ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Εκδήλωση στη Μαδρίτη για την Οχτωβριανή Επανάσταση με τη συμμετοχή της ΚΝΕ

Σε μεγάλη διεθνιστική εκδήλωση των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών στη Μαδρίτη για τα 100 χρόνια της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης συμμετείχε η ΚΝΕ το Σάββατο 6 Μάη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν μέσα σε κλίμα επαναστατικού ενθουσιασμού ο Αστορ Γκαρσία, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Λαών Ισπανίας και η Μαρίνα Γκόμεζ, Γραμματέας των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών, καθώς και άλλα στελέχη του Κόμματος και της Οργάνωσης. Την ΚΝΕ στην εκδήλωση εκπροσώπησε ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, ενώ συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας. Βιντεοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε η Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών - Μεξικό.

Ο Α. Ευαγγελίδης, στον χαιρετισμό του, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Η εποχή που εγκαινίασε η Οχτωβριανή Επανάσταση είναι η εποχή μας, είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, άσχετα από τις αντεπαναστατικές ανατροπές το 1991, άσχετα από τον σημερινό αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων σε κάθε χώρα και διεθνώς. Το χαρακτήρα της εποχής τον καθορίζει πως η εργατική τάξη και το κίνημά της είναι στο προσκήνιο της κοινωνικής εξέλιξης, είναι οι φορείς των νέων κομμουνιστικών σχέσεων, θα γίνουν αναπόφευκτα οι νεκροθάφτες όλων των εκμεταλλευτών. Οπως άλλωστε έγραψε και ο Λένιν μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση: "Εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο. Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θα αποτελειώσουν το έργο αυτό, δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε"».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό, ο Α. Ευαγγελίδης ανέφερε:

«Ο καπιταλισμός μπορεί να είναι ακόμα σήμερα ισχυρός, δεν είναι όμως παντοδύναμος. Οι λαοί είναι δυνατοί, όταν αγωνίζονται με σωστή στρατηγική. Ο 21ος αιώνας θα φέρει νέες εφόδους και επαναστατικές νίκες, την οριστική και αμετάκλητη αυτή τη φορά ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μεγαλώνει την αυτοτελή κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών της

Πριν από 15 χρόνια ήταν εξαρτημένη κατά 80% από εισαγωγές, πλέον το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο μισό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξέφρασε την ικανοποίηση της Αγκυρας επειδή πλέον καλύπτει πάνω από το 60% των στρατιωτικών της αναγκών από την εγχώρια παραγωγή, παρεμβαίνοντας στη 13η Διεθνή Εκθεση Αμυντικών Βιομηχανιών (International Defense Industry Fair), πριν λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Η συγκεκριμένη Εκθεση, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και γίνεται κάθε δυο χρόνια, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εκπροσώπων επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, θεωρείται από τις σημαντικότερες του κόσμου στο είδος της. Αποτυπώνοντας την προτεραιότητα που δίνει στην ενίσχυση των στρατιωτικών της εξοπλισμών, ο Γιλντιρίμ εξήγησε ότι πριν από 15 χρόνια η εγχώρια στρατιωτική βιομηχανία ήταν κατά 80% εξαρτημένη από το εξωτερικό, ενώ πρόσθεσε ότι φέτος οι τουρκικές βιομηχανίες «τρέχουν» 460 σχέδια συνολικής αξίας 123 δισ. τουρκικών λιρών.

Ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε ότι δεδομένου του μεγέθους της Τουρκίας - που εμφάνισε ως 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και 6η στην Ευρώπη - «όπως είναι αδύνατο να σκεφτεί κανείς την ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία, είναι αδύνατη και η εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή χωρίς την Τουρκία».

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, είπε ότι ο ετήσιος τζίρος της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας πλησίασε τα 6 δισ. δολάρια πέρσι και μόνο οι εξαγωγές έφτασαν τα 1,7 δισ. δολάρια. «Προχωράμε με σθεναρά βήματα προς το στόχο της μετατροπής μας σε μία από τις δέκα χώρες με την πιο προηγμένη στρατιωτική βιομηχανία».

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα εξακολουθεί να μελετά και νέες συμμαχίες, μέσα από τις οποίες θα αναβαθμίσει ευρύτερα το ρόλο της στις κόντρες σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Γι' αυτό και ο Ισίκ αναφέρθηκε ξανά στον «πεντα-εθνή μηχανισμό» που απαρτίζουν - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - Τουρκία, Πακιστάν, Κατάρ, Μαλαισία και Ινδονησία και μπορεί να βελτιώσει την «περιφερειακή σταθερότητα» αλλά και την «παγκόσμια ειρήνη».

Συνομιλία Μέι - Ερντογάν

Στο μεταξύ, προχτές το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επαφή με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, κατά την οποία εκφράστηκε «δέσμευση» στη σχέση των δύο χωρών και επιθυμία για την περαιτέρω εμβάθυνσή της. Η Μέι φέρεται να υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία «της δυνατής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», ενώ οι δυο ηγέτες συζήτησαν και για την πρόοδο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής «Turkish Aerospace Industries» και της βρετανικής «BAE Systems» που αφορά τον σχεδιασμό τουρκικών μαχητικών.

Η συμφωνία υπογράφτηκε στην πρόσφατη επίσκεψη Μέι στην Αγκυρα και εμφανίζεται ως ένδειξη της όλο και βαθύτερης «αμυντικής» συνεργασίας των δύο πλευρών. Τέλος, οι δυο ηγέτες συζήτησαν ακόμα και για το Κυπριακό αλλά και τη Συρία (βλ. αντίστοιχα θέματα).

Νέες αρνητικές προβλέψεις για την οικονομία

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη, η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2017 μόλις κατά 2,6%, αντανακλώντας το «επιδεινούμενο επενδυτικό αίσθημα». Η έκθεση σημειώνει ότι το 2016 η ανάπτυξη περιορίστηκε στο 2,9% εξαιτίας της απότομης μείωσης των τουριστικών αφίξεων, των ρωσικών κυρώσεων, αλλά και των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, που συμπλήρωσαν την αδύναμη κατανάλωση και τις αδύναμες επενδύσεις.

ΠΓΔΜ
Διεργασίες και πιέσεις για νέα κυβέρνηση

ΣΚΟΠΙΑ.--

Την αποκήρυξη των αιτημάτων της λεγόμενης «Πλατφόρμας των Τιράνων» και εγγυήσεις για τον «ενιαίο χαρακτήρα» της ΠΓΔΜ απαίτησε χτες από τον αρχηγό της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ, ως προϋπόθεση για να του δώσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ο Ιβάνοφ επιβεβαίωσε ότι πήρε την επιστολή του αλβανόφωνου νέου προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι για την ύπαρξη νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας υπό το κόμμα SDSM του Ζάεφ, τονίζοντας ότι αναμένει εγγυήσεις από τον Ζάεφ για την τήρηση και το σεβασμό του Συντάγματος της χώρας. Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος της Βουλής Τ. Τζαφέρι συνέχισε τις διαδοχικές συναντήσεις με δυτικούς πρεσβευτές, αλλά και τον πρέσβη της Αλβανίας στα Σκόπια, Φάτος Ρέκα. Ο Ρέκα τον συνεχάρη για την εκλογή του, λέγοντας πως ήταν «πολύ κρίσιμο βήμα στη σταθερότητα των πολιτικών εξελίξεων» στα Σκόπια, προσθέτοντας πως είναι σημαντική η διατήρηση «διμερών φιλικών σχέσεων». Εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Αλβανίας στους στόχους της ΠΓΔΜ για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο αρχηγός του κόμματος VMRO - DPMNE, πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, προτίμησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ για επανεκλογή των δικαστών, λέγοντας ότι δεν μπορεί να το κάνει δίχως να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί δεν διαθέτει την υποστήριξη των 2/3 της 120μελούς Βουλής.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ στα Σκόπια μετέδωσε ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Γι, που παραμένει από το τέλος Απρίλη στην ΠΓΔΜ, είχε προγραμματίσει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, DUI, BESA και «Συμμαχία Αλβανών», δίχως ωστόσο να γνωστοποιηθούν άμεσα τυχόν αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, μερίδα του Τύπου στην ΠΓΔΜ αναφέρεται σε διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης για τις σχέσεις με τα Σκόπια, αλλά και σε πιέσεις που φέρεται να ασκούνται στην Αθήνα για επίσπευση των διαδικασιών ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ. Η εφημερίδα «Nova Makedonja», επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα πάντοτε επιμένει σε θέσεις που στηρίζονται στην ισχύ και τον εκβιασμό και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ακόμη ότι η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερους λόγους για να αλλάξει την έως τώρα στάση της.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις στα σχέδια της «Μεγάλης Αλβανίας»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Εκστρατεία ενημέρωσης των χωρών - μελών του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες πως θα ξεκινήσει άμεσα η σερβική κυβέρνηση, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Γουίλιαμ Γουόκερ, Αμερικανού πρώην επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο πριν τις ΝΑΤΟικές επιδρομές του 1999, με αφορμή την πρόσφατη παραδοχή του για τον ρόλο των ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών σε βάρος της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (της σημερινής Σερβίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσσυφοπεδίου).

Σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι», η υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Νέλα Κουμπούροβιτς θα ενημερώσει τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ για τον «αναίσχυντο ρόλο του δημιουργού της υπόθεσης Ράτσακ», που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα από το ΝΑΤΟ τον Μάρτη του 1999 για να εξαπολύσει τη βρώμικη επίθεση σε βάρος της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, επί προεδρίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ως γνωστόν, τότε ο Γουίλιαμ Γουόκερ είχε θέσει θέμα «σφαγής» 45 χωρικών στο χωριό Ράτσακ του Κοσσυφοπεδίου, τάχα από δυνάμεις του σερβικού στρατού, αν και αποδείχθηκε πως τα θύματα ήταν ένοπλοι Κοσσοβάροι Αλβανοί αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ που είχαν σκοτωθεί σε ένοπλες συγκρούσεις.

Η Κουμπούροβιτς αναφέρθηκε και σε δηλώσεις που έκανε ο Γουόκερ, όταν επανεμφανίστηκε προ ημερών στο Κοσσυφοπέδιο, συμμετέχοντας σε επέτειο από την ίδρυση του κόμματος του πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ και πρώην πρωθυπουργού του προτεκτοράτου Ράμους Χαραντινάι, σχετικά με την προώθηση σχεδίων της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας». Ο Γουόκερ ομολόγησε ότι έχει «νέο σχέδιο ενοποίησης των Αλβανών σε Κόσσοβο, Αλβανία και τη διασπορά», τονίζοντας ότι «μοναδικός στόχος» του «για το Κοσσυφοπέδιο είναι να συνεχίσει με τα βήματα που όλοι αναμένουν από το 1999». Η Σέρβα υπουργός Δικαιοσύνης αποδοκίμασε επίσης προσπάθειες της κοσσοβάρικης αλβανικής πλευράς να «εμπλουτίσει» την ομάδα διαπραγματευτών (που συμμετέχουν στους γύρους διαπραγματεύσεων για την «ομαλοποίηση» των σχέσεων με το Βελιγράδι) με την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ (που είχε πρωταγωνιστήσει στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του 1999 κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας) και τον πρώην ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, που προώθησε την απόσχισή του και τη μετατροπή του σε προτεκτοράτο ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, 78 βουλευτές της 120μελούς Βουλής στο Κοσσυφοπέδιο υπερψήφισαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ισα Μουστάφα, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανή διεξαγωγή εκλογών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ