώσει.

Στο παραπάνω πλαίσιο, κάλεσμα προς όλους τους Συλλόγους Σπουδαστών στα Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, τα ΤΕΙ, τους Συλλόγους Φοιτητών στα ΑΕΙ και τα Συμβούλια των Μαθητών στη Μαθητεία του ΟΑΕΔ, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση έχει απευθύνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.

Δεν συμβιβαζόμαστε με το σύστημα που γεννά κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για το περιεχόμενο και τους στόχους του Διημέρου, η Γαρυφαλλιά Καλαμαρά, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, σημείωσε: «Η απόφαση της διοργάνωσης του Βαλκανικού Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιπολεμικού Διήμερου δράσης πατάει πάνω στις αποφάσεις της 4ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ αλλά και της ανάγκης απάντησης στις εξελίξεις που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες για την περιοχή και τους λαούς.

Ολα τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ βάζουμε σχέδιο παρέμβασης μέσα σε χώρους δουλειάς, παλεύουμε να πραγματοποιηθούν συσκέψεις, συνελεύσεις, να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής στη μεγάλη κινητοποίηση το Σάββατο 24 Ιούνη. Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε στη Θεσσαλονίκη όλους όσους δεν συμβιβάζονται με αυτό το σύστημα που γεννά κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά.

Στόχος μας είναι να συζητηθεί πλατιά στους εργαζόμενους ότι ο πόλεμος διεξάγεται παράλληλα μέσα και έξω. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα σε βάρος του λαού, αντίστοιχου κόστους με τα κονδύλια που δίνει για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ. Η περιοχή μυρίζει μπαρούτι και τα σχέδια της κυβέρνησης και της αστικής τάξης, η βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια του ΝΑΤΟ, προμηνύουν αρνητικές εξελίξεις και για το λαό της Ελλάδας και για όλους τους άλλους λαούς.

Γι' αυτό χρειάζεται κοινός αγώνας και με την εργατική τάξη των άλλων χωρών, και ιδιαίτερα με τους γείτονες λαούς, ενάντια στο σύστημα που για τα συμφέροντα των λίγων αιματοκυλά τους λαούς. Είναι ανάγκη σήμερα, το λαϊκό κίνημα να βάλει με κάθε τρόπο εμπόδια στα επικίνδυνα σχέδιά τους».

Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα και στα νησιά του Αιγαίου

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση Αντιπολεμικών - Αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων παίρνουν τα Εργατικά Κέντρα, σε συνεργασία με μαζικούς φορείς, την ΕΕΔΥΕ και τις Επιτροπές Ειρήνης, στα νησιά του Αιγαίου. Οι εκδηλώσεις που σχεδιάζονται σε Μυτιλήνη, Κω και Σάμο θα γίνουν 1 και 2 του Ιούλη.

Την πρωτοβουλία να απευθύνει σχετικό κάλεσμα πήρε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το οποίο προετοιμάζει Εργατικό Φεστιβάλ με αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο.

Ακολούθησε το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, που αποφάσισε να οργανώσει παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Ανάλογη απόφαση έχει λάβει και το Εργατικό Κέντρο Σάμου, για τη διοργάνωση διημέρου στο νησί, κατά τις ίδιες μέρες, με διάφορες εκδηλώσεις. Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς σε σύσκεψη τη Δευτέρα 12/6, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα το διήμερο, το περιεχόμενο και την προετοιμασία του.

Διαδηλώνουν και διεκδικούν

Το ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους και σωματεία να πάρουν μέρος στην πανελλαδική διαδήλωση διεκδικώντας:

-- Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις, έξω από τα σύνορα.

-- Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

-- Καμιά συμμετοχή σε στρατιωτικοπολιτική συμμαχία των καπιταλιστών.

-- Πάλη ενάντια στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

-- Πάλη ενάντια στην περιστολή συνδικαλιστικών και άλλων ελευθεριών.

-- Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες των ΝΑΤΟικών πολεμικών σχεδιασμών. Διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.

-- Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, το σοβινισμό.

-- Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς.


Ευ. Αν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ