ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Διεκδικούν τους αναγκαίους όρους για τη μόρφωσή τους

Παρέμβαση στο δήμο Αθηναίων από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου

Διεκδικώντας όλους τους αναγκαίους όρους για τη σωστή λειτουργία του σχολείου τους, μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθήνας προχώρησαν χτες σε παρέμβαση στην αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Αθηναίων, με ταυτόχρονη αποχή από τα μαθήματά τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπαιδευτικοί του σχολείου, αντιπροσωπείες της Α' ΕΛΜΕ Αθήνας, του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου, της Ενωσης Γονέων Α' Διαμερίσματος και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί.

Το 15μελές μαθητικό συμβούλιο, καταγράφοντας την καθημερινή κατάσταση στο σχολείο, όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι πρόσφυγες και μετανάστες, κάνει λόγο για πολυμελή τμήματα, για βιβλία που δεν είναι κατάλληλα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ανάγκες σε εκπαιδευτικό - ειδικό προσωπικό και φύλακα, περιορισμένο προαύλιο. Επιπλέον, το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο είναι ανάμεσα στα σχολεία του δήμου που βρίσκονται στο απαράδεκτο καθεστώς της «επιτροπείας» και στερείται ακόμα και τα στοιχειώδη. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί ο σχεδιασμός από πλευράς του δήμου να λειτουργήσει στο ίδιο σχολικό κτίριο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στα απογευματινά προγράμματα του Διαπολιτισμικού.

Οπως ανακοίνωσε η αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με την αντιδήμαρχο, δεν θα στεγαστεί τελικά στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και η αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων ότι θα σταλούν στο σχολείο καρέκλες και θρανία (ακόμα και αυτά δεν τα έχουν εξασφαλισμένα οι μαθητές), ενώ θα ρυθμιστεί το θέμα του φύλακα. Οι μαθητές δεν παρέλειψαν εξερχόμενοι να ευχαριστήσουν όσους βρέθηκαν στο πλευρό τους. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε από τους παρευρισκόμενους πως οι δεσμεύσεις που απέσπασαν ήταν αποτέλεσμα αποφασιστικής διεκδίκησης και πως πρέπει να μπει τέλος στην «επιτροπεία», που βάζει εμπόδια στη λειτουργία του σχολείου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Αυτοδυναμία κατέκτησε η «Πανσπουδαστική ΚΣ» στις εκλογές

Πρώτη και αυτοδύναμη αναδείχθηκε η «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στις εκλογές του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, που έγιναν την Τρίτη 8 Μάη.

Στις εκλογές ψήφισαν 132 φοιτητές. Βρέθηκαν 5 άκυρα και 8 λευκά ψηφοδέλτια. Η ΠΚΣ, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έλαβε 70 ψήφους (ποσοστό 55,12%) και 5 έδρες. Οι «Αγωνιστικές Κινήσεις» πήραν 23 ψήφους (18,11%) και 2 έδρες. Οι «Ανετοι» πήραν 22 ψήφους (17,32%) και 2 έδρες. Το «Bloco» πήρε 4 ψήφους (3,15%) και καμία έδρα.

Η ΠΚΣ με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους οικότροφους φοιτητές και σημειώνει ότι με τις εκλογές δόθηκε ένα ηχηρό μήνυμα, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Με το αποτέλεσμα των εκλογών του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης δόθηκε μια δυναμική απάντηση σε όλους αυτούς που νομίζουν ότι μας έχουν στο χέρι, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στους επικίνδυνους μηχανισμούς ΕΕ - ΝΑΤΟ όπου συμμετέχει ενεργά η χώρα μας. Σημαντικό βήμα είναι ότι οι εστιακοί "έριξαν μαύρο" στην κυβερνητική παράταξη "Bloco", η οποία δεν έλαβε καμία έδρα και συγκέντρωσε μόλις 4 ψήφους. Καλούμε τους φοιτητές να συνεχίσουν να αγωνίζονται δυναμικά, χωρίς να κάνουμε πίσω από τις ανάγκες μας, και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" και στις εκλογές του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης, που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 16 Μάη».

Ποιον συμφέρουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Σε λίγες μέρες, στις 16 Μάη, οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα βρεθούν μπροστά στις κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών τους Συλλόγων, για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στα ΔΣ. Θα κρίνουν με βάση τις θέσεις και τη δράση της κάθε φοιτητικής δύναμης που διεκδικεί την ψήφο τους και κυρίως με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Από αυτήν τη σκοπιά, έχει μια αξία να αναρωτηθεί ο κάθε φοιτητής και σπουδαστής που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα στις σπουδές και στη ζωή του: Τίνος συμφέροντα υπερασπίζεται η εμβληματική θέση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ για αναθεώρηση του άρθρου 16 και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων;

Η ΔΑΠ εδώ και σχεδόν 40 χρόνια υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ανάγοντάς το συχνά στο κυριότερο ζήτημα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα λύσει τάχα και τα προβλήματα των δημόσιων πανεπιστημίων. Σε αυτήν της τη θέση συναντήθηκε εδώ και πάνω από 10 χρόνια με το ΠΑΣΟΚ, πιο πρόσφατα με το Ποτάμι, ενώ πριν από δυο χρόνια βρήκε και νέο σύμμαχο, τον υφυπουργό τότε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πελεγρίνη, που όπως και ο Αλ. Τσίπρας παλιότερα, δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προσθέτοντας όμως ότι αυτά θα πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου, ώστε... να υπηρετούν το πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ περί υγιούς επιχειρηματικότητας.

Η πίεση και η ζύμωση εδώ και χρόνια από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΑΠ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είχαν φυσικά το βλέμμα στραμμένο και στα δημόσια ιδρύματα, προκειμένου να τα σπρώξουν και αυτά να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικούς όρους. Γι' αυτό, εξάλλου, και η ΔΑΠ στην πρότασή της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σημειώνει αρχικά ότι «τα δημόσια πανεπιστήμια λόγω του μονοπωλιακού χαρακτήρα της Παιδείας διέπονται από μια κατάσταση ποιοτικής στασιμότητας σε ό,τι αφορά το επίπεδο παροχών σπουδών»... Εχοντας όμως κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι, αυτός ο στόχος ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια έχει κατά πολύ προχωρήσει: Με τις εργολαβίες, με τη στενή διασύνδεση των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις στον τομέα της έρευνας, με το άνοιγμα της πόρτας για εισβολή των επιχειρήσεων και στις προπτυχιακές σπουδές μέσω επώνυμων εδρών, μνημονίων συνεργασίας κ.ά. και λίαν προσφάτως (βλ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) με προγράμματα κατάρτισης που σχεδιάζονται απευθείας από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησαν και υπηρετούν τις ίδιες θέσεις για την ιδιωτικοποίηση που υπηρετεί και η ΔΑΠ. Ποιον ωφέλησαν όμως αυτά; Μήπως οι φοιτητές σπουδάζουν πιο ολοκληρωμένα; Μήπως βρίσκουν δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενό τους; Μήπως απαλλάχτηκαν από το βαρύ κόστος των σπουδών ή βελτιώθηκαν οι υποδομές και η φοιτητική μέριμνα; Οσοι βρίσκονται στα ιδρύματα, γνωρίζουν ότι τίποτε τέτοιο δεν συνέβη. Αυτό που υπηρετείται καλύτερα από αυτήν τη στρατηγική είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που καρπώνεται ερευνητικά αποτελέσματα και αποφοίτους στα μέτρα του. Και παρ' όλα αυτά, οι προτάσεις της ΔΑΠ για τα δημόσια πανεπιστήμια διαπνέονται από την αγωνία για το πώς θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η επιχειρηματική τους λειτουργία...

Ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο είναι και η πρότασή της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και με έναν τρόπο το ομολογεί στα σχετικά κείμενά της, όπου σημειώνει ως εν κατακλείδι επιχείρημα υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων: «Είναι αδιανόητο η χώρα μας να αφήνει ανεκμετάλλευτη τη γεωπολιτική της θέση ως πόλο έλξης, αλλά και να μην επιχειρεί να προωθήσει με κάθε μέσο την ποιότητα της Παιδείας που παρέχει»... Με άλλα λόγια, λέει ότι θα κερδίσουν αυτοί που θα επενδύσουν σε αυτήν την υπόθεση, προσπαθώντας να προσελκύσουν φοιτητές - πελάτες από το εξωτερικό! Και όχι μόνο από το εξωτερικό, αφού έχει πρόταση για μείωση των εισακτέων στα υπάρχοντα ιδρύματα (στο όνομα της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων προσωπικού, υποδομών κ.τ.λ.), η οποία παραπέμπει και στο να δημιουργηθεί «πελατεία» για μελλοντικά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ομως, τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από αυτά οι φοιτητές και οι σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών, αυτοί που μοχθούν για τις σπουδές τους και μάχονται για τα δικαιώματά τους, για όλα όσα αξίζουν και έχουν ανάγκη. Κι αυτό θα πρέπει να είναι άλλο ένα κριτήριο για την ψήφο τους, για να μαυρίσουν τη ΔΑΠ, για να επιλέξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σε όλους τους Συλλόγους.


Γ. Σ.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον Αλκη Αλκαίο

Πραγματοποιήθηκε χτες στη Φιλοσοφική η εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του αγαπημένου τραγουδοποιού Μίλτου Πασχαλίδη,«Αγύριστο κεφάλι - Ο Αλκης Αλκαίος που γνώρισα...».

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού, μίλησε μια φοιτήτρια εκ μέρους του Συλλόγου και διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο. Στη συνέχεια ο Μ. Πασχαλίδης ευχαρίστησε τους διοργανωτές και με την κιθάρα του τραγούδησε - μαζί με τους φοιτητές που είχαν κατακλύσει την αίθουσα - αγαπημένα τραγούδια σε στίχους του Αλκη Αλκαίου.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος ήταν ότι εξαντλήθηκαν τα βιβλία του Μ. Πασχαλίδη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε από εκπρόσωπο του Συλλόγου, ο οποίος δανειζόμενος το στίχο του Αλκαίου «δεν βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό», κάλεσε τους φοιτητές να αξιοποιήσουν και τις φοιτητικές εκλογές ως ένα σημαντικό όπλο στην πάλη για τις σπουδές και τη ζωή που τους αξίζει.

Στρατηγική επτά σημείων για τη νέα γενιά

Για ζητήματα που αφορούν τη νέα γενιά συνεδρίασε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη. Το Συμβούλιο ενέκρινε το πλαίσιο της Στρατηγικής «Νεολαία '17 - '27», το οποίο αναπτύσσεται σε επτά πυλώνες - στόχους: «Προσιτή και ποιοτική εκπαίδευση - κατάρτιση - μαθητεία. Προαγωγή της ανεξαρτησίας των νέων και διευκόλυνση της μετάβασής τους στην ενήλικη ζωή. Αξιοπρεπής εργασία και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Υγεία, πρόνοια και ευεξία. Ενίσχυση της συμμετοχής στη δημοκρατική ζωή. Μείωση ανισοτήτων. Πόλεις φιλικές στους νέους και δημογραφική ανανέωση της υπαίθρου».

Επίσης το ΚΥΣΚΟΙΠ αποφάσισε τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στο υπουργείο Παιδείας, ως φορέα συντονισμού, υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης της παραπάνω Στρατηγικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ