ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

  • Ρεπορτάζ από τη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης της ΠΑΣΕΒΕ για τη φορολογία και τα χρέη. Αποκαλυπτική η συνάντηση των συνδικαλιστών με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη
  • Συνέντευξη για τη δράση του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Φθιώτιδας
  • Συζήτηση με καθαρίστριες για την προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας τους, στις 15 Ιούνη
  • Ιστορικό: Η απεργία στην κλωστοϋφαντουργία «ΑΙΓΑΙΟΝ» το 1964

ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Διαμαρτυρίες σε σχεδόν 30 πόλεις για τη φορολογία και τα χρέη

Αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο Γ. Σταθάκης, σε συνάντηση με συνδικαλιστές της Αττικής

Στη Λαμία
Στη Λαμία
Το βάθεμα και η συνέχιση της φοροληστείας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που ιδιαίτερα τα έξι τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά από την καπιταλιστική κρίση και την αντιλαϊκή διαχείριση, επιβεβαιώθηκε περίτρανα στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΒΕ με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή τη χτεσινή κινητοποίησή των ΕΒΕ της Αττικής, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης που κήρυξε η ΠΑΣΕΒΕ, με αιχμή το φορολογικό και τα χρέη. Το κάλεσμα για την οργάνωση κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα βρήκε ανταπόκριση από τα αντιμονοπωλιακά σωματεία των μικρών ΕΒΕ, που έδρασαν πολύμορφα χτες έξω από Εφορίες, ΚΕΑΟ και άλλες κρατικές υπηρεσίες, σε 30 περίπου πόλεις.

Οπως προέκυψε από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, το νέο φορολογικό «κουστούμι» που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το λαό θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, σε υπηρεσίες και σε τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, για τα αιτήματα των μικρών ΕΒΕ, που ζητούν μεταξύ άλλων να καταργηθεί η εξοντωτική φορολογία του 26% από το πρώτο ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή του 55%, ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι όλοι αυτοί οι φόροι που επιβλήθηκαν θα συνεχίσουν να ισχύουν και για ολόκληρο το 2015, δηλαδή θα συνεχίσουν να πληρώνονται και με τις φορολογικές δηλώσεις του 2016!

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
Παράλληλα, από τη συζήτηση έγινε φανερό ότι το ζήτημα της επαναφοράς του κατώτερου μισθού, αλλά και των όποιων αλλαγών έχουν σχεδιαστεί για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, παραπέμπονται και αυτά μετά το 2016. Δηλαδή, ακόμα και για τα ψίχουλα που έταζε προεκλογικά η κυβέρνηση στο λαό, επαληθεύεται το «ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι».

Δεν θα κάνουμε πια το θήραμα!

Η κινητοποίηση των μικρών ΕΒΕ στην Αττική ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Ομόνοια νωρίς το πρωί. «Δεν αντέχουμε. Δεν έχουμε να πληρώσουμε άλλους φόρους», έγραφε το σύνθημα της ΠΑΣΕΒΕ στην εξέδρα. Καμιά κατάσχεση, πάγωμα χρεών, απαιτούσε ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Εμπόρων του Δήμου Αθήνας. «Οχι στα νέα μέτρα», διατράνωσαν οι υδραυλικοί από το Σύνδεσμο Αθήνας. «Αγωνιζόμαστε για να επιβιώσουμε», δήλωναν οι βιοτέχνες Μετάλλου Αττικής.

«Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία», απαίτησαν οι ΕΒΕ από το δήμο Αγ. Δημητρίου. Τη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας ζήτησε η Συντεχνία Επιπλοξυλουργών Αττικής. Καμιά κατάσχεση για χρέη απαιτούσαν οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί. Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, έγραφε το πανό της ΟΒΣΑ.

Στη συγκέντρωση, κεντρικός ομιλητής εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ ήταν ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης. Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

Από την πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα
Από την πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα
«Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει στα ίδια χνάρια με την προηγούμενη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τα μνημόνια επεκτάθηκαν και ετοιμάζονται και άλλα. Ολοι οι μνημονιακοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ. Η φορολογία του 26% απ' το πρώτο ευρώ παραμένει. Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει. Το τέλος επιτηδεύματος παραμένει.

Παραμένουν, επίσης, οι όρκοι πίστης στην ΕΕ, το Μάαστριχτ, το σύμφωνο σταθερότητας, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τα ματωμένα πλεονάσματα, η πληρωμή πάση θυσία των δανειστών. Η απελευθέρωση επαγγελμάτων, ωραρίων, προϊόντων, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Κυβέρνηση και ΕΕ κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων. Κανέναν να μην ξεγελάσουν οι κορόνες τους, περί ρήξης καρικατούρας. Κυβέρνηση και δανειστές θυμίζουν τις συμμορίες των λύκων, που, αφού εξοντώσουν το θήραμα, τσακώνονται για τη μοιρασιά.

Ε! λοιπόν, συνάδελφοι, δεν θα κάνουμε πια το θήραμα. Τους γυρίζουμε την πλάτη. Ο καβγάς τους δεν μας αφορά. Είναι και οι δύο λύκοι και διαπραγματεύονται τη μοιρασιά της φτώχειας μας. Εμείς παλεύουμε μαζί με τις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, για άλλο δρόμο ανάπτυξης».

Πορεία στο υπουργείο Οικονομικών

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση της Αττικής απηύθυναν ακόμα ο Νίκος Σταθάτος, πρόεδρος Εκδοτών Βιβλιοπωλών, που κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική για το βιβλίο, ο πρόεδρος των ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου Ανδρέας Δρόλιας, ο οποίος σημείωσε ότι η πολιτική αυτή κάνει τα πάντα για το κεφάλαιο και προωθεί την εξόντωση των μικρών ΕΒΕ.

Στα Τρίκαλα
Στα Τρίκαλα
Χαιρετισμό απηύθυνε στους συγκεντρωμένους και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης, ενώ παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία με συνθήματα προς το Σύνταγμα και νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου στη συνάντηση με τον Γ. Σταθάκη, η αντιπροσωπεία των ΕΒΕ υπέβαλε υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, έγινε συγκέντρωση έξω από το ΚΕΑΟ, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ), του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου, των Σωματείων Δερματίνων - Γουναρικών, Επιπλοποιών, Τροχών Αυτοκινήτων, Υδραυλικών, Αργυροχρυσοχόων, του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και των Επιτροπών Αγώνα ΤΑΞΙ.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων, του Συλλόγου Γυναικών Συκεών και των Λαϊκών Επιτροπών. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Μίλησε ο Δημήτρης Τουμουσίδης, εκπρόσωπος του ΣΜΑΕΘ και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, ενώ αντιπροσωπεία κατέθεσε υπόμνημα στη διεύθυνση του ΚΕΑΟ. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή και Καβάλα έγιναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις ΔΟΥ, στην Κοζάνη έγινε συγκέντρωση στο δημαρχείο και στη συνέχεια παραστάσεις σε εφορία και ΟΑΕΕ, στην Κατερίνη έγινε κινητοποίηση στην Εφορία και μαζική εξόρμηση στον ΟΑΕΕ.

Στην Πάτρα, η συγκέντρωση της ΠΑΣΕΒΕ έγινε στην είσοδο της Α' ΔΟΥ, όπου οι συγκεντρωμένοι έκλεισαν συμβολικά το δρόμο. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Ομοσπονδία ΕΒΕ Πάτρας. Αγωνιστικές παρεμβάσεις στις Εφορίες οργάνωσαν χτες οι Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα. Ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει σήμερα στην Εφορία της Καρδίτσας.

Στη Λαμία, ΕΒΕ και αγρότες προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική ΔΟΥ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ και της ΠΑΣΥ. Ανοιξαν πανό και μοίρασαν ανακοίνωση στο προσωπικό και στους προσερχόμενους στη ΔΟΥ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες συγκεντρώθηκαν στην Εφορία ανταποκρινόμενοι. Συμμετείχαν τα σωματεία των επιπλοξυλουργών, ιδιοκτητών ΤΑΞΙ, ο σύνδεσμος συνταξιούχων ΟΑΕΕ, καθώς και οι Αγροτικοί Σύλλογοι των Αρχανών και των Αστερουσίων. Παρεμβάσεις σε Εφορίες και ΚΕΑΟ έγιναν ακόμα σε Γιάννενα, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Βόλο, Καλαμάτα, Αργος, Πρέβεζα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Λευκάδα και αλλού.


Στην Εφορία Χανίων αγρότες - κτηνοτρόφοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εφορία έκαναν χτες, Τετάρτη, αγροτικοί σύλλογοι, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων. Αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιδρούν στη φοροληστεία, με τη φορολόγησή τους με 13% από το πρώτο ευρώ αγροτικού εισοδήματος, την προκαταβολή φόρου 27,5% για το επόμενο έτος, καθώς και την τεκμαρτή φορολόγηση. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρμένων, Μύθημνας, Κάινας, Μεσκλών, Παλαιών Ρουμάτων, Γαβαλοχωρίου και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ