ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2021
Σελ. /28
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Η μνήμη της Αντιφασιστικής Νίκης δεν σβήνει - Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον!

Ανακοίνωση της Γραμματείας για την 9η Μάη

Σε ανακοίνωσή της για την 9η Μάη, με τίτλο «Η μνήμη της Αντιφασιστικής Νίκης δεν σβήνει - Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον!», η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας επισημαίνει τα εξής:

«Ο Κόκκινος Στρατός πριν 76 χρόνια ύψωσε την Κόκκινη Σημαία στο Ράιχσταγκ, σηματοδοτώντας τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τη συντριβή του ναζισμού. Μια σκληρή και αιματηρή πάλη, στην οποία ηγήθηκε η Σοβιετική Ενωση με την αποφασιστική συμβολή πολλών αντιφασιστικών, παρτιζάνικων κινημάτων, με επικεφαλής τα ΚΚ.

Η πιο βάρβαρη δικτατορία του κεφαλαίου στην Ευρώπη τερματίστηκε χάρη στην τεράστια θυσία εκατομμυρίων Σοβιετικών στρατιωτών, παρτιζάνων και αντιφασιστών μαχητών.

Σ' αυτήν την τιτάνια πάλη η εξουσία της εργατικής τάξης, η σοβιετική εξουσία έδειξε την ανωτερότητά της σε όλα τα επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία καταδικάζει τις προσπάθειες των απολογητών του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, σάρκα από τη σάρκα του οποίου είναι και ο φασισμός, να ξαναγράψουν την Ιστορία που γράφτηκε με το αίμα των λαών. Καταγγέλλουμε ειδικά την ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση, που ηγείται στην Ευρώπη σε αυτήν την προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας, της αμαύρωσης του σοσιαλισμού, που συνοδεύεται από διώξεις και περιορισμούς στις δράσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

76 χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε όλο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωποι με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, τα κοινωνικά αδιέξοδα της νέας βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, που ο απάνθρωπος χαρακτήρας του γίνεται ιδιαίτερα εμφανής στις συνθήκες της πανδημίας του Covid-19, εξαιτίας της αποδυνάμωσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης δείχνει στους λαούς το δρόμο της πάλης για την ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση, για να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνική απελευθέρωση, για το σοσιαλισμό!».


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκεί που ο Κόκκινος Στρατός τσάκισε το ναζιστικό τέρας

Βερολίνο
Βερολίνο
Τιμώντας τα 76 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη Γερμανία επισκέφτηκαν στις 9 Μάη σοβιετικά και αντιφασιστικά μνημεία σε πολλές πόλεις.

Στο Βερολίνο, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, μαζί με αντιπροσωπείες του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, τίμησαν την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στο μεγαλύτερο και πιο επιβλητικό μνημείο του Κόκκινου Στρατού, στο Πάρκο Τρεπτόβερ, με σύντομες στάσεις σε εμβληματικά σημεία του μνημειακού συγκροτήματος, όπως στα αγάλματα της Μητέρας Πατρίδας, του Στρατιώτη που γονατίζει αποδίδοντας τιμές στους πεσόντες συμπολεμιστές, και στο κεντρικό άγαλμα του Στρατιώτη Απελευθερωτή.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που οι επικεφαλής των τριών αντιπροσωπειών κατέθεσαν ανθοδέσμες στο Μαυσωλείο που βρίσκεται στο βάθρο του αγάλματος του Στρατιώτη Απελευθερωτή, με ψηφιδωτές αναπαραστάσεις της απόδοσης τιμών στους νεκρούς από τους λαούς της ΕΣΣΔ, που ανοίγει μόνο μια φορά τον χρόνο, τις μέρες εορτασμού της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις σε δεκάδες μνημεία σε όλη τη χώρα, τιμώντας τον Κόκκινο Στρατό, τους κομμουνιστές και όσους πάλεψαν ενάντια στο τέρας του ναζισμού, πραγματοποιήθηκαν σε Μόναχο, Νυρεμβέρη, Αμβούργο, Στουτγκάρδη, Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, στο Πορτς της Κολωνίας, στο Γκίτερσλο, στο Βούπερταλ, στη Δρέσδη.

Κολωνία
Κολωνία
Πολύμορφες εκδηλώσεις πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις της Τομεακής Επιτροπής Σκανδιναβίας του ΚΚΕ, για να τιμήσουν τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στην Κοπεγχάγη, η ΚΟ Δανίας διοργάνωσε ιστορικό περίπατο στην περιοχή Mindelunden, όπου βρίσκονται οι τάφοι δεκάδων Δανών κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που εκτελέστηκαν γιατί αντιστάθηκαν στον ναζισμό. Ο περίπατος κατέληξε με κατάθεση στεφάνου στον τόπο εκτελέσεων των αντιστασιακών.

Στο Οσλο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, παρά τα αυστηρά μέτρα, μπροστά στο αντιφασιστικό μνημείο Tassen, όπου κατατέθηκαν λουλούδια από μέλη του ΚΚΕ και αντιπροσώπους του ΚΚ Τουρκίας.

Στη Στοκχόλμη, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο αντιφασιστικό μνημείο La Mano, Katarinavagen, κοντά στον σταθμό του Μετρό, Slussen, όπου έγιναν ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων από εκπροσώπους της ΚΟΒ Στοκχόλμης του ΚΚΕ και από την ΚΕ του ΚΚ Σουηδίας.


Από την Κοκκινιά ως το Νέο Κόσμο, κάθε γειτονιά και μια σελίδα ηρωισμού

Πειραιάς
Πειραιάς
Με κατάθεση στεφάνων τίμησαν τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Αττική.

Στον Πειραιά, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κατέθεσαν στεφάνια στην πλατεία Τερψιθέας, στο άγαλμα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου.

Στο Κερατσίνι οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Ηλεκτρικής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Τα παραρτήματα Κοκκινιάς και Κορυδαλλού ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς και Κορυδαλλού του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια, στην Πλατεία 17ης Αυγούστου (πλατεία Οσίας Ξένης). Μίλησε ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς. Παραβρέθηκε η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Νέου Κόσμου - Κουκακίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το αντίστοιχο παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν την 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με εκδήλωση και κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο Μπλόκου Δουργουτίου, στον Νέο Κόσμο.

Κερατσίνι
Κερατσίνι
Εκδήλωση τιμής για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Μάη στο Ηρώο Εθνικής Αντίστασης στο Χαλάνδρι. Περιελάμβανε ομιλία και χαιρετισμούς, έκθεση φωτογραφίας και μουσικό αφιέρωμα με ελληνικά και σοβιετικά τραγούδια. Στεφάνι και ανθοδέσμες κατέθεσαν η Κομματική Οργάνωση του Χαλανδρίου του ΚΚΕ, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Οργάνωση Χαλανδρίου της ΚΝΕ.


Νέος Κόσμος
Νέος Κόσμος

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη

Με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη τίμησαν την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη ομιλία, ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο, στο μικρό πάρκο της συμβολής των οδών Συγγρού και Φιλαρέτου στην Καλλιθέα.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την Τσάλια Καντάρια, κόρη του Μελίτον Καντάρια, του Σοβιετικού στρατιώτη που εικονίζεται στην ιστορική φωτογραφία να καρφώνει τη σοβιετική σημαία στο Ράιχσταγκ. Η Τ. Καντάρια επισκέφθηκε το Μνημείο, στο πλαίσιο της μέρας, μαζί με άλλους Ρώσους που βρίσκονται στη χώρα μας αυτές τις μέρες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.


Ξεχωριστή η παρουσία της Τσάλια Καντάρια (στο κέντρο), κόρης του Σοβιετικού στρατιώτη που καρφώνει τη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ
Ξεχωριστή η παρουσία της Τσάλια Καντάρια (στο κέντρο), κόρης του Σοβιετικού στρατιώτη που καρφώνει τη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ