ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Αναζητήσεις» στα επιτελεία των αστικών κομμάτων

Διάφοροι δίαυλοι συνεργασιών φανερώνουν την ένταση των αντιλαϊκών διεργασιών

Ολάντ και Μακρόν σε μια ακόμα κοινή εμφάνισή τους, με αφορμή τη «Μέρα κατάργησης της δουλείας»

AFP or licensors

Ολάντ και Μακρόν σε μια ακόμα κοινή εμφάνισή τους, με αφορμή τη «Μέρα κατάργησης της δουλείας»
ΠΑΡΙΣΙ.--

Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία που θα γίνουν στις 11 Ιούνη (ο α' γύρος) θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, όπως αναδεικνύουν καθημερινά οι διεργασίες στα σημαντικότερα κόμματα της χώρας.

Χτες, έγινε γνωστό ότι θα δρομολογηθεί άμεσα η αποπομπή του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού της χώρας από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), Μανουέλ Βαλς, αφού δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος βουλευτής με το πολιτικό σχήμα «Δημοκρατία Εμπρός!» (Republique en Marche! - ReM) του νέου Προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν. Πάντως, ο εκπρόσωπος του ReM, Ζαν-Πολ Ντελεβουάγ, δήλωσε χτες ότι προς το παρόν, δεν πληρούνται τα απαιτούμενα «κριτήρια» για να γίνει δεκτή μια υποψηφιότητα Βαλς, συμπληρώνοντας ότι στην επικράτειά του το ReM έχει ήδη επιλέξει υποψήφιους, αλλά και ότι «δεν είναι δουλειά μας να ανακυκλώνουμε αποχωρήσαντες πολιτικούς». Αντίστοιχες δηλώσεις, περί μη πλήρωσης κριτηρίων, έκανε ο Ντελεβουάγ και για τον Μπρουνό λε Μερ, βουλευτή των Ρεπουμπλικάνων, που επίσης είχε πει ότι θέλει να συνεργαστεί με το ReM στις βουλευτικές εκλογές.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η προχτεσινή ανακοίνωση της 27χρονης βουλευτή του Εθνικού Μετώπου (FN), Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ότι «προσωρινά» θα αποσυρθεί από τα πολιτικά και θα παραιτηθεί τόσο από τη θέση της βουλευτή όσο και από τη θέση της επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου στην επαρχία Αλπ-Κοτ ντ' Αζούρ. Η ίδια φέρεται να αποδίδει την απόφαση σε προσωπικούς λόγους, ωστόσο επισημαίνει τον «προσωρινό» της χαρακτήρα. Θυμίζουμε ότι η Μαρεσάλ είχε εκφράσει προ ημερών προβληματισμούς για τους χειρισμούς της σημερινής ηγεσίας του FN, εκτιμώντας ότι «υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να πάρουμε» από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και ότι «ξεχάσαμε ορισμένα θέματα: αυτά της οικογένειας, της (εθνικής) ταυτότητας, της ασφάλειας».

Την ίδια στιγμή, εξελίξεις αναμένονται ευρύτερα στο χώρο της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας. Εκτός από τις αποχωρήσεις βασικών στελεχών του PS που εντάσσονται (ή θέλουν να το κάνουν) στο κόμμα του Μακρόν, δεν αποκλείεται και η εμφάνιση νέων «σχημάτων». Ο υποψήφιος του PS στις προεδρικές εκλογές - που έφτασε καταϊδρωμένος στην 5η θέση - Μπενουά Αμόν ανακοίνωσε πως την 1η Ιούλη θα προχωρήσει στην ίδρυση ενός «μεγάλου, διακομματικού» κινήματος, για να συνεχίσει τη δουλειά «που άρχισε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές» και να «ανοικοδομήσει την αριστερά», εξηγώντας ωστόσο ότι δεν θα φύγει από το PS. «Θα είναι ένα κίνημα διακομματικό, που θα τραφεί από τη δουλειά διανοουμένων, απ' αυτή τη δημοκρατική καινοτομία που θέσαμε σε εφαρμογή κατά την προεδρική εκστρατεία... Σήμερα μπορεί κάποιος να ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα, στους Οικολόγους, να ταυτίζεται με διάφορες υποψηφιότητες και να επιθυμεί να δουλέψει μαζί με άλλους», πρόσθεσε.

Δηλώσεις έκανε και η υπουργός Οικολογίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, επικρίνοντας τις δηλώσεις Βαλς και μιλώντας για έναν «ωμό ευτελισμό της πολιτικής συζήτησης με αυτές τις διαμάχες».

Τέλος, το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ, με μια μακροσκελή ανακοίνωση που υπογράφει ο γραμματέας του Πιερ Λορέν, διαμαρτύρεται επειδή η «Ανυπότακτη Γαλλία» (του Ζαν-Λικ Μελανσόν) απέρριψε την πρόταση συνεργασίας τους στις βουλευτικές εκλογές.

ΔΝΤ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση των επενδύσεων στο όνομα των ... «ανισοτήτων»

Την ώρα που η συζήτηση για το μείγμα πολιτικής που θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη καπιταλιστική ανάπτυξη «φουντώνει» και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, η νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη γερμανική οικονομία προτάσσει προσχηματικά και υποκριτικά την «άρση των ανισοτήτων στη Γερμανία». Η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» (Χάντελσμπλατ) καταγράφει ορισμένα σημεία της έκθεσης, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί επίσημα στις 15 Μάη.

Για την ενίσχυση της λεγόμενης «ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς» - που εμφανίζεται να ζητά εδώ και καιρό η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ - το Ταμείο προτείνει κυρίως αύξηση των επενδύσεων. Αυτές οι θέσεις του ΔΝΤ «χαιρετίστηκαν» τόσο από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), όσο και από το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά». Να τονιστεί ότι αυτή είναι η «συνταγή» που προτείνει και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μιλώντας πρόσφατα σε επιχειρηματίες, τόνισε την ανάγκη για πιο «χαλαρή» δημοσιονομική πολιτική, που θα τονώσει τις δημόσιες επενδύσεις, αλλά και για κίνητρα (φοροαπαλλαγές - κρατικές επιδοτήσεις) σε επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι επενδύσεις θα αυξήσουν τις εισαγωγές κι έτσι θα «βοηθηθούν» άλλες καπιταλιστικές οικονομίες της ΕΕ και θα «καταλαγιάσει» η έντονη κριτική που ασκείται στη Γερμανία - π.χ. από ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία - για το πολύ μεγάλο εμπορικό της πλεόνασμα.

Στο μεταξύ, οι γερμανικές εξαγωγές χτύπησαν το Μάρτη ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ, «παρά τους δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς που συνδέονται με το Brexit και την οικονομική πολιτική που έχει αναγγείλει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung». Οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα και το ύψος τους κινήθηκε στα 118,2 δισ. ευρώ, «ποσό - ρεκόρ, που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο τριβής σε διεθνές επίπεδο». «Οχι μόνο ο Αμερικανός Πρόεδρος, αλλά και έγκριτοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις δυσμενείς επιπτώσεις των γερμανικών εξαγωγικών πλεονασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι άλλες χώρες ωθούνται να καταγράφουν ελλείμματα στις εξαγωγές τους ή τυπώνουν νόμισμα ή ωθούνται σε νέα χρέη».

Φυσικά, καπιταλιστική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνικές ανισότητες δεν μπορεί να υπάρξει, αφού αυτή προϋποθέτει το καπιταλιστικό κράτος να ενισχύει ποικιλοτρόπως τους επιχειρηματικούς ομίλους, άρα να συρρικνώνει δαπάνες για κοινωνική πολιτική, δικαιώματα, παροχές κ.λπ., αλλά και μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης (π.χ. εντατικοποίηση της εργασίας, ενίσχυση των ελαστικών μορφών). Τόσο το ΔΝΤ και οι Σοσιαλδημοκράτες, όσο και οι κυβερνητικοί τους εταίροι, οι Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ, δεν «σκάνε» για τους εργαζόμενους και τα «χαμηλά εισοδήματα». Και από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η κόντρα τους έγκειται στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που συγκρούονται και βρίσκονται σε ανελέητο ανταγωνισμό και στο ποια είναι η καλύτερη διαχείριση για δυναμική καπιταλιστική ανάκαμψη.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί σήμερα

Η Βρετανία ζητά από όλες τις πλευρές να είναι έτοιμες για «τολμηρά βήματα»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε ένα πλαίσιο σύνθετων αλλά και εντατικών διεργασιών συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, και σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Η νέα συνάντηση γίνεται ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, «δεσμεύοντας» τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ με διαρκείς NAVTEX και NOTAM, αλλά και διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσει τις έρευνες εντός αυτής, αλλά και ενώ τα Κατεχόμενα σημειώνουν πως στο τραπέζι παραμένουν σταθερά και οι «εναλλακτικές» προτάσεις για το νησί (βλ. απευθείας διχοτόμηση), αν δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε συμφωνία.

Πάντως, σε προχτεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι όπου συζήτησαν για το Κυπριακό, η Μέι επισήμανε ότι «εξακολουθεί να υπάρχει μία ευκαιρία για να επιτευχθεί μία ιστορική συμφωνία», αλλά και ότι «όλες οι πλευρές χρειάζεται να είναι προετοιμασμένες να κάνουν τολμηρά βήματα». Επανέλαβε ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να διαδραματίσει (σημαντικό) ρόλο για την επίτευξη λύσης.

Στο μεταξύ, χτες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, παρέδωσε επιστολή του Κύπριου Προέδρου στον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με την πορεία των συνομιλιών, «εκκρεμότητες» που παραμένουν αλλά και «υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς», όπως και τις προκλήσεις που συνεχίζει η Τουρκία. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο Κύπριος ηγέτης επαναλαμβάνει την «ετοιμότητα» και «αποφασιστικότητά» του να συνεχίσει με ειλικρινή διάθεση τις διαπραγματεύσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγιναν συναντήσεις των Αναστασιάδη - Ακιντζί με τον επικεφαλής της υπηρεσίας «Υποστήριξης Διαρθρωτικής Μεταρρύθμισης» της Κομισιόν, Μάρτεν Φερβέι. Το στέλεχος της ΕΕ δήλωσε ότι η συνάντηση συνέβαλε να κατανοηθεί καλύτερα το επίπεδο ετοιμότητας της τουρκοκυπριακής πλευράς να εναρμονιστεί με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Από την πλευρά του, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «χρειάζεται δουλειά πολλή» για την εναρμόνιση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ακόμα, εξέφρασε «λύπη» επειδή η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει ακόμα παραχωρήσει τα απαιτούμενα στοιχεία για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των τραπεζών στα Κατεχόμενα.

  • Στο περιθώριο Επιχειρηματικού Φόρουμ στη Λευκωσία, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης συνάντησε τον αντιπρόεδρο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών (ΑΙΙΒ) Τιερί Λονγκμάρ, συζητώντας την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Τράπεζα, της οποίας η δράση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με την προώθηση των κινεζικών νέων «Δρόμων του Μεταξιού».
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ Β. ΡΗΝΑΝΙΑ - ΒΕΣΤΦΑΛΙΑ
Περιοδείες Μέρκελ και Σουλτς

Εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή, που χαρακτηρίζονται ως «μικρές εθνικές εκλογές», αφού εκεί μένουν περίπου 18 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή 13 εκατ. ψηφοφόροι. Στις δημοσκοπήσεις, η υποψήφια με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και σημερινή πρωθυπουργός του κρατιδίου, Χανέλορε Κραφτ εμφανίζεται να προηγείται - αν και όχι με μεγάλη διαφορά - του Χριστιανοδημοκράτη (CDU) υποψήφιου, Αρμιν Λάσετ.

Ετσι, οι δύο υποψήφιοι για την καγκελαρία στις γερμανικές εθνικές εκλογές (24 Σεπτέμβρη), Αγκελα Μέρκελ (CDU/CSU) και Μάρτιν Σουλτς (SPD), «οργώνουν» αυτές τις μέρες τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.

Ο Μ. Σουλτς επιλέγει έναν πιο «γενικό» πολιτικό λόγο, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Επαναλαμβάνει το κεντρικό πολιτικό του σύνθημα περί «κοινωνικής δικαιοσύνης», μιλώντας για υψηλότερους μισθούς, ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, περισσότερο κρατικό χρήμα για την περίθαλψη και όχι για τις αμυντικές δαπάνες. Φυσικά, «πίνει νερό» στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας.

Η Αγκ. Μέρκελ, από την πλευρά της, επικεντρώνεται σε πιο «τοπικά» ζητήματα, ασκώντας κριτική στη σημερινή πρωθυπουργό για τη μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους των πόλεων, αλλά και για την «εσωτερική ασφάλεια»: «Το 38% των διαρρήξεων γίνεται στη Β. Ρηνανία - Βεστφαλία», είπε. Στο μεταξύ, χτες, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για αυστηροποίηση των ποινών για τους διαρρήκτες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ