ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ - ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Στον αγώνα για ικανοποιητικές κλαδικές Συμβάσεις

Συγκέντρωση και πορεία αύριο από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, απεργία την Παρασκευή από τους λογιστές

Στους δρόμους βγαίνουν αύριο ξανά οι οικοδόμοι για την κλαδική τους Σύμβαση
Στους δρόμους βγαίνουν αύριο ξανά οι οικοδόμοι για την κλαδική τους Σύμβαση
Με συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., που διοργανώνει το Συνδικάτο της Αθήνας και στη συνέχεια με πορεία στα γραφεία των εργοδοτών, οι οικοδόμοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Τη «σκυτάλη» παίρνουν στη συνέχεια οι λογιστές, οι οποίοι την Παρασκευή, 13 Ιούνη, προχωρούν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων τονίζει ότι σε μια περίοδο όπου η συνεχής και αυξανόμενη ακρίβεια σε είδη λαϊκής κατανάλωσης κάνουν πολύ δύσκολη τη ζωή της εργατικής οικογένειας, «γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η απαίτησή μας για αυξήσεις μεροκάματα σύμφωνα με τις ανάγκες μας». Σημειώνει ότι οι εργοδότες οχυρωμένοι πίσω από τη σύμβαση της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ αξιώνουν από τους εργάτες να μπουν στη λογική που λέει, ότι «εφικτό είναι μόνο ό,τι καθορίζεται από τις ανάγκες του κεφαλαίου».

Σ' αυτήν τη λογική, υπογραμμίζει το συνδικάτο, «απαντάμε με τον ενωμένο ταξικό αγώνα μας. Καλούμε τους οικοδόμους σε αγωνιστικό συναγερμό για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ. Η απάντησή μας είναι άμεση. Απαιτούμε: Ικανοποιητικές αυξήσεις. Κατώτερο μεροκάματο εργάτη 65 ευρώ, βοηθού 70 ευρώ και τεχνίτη 75 ευρώ. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Πενθήμερο - 7ωρο - 35ωρο».

Με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι σωματείων του εμπορίου και του ιδιωτικού τομέα πραγματοποίησαν προχτές το απόγευμα παρέμβαση στα καταστήματα της Ερμού. Στόχος ήταν η ενημέρωση των εργαζομένων για την πορεία των διαπραγματεύσεων του ΣΣΕ, αλλά κυρίως για να τους μεταφέρουν το κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 19 Ιούνη με ζητήματα αιχμής την ακρίβεια και την υπογραφή των ΣΣΕ. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν παρέμβαση στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας και της ΕΣΕΕ, όπου και επέδωσαν με υπόμνημα το διεκδικητικό τους πλαίσιο. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καλεί σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση που διοργανώνει στις 15 του Ιούνη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου.

ΠΑΜΕ
Προετοιμασίες για τις 19 Ιούνη

Πυκνώνουν μέρα με τη μέρα οι αποφάσεις τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ και ταξικών Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα για τη διοργάνωση συγκεντρώσεων στις 19 του Ιούνη, ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας και με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συμβάσεων. Η κεντρική συγκέντρωση έχει οριστεί στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας και οι ταξικές δυνάμεις προγραμματίζουν ήδη εξορμήσεις και περιοδείες σε τόπους δουλειάς για την επιτυχία της κινητοποίησης.

Συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που θα δώσουν ώθηση στην πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας και ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας αποφάσισε και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στη διευρυμένη συνεδρίαση που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα. Σ' αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η συγκέντρωση στις 19 του Ιούνη να γίνει στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Ανάλογη συγκέντρωση διοργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Αρτας, την Πέμπτη 12 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ
Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις

Με την απαίτηση να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις των οχτώ συνδικαλιστών της Νάουσας (ανάμεσά τους και ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της περιοχής), συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης του ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι οι οχτώ συνδικαλιστές καλούνται σε απολογία στην Ασφάλεια, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε η διευθύντρια του καταστήματος του ΟΑΕΔ στη Νάουσα, με αφορμή την τρίωρη κατάληψη του καταστήματος που πραγματοποίησαν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί στις 14 του Νοέμβρη του 2007.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ συναντήθηκαν με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Γ. Βερναρδάκη, στον οποίο κατήγγειλαν την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας, όπως αυτή εκφράστηκε και με τις διώξεις κατά των οχτώ συνδικαλιστών. Μετέφεραν την οργή των χιλιάδων εργαζομένων και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης συνολικά των αγώνων και απαίτησαν να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, από την πλευρά του, κάτω από την πίεση του κύματος διαμαρτυρίας που έχει ξεσηκώσει η υπόθεση, δεσμεύτηκε στη συνάντηση ότι άμεσα θα κάνει προσπάθειες να αποσυρθεί η αναφορά της διευθύντριας του καταστήματος του Οργανισμού στη Νάουσα, με βάση την οποία οι συνδικαλιστές καλούνται σε απολογία στην Ασφάλεια, και να σταματήσει η δίωξη.

ΠΑΜΕ
Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στην απεργία

Διαμαρτυρία σήμερα, στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία, με τροπολογία που ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή, στρέφεται ευθέως κατά του δικαιώματος της απεργίας. Αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις, το ΠΑΜΕ διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, στη 1 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης και καλεί τα συνδικάτα με τη συμμετοχή τους να αντιδράσουν και να απαιτήσουν την άμεση ανάκληση της τροπολογίας.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να απαγορεύσει επί της ουσίας το δικαίωμα της απεργίας, υιοθετώντας τις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Θέλει να μπορούν με γρήγορες διαδικασίες να ακυρωθούν όποιες αποφάσεις πρωτοβάθμιων δικαστηρίων δεν έβγαλαν παράνομες απεργίες. «Κανένας νόμος, καμία τροπολογία δεν πρόκειται να σταματήσει τη δράση των εργαζομένων. Αλλωστε, το ταξικό κίνημα ποτέ δεν πειθάρχησε στους νόμους της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεών της» ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ.

Σύμβαση - καταδίκη

Υπόλογη απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε αυξήσεις «ψίχουλα» για τα επόμενα δυο χρόνια (2008 - 2009), είναι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ΔΑΚΕ, κατά την πάγια τακτική τους και διευκολύνοντας την εργοδοσία, παρέπεμψαν ευθύς εξαρχής τη συλλογική σύμβαση παροχής υπηρεσιών στον ΟΜΕΔ, η οποία και έκλεισε. Ετσι, σύμφωνα με τη διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ, οι εργαζόμενοι για το 2008 θα πάρουν αυξήσεις 3,5% από 1/1 και 3,2% από 1/9. Για το 2009 προβλέπονται αυξήσεις 2,5% από 1/1 και 4% από 1/9. Σημειώνεται ότι στον ΟΜΕΔ έχει παραπεμφθεί και η ΣΣΕ των υπαλλήλων συμβολαιογραφείων, για την οποία αναμένονται ανάλογες «αυξήσεις» πείνας, στο ύψος της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ