ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Να ξαναστηθεί όρθιο το όραμα της σοσιαλιστικής κοινωνίας

Σε εκδήλωση της Οργάνωσης ΤΕΙ Χαλκίδας της ΚΝΕ, μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

«Αυτό είναι το όραμα που μπορεί και σήμερα να εμπνεύσει τους νέους και τις νέες, που μπορεί να οδηγήσει χιλιάδες νέους και εργάτες να φτάσουν σε άφταστα επίπεδα ηρωισμού και αυτοθυσίας: Οταν παλεύουν για ένα ιδανικό, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο». «Αυτό το ιδανικό, που λασπολογήθηκε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, πρέπει να ξαναστηθεί όρθιο. Να ξαναστηθεί όρθιο το όραμα μιας τέτοιας κοινωνίας, που οδηγεί τους ανθρώπους από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας, γιατί, αργά ή γρήγορα, η Γη θα γίνει κόκκινη».

Με τα παραπάνω λόγια, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, πυροδότησε μια πλούσια συζήτηση με τους σπουδαστές που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΤΕΙ Χαλκίδας της ΚΝΕ με θέμα: «90 χρόνια ΚΚΕ, αυτοθυσία και ηρωισμός», στο πλαίσιο διήμερων δραστηριοτήτων μπροστά στο φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Η συζήτηση, στην οποία δύσκολα μπήκε ακόμα και αυτή η τυπική «τελεία» της ολοκλήρωσης της εκδήλωσης, άγγιξε κάθε πλευρά της ζωής και των ενδιαφερόντων της νεολαίας, τους προβληματισμούς της και τις θέσεις του ΚΚΕ πάνω σε αυτά τα ζητήματα, την πρόταση εξουσίας του Κόμματος, το σοσιαλισμό.

«Οι λαοί και η νεολαία μπορούν να φτάσουν σε άπιαστα επίπεδα ηρωισμού και αυτοθυσίας όταν εμπνέονται από ένα ανώτερο ιδανικό», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Γ. Πρωτούλης και ξεκαθάρισε ότι «ένα τέτοιο ιδανικό δεν μπορούν να δώσουν οι πλουτοκράτες και τα κόμματά τους, η αστική ιδεολογία, γιατί τα ιδανικά τους είναι η υποταγή και ο ραγιαδισμός. Και τη νεολαία δεν τη θέλουν απλώς ουδέτερη. Τη θέλουν ενεργά να στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς τους σχεδιασμούς, τη δολοφονία των λαών, τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων».

Ανάγκη για ζωντανό διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα

Ανάμεσα σε άλλα, ο Γ. Πρωτούλης υπογράμμισε την ανάγκη ανασυγκρότησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Τόνισε ότι «θέλουμε φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα οργανωμένο, από τα κάτω προς τα πάνω και από τα πάνω προς τα κάτω, με αιτήματα και στόχους τέτοιους που να παλεύουν για ένα πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού». Και πρόσθεσε ότι «εμείς θεσμολάγνοι δεν είμαστε, αλλά πρέπει να υπάρχουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι που να λειτουργούν, πρέπει να υπάρχουν όργανα των φοιτητών και των σπουδαστών και σε πανελλαδικό επίπεδο που να λειτουργούν. Και να μπορούν οι φοιτητές και οι σπουδαστές να ελέγχουν, οι συνεδριάσεις των ΔΣ να γίνονται ανοιχτά, μπροστά σε όλους, και να έχουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές το δικαίωμα να καθαιρούν και τα όργανα που εκλέγονται και δεν ανταποκρίνονται και να τα ανακαλούν».

Ακόμα, ο Γ. Πρωτούλης επισήμανε: «Ολο το προηγούμενο διάστημα είδαμε μια πολύ καλά σχεδιασμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού και των φοιτητών τις αλλαγές που φέρνει στην εκπαίδευση και πολύ περισσότερο για να αιτιολογήσει μέτρα κατασταλτικά που τα έχει έτοιμα στο συρτάρι ενάντια στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, όπως την άρση του ακαδημαϊκού ασύλου». Πρόσθεσε ότι ήταν ένα «καραμπινάτο στημένο σχέδιο για να εμφανίσουν εικόνες χάους» και «βρήκαν πρόθυμους συμμάχους, δυνάμεις που παίρνουν σαν κριτήριο ριζοσπαστικοποίησης μορφές πάλης και μόνο, και είναι πρόθυμες να παίξουν ένα τέτοιο παιχνίδι για πέντε λεπτά τηλεοπτικής προβολής, πρόθυμες να δώσουν κάλυψη ακόμα και σε προβοκατόρικες ενέργειες, όπως στη Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό και όρος για την ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος είναι αυτές οι δυνάμεις να απομονωθούν, να ηττηθούν οι αντιλήψεις και οι πρακτικές τους».

«Ολος αυτός ο χαμός που παρουσιάζεται γίνεται για να εμφανιστούν κάποιοι κινηματικοί και πολύ περισσότερο να συμβάλουν στον εγκλωβισμό της νεολαίας στα σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού που σχεδιάζονται. Και ο κόσμος πρέπει να είναι ψυλλιασμένος», υπογράμμισε ο Γ. Πρωτούλης.

  • Το διήμερο προφεστιβαλικών δραστηριοτήτων της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΤΕΙ Χαλκίδας ολοκληρώνεται σήμερα. Στη 1 μ.μ. διοργανώνεται παρουσίαση του βιβλίου «Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός», με ομιλητή τον Τάσο Χρονά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Στις 8 το βράδυ, στον ίδιο χώρο, θα δοθεί συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα και λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι.
Κάτω τα χέρια από την Κούβα

Οργή και αγανάκτηση για τη δικαστική απόφαση κατά των πέντε Κουβανών εξέφρασε πλήθος εργαζομένων και νεολαίων που συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα των κομμουνιστών της Αθήνας

Αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξη στο λαό της Κούβας και απαίτηση να ελευθερωθούν οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές εκφράστηκε χτες το απόγευμα από πλήθος εργαζομένων και νεολαίων που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ και των Οργανώσεων Αθήνας της ΚΝΕ.

Παίρνοντας την αγωνιστική σκυτάλη από το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς που έχει αναπτυχθεί σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, η χτεσινή συγκέντρωση έστειλε το δικό της μήνυμα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα: «Κάτω τα χέρια από την Κούβα» και «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Η χτεσινή συγκέντρωση εξέφρασε την οργή και την αγανάκτηση χιλιάδων αγωνιστών και προοδευτικών ανθρώπων απέναντι στην πρόσφατη απόφαση των δικαστηρίων των ΗΠΑ να επικυρώσουν τις βαριές ποινές που έχουν επιβληθεί στους πέντε Κουβανούς, που εδώ και δέκα χρόνια βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή υπερασπίστηκαν τη σοσιαλιστική Κούβα, ξεσκεπάζοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια εναντίον της.

Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια δε θα περάσουν

«Πρόκειται για μια προκλητικά απαράδεκτη απόφαση που αντανακλά τις πολιτικές επιλογές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού», τόνισε ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ανοίγοντας τη συγκέντρωση. «Αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης των πιέσεων σε βάρος της σοσιαλιστικής Κούβας», συνέχισε. Σημείωσε ότι «η Κούβα κατόρθωσε μέσα σε δύσκολες συνθήκες να αντέξει και οικοδομεί το σοσιαλισμό με ζηλευτούς δείκτες κοινωνικής ανάπτυξης, με επιτυχίες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας». Συνεχίζοντας ο Β. Δημόπουλος επισήμανε ότι οι δόλιες και βρώμικες επιθέσεις των ιμπεριαλιστών σε βάρος της Κούβας για δήθεν παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου έχουν απορριφθεί από τον ΟΗΕ. Παρ' όλα αυτά, χωρίς ντροπή εξακολουθούν να θέτουν ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη στάση της ΕΕ, η οποία «καθορίζεται κάθε φορά από την "κοινή θέση" της που αποτελεί αντιγραφή νόμου που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ (1996)». «Η "κοινή θέση" της ΕΕ πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει για την Κούβα αποτέλεσε και αποτελεί και το πολιτικό σκεπτικό για τις καταδικαστικές ψήφους ενάντια στην Κούβα στις Συνόδους της Επιτροπής και του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη», σημείωσε. Ο Β. Δημόπουλος υπογράμμισε την ξεκάθαρη πρόθεση των Ελλήνων εργαζομένων ότι τα σχέδια των ιμπεριαλιστών δε θα περάσουν και κάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την «κοινή θέση» της ΕΕ.

«Να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας»

Ο Κώστας Τουμασάτος, αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, διάβασε ψήφισμα του Συνδέσμου που καταδικάζει την απόφαση του Εφετείου της πολιτείας της Ατλάντα των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ είναι ένοχες για το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά του κουβανικού λαού. Κατέληξε πως «επιβάλλεται να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας για να σπάσει το φράγμα της σιωπής των αστικών ΜΜΕ και του Τύπου που επί δέκα χρόνια σιωπούν γύρω από την υπόθεση των "πέντε". Να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο και μέσο».

Για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών τραγούδησαν στη συγκέντρωση ο Χρήστος Θηβαίος και ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, της ΟΓΕ και της αθλητικής, πολιτικής, οικολογικής κίνησης «Hasta La Victoria siempre».

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς τα γραφεία της ΕΕ, ενόψει μάλιστα και της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην ατζέντα της οποίας θα είναι και η εξέταση και διαμόρφωση της «κοινής θέσης» της ΕΕ απέναντι στην Κούβα. Με το πανό στα χρώματα της κουβανικής σημαίας να προπορεύεται, κρατώντας πικέτες και κόκκινες σημαίες πραγματοποίησαν πορεία εκφράζοντας την ανυπακοή τους στον ιμπεριαλισμό. Φτάνοντας στα γραφεία της ΕΕ, οι φωνές και τα συνθήματα εντάθηκαν με κυρίαρχο το «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο» και το «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

Εκδηλώσεις για τα 90χρονα του ΚΚΕ

Συνεχίζονται οι πολύμορφες εκδηλώσεις για το γιορτασμό των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Στην Καλλιθέα

Εκδήλωση τιμής στα 90 χρόνια του ΚΚΕ διοργανώνει η Αχτίδα Νοτίων Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ σήμερα Τετάρτη 11/6, στις 7 μ.μ., στο Λασκαρίδειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλλιθέας (Λασκαρίδου και Φιλαρέτου), με θέμα: «Παράνομο Τυπογραφείο του ΕΑΜ - Παράνομος Τύπος του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση - δρώμενο από την ΚΝΕ σχετικά με το ιστορικό της λειτουργίας του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ και τον παράνομο Τύπο του ΚΚΕ. Παρέμβαση από εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ και μουσικό πρόγραμμα.

Στον Υμηττό

-- Εκδήλωση αφιερωμένη στο «Κάστρο του Υμηττού» και στην αντοχή, στην προσφορά και τις θυσίες του ΚΚΕ στους αγώνες του λαού, διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη η Νοτιοανατολική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι ΤΟ Ν/Α και Κ/Α Συνοικιών της ΚΝΕ, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Υμηττού. Θα μιλήσει ο Β. Τασούλας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ. Θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ακόμα μουσικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα στους τρεις ΕΠΟΝίτες του Κάστρου και θα κλείσει με πορεία μέχρι το Κάστρο, όπου θα υπάρξει σύντομη τελετή.

Στην Εύβοια

-- Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90χρονα του ΚΚΕ, η ΝΕ Εύβοιας διοργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν στο νεκροταφείο του Αϊ - Γιάννη στη Χαλκίδα, τον Απρίλη του 1949, Τ. Φίτσιο (δημοσιογράφος του «Ρ» και γραμματέας του ΕΑΜ Στερεάς), Δ. Βουραζόπουλο, Μαρία Λαφαζάνη, Αικ. Μελεμενή, Ευανθία Πάτσαλη, Αλίκη Τσουκαλά, Γ. Χάνο, Γ. Χριστοφορίδη. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 15/6, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγ. Νικολάου. Θα χαιρετίσουν οι Γ. Ζαγγανάς, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ρ», Χ. Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Δ. Δεμερτζής, εκδότης - δημοσιογράφος στη Χαλκίδα και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης. Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Θ. Παππά, Γραμματέα της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Ποιήματα και τα τελευταία γράμματα του Τ. Φίτσιου από τη φυλακή θα διαβάσει η Μαρία Μυστριώτη, ποιήτρια και μέλος της ΕΕΛ.

Στη Μαγνησία

-- Την Κυριακή 15/6 στις 11.30 π.μ., στο «ΚΑΖΑΝΑΚΙ», η ΝΕ Μαγνησίας, το ΝΣ της ΚΝΕ και το παράρτημα Βόλου - Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90χρονων του Κόμματος, συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

ΚΟΥΒΑ
Απαντά με έργα στη νέα πρόκληση

ΑΒΑΝΑ.--

Στην έντονη απόρριψη της πρόσφατης έκθεσης - πρόκλησης των ΗΠΑ, που κατατάσσει την Κούβα στις χώρες που «εμπορεύονται γυναίκες και παιδιά», προχώρησε με ανακοίνωσή του το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση αγνοεί και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα του νησιού.

Με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση, η Κούβα φέρεται «να μην πράττει αρκετά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα». Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά και δίνει ορισμένες ...συμβουλές στην κουβανική κυβέρνηση για το πώς θα πρέπει να ασχοληθεί με το ζήτημα.

«Η έκθεση έχει στόχο να αμαυρώσει την κοινωνική δουλειά και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Κουβανικής Επανάστασης, και, ιδιαίτερα, τη δουλειά που έχει γίνει προς όφελος των γυναικών και των παιδιών, που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Στοχεύει επίσης στην υπονόμευση της υγιούς και αυξανόμενης ανάπτυξης του τουρισμού», προστίθεται μεταξύ άλλων. Τονίζει, δε, ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ στερείται ηθικής και αξιοπιστίας για να κατηγορήσει την Κούβα και να δώσει οποιεσδήποτε κυνικές συμβουλές».

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αρκετά να πράξει στην ίδια τη χώρα της για να αντιμετωπίσει το ανεξέλεγκτο φαινόμενο της πορνείας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της καταναγκαστικής εργασίας και το εμπόριο των ανθρώπων», προστίθεται στην ανακοίνωση και καταλήγει λέγοντας ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πολλά να μάθει για την Κούβα και δεν είναι σε θέση να επιπλήττει κανέναν».

Προσφορά κόντρα στη μάστιγα του αναλφαβητισμού

Στο μεταξύ ξεκίνησαν τη Δευτέρα και θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη οι εργασίες του πρώτου Ιβηροαμερικανικού Συνεδρίου για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού στην Αβάνα, με τη συμμετοχή 1.000 ειδικών επί του θέματος από 30 χώρες, 16 υπουργών Παιδείας από χώρες της Ιβηροαμερικής, καθώς και ομολόγων τους από τη Μοζαμβίκη και τη Γουινέα. Ανάμεσα στα άλλα, οι συμμετέχοντες θα κάνουν έναν απολογισμό για τη συνεργασία των χωρών τους, θα συζητήσουν νέες προτάσεις, ενώ σημαντικό κομμάτι θα αφορά στα αποτελέσματα του κουβανικού προγράμματος διδασκαλίας γραφής και ανάγνωσης «Ναι Μπορώ», που υλοποιείται σε 28 χώρες και έχει βγάλει ήδη από τον αναλφαβητισμό 3.192.000 ανθρώπους. Αυτή, ανάμεσα σε άλλες, είναι και η καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια δυσφήμισης της Κούβας από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος στη Λιβαδειά

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ίδρυση Παραρτήματος Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Επαρχίας Λιβαδειάς καλεί σε εκδήλωση αλληλεγγύης για την Κούβα, σήμερα στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας. Παρέμβαση θα γίνει και από τον πρέσβη της Κούβας Ερμες Ερέρα Ερνάντες.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση να πάρει θέση

Την έκφραση αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς, που κρατούνται παράνομα στις ΗΠΑ, ζητά με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής προς την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι «στις 4 Ιούνη 2008, το Εφετείο της Ατλάντα των ΗΠΑ επικύρωσε την καταδίκη των 5 Κουβανών Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερνάντο Γκονζάλες, Αντόνιο Γκερέρο, Χεράρδο Ερνάντες και Ρενέ Γκονζάλες, στη βάση ενός χαλκευμένου κατηγορητηρίου περί "κατασκοπίας" και εικασιών περί "συνωμοσίας" που έχουν καταρρεύσει πλήρως.

Η όλη υπόθεση, οι σκανδαλώδεις συνθήκες κράτησής τους, η παραβίαση βασικών δικαιωμάτων τους, έχουν απασχολήσει τη διεθνή κοινή γνώμη και τον Τύπο. Την απελευθέρωσή τους ζήτησε από το 2005 η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ για τις αυθαίρετες κρατήσεις, ενώ με πολιτική παρέμβαση ανατράπηκε ομόφωνη απόφαση Εφετείου του Μάη του 2005 που ζητούσε νέα δίκη».

Και η υπουργός Εξωτερικών ερωτάται: «Τι θα πράξει η κυβέρνηση, προκειμένου να εκδηλώσει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της για τη διασφάλιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των 5 Κουβανών κρατουμένων και να στηρίξει έμπρακτα το δίκαιο αίτημα για την άμεση απελευθέρωσή τους».

ΠΟΔΝ
Καλεί σε διεθνή κινητοποίηση

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), με ανακοίνωσή της, «καταδικάζει για άλλη μια φορά την πρόσφατη ανακοίνωση του Εφετείου της Ατλάντα», σχετικά με τη διατήρηση των καταδικαστικών ποινών στους «πέντε», και σημειώνει ότι την ίδια στιγμή «εγκληματίες, όπως ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες και ο Ορλάνδο Μπος, περπατούν ελεύθερα στους δρόμους του Μαϊάμι. Γεγονός, που αποκαλύπτει ξεκάθαρα την πολιτική των δύο μέτρων και δυο σταθμών της ιμπεριαλιστικής κυβέρνησης των ΗΠΑ, που καλωσορίζει τέτοιους ανθρώπους, καθώς δεν μπορεί να καταστρέψει την ένδοξη Κουβανική Επανάσταση».

Η ΠΟΔΝ «καλεί τα μέλη και τις φίλες οργανώσεις να καταδικάσουν αυτήν την αδικία και να ενωθούν με τη διεθνή έκκληση που έκανε η Διεθνής Επιτροπή. Να συμμετάσχουν σε όλες τις ενέργειες και τις συγκεντρώσεις που θα διεξαχθούν στον πλανήτη, ως εκδήλωση απεριόριστης στήριξης στον ηρωικό αγώνα των πέντε Κουβανών ηρώων ενάντια στην τρομοκρατία, και στον ηρωικό αγώνα του κουβανικού λαό ενάντια στην ιμπεριαλιστική κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Είμαστε εδώ... παρόντες στον αγώνα

Το δικό τους «παρών» στην αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς, αλλά και σε όλο το λαό της Επανάστασης έδωσαν και οι καλλιτέχνες. «Ως άνθρωποι του πολιτισμού», είπε ο Χρήστος Θηβαίος που τραγούδησε στην εκδήλωση, «ως άνθρωποι της οικοδομής, άνθρωποι του μεροκάματου, άνθρωποι του κόσμου, της φύσης και εντέλει άνθρωποι, να είμαστε πάντα δίπλα σε χώρες που χάραξαν το δρόμο για να έχουμε τουλάχιστον τις μισές από τις ελευθερίες που έχουμε σήμερα. Είμαστε εδώ για να δώσουμε ακόμη μια φορά το "παρών" σε τέτοιου είδους ιστορικές αναγκαιότητες, οι οποίες μας χρίζουν ακόμη μια φορά ως πολίτες και ως συντρόφους».

«Οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι», πρόσθεσε ο Γιάννης Ζουγανέλης, «στους αδυνάτους. Στους αδυνάτους σε εισαγωγικά βέβαια, γιατί έχουν αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα δυνατοί σε όσα πρέπει και να γίνονται παράδειγμα». Με δύο δικά του τραγούδια, αλλά και με την αμεσότητα που χαρακτηρίζει τον Γιάννη Ζουγανέλη, «επικοινώνησε» με τους συγκεντρωμένους, τόσο την αλληλεγγύη του στον κουβανικό λαό, όσο και τα αντιαμερικανικά συναισθήματα του λαού μας, στέλνοντας το μήνυμα στους Αμερικάνους, με μια απλή κίνηση προς την αμερικάνικη Πρεσβεία, το σύμβολο της αγανάκτησής μας για όσα δεινά συμβαίνουν στον κόσμο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ