ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΕΕΘΑ
Με το «ψητό» της Ενέργειας σε πρώτο πλάνο

Από τη Σύνοδο

Eurokinissi

Από τη Σύνοδο
Με το «ψητό» της Ενέργειας σε πρώτο πλάνο συνήλθε χτες στην Αθήνα η 11η Διαβαλκανική Σύνοδος σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να εστιάζουν στη «στρατιωτική συνεργασία» και τα μέτρα προστασίας των ενεργειακών διαύλων, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου στον εν λόγω τομέα.

Η Διαβαλκανική συγκροτήθηκε ως φόρουμ στη Θεσσαλονίκη το 2007, για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων των βαλκανικών χωρών, «προς αντιμετώπιση όλων των πιθανών απειλών, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια όλης της περιοχής», όπως αυτές οι έννοιες ορίζονται, βέβαια, από το κεφάλαιο και τις διακρατικές του ενώσεις και κέντρα.

Η χτεσινή Σύνοδος είχε θέμα «Γεωπολιτική σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη - Ενεργειακοί Δρόμοι». Συμμετείχαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ από Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία. Παραβρέθηκαν επίσης ως προσκεκλημένοι ο Α/ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ της Κροατίας. Συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, και η διοικήτρια του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Νάπολη (Allied Joint Force Command Naples), ενδεικτικό κι αυτό της σημασίας που δίνουν στις εξελίξεις στα Βαλκάνια οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Τη βασική ομιλία, με επίκεντρο την Ενέργεια, έκανε ο γγ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Lamberto Zannier, για ένα θέμα, την Ενέργεια, που όπως είπε ο ίδιος ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, έχει «ιδιαίτερη σημασία για τις χώρες των Βαλκανίων», εξ ου και το ενέταξαν στην «ανάλυσή» τους. Σημειωτέον, ο Zannier είχε και συνάντηση στο ΥΠΕΞ με τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο. Συζήτησαν την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να καταβληθούν προσπάθειες για την προάσπιση της πολιτικής σταθερότητας και την εμπέδωση του κράτους δικαίου».

Πυριτιδαποθήκη και αποσταθεροποίηση

Παραπέρα, στη Διαβαλκανική των Α/ΓΕΕΘΑ εισήγηση έκανε και ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, τ. Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, που κατά πληροφορίες τόνισε στους παρευρισκόμενους ότι τα Βαλκάνια ήταν πάντα δυνάμει πυριτιδαποθήκη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξαναγίνει. Και ότι γι' αυτό χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ τους, ώστε όλες οι υποθέσεις του κεφαλαίου να προχωρήσουν με «ασφάλεια».

Αλλωστε, καθώς η Διαβαλκανική έγινε στο φόντο έξαρσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη από το γεγονός ότι οι Α/ΓΕΕΘΑ κάθισαν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν. Ο ίδιος ο προεδρεύων της Συνόδου, Ελληνας αρχηγός Ευ. Αποστολάκης, φέρεται να ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες να σταματήσει η «αποσταθεροποίηση» της περιοχής, να μην ψάχνουν μεταξύ τους για «εχθρούς», να ηρεμήσει γενικά η «κατάσταση». Βέβαια, είναι ακριβώς οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου για τα μερίδια στη λεία σε τομείς όπως η Ενέργεια και η διαμετακόμιση, τομείς όπου αναπτύσσονται και οι Ενοπλες Δυνάμεις κάθε κράτους για να προστατέψουν τα συμφέροντα της μιας αστικής τάξης ή της άλλης, που πυροδοτούν τις εντάσεις, τις οποίες πληρώνουν οι λαοί.

Για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων, επισήμως δεν έγινε συζήτηση. Ωστόσο, ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σε διμερείς επαφές ο Σκοπιανός Α/ΓΕΕΘΑ εμφανίστηκε «προβληματισμένος» από την «πολιτική αστάθεια» στη χώρα του. Λέγεται, επίσης, ότι σε απόρρητη ενημέρωση ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ ανέλυσε στους ομολόγους του θέματα που αντιμετωπίζουν οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες, όπως φέρεται να είπε, έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος πολεμώντας τους ισλαμιστές, με ανοιχτά μέτωπα προς Συρία και Ιράκ, προσπαθώντας να προστατέψουν τα σύνορά τους από είσοδο διαφόρων στοιχείων και έχοντας ταυτόχρονα 5 εκατομμύρια πρόσφυγες στο εσωτερικό της Τουρκίας, σύμφωνα πάντα με όσα διέρρευσαν για τη συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε συζήτηση μεταξύ των Α/ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας. Οτι εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι πως «είναι σημαντικό ότι βρεθήκαμε σε αυτή τη χρονική στιγμή σε ένα τραπέζι διαλόγου. Δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις για την κατάσταση στην περιοχή και συμφωνήσαμε να έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, για την αποφυγή περαιτέρω ενεργειών που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση».

Απευθύνοντας, εξάλλου, χαιρετισμό στη Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος ζήτησε «κοινός στόχος» όλων στα Βαλκάνια να είναι η «ειρηνική συνύπαρξη», «ο σεβασμός της Ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας», «ο ειλικρινής σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του, καθώς και των βασικών αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Σε κάθε περίπτωση, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις προχωρούν από 13 έως 28 Μάη στη μεγαλύτερη αεροναυτική άσκησή τους, με την επωνυμία «Θαλασσόλυκος», για την οποία ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος είπε, μιλώντας στον ρ/σ «Real fm», πως «έχουμε πάρει τα μέτρα τα οποία χρειάζεται να πάρουμε. Γίνεται σε διεθνή ύδατα και αφορά βολές υποβρύχιες. Κατ' αρχήν έχουν παραβιάσει ήδη το αίτημα αδείας για τη διεξαγωγή της ασκήσεως σε διεθνή ύδατα. Αν παραβιάσουν και κάνουν βολές επιφανείας, βεβαίως και το πράγμα σημαίνει κλιμάκωση. Δεν έχουν καταθέσει μέχρι τώρα σχέδιο για βολές επιφανείας».

ΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να φύγουν τώρα από το λιμάνι οι φονιάδες των λαών!

Η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ καταγγέλλει την παρουσία της γερμανικής φρεγάτας «FGS Brandenburg» στην Πέτρινη Δεξαμενή (Βασιλειάδη) του λιμανιού του Πειραιά, όπου και επισκευάζεται. Η συγκεκριμένη φρεγάτα ανήκει στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, που έχει εγκατασταθεί μόνιμα πια στο Αιγαίο, κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης, με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, που στην πράξη συνδέεται με τον πόλεμο στη Συρία.

Η Οργάνωση του Κόμματος αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «η οποία συνεχίζοντας την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας, παραδίδει "γην και ύδωρ", συμμετέχοντας ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και κάθε στιγμή δείχνει τη διάθεσή της να εμπλέξει τη χώρα ακόμα περισσότερο».

Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας την εργατική τάξη, το λαό του Πειραιά «να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια. Να καταδικάσει αποφασιστικά την παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων, την ύπαρξη στρατιωτικών βάσεων και εγκαταστάσεων και να παλέψει για την έξοδο της χώρας από τη ΝΑΤΟική "σφηκοφωλιά" και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να επιστρέψουν οι στρατιωτικές δυνάμεις από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα "ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών". Να εκφράσει την αντίθεσή του συμμετέχοντας στην 37η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 14 Μαΐου, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)».

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
«Συναινετικά» στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για την Ενέργεια

Σε κλίμα «συναίνεσης» πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για θέματα Ενέργειας, καθώς διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η δέσμευση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο στόχο της εγχώριας αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου.

Ενδεικτική της πλήρους σύμπλευσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου είναι η δήλωση του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέματα Ενέργειας, Γ. Μανιάτη, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο οποίος επισήμανε πως «η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να ακολουθήσει την εθνική ενεργειακή στρατηγική που χαράξαμε την περίοδο 2010 - 2014. Εύχομαι η επιλογή αυτή να είναι ειλικρινής και να μην ακυρωθεί στη συνέχεια».

Η δήλωσή του αποτυπώνει την ουσία της συνεδρίασης, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως «είναι ένας κοινός τόπος, μπορεί να χαρακτηριστεί στην κυριολεξία εθνική στρατηγική, ακριβώς επειδή υπάρχει μία μεγάλη συναίνεση σε σχέση με τους τέσσερις άξονες ενεργειακής πολιτικής». Οι τέσσερις αυτοί άξονες αφορούν την προσαρμογή της εγχώριας ενεργειακής παραγωγής στις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη λεγόμενη «κλιματική αλλαγή», την «ασφάλεια» του εγχώριου ενεργειακού συστήματος με τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας Ενέργειας και την ενίσχυση των διασυνδέσεων, την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής Ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει την έρευνα και εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, και τέλος τη μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο».

Ο τομεάχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, πάντως, επισήμανε αρνητικά το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε καθόλου «το θέμα Τουρκία», λέγοντας ότι «ουσιαστικά, συζητήσαμε τα Ενεργειακά σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον, λες και δεν έχει γεωπολιτική διάσταση το όλο θέμα». Το ζήτημα της «τουρκικής προκλητικότητας» έθιξε στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων, Γ. Σαρίδης, σημειώνοντας πως η καλύτερη απάντηση στην Τουρκία είναι «η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου ως χώρες ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», λέγοντας επίσης πως το κόμμα του «στηρίζει και θα στηρίξει το υπουργείο Εξωτερικών για την ενίσχυση της ειρήνης στη ΝΑ Μεσόγειο». Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στο ΕΣΕΠ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ