ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Πρόγραμμα δράσης για την επικίνδυνη κατάσταση από τα καζάνια της «Oil One»

Σε πλατιά σύσκεψη, ώστε να οργανωθεί ο αγώνας για την αφόρητη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας από την πολιτική της κυβέρνησης η οποία στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου - Δραπετσώνας τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής την Πέμπτη 17 Μάη, στις 7 μ.μ., στο πρώην δημαρχείο Δραπετσώνας.

Παράλληλα, καλεί σε δράσεις το επόμενο χρονικό διάστημα για τον ίδιο σκοπό, όπως παρέμβαση στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στις 21 Μάη (11 π.μ. ραντεβού στην πλατεία Κύπρου), συγκέντρωση στην ίδια πλατεία στις 5 Ιούνη στις 7 μ.μ. και πορεία προς τα καζάνια της «Oil One», αλλά και στο γλέντι της Λαϊκής Επιτροπής στην περιοχή των Λιπασμάτων, στις 16 Ιούνη, στις 8 μ.μ.

Η Λαϊκή Επιτροπή σημειώνει πως «η έντονη δυσοσμία, που υπήρχε τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή μας, έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά κατάσταση που θα γίνεται αφόρητη και επικίνδυνη για εμάς και τα παιδιά μας όσο ζεσταίνει ο καιρός. Δεν είναι τυχαίο ότι στα σχολεία της γύρω περιοχής τα παιδιά δεν μπορούν να βγουν στο διάλειμμα λόγω της αποπνικτικής κατάστασης, ενώ πέρσι τέτοιον καιρό μαθητές λιποθυμούσαν». Και καλεί τους μαζικούς φορείς, το λαό της περιοχής να παλέψουν για: Να ανακληθούν τώρα οι άδειες της «Oil One». Μετεγκατάσταση των καζανιών εκτός οικιστικού ιστού με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον. Να απαλλοτριωθεί το σύνολο των 640 στρεμμάτων της περιοχής Λιπασμάτων προς όφελος των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής (υποδομές για αναψυχή, πολιτισμό, άθληση, υγεία). Καμιά δραστηριότητα με ιδιωτικοοικονομικά επιχειρηματικά κριτήρια, καμιά ανταποδοτική λειτουργία, άμεση ή έμμεση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων «παρέλυσε» την πόλη

Απεγκλωβίστηκαν μαθητές από τον Λευκό Πύργο

Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε μαθητές και τουρίστες από τον Λευκό Πύργο

MotionTeam

Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε μαθητές και τουρίστες από τον Λευκό Πύργο
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν χτες αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας. Η χτεσινή δυνατή νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει πλημμυρισμένη για αρκετή ώρα η ευρύτερη περιοχή του μνημείου του Λευκού Πύργου, με το νερό να ξεπερνά τους 50 πόντους. Το προαύλιο του μνημείου πλημμύρισε εγκλωβίζοντας στο εσωτερικό του Πύργου τους επισκέπτες και συγκεκριμένα μαθητές από σχολείο της Μαγνησίας που ήταν σε εκπαιδευτική εκδρομή, καθώς και Βρετανούς τουρίστες. Αμεσα ειδοποιήθηκαν οι αρχές και η Πυροσβεστική άντλησε τα νερά και απεγκλώβισε τους επισκέπτες.

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλονίκη, μετέτρεψε σε ποτάμια κεντρικούς δρόμους της συμπρωτεύουσας. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ οι χείμαρροι παρέσυραν αυτοκίνητα, τα οποία καλύφθηκαν μέχρι τη μέση από τα ορμητικά νερά. Στις Συκιές, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, δύο άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, χωρίς ευτυχώς να πάθουν κάτι σοβαρό. Ενας ηλικιωμένος παρασύρθηκε στο ύψος της Μεσολογγίου με την οδό Φιλίππου, ωστόσο κατάφερε να κρατηθεί από ένα σημείο. Το ίδιο συνέβη και σε μια γυναίκα, την ώρα που περίμενε το λεωφορείο στη στάση. Και στις δύο περιπτώσεις κατέφτασε ασθενοφόρο που μετέφερε τους δύο ανθρώπους, καλά στην υγεία τους, στα σπίτια τους.

Λόγω του μεγάλου όγκου των υδάτων, που μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια και προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο, ιδίως στην παραλιακή οδό Λεωφόρο Νίκης, πλημμύρισαν επίσης υπόγεια του δήμου Θεσσαλονίκης. Η πυροσβεστική μέχρι το απόγευμα χτες είχε δεχτεί περίπου 350 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετώπισε πολύ μεγάλο τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς 11 γραμμές μέσης τάσης βρίσκονταν εκτός λειτουργίας γύρω στις 2 το μεσημέρι. Προβλήματα σημειώθηκαν και στην υδροδότηση περιοχών του κέντρου της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας θολότητας που φαίνεται πως προκάλεσε στο νερό η ισχυρή βροχόπτωση.

  • Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες χωριών του δήμου Αλμυρού Μαγνησίας - ιδιαίτερα σε Πέρδικα και Μαυρόλοφο - προκάλεσαν η νεροποντή και το χαλάζι. Η σφοδρή κακοκαιρία κατέστρεψε εκατοντάδες στρέμματα με καλαμπόκια, κριθάρια, σιτάρια, βαμβάκια, αλλά και λάστιχα για το πότισμα που είχαν εγκαταστήσει οι παραγωγοί.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για τους παιδικούς σταθμούς που κλείνουν

Παρέμβαση για τους παιδικούς σταθμούς που κλείνουν θα κάνει ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αθήνας τη Δευτέρα στις 4 μ.μ. κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (Ρόδου 181, κοντά στο ΜΕΤΡΟ ΣΕΠΟΛΙΑ).

Κατά την παρέμβαση στο Δημοτικό Βρεφοκομείο θα παραδοθούν και οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα από γονείς - κηδεμόνες οι οποίοι εναντιώνονται στη συρρίκνωση του δικτύου των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

Ο Σύλλογος καλεί όλους τους γονείς - κηδεμόνες να συμμετέχουν και να απαιτήσουν από τη διοίκηση του ΔΒΑ και από τη δημοτική αρχή του δήμου Αθηναίων:

  • Να βρεθούν άμεσα κατάλληλα κτίρια στις γειτονιές αυτές για να μεταφερθούν από Σεπτέμβρη οι σταθμοί που κλείνουν.
  • Να δημιουργηθούν νέα τμήματα για νήπια και βρέφη και κανένα παιδί να μη μένει εκτός παιδικών σταθμών.
  • Δωρεάν μεταφορά από και προς τους σταθμούς για τα παιδιά που γίνονται δεκτά σε παιδικό σταθμό μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
  • Σύγχρονους, ασφαλείς, δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη

Τη Δευτέρα 14 Μάη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθ. Χρήστος Λαμπράκης) στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Θα παρουσιαστούν οι κύκλοι, «Ρωμιοσύνη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» σε ποίηση Μίκη Θεοδωράκη και Κώστα Βίρβου, «Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Λιποτάχτες» σε ποίηση Γιάννη Θεοδωράκη και τα 4 τραγούδια από τον κύκλο «Η γειτονιά των Αγγέλων» σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Ερμηνεύουν: Βασίλης Λέκκας, Δέσποινα Δρακάκη και Τάσος Ψαλλιδάκης.

Ενορχηστρώσεις: Τάσος Καρακατσάνης

Συμμετέχουν: Μεικτή Χορωδία Αττικού Ωδείου Αθηνών, σε μουσική διδασκαλία της Δέσποινας Δρακάκη και η Ορχήστρα Συμφωνιέτα Αθηνών σε μουσική διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη.

Προλογίζει η Παρή Πιπεράκη

Διοργάνωση: Μουσικό Σύνολο Χανίων

Συνεχίστηκε η δίκη της Ηριάννας και του Περικλή

Συνεχίστηκε, χτες, η δίκη σε δεύτερο βαθμό των δύο νέων που βρίσκονται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους, τον Ιούνη του 2017, με βάση το άρθρο 187Α, τον γνωστό «τρομονόμο». Η Ηριάννα Β. Λ., υποψήφια διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 χρόνων, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή ποινής, με μοναδικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA. Ιδια είναι και η ποινή του Περικλή Μ., πτυχιούχου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τα ίδια ανύπαρκτα στοιχεία, ένα μοναδικό αμφιλεγόμενο δείγμα DNA. Σημειωτέον, παραμένει εξαφανισμένος ο πληροφοριοδότης της Αστυνομίας που είχε βρει τα επίμαχα όπλα στην Πανεπιστημιούπολη και έχει δώσει σειρά αντιφατικών καταθέσεων...

Στη γεμάτη από φίλους, συγγενείς και ανθρώπους που ήρθαν για να συμπαρασταθούν αίθουσα του δικαστηρίου, κατέθεσε η Αριστ. Μεθενίτη, βιολόγος της Αστυνομίας, η οποία προΐσταται στο Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις επιστημονικής σημασίας του δικαστηρίου, για τη μεταφορά του DNA, για παράδειγμα πόσο εύκολο είναι να μεταφερθεί, ακόμα και εσκεμμένα, σ' ένα χώρο το βιολογικό υλικό προσώπου που δεν έχει σχέση με αυτόν, η βιολόγος της Αστυνομίας δεν απαντούσε επί της ουσίας.

Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε και το ότι χαρακτήριζε υποθετικές τις ερωτήσεις της έδρας, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να απαντήσει υποθετικά». Απαντούσε όμως με όλες τις πιθανές εκδοχές σε υποθετικά ερωτήματα που ευνοούσαν τη γενική έκθεση που συνέταξε...

Σύσκεψη φορέων για τη χωματερή της Φυλής

Σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αττική καλούν σε σύσκεψη με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή και για διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ζεφυρίου.

Τα σωματεία και οι φορείς που καλούν είναι: Συνδικάτο Οικοδόμων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού (Παράρτημα Δυτικής Αθήνας), Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Σύνδεσμος Επαγγελματιών και Εμπόρων Αχαρνών (ΣΕΒΑ), Σύλλογος Γυναικών Ανω Λιοσίων (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Αγ. Αναργύρων - Καματερού (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Πετρούπολης (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ιλίου (ΟΓΕ), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου - Καματερού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιλίου - Αγ. Αναργύρων - Πετρούπολης, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, Ενωση Γονέων Φυλής, Σύλλογος Γονέων 9ου Δημοτικού Σχολείου Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων 10ου Δημοτικού Σχολείου Ανω Λιοσίων, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Πανοράματος, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γεννηματά2, Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ