ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Με συσκέψεις βάζουν μπρος για την προετοιμασία της απεργίας στις 30 Μάη

Οργανώνουν τον αγώνα με πλαίσιο πάλης που αντιστοιχεί στις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες

Απεργιακό μήνυμα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση πως προτάσσουν και διεκδικούν τις δικές τους ανάγκες απέναντι στην «ανάπτυξη» και τη «μεταμνημονιακή εποχή», που στηρίζονται πάνω στα αλλεπάλληλα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, ετοιμάζονται να στείλουν οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οργανώνοντας την 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Τετάρτη 30 Μάη και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος.

«Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!». Αυτό είναι το σύνθημα που προτάσσει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του στα σωματεία και τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, σε κάθε περιοχή, να πάρουν στα χέρια τους την επιτυχία της απεργίας.

Στη χτεσινή της συνεδρίαση, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ συζήτησε για την προετοιμασία της απεργίας και τα οργανωτικά μέτρα που απαιτούνται για την επιτυχία της, με συσκέψεις σωματείων για την οργάνωση της δουλειάς και πλατύ άνοιγμα μέσα στους εργαζόμενους, μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Ηδη, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ έχει καλέσει τα σωματεία εργαζομένων και τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ σε σύσκεψη, την Τετάρτη 16/5, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio», με θέμα την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης, «με πλαίσιο που να αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων». Παράλληλα, η Γραμματεία τονίζει την ανάγκη να γίνει «ένα βήμα μπρος στην κοινή δράση με τους μαζικούς φορείς και τα συνδικαλιστικά όργανα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων που τους ξεζουμίζει».

Σύσκεψη προετοιμασίας της απεργίας οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 14/5, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, απευθύνοντας κάλεσμα σε συνδικάτα εργαζομένων, συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, φοιτητών και σπουδαστών, γυναικών, σε Επιτροπές Αγώνα και Λαϊκές Επιτροπές.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες σχεδιάζονται και σε άλλες πόλεις:

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων εργατικών σωματείων, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων μικρομεσαίων αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων, την Πέμπτη 17/5, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεών του, με θέμα την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 30 Μάη και της κοινής αγωνιστικής δράσης.

-- Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 17/5 στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Εύβοια, τα Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Μετάλλου Εύβοιας, Τεχνιτών Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλούν σε σύσκεψη, την Παρασκευή 18/5, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Κοινός αγώνας εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών

«Ολοι στον αγώνα ενάντια στη φοροληστεία και τους πλειστηριασμούς. Απαιτούμε μαζικούς διορισμούς σε Παιδεία και Υγεία, με βάση τις δικές μας ανάγκες. Αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών. Απαιτούμε ζωή, δουλειά με δικαιώματα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του μπροστά στην απεργία το ΠΑΜΕ. Τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δίνουν κοινό αγώνα με τα φτωχά στρώματα των ΕΒΕ και των αγροτών «κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, στην πολιτική που οδηγεί στον αφανισμό τους φτωχούς επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους».

«Τη "δίκαιη ανάπτυξη" που από κοινού κυβέρνηση, κόμματα του μνημονίου, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, επιμελητήρια μαζί με τον ΣΕΒ, τους τραπεζίτες προπαγανδίζουν, τη νιώθουμε κάθε μέρα στο πετσί μας!», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ. Σχολιάζει πως οι πλειοψηφίες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ), που στήνουν «κοινωνικές συμμαχίες» με τους παραπάνω, έχουν κάνει «σημαία» τους τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, παίρνοντας θέση απέναντι από τις ανάγκες των εργαζομένων, απουσιάζοντας από κάθε αγώνα και διεκδίκηση. Δεν αρκούνται εκεί, αλλά φτιάχνουν «συμμαχίες προθύμων» με στόχο να δείξουν στο φτωχό λαό το δρόμο της πάλης για τα αιτήματα της μεγαλοεργοδοσίας. «Τέτοια φιέστα στήνουν στις 30 Μάη! Καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν και να απεργήσουν για την "ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας", να διαδηλώσουν δηλαδή με τα αιτήματα και το πλαίσιο του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ, των μνημονίων και της κυβέρνησης. Και αυτό το ονομάζουν "εθνικό σχέδιο"!», σημειώνει το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό να αντιπαρατάξουν το δικό τους πλαίσιο πάλης.

«Η σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντά του, τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και του ευρωμονόδρομου, είναι ο δικός μας μονόδρομος», υπογραμμίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση έξι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων. Την κοινή ανακοίνωση σχετικά με την αυτοαποκαλούμενη «κοινωνική συμμαχία» ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, επιμελητηρίων, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλων, υπογράφουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

«Εμείς έχουμε βρεθεί και θα ξαναβρεθούμε μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, επιστήμονες, τεχνικούς, ανέργους και συνταξιούχους. Αυτή είναι η δική μας Κοινωνική Συμμαχία», υπενθυμίζουν, καλώντας σε αγώνα και διεκδίκηση για την επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Νέα συγκέντρωση στην Αττική την Τρίτη

Με νέα συγκέντρωση, την Τρίτη 15/5 στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣ Δικηγόρων τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις αντισυνταξιουχικές - αντιασφαλιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και των προκατόχων της.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν: Να μη γίνει κανένας επανυπολογισμός και καμία μείωση με την «προσωπική διαφορά» στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου). Οχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ. Διεκδικούν ό,τι τους έχει αφαιρεθεί από όλο το αντισυνταξιουχικό - αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις. Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και στην εισφορά αλληλεγγύης. Να μην περάσουν τα καταστροφικά νέα μέτρα της 4ης «αξιολόγησης». Να καταργηθεί ο νόμος για τους πλειστηριασμούς.

Κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις συνταξιούχων έχουν επίσης προγραμματιστεί στη Χαλκίδα, την Πέμπτη 17/5 στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγοράς, και στην Καβάλα, την Τρίτη 22/5 στις 11 π.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη δουλειά

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12.30 μ.μ. καλούν σωματεία του Δημοσίου

Παναττική στάση εργασίας (12 μ. έως το τέλος του ωραρίου) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, για το δικαίωμα στη δουλειά.

Στο πλαίσιο της στάσης, σωματεία του Δημοσίου καλούν σε συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και άλλα σωματεία προβάλλουν αιτήματα όπως: Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες για να καλυφθούν οι ανάγκες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Κάλεσμα στην κινητοποίηση και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος απευθύνουν ακόμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, οι Σύλλογοι Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής, Εργαζομένων στους δήμους Ηλιούπολης, Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας - Ειδυλλίας, οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Ρόζα Ιμβριώτη» και «Σωκράτης» κ.ά.

Κάλεσμα απευθύνει επίσης η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση».

Σε Θεσσαλονίκη και Λήμνο

Στάση εργασίας (12 μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας) πραγματοποιείται σήμερα και στη Θεσσαλονίκη. Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης καλούν σε συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ, στη Μύρινα, οργανώνει επίσης το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, με αντίστοιχη στάση εργασίας. Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνει και η ΕΛΜΕ Λήμνου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρατείνονται οι αρχαιρεσίες

Παρατείνονται, με απόφαση της εφορευτικής επιτροπής, οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν για τρεις επιπλέον μέρες, στις 11, 12 και 13 Μάη (11 π.μ. - 7 μ.μ.), στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος).

Στην ανακοίνωσή της για την παράταση των αρχαιρεσιών, η εφορευτική επιτροπή χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν ήδη πάρει μέρος στις εκλογές. Οπως υπογραμμίζει, «οι εκβιασμοί, τα "ταξίματα", οι απειλές, ιδιαίτερα στους ελαστικά απασχολούμενους, για να μην φτάσουν οι συνάδελφοι στην κάλπη, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο», τόσο από την εργοδοσία όσο και από τους συνδικαλιστές της. Στο φόντο αυτό, η εφορευτική επιτροπή απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, και ιδιαίτερα τους «έξτρα», τους «ενοικιαζόμενους» και τους μερικά απασχολούμενους, να δυναμώσουν το Συνδικάτο τους. «Το Συνδικάτο είναι η οργάνωσή μας, που δεν χωρίζει τους εργάτες ανάλογα με τη σύμβαση εργασίας που τους έχει αναγκάσει η εργοδοσία να υπογράψουν. Η συμμετοχή στη δράση του Συνδικάτου θα μας κάνει όλους ακόμα πιο δυνατούς, για να διεκδικήσουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

  • Ολοκληρώνονται σήμερα Παρασκευή οι εκλογές στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων, με ψηφοφορία από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Γιοσέφ Ελιγιά 7).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ