ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Αύριο η δίκη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

Σε δίκη σήμερα συνδικαλιστές και αγρότες του εργατικού και αγροτικού κινήματος στη Ζάκυνθο

Στα δικαστήρια σέρνονται αύριο, Τετάρτη, για τρίτη φορά, καθώς οι δύο πρώτες δίκες αναβλήθηκαν, τα 35 στελέχη του ΠΑΜΕ, με κατασκευασμένες και συκοφαντικές κατηγορίες από το υπουργείο Εργασίας. Σε ανακοίνωσή του ενόψει της δίκης το ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Την Τετάρτη 12 Ιούνη διεξάγεται η δίκη των 35 στελεχών των συνδικάτων (ομοσπονδιών και σωματείων) και του ΠΑΜΕ που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι έσπασαν την πόρτα του γραφείου του υπουργού Εργασίας.

Πρόκειται για την προβοκάτσια που επιχείρησε να στήσει ο υπουργός Εργασίας για να συκοφαντήσει τον αγώνα των εργαζομένων και του ταξικού τους κινήματος για τα μέτρα που σκόπευε να πάρει σε βάρος του δικαιώματος των εργαζομένων να έχουν σύνταξη αξιοπρεπή, Πρόνοια και Υγεία.

Θυμίζουμε ότι εκπρόσωποι συνδικάτων, στελέχη του ταξικού κινήματος και του ΠΑΜΕ είχαν πάει να διαμαρτυρηθούν για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει δομηθεί στις πελατειακές σχέσεις και όχι με τον ιδρώτα, τις κρατήσεις και το αίμα των ασφαλισμένων...». Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους για μια ακόμα φορά να καταδικάσουν την κυβερνητική προβοκάτσια και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Διώξεις και στη Ζάκυνθο

Δείγμα της έντασης της καταστολής είναι και η δίκη που γίνεται σήμερα σε βάρος δεκάδων στελεχών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Ζάκυνθο. Η δίωξη ενάντια στους Τάκη Στρούζα, πρόεδρο του ΕΚ Ζακύνθου, Δημήτρη Σούλη, μέλος της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, και σε 25 ακόμα αγρότες, ασκήθηκε το Γενάρη του 2009 επειδή συμμετείχαν σε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά.

Τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα και των Οικοδόμων του νησιού καταδικάζουν τη δίωξη και καλούν τους εργατοϋπάλληλους και τους αγρότες να εκφράσουν με την παρουσία τους στη δίκη, που γίνεται στις 9 π.μ., την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των αγώνων. Σημειώνουν μάλιστα ότι οι διώξεις αυτές αλλά και οι προηγούμενες και οι υπόλοιπες, που στο νησί φτάνουν τις 17, στρέφονται κατά των δικαιωμάτων και των αγώνων όλων των εργαζομένων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Την Πέμπτη η κινητοποίηση για τη Σύμβαση

Στα γραφεία του ΣΕΒ στις 7 μ.μ.

Στη μάχη για την υπογραφή των κλαδικών συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ρίχνεται η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Με χτεσινή ανακοίνωσή της απευθύνει πλατύ κάλεσμα στα Διοικητικά Συμβούλια και τους εργαζόμενους του κλάδου στην Αττική να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση που διοργανώνει μεθαύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5).

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη, που διοργάνωσαν από κοινού το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Αττικής και η Ομοσπονδία και στην οποία συμμετείχαν συνδικαλιστές που εκπροσωπούσαν τους μεγαλύτερους χώρους δουλειάς του κλάδου. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι οι εργάτες στα χέρια τους την υπόθεση της υπογραφής της Σύμβασης. Γι' αυτό το λόγο αποφασίστηκε να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, συνεδριάσεις του ΔΣ, για την οργάνωση της πάλης και τη συμμετοχή στη μεθαυριανή κινητοποίηση.

Ηδη, σε αυτό το πλαίσιο, το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ αποφάσισε να συμμετάσχει στην κινητοποίηση και καλεί όλους τους εργάτες του εργοστασίου να πάρουν μαζικά μέρος σε αυτό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΕΞΤΡΑ»
Συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα με όπλο την αλληλεγγύη

Από τη συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο
Από τη συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο
Με νέα 48ωρη απεργία που ολοκληρώνεται σήμερα, κλιμακώνουν τον απεργιακό τους αγώνα οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ «ΕΞΤΡΑ» στο Λαύριο, έχοντας τη στήριξη και αλληλεγγύη σωματείων, εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, για να ανακληθεί η απόλυση της συναδέλφισσάς τους, να αποκατασταθούν οι μισθοί τους με βάση την κλαδική σύμβαση του εμπορίου του 2011, να σταματήσουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Στο πλευρό των εργαζομένων, που διανύουν σήμερα την 22η μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο σε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το κατάστημα, σωματεία, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής. Την αλληλεγγύη στους απεργούς με την παρουσία τους στη συγκέντρωση εξέφρασαν και οι Κούρδοι πρόσφυγες που πραγματοποιούν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων, στο Λαύριο.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε και η Επιτροπή Ανέργων του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, η οποία σε σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων τονίζει: «Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν όλοι ακολουθήσουμε τον δρόμο που εσείς χαράζετε. Αν όλοι κάναμε έτσι σε κάθε απόλυση τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, την κρίση θα την πλήρωναν αυτοί που έπρεπε, τα μονοπώλια. Ποτέ όμως για εμάς που παράγουμε δεν είναι αργά. Είναι ανάγκη να συγκροτηθεί η λαϊκή συμμαχία των εργατών με τους φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής για τη δημιουργία μιας άλλης οικονομίας που θα έχει σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών μας και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».

Τέλος, τη συμπαράστασή του στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο σούπερ μάρκετ «ΕΞΤΡΑ» εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΤΕ-ΔΕΗ
Διέξοδος η ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας»

«Η αλλαγή πορείας της ΕΤΕ-ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει βήμα στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα (...) Να ανοίξει η προοπτική για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΔΕΗ, την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και των αιτιών που τη γεννούν», σημειώνει στη διακήρυξή της η «Αγωνιστική Συνεργασία», αναδεικνύοντας την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δύναμης, μαζικής ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της, στις εκλογές που γίνονται αύριο και μεθαύριο στην Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ - ΔΕΗ).

Ενα από τα χαρακτηριστικά των εκλογών είναι η εμφάνιση νέων παρατάξεων που, αλλάζοντας όνομα, προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους, να κρύψουν ότι είναι σταθερά προσδεμένες στη γραμμή της ταξικής υποταγής, του συμβιβασμού. Ετσι, στις εκλογές κατεβαίνουν το ΕΑΜΕ (υπό την ηγεσία Φωτόπουλου), το ΕΠΑΔ (με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο της ΕΤΕ, Βλαστό) και η ΠΑΣΚΕ-ΕΤΕ/ΔΕΗ που είναι προϊόντα μετάλλαξης της ΠΑΣΚΕ. Επίσης, κατεβαίνουν δύο ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ και το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας» που ζήτησε και πήρε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ.

Στη διακήρυξή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει: «Η πλειοψηφία της ΕΤΕ ΔΕΗ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ) και οι απόγονοί τους ΕΠΑΔ, ΕΑΜΕ - στα λόγια διαφωνούσε με τα μέτρα, στην πράξη όμως συμφώνησε να υπογραφεί ΣΣΕ που υιοθετεί πλήρως τα μνημόνια για μειώσεις μισθών κ.λπ. Ψήφισαν το διαχωρισμό της ΔΕΗ, προετοιμάζοντας το έδαφος για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην πλήρη απόσχιση της Μεταφοράς, στη δημιουργία μικρής ΔΕΗ και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που έχει απομείνει (...) Απέρριψαν όλες τις προτάσεις της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" για την οργάνωση ουσιαστικών αγώνων που οι στόχοι, η μορφή και η διάρκειά τους θα αποφασίζονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους».

Παρακάτω αναφέρεται στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στο χτύπημα των δικαιωμάτων στην Ασφάλιση και την Υγεία κ.ά. Καταλήγοντας τονίζει την ανάγκη η ΕΤΕ να γίνει ταξικό σωματείο, όπλο στα χέρια των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή η διέξοδος είναι η αποφασιστική ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», η ενίσχυση της ταξικής γραμμής στο συνδικαλιστικό κίνημα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Στηρίζει τους πρόσφυγες - απεργούς πείνας

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του κέντρου υποδοχής στο Λαύριο που ξεκίνησαν την Πέμπτη απεργία πείνας εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Τα αιτήματα των απεργών - προσφύγων είναι δίκαια και έχουν την αμέριστη στήριξη του λαού της περιοχής. Το κύριο και βασικό αίτημα των προσφύγων είναι να τους δοθεί πολιτικό άσυλο. Επίσης, ένα απ' αιτήματα είναι η έκδοση των προσωρινών χαρτιών που απαιτούνται μέχρις ότου βγει η απόφαση του πολιτικού ασύλου», ενώ καταγγέλλει πως «πολλοί πρόσφυγες έχουν συλληφθεί και κακοποιηθεί και είναι προς απέλαση».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση

Πολύμορφες κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων πραγματοποιούνται, στο αμέσως προσεχές διάστημα, στα Τρίκαλα και στο Βόλο, με αποφάσεις που πάρθηκαν σε συσκέψεις εργατικών σωματείων και συλλόγων συνταξιούχων και ΕΒΕ.

Στα Τρίκαλα, αύριο Τετάρτη, 12 Ιούνη, θα γίνει δυναμική παρέμβαση στον ΕΟΠΥΥ και την επομένη, 13 Ιούνη,, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο.

Στο Βόλο, στις 12 Ιούνη, θα γίνει κινητοποίηση στον ΟΑΕΕ, για τα ζητήματα των συντάξεων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των χρεών των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων και στις 18 Ιούνη, στο ΙΚΑ, για τη σφράγιση των βιβλιαρίων Υγείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ