ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Καταδικάστηκε γιατί υπερασπίστηκε τους θεσμούς και την υγεία των πολιτών

Ανακοίνωση της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ

ΜΑΡΟΥΚΑΣ ΒΑΣ.

Ενοχη κρίθηκε χτες η αγωνιστική δημοτική αρχή της Νίκαιας από τα δικαστήρια του Πειραιά, επειδή μπήκε μπροστάρης στους αγώνες των κατοίκων, για να υπερασπίσει τη δημόσια υγεία από την ασύδοτη δράση της πολυεθνικής Vodafone. Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή, τον δήμαρχο Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο, τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αγγελινιάδη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρο Κορομπίλη και τρεις εργαζόμενους του Δήμου, τους Κώστα Γεωργακά, Μανόλη Ιερωνυμάκη και Γιώργο Παπαδόπουλο. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Οι «καταδικασμένοι» άσκησαν έφεση κατά της απόφασης.

Το «αδίκημα» που βρήκαν να προσάψουν στους «κατηγορούμενους» ήταν η «φθορά ξένης περιουσίας». Η «παράβαση» ήταν ότι τον Φλεβάρη του 2004 συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατοίκων της πόλης για απενεργοποίηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της Vodafone, που είχε στηθεί επί της οδού Ανωγείων 24 στη Νίκαια.

Ο Στέλιος Μπενετάτος, παρά τις συνεχείς διακοπές, κατάφερε να ξεκαθαρίσει προς όλους ότι ο λαός σωστά ενήργησε και «εμείς, ως δημοτική αρχή, σταθήκαμε στο πλευρό του, υπερασπιζόμενοι την υγεία των πολιτών». Ο δήμαρχος έκανε σαφές ότι η δημοτική αρχή θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των κατοίκων της Νίκαιας και θα πρωτοστατεί σε κάθε αγώνα για τη βελτίωση της ζωής τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ο εισαγγελέας της έδρας, στην αγόρευσή του, ζήτησε την ενοχή του δημάρχου και των υπολοίπων κατηγορουμένων, με πρόσχημα πως το Δημοτικό Συμβούλιο επέβαλε την απόφασή του, παρακάμπτοντας τα «συντεταγμένα όργανα» του κράτους για την τήρηση των νόμων, όταν η Vodafone παραβίασε κατάφωρα ακόμα και τους δικούς τους νόμους, για να τοποθετήσει την κεραία της.

Στο πλευρό των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής στάθηκαν και χτες κάτοικοι της Νίκαιας και εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Ανάμεσά τους και ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή Νίκαιας τονίζει πως η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά ποινικοποιεί την πολιτική δράση των αιρετών και παραμερίζει τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. «Η Δημοτική Αρχή Νίκαιας, τονίζεται στην ανακοίνωση, παρά τη "δικαστική τρομοκρατία", θα συνεχίσει τους αγώνες της, αντιδρώντας στο νομικό πλαίσιο που ενθαρρύνει την ασυδοσία των πολυεθνικών στις τηλεπικοινωνίες». Τέλος, καλεί το λαό της πόλης και τους μαζικούς φορείς σε επαγρύπνηση και σε μαζική δράση ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας που εντείνεται παράλληλα με την αντιλαϊκή πολιτική.

Δήλωση του Στ. Μπενετάτου

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι οι πολυεθνικές εταιρείες και συγκεκριμένα η Vodafone μπορούν ασύδοτα, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, να κάνουν ό,τι θέλουν. Εμείς, λοιπόν, τους λέμε ότι δεν μπορούν να είναι ασύδοτοι και με όποιες καταδικαστικές αποφάσεις. Δε σταματάμε εδώ. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία του λαού της περιοχής μας.

Κατά την πρώτη δίκη, επειδή υπήρχε το σκάνδαλο με τις υποκλοπές των κινητών τηλεφώνων, η εταιρεία προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποφύγει την εκδίκαση και ανέβαλε τη δίκη. Σήμερα θεώρησε ότι είναι ευνοϊκή η περίσταση. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη τέτοιας δράσης σε μια πόλη σαν τη Νίκαια, που οφείλει και στις καταβολές της να υπερασπιστεί την αγωνιστική της δράση. Και στα σύγχρονα ζητήματα, ζητήματα περιβάλλοντος και προστασίας θα έχει μία Δημοτική Αρχή που θα κάνει αυτό που πρέπει για να υπερασπιστεί τους δημότες ακόμη και πέρα από τέτοιες καταδικαστικές αποφάσεις».

Τέλος, ο δήμαρχος αναφερόμενος στην καταδίκη και των τριών εργαζομένων του δήμου σημείωσε: «Δεν κατανοώ, γιατί οι εργαζόμενοι, παρότι δε συμμετείχαν, καταδικάστηκαν δίπλα στους αιρετούς που οφείλουν κάποιες φορές να ξεπερνούν ακόμη και καταδικαστικές αποφάσεις».

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζει, καταδικαστική απόφαση σε βάρος του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου του δήμου Νίκαιας, του αντιδημάρχου Γιάννη Αγγελινιάδη, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρου Κορομπίλη και τριών εργαζομένων του Δήμου.

«Η απόφαση αυτή, τονίζεται στην ανακοίνωση, εναρμονισμένη στο γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση, στόχο έχει να χτυπήσει κάθε φωνή αντίστασης και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να καταδικαστεί από κάθε μαζικό φορέα, από κάθε δημοτική αρχή του Πειραιά και όχι μόνο.

Η δημοτική αρχή της Νίκαιας, σταθερά στο πλευρό των κατοίκων της πόλης, των εργαζομένων και της νεολαίας, υλοποίησε και υπερασπίστηκε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μη εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης».

«Η αταλάντευτη δράση των κομμουνιστών και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να υπερασπίζονται το δικαίωμα στη ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον για κάθε εργαζόμενο, για κάθε νέο άνθρωπο δεν περιορίζεται, δεν ποινικοποιείται. Δυναμώνει, συνδέεται με τη δράση για βαθιές αλλαγές συνολικά στην κοινωνία, προϋπόθεση για την ικανοποίηση συνολικά των λαϊκών αναγκών».

Η ΚΟ Πειραιά καλεί το λαό του Πειραιά «να καταδικάσει, να ακυρώσει καταδικαστικές αποφάσεις που στρέφονται ενάντιά του με την οργάνωση της πάλης του. Να γίνει αντίβαρο στην οξύτητα της αντιλαϊκής πολιτικής, για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανατροπής της».

  • Η Δημοτική Αρχή Νίκαιας διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κρήνης.
Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι Κλαδικές Αχτίδες της ΚΟΘ του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ, με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Διήμερη περιοδεία στην Ικαρία θα πραγματοποιήσει στις 13 και 14 Ιούνη ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Την Παρασκευή 13/6 στις 9 μ.μ. ομιλία σε πανικάρια συγκέντρωση στον Εύδηλο. Το Σάββατο 14/6 στις 10 π.μ. θα επισκεφτεί τους Φούρνους, όπου θα περιοδεύσει και θα συζητήσει με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε συγκέντρωση που θα γίνει σε κεντρικό σημείο του νησιού.

Η ΚΝΕ στη Βραζιλία

Για το Σάο Πάολο της Βραζιλίας αναχώρησε προχτές η Αναστασία Μοσχόβου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, για να εκπροσωπήσει την Οργάνωση στο 14ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Νεολαίας Βραζιλίας (UJS) που θα πραγματοποιηθεί στις 13, 14 και 15 Ιούνη, καθώς και στο Διεθνές Σεμινάριο που συνδιοργανώνει η UJS από κοινού με την ΠΟΔΝ στις 11 και 12 Ιούνη με θέμα: «Νεολαία, ειρήνη, ολοκλήρωση».

Συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου αύριο Πέμπτη 12/6 και ώρα 12 μ., για το κοινό Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ. Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Η πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα δεν ποινικοποιείται

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με την καταδίκη του δημάρχου, του αντιδημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Νίκαιας για την απενεργοποίηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά που καταδικάζει σε 7μηνη φυλάκιση με αναστολή τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Νίκαιας, οι οποίοι τέθηκαν επικεφαλής κινητοποίησης κατοίκων του δήμου τους και απενεργοποίησαν κεραία κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, καταδικάστηκαν και τρεις εργαζόμενοι του Δήμου της Νίκαιας, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Ο δήμαρχος, τα άλλα στελέχη και οι εργαζόμενοι του Δήμου της Νίκαιας έκαναν το καθήκον τους. Προστάτευσαν αγωνιστικά και στην πράξη την υγεία των κατοίκων από την αυθαιρεσία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων που λυμαίνονται το χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Και αυτή η δικαστική απόφαση εντάσσεται στην κλιμάκωση του αυταρχισμού, μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιδιώκει να κάμψει τις λαϊκές αντιστάσεις στα συμφέροντα των πολυεθνικών και στην αντιλαϊκή πολιτική γενικότερα. Η πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα δεν ποινικοποιείται. Η απόφαση είναι παράνομη στη λαϊκή συνείδηση και πρέπει να καταδικαστεί».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ