ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2019 - Κυριακή 12 Μάη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες στους δήμους και τις ευρωεκλογές

Συνέντευξη με τον Γιώργο Παλιούρα, υποστράτηγο αστυνομίας ε.α., υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

-- Για ποιον λόγο ένας απόστρατος αξιωματικός της αστυνομίας να συμπορευτεί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», την παράταξη του στηρίζει το ΚΚΕ, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα;

-- Οι περισσότεροι αστυνομικοί προερχόμαστε από λαϊκά στρώματα, όμως η πολύχρονη υπηρεσία μας και η αντιλαϊκή προπαγάνδα στον κατασταλτικό μηχανισμό αμβλύνουν πολλές φορές τις συνειδήσεις μας. Οσοι διατηρούμε τις αντιστάσεις μας και αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της αστυνομίας στην υπηρεσία του κεφαλαίου, όσοι καταλαβαίνουμε ότι για τα προβλήματα που βιώνουμε εμείς και ο λαός μας, υπεύθυνο είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις που το στηρίζουν, δεν έχουμε άλλο δρόμο. Για να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, για να επιδιώξουμε την ικανοποίηση και των δικών μας αναγκών είναι μονόδρομος η συμπόρευσή μας με το ΚΚΕ, σε όλες τις μάχες στους δήμους - Περιφέρειες με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και άμεσα στις ευρωεκλογές. Γι' αυτό σήμερα, πολλοί ένστολοι - μεταξύ τους κι εγώ - είμαστε υποψήφιοι στους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ ή με δηλώσεις μας εκφράζουμε τη στήριξή μας.

-- Αλλες παρατάξεις στον δήμο της Αθήνας προβάλλουν ως πρώτιστο πρόβλημα για την πόλη την ανομία και την εγκληματικότητα. Πώς το σχολιάζετε ως αστυνομικός και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;


-- Η Αθήνα είναι μια μεγάλη πόλη και τα προβλήματα είναι πολλά. Ομως σε καμιά περίπτωση, συγκρίνοντας και με μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, δεν μπορεί η εγκληματικότητα να αναχθεί στο πρώτιστο πρόβλημα για την Αθήνα. Οσοι κάνουν αυτές τις αναγωγές, στοχεύουν να υποβαθμίσουν τα ζωτικά προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη και επενδύουν ιδεολογικά και πολιτικά στο δόγμα «νόμος και τάξη». Αθήνα δεν είναι μόνον το κέντρο αλλά πολλές συνοικίες όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, με μισθούς και συντάξεις στα όρια της φτώχειας, άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, νέοι και μετανάστες. Ο φόβος της ανεργίας είναι σήμερα μεγαλύτερος από την εγκληματοφοβία. Υπάρχει το ζωτικό πρόβλημα της στέγης που το αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι νέοι και οι φοιτητές, αφού τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί σε τεράστιο ύψος, λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων (airbnb) που αποφέρουν τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες. Είναι οι υγειονομικές βόμβες της πόλης, τα κτίρια όπου στοιβάζονται εκατοντάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, χωρίς κανέναν κανόνα υγιεινής, για να καρπώνονται ζεστό χρήμα οι «αλληλέγγυοι των ΜΚΟ». Ασφαλώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά και την πορνεία. Απαιτείται το χτύπημα των κυκλωμάτων, το χτύπημα στα στέκια της πορνείας και της εμπορίας ναρκωτικών. Απαιτείται, λοιπόν, η άσκηση φιλολαϊκών πολιτικών από τις κυβερνήσεις και όχι ο καθορισμός χώρων ελεγχόμενου θανάτου για τους τοξικοεξαρτημένους και γενικά το «γκριζάρισμα» περιοχών της Αθήνας. Επίσης, τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας δεν προκαλούνται από τις διαδηλώσεις, ούτε από το πανεπιστημιακό άσυλο. Πολύ περισσότερο δεν δίνουν λύσεις αλλά αναπαράγουν αποπροσανατολιστικές καταστάσεις τα τακτικά ραντεβού των ΜΑΤ με τους λεγόμενους αντιεξουσιαστές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και όλες οι προηγούμενες της Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ έχουν ευθύνες γιατί διαχρονικά προσανατολίζουν την αστυνομία πρώτα και κύρια στην καταστολή του λαϊκού κινήματος με την ενίσχυση μονάδων όπως είναι το ΜΑΤ ή παλιότερα η ΔΕΛΤΑ που είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένες στο χτύπημα των διαδηλώσεων. Αυτό αποδεικνύει και η πρόσφατη διαταγή του Αρχηγού της ΕΛΑΣ για την ενίσχυση των ΜΑΤ, ακόμα και με αναγκαστική μετακίνηση αστυνομικών σε αυτά. Οταν πρόκειται για χτύπημα διαδηλώσεων, συλλήψεις απεργών και άλλων αγωνιστών, η αστυνομία αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική. Θα πρέπει βέβαια να επισημάνω και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για τα προβλήματα αυτά, την εγκατάλειψη χώρων, πάρκων, την έλλειψη καθαριότητας και φωτισμού και πως μια φιλολαϊκή δημοτική αρχή θα μπορούσε να κάνει την πόλη πιο λειτουργική και φιλική για τον λαό.


«Οι διεκδικήσεις των φαντάρων και η αγωνιστική στάση τους δεν πάνε στράφι, έχουν αποτέλεσμα»

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Ανδρονιάδη, στρατευμένο, υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής

Ο «Ριζοσπάστης» συνάντησε και συζήτησε με τον στρατιώτη Δημήτρη Ανδρονιάδη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες τοπικές εκλογές. Η συζήτηση έχει ως εξής:

-- Δημήτρη, τον περασμένο Δεκέμβρη έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα η διαμαρτυρία σου, όταν αντιλήφθηκες ότι στο στρατόπεδο 265 Μ/Κ ΤΕ στο Μανταμάδο της Λέσβου, που υπηρετείς, υπήρχε γραμμένη σε τοίχο φράση του στρατάρχη των ναζί, Μάνσταϊν. Πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση μετά απ' αυτήν τη διαμαρτυρία;

-- Η διαμαρτυρία μου αφορούσε τη φράση του εγκληματία - ναζί, που δεν θα έπρεπε να υπάρχει σε κανέναν τοίχο εντός και εκτός στρατοπέδου. Αποτέλεσμα ήταν να σβηστούν όλες οι φράσεις - δεν ήταν η μοναδική - από τους τοίχους του στρατοπέδου, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα στρατόπεδα της Ελλάδας, πράγμα που δείχνει πως οι διεκδικήσεις των φαντάρων και η αγωνιστική στάση τους δεν πάνε στράφι, έχουν αποτέλεσμα.

-- Μάθαμε ότι θα είσαι υποψήφιος στις τοπικές εκλογές του Μάη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια της Αττικής, στον Δυτικό Τομέα. Γιατί πήρες αυτήν την απόφαση;

-- Πήρα αυτήν την απόφαση επειδή πιστεύω πως κάθε προοδευτικός άνθρωπος, κάθε αγωνιστής πρέπει να τολμάει, να βγαίνει μπροστά, να διεκδικεί με όλους τους τρόπους την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δίνουν αυτήν τη μάχη και απ' το συγκεκριμένο «πόστο». Πιστεύω πως η διαφορά σ' αυτές τις εκλογές μπορεί να γίνει μόνο με ένα δυνατό ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, με περισσότερους κομμουνιστές δημάρχους και ενισχυμένη δύναμη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους και Περιφέρειες.

-- Γιατί πιστεύεις ότι έχει αξία οι νέοι στρατευμένοι να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις εκλογές;

-- Οχι μόνο οι νέοι στρατευμένοι, αλλά και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και όλος ο ελληνικός λαός πρέπει να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ειδικά οι νέοι στρατιώτες βιώνουν τις οικονομικές δυσκολίες της θητείας τους, την έλλειψη βασικών συνδικαλιστικών ελευθεριών, πολλές φορές ακόμα και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Υπηρετούμε σε μια περίοδο που έχει βαθύνει η συμμετοχή της Ελλάδας, με την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και στους διάφορους μηχανισμούς τους, όπως είναι η Europol, η FRONTEX. Πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την επιθυμία να φιλοξενήσει τη Σχολή Πρακτόρων της ΕΕ. Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας με όλες τις τελευταίες εξελίξεις, σε μια φάση που οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα διάφορα κράτη και τις συμμαχίες οξύνονται, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει για την ειρήνη και τη «σταθερότητα» της περιοχής. Οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, ενώ - αντίθετα - δημιουργείται το έδαφος για νέες συγκρούσεις και αιματοκυλίσματα.

Ο λαός της Ελλάδας έχει ελπίδα μόνο αν πιστέψει και στηριχτεί στη δύναμή του, με αγωνιστική στάση και ταξική τοποθέτηση απέναντι στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Αυτό είναι που πρεσβεύει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους και τις Περιφέρειες, ψηφοδέλτια που είναι γεμάτα με αγωνιστές από όλους τους χώρους. Είναι λοιπόν τιμή μου να συμπορεύομαι μαζί τους.


Ενας άλλος δρόμος είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή σήμερα

Ολο το εν ενεργεία προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανεξαρτήτως βαθμού, ειδικότητας και διαδικασίας ένταξης σε αυτά, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Οπως όλοι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι, έτσι και αυτοί, πριν πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν στις επερχόμενες δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές, θα πρέπει να απαντήσουν πρώτα και κύρια στο εξής ερώτημα: Θα μείνουμε στον ίδιο δρόμο αυτού του άδικου συστήματος και του μαύρου μέλλοντος που χαράζει για εμάς και τα παιδιά μας ή θα πορευτούμε σε έναν άλλο δρόμο, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας;

Ολες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και η τωρινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και αν αυτοαποκαλούνται, είτε μνημονιακές είτε αντιμνημονιακές, έχουν εφαρμόσει και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που έχει συντρίψει μισθούς και συντάξεις, έχει στείλει στην ανεργία και στα επιδόματα φτώχειας ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού μας.

Την ίδια ώρα που γίνονται αυτά στον οικονομικό τομέα, η χώρα μας με τις ευλογίες όλων των αστικών κομμάτων - κυβερνητικών και μη - εμπλέκεται όλο και περισσότερο στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Η ΕΕ ως ιμπεριαλιστική ένωση στηρίζει και στηρίζεται στο ΝΑΤΟ συμμετέχοντας σε κοινές πολεμικές αποστολές (Συρία, Μάλι, Λιβύη) ή επιχειρήσεις (Αιγαίο, Ανατ. Μεσόγειος, Αφρική, Μαύρη Θάλασσα), αλλά ταυτόχρονα φροντίζει και για τη στρατιωτική της αυτοτέλεια (Ευρωστρατός - PESCO), δημιουργώντας τους δικούς της μηχανισμούς και συμφωνίες (όπως ο πολύ πρόσφατος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη, η Κοινή Ευρωπαϊκή Αμυνα και ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός).

Η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία σχεδιάστηκε στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες με μοναδικό σκοπό την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για την αποτροπή πρόσδεσης της συγκεκριμένης χώρας σε άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όχι μόνο δεν λύνει διμερή προβλήματα, αλλά αντιθέτως συντηρεί τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό και στις δύο πλευρές.

Πριν από λίγες μέρες, άλλωστε, συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την έναρξη των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στην πρώην Γιουγκοσλαβία, με τα γνωστά αποτελέσματα και τον διαμελισμό της χώρας. Ακόμη και σήμερα, με τις ευλογίες των Ευρωπαίων και Αμερικανών συμμάχων, ο χορός της επαναχάραξης συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια δεν έχει τελειώσει και ας αναλογιστούμε τι πραγματικά αυτό σημαίνει για τους λαούς της περιοχής.

Από την τόσο βαθιά και ενεργή συμμετοχή των ΕΔ της χώρας μας στις αιματοβαμμένες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ο λαός της χώρας μας τίποτα καλό δεν μπορεί να περιμένει. Οντας σε μια πολύ ιδιαίτερη γεωγραφική θέση, από όπου περνούν οι δρόμοι συμφερόντων πολλών αντικρουόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η οποιαδήποτε πρόσδεση με τη μια συμμαχία καθιστά τη χώρα πεδίο βολής από τους άλλους.

Τόσο οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ δεν ήταν, δεν είναι, ούτε θα είναι παράγοντες ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παράγοντες εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής μας. Ταυτόχρονα και εντός των κρατών - μελών της, η ΕΕ διεξάγει λυσσαλέο πόλεμο ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και ιδρώτα.

Δήμαρχοι, περιφερειάρχες και δήθεν αντιπολιτεύσεις - είτε είναι άλλων κομμάτων είτε παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι - υλοποιούν κατά γράμμα τις κυβερνητικές εντολές και τη στρατηγική της ΕΕ στο επίπεδο της Τοπικής Διοίκησης, ως απαραίτητου στηρίγματος της πολιτικής τους, και ταυτόχρονα διοργανώνουν φιέστες υποδοχής του Αμερικανού πρέσβη και της κουστωδίας του.

Μόνο με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές μπορούμε να αντισταθούμε στην επίθεση που δέχονται η ζωή και τα δικαιώματά μας από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, τους δημοτικούς και περιφερειακούς τοποτηρητές τους.

Γρηγόρης Συμεωνίδης

Αντισμήναρχος (Ι) ε.α.

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δ. Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ