ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Συνεχίζει τις αντικομμουνιστικές προκλήσεις η ουκρανική κυβέρνηση

Συνεχίζονται οι αντικομμουνιστικές προκλήσεις στην Ουκρανία από την αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας και των στελεχών του. Μετά τη βίαιη έφοδο ανδρών της Υπηρεσίας Ασφάλειας που σημειώθηκε στις 8 Μάη στα γραφεία του Κόμματος στο Κίεβο και στα σπίτια του Α' Γραμματέα της ΚΕ Πιότρ Σιμονένκο και του Γραμματέα της Νεολαίας του Κόμματος Μιχαήλ Κονονόβιτς, επιχειρώντας να διατυπώσουν κατηγορίες περί «ενεργειών που αποσκοπούν στην κατάληψη της εξουσίας και σχετίζονται με εσχάτη προδοσία», η Ασφάλεια προχώρησε χτες σε ανακρίσεις του Π. Σιμονένκο και άλλων στελεχών και έδωσε στη δημοσιότητα υποτίθεται αποδείξεις. Παρουσιάζονται φυλλάδια «με ανατρεπτικό περιεχόμενο» και ένα όπλο ΑPS με σιγαστήρα και 120 σφαίρες, που υποτίθεται ανήκουν στον Σιμονένκο.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας χαρακτήρισε αυτές τις υποτίθεται αποδείξεις «χαλκευμένες» και «στημένη προβοκάτσια που έχει στόχο να χτυπήσει τη δράση του ΚΚ Ουκρανίας και του ηγέτη του».

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι κατάφερε να «εντοπίσει μηχανισμό που διοργάνωνε με εντολή Ρώσων καθοδηγητών προπληρωμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που είχαν σκοπό την αποσταθεροποίηση της πολιτικοκοινωνικής κατάστασης στην Ουκρανία και την ανατροπή του καθεστώτος».

Σε πρότερη ανακοίνωσή του, το ΚΚ Ουκρανίας σημείωνε ότι «οι ενέργειες των ανδρών της Υπηρεσίας Ασφαλείας συνιστούν απόδειξη ότι ο φασισμός και ο ναζισμός έχουν αναχθεί από το κυβερνών καθεστώς σε κρατική πολιτική» και αποσκοπούν στο να ακυρώσουν τους εορτασμούς της Μέρας της Νίκης της 9ης Μάη στην Ουκρανία.

Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των κομμουνιστών της Ουκρανίας στάθηκε το ΚΚΕ με παρεμβάσεις του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, τόσο στη διπλωματική αποστολή της Ουκρανίας στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωβουλή. Το ΚΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση της Ουκρανίας, που στηρίζεται και σε φασιστικές δυνάμεις αλλά και σε ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, και σημείωσε ότι συνιστά επιπλέον πρόκληση πως «η εισβολή στα γραφεία του ΚΚ Ουκρανίας οργανώθηκε την παραμονή της επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, της συντριβής του ναζισμού - φασισμού».

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τη σύλληψη νεαρού Παλαιστίνιου

Τη σύλληψη του νεαρού Παλαιστίνιου, Ουαέντ Ταμίμι, και τη βαρβαρότητα του κράτους του Ισραήλ που συλλαμβάνει και φυλακίζει νέους και παιδιά, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Οπως αναφέρει, «τα χαράματα της Πέμπτης 10 Μάη, οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας Ταμίμι, στο χωριό Ναμπί Σαλέχ της Παλαιστίνης, και συνέλαβαν τον Ουαέντ Ταμίμι, 18 χρόνων, αδελφό της 17χρονης Αχέντ Ταμίμι, που μαζί με τη μητέρα της παραμένουν φυλακισμένες στις ισραηλινές φυλακές».

«Το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ, αποθρασυμένο από την στήριξη των ΗΠΑ, αλλά και κυβερνήσεων όπως της Ελλάδας, κλιμακώνει τη βία και τον αυταρχισμό εναντίον του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού. Συλλαμβάνει και φυλακίζει μικρά παιδιά, νέους αγωνιστές που υπερασπίζονται τα σπίτια τους», σημειώνει το ΠΑΜΕ. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό και στον αγώνα του για το δικό του ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων και των μελών της οικογένειας Ταμίμι.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Προχωρούν οι ετοιμασίες για τη συνάντηση Τραμπ - Κιμ

Θα γίνει στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη

Ο Τραμπ υποδέχεται τους τρεις Αμερικανούς που κρατούνταν στη Βόρεια Κορέα

Copyright 2018 The Associated

Ο Τραμπ υποδέχεται τους τρεις Αμερικανούς που κρατούνταν στη Βόρεια Κορέα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

«Ειλικρινά δεν πιστεύαμε ότι θα γινόταν και έγινε», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας χτες τα ξημερώματα την άφιξη στη στρατιωτική βάση Αντριους τριών Αμερικανών που κρατούνταν στη Βόρεια Κορέα για κατασκοπεία. Οι τρεις επέστρεψαν στις ΗΠΑ μετά την επίσκεψη που έκανε στην Πιονγιάνγκ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, συζητώντας την πολυαναμενόμενη Σύνοδο ανάμεσα στον Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Το ενθουσιώδες σχόλιο του Τραμπ καλλιεργούσε συνειρμούς για ενδεχόμενη συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη Χερσόνησο, που όπως ανέδειξε και η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής Νότιας - Βόρειας Κορέας προχωρούν γοργά, με προεκτάσεις για όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

Σε αυτό το πλαίσιο «κινητοποιούνται» όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως έδειξαν και οι απανωτές επαφές που έχουν αξιωματούχοι της Κίνας με τη βορειοκορεατική κυβέρνηση (πρόσφατα βρέθηκε στην Πιονγιάνγκ και ο Κινέζος ΥΠΕΞ, ενώ στις αρχές της βδομάδας ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε νέο τετ-α-τετ με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ).

Κατά τη συνάντησή του με τον Πομπέο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντησή του με τον Τραμπ «ιστορική» και «ένα εξαίρετο πρώτο βήμα». Εκτίμησε ακόμα ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο και στην «οικοδόμηση ενός καλού μέλλοντος». Οπως αναμετέδωσαν πολλά δυτικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου KCNA, ο Κιμ ανέφερε ότι δέχτηκε αίτημα της Ουάσιγκτον και χορήγησε αμνηστία στους τρεις Αμερικανούς «που είχαν φυλακιστεί στη Βόρεια Κορέα για τις δραστηριότητές τους».

Αργότερα το απόγευμα, σε μήνυμά του στο «Twitter» ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η συνάντησή του με τον Κιμ θα γίνει στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «καταδίκασε» τη νέα «σθεναρή κλιμάκωση της σύρραξης στην Υεμένη», αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν τη Δευτέρα τη Σαναά και τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας σε αντίποινα. Κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές «να απόσχουν από οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση» προκειμένου να μην εξαλειφθούν «οι πιθανότητες να υπάρξει ειρήνη».

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη Σολάι της βόρειας Κένυας η κατάρρευση ιδιωτικού φράγματος που χρησιμοποιούνταν για την άρδευση χωραφιών και για ιχθυοκαλλιέργειες. Η κατάρρευση μετέτρεψε μεγάλο τμήμα της πόλης σε ποτάμι και συνοδεύτηκε από πολύωρη διακοπή στην ηλεκτροδότηση, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 45 ατόμων - μεταξύ τους και 20 παιδιών - και τον τραυματισμό δεκάδων, και αφήνοντας εκατοντάδες άστεγους, καθώς πάνω από 400 κατοικίες καταστράφηκαν κάτω από τόνους λάσπης.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τρεις άνδρες, οπλισμένοι με μαχαίρια και όπλα, επιτέθηκαν σε τέμενος κοντά στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, σκοτώνοντας τον ιμάμη και τραυματίζοντας δύο ακόμα ανθρώπους. Τα κίνητρα των δραστών, που φέρεται πως είναι Αιγύπτιοι και διέφυγαν με αυτοκίνητο, δεν έγιναν άμεσα γνωστά. Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν αργότερα πως τμήμα του τζαμιού παραδόθηκε στις φλόγες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνάντηση Μέρκελ - Θάτσι στο Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με τον Κοσσοβάρο Πρόεδρο, Χασίμ Θάτσι, συναντήθηκε προχτές στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, με βασικό αντικείμενο συζήτησης την ενταξιακή προοπτική του Κοσσυφοπεδίου και συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, στην οποία πρωτοστατεί και η Γερμανία με την «πλατφόρμα» «Διαδικασία του Βερολίνου», προωθώντας τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Την επόμενη βδομάδα θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής στη Σόφια.

Η καγκελάριος σημείωσε πως γίνεται «πρόοδος προς την κατεύθυνση της ένταξης στην ΕΕ», όμως «υπάρχει και μια σειρά προκλήσεων», όπως το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η ανεργία. Αναδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή και γερμανική επιρροή, είπε πως μπορεί να «βελτιωθεί η οικονομική μας συνεργασία και η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει με μέτρα υποδομής».

Το κυριότερο ίσως ζήτημα είναι «οι σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας», όπου «σημειώθηκε κάποια πρόοδος», όμως «πρέπει να εφαρμοστούν οι συμφωνίες», να δοθεί «προτεραιότητα στη δημιουργία της Σερβικής Ενωσης Τοπικών Αρχών στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και να επιλυθούν τα ζητήματα της Ενέργειας», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη στήριξη στη δημιουργία του κράτους και δήλωσε πως ενδιαφέρεται για ακόμη περισσότερες γερμανικές επενδύσεις και περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων.

Κάλεσε «να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες» και δήλωσε «έτοιμος για την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας». «Δεν θα είναι εύκολο, όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το Κοσσυφοπέδιο, ούτε για τη Σερβία», πρόσθεσε. «Αυτή η νομικά δεσμευτική συμφωνία θα πρέπει επίσης να επιτρέψει τη διακυβερνητική αναγνώριση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, κάτι που θα αποτελούσε ανακούφιση για εμάς όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ», κατέληξε ο Θάτσι.

ΙΤΑΛΙΑ
Σαλβίνι - ντι Μάγιο μιλούν για «πρόοδο» στις συνομιλίες

ΡΩΜΗ.--

Ο πρόεδρος της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, και ο πρόεδρος του «Κινήματος Πέντε Αστέρων», Λουίτζι ντι Μάγιο, ανακοίνωσαν χτες με Κοινή τους Δήλωση ότι υπήρξε «σημαντική» πρόοδος στις επαφές που είχαν τα δύο κόμματα, κατά την τελευταία διερευνητική προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης, μετά τη στασιμότητα που ακολούθησε τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μάρτη.

Συγκεκριμένα, η Κοινή Δήλωση αναφέρεται σε «βήματα μπροστά που έγιναν για τη σύνθεση της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό με μια εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα με σκοπό να ληφθούν όλες οι (απαραίτητες) αποφάσεις σε σύντομη περίοδο, ώστε να δοθεί απάντηση και μια πολιτική κυβέρνηση στη χώρα όσο το δυνατόν πιο σύντομα». Χτες το απόγευμα, μάλιστα, αναμενόταν να γίνει νέα συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων.

Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, τοποθέτηση του ηγέτη του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» (FI), Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που υποστήριξε ότι δεν θα εμποδίσει απόφαση του Σαλβίνι να σχηματίσει κυβέρνηση με το «M5S», προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι και δεδομένη η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη FI σε ένα τέτοιο σχήμα. Διευκρίνισε, πάντως, ότι το κόμμα του θα στηρίξει όσα μέτρα συμφωνούν με το πρόγραμμα του «κεντροδεξιού συνασπισμού» (της εκλογικής συμμαχίας που είχαν φτιάξει η FI, η «Λέγκα» και οι «Αδελφοί της Ιταλίας»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ