ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μόνιμο θύμα ο λαός με τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ που προωθεί η κυβέρνηση

Τον ταξικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ανέδειξαν με παρεμβάσεις τους στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, πάμφθηνη εργασία και προκλητικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο είναι τα κριτήρια για την «αξιολόγηση» του ελληνικού προγράμματος, με μόνιμο θύμα το λαό, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τις «διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα παρακάτω:

«Ο νόμος - λαιμητόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατεδαφίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού ενώ γενικεύεται ταυτόχρονα και η άγρια φορο-αφαίμαξή του.

Εγκριση από τη Βουλή έχετε... νομιμοποίηση του λαού για όλα αυτά όμως δεν πήρατε ποτέ. Παρά τους ανταγωνισμούς σας συμφωνείτε όλοι σας, ΕΕ, ΔΝΤ και κυβέρνηση, ότι κριτήριο για την "αξιολόγηση" είναι η πάμφθηνη εργασία και τα προκλητικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτή είναι η στρατηγική των μονοπωλίων που υπηρετείτε με μόνιμο θύμα το λαό τόσο στην κρίση όσο και στην όποια ανάκαμψη έρθει. Οι μηχανισμοί διαδοχικών αντιλαϊκών μέτρων, οι μόνιμοι αυτόματοι κόφτες μισθών, συντάξεων, εργατικών δικαιωμάτων είναι τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ' όλα τα κράτη - μέλη της.

Σε αυτά μπορεί να μπει τέλος εάν μπει στο στόχαστρο η ίδια η καπιταλιστική οικονομία που έχει κριτήριο το κέρδος.

Ενας αποφασισμένος λαός μπορεί να την ανατρέψει και να γίνει ο ίδιος ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».

Κόβετε από τις ανάγκες του λαού για να ενισχύετε τους επιχειρηματικούς ομίλους

Παράλληλα, παρεμβαίνοντας προχτές στη συζήτηση για τη λεγόμενη «πολιτική συνοχής» και την κατανομή κονδυλίων, ο Κ. Παπαδάκης επισήμανε ότι τα χρήματα που περικόπτονται από τις ανάγκες του λαού δίνονται ως «δωρεάν ενισχύσεις» στους επιχειρηματικούς ομίλους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Οι εκθέσεις και η σημερινή συζήτηση για τη λεγόμενη "πολιτική συνοχής" της ΕΕ αποδεικνύουν ότι ενισχύονται οι μηχανισμοί απευθείας και μάλιστα συνδυασμένης χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων και σε τοπικό επίπεδο. Με το μανδύα της "καταπολέμησης της γραφειοκρατίας" και της "τοπικής ανάπτυξης" τα κονδύλια που πετσοκόβονται άγρια σήμερα σε βάρος και των πιο στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, δίνονται με συνοπτικές διαδικασίες βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη μορφή δωρεάν χρήματος σε νέα πεδία κερδοφορίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για τις ορεινές περιοχές που οι πληθυσμοί τους υποφέρουν από δραματικές ελλείψεις δημόσιων υποδομών Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης κ.λπ., το Ευρωκοινοβούλιο, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της προτείνουν τα κονδύλια των ταμείων συνοχής να κατευθύνονται σε έργα "ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", προσφέροντας μεγάλα και γρήγορα κέρδη στους ομίλους του κλάδου.

Τέτοια είναι η ΕΕ και η καπιταλιστική ανάπτυξη που διαφημίζετε στους λαούς, οικοδομημένη πάνω στα ερείπια των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ανάπτυξη προς όφελός του ο λαός μπορεί να φέρει μόνο με την πάλη του ενάντια στα μονοπώλια και τις ενώσεις τους, παίρνοντας την εξουσία και τον πλούτο που παράγει στα χέρια του».

Απάντηση στην επιχείρηση της ΕΕ για παραχάραξη της Ιστορίας

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με αφορμή την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Ανιστόρητους «γιορτασμούς» για τη «Μέρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», συνοδευμένους με μπόλικο αντικομμουνισμό, οργάνωσε το Ευρωκοινοβούλιο, προχτές 9 Μάη, επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στο πλαίσιο της προκλητικής επιχείρησης της ΕΕ να ξαναγράψει την Ιστορία, να σβήσει από τη λαϊκή μνήμη, ιδίως της νέας γενιάς, τις τεράστιες κατακτήσεις των εργαζομένων στο σοσιαλισμό, την αναντικατάστατη προσφορά του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο, της Σοβιετικής Ενωσης και του λαού της, των εκατομμυρίων κομμουνιστών που συνέβαλαν καθοριστικά στην ήττα του ναζισμού και του φασισμού. Γι' αυτό κι ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, φρόντισε με αντικομμουνιστικές κορώνες περί «κομμουνιστικής δικτατορίας», να δείξει ποιος είναι ο φόβος των αστών και του πολιτικού προσωπικού τους...

Απάντηση στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας και τον αντικομμουνισμό έδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ανέφερε τα εξής:

«Πριν χρόνια ως Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσατε να μετονομάσετε τη σημερινή επέτειο της 9ης Μάη, από μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, σε "μέρα της Ευρώπης", εννοώντας της ΕΕ, γέννημα των μονοπωλίων.

Ξαναγράφετε την Ιστορία, εξισώνοντας το φασισμό με τον κομμουνισμό, κλιμακώνοντας τον αντικομμουνισμό, στηρίζοντας τις διώξεις κομμουνιστών σε πολλές χώρες. Στήνοντας φιέστες και "Σπίτια παραχάραξης της Ευρωπαϊκής Ιστορίας". Αντικειμενικά καλλιεργείται έδαφος για την αναβίωση του φασισμού, που γεννά σαν εφεδρεία η καπιταλιστική σήψη και βαρβαρότητα.

Ούτε την Ιστορία μπορείτε ν' αλλάξετε, ούτε τη λαϊκή μνήμη να σβήσετε.

Τιμάμε όσους πολέμησαν με κάθε τρόπο το ναζισμό και το φασισμό, τότε και τώρα. Τα Κομμουνιστικά Κόμματα που ηρωικά ηγήθηκαν των εθνικοαπελευθερωτικών και αντιφασιστικών κινημάτων. Τον τιτάνιο αγώνα και τις θυσίες της Σοβιετικής Ενωσης, των εκατομμυρίων μπολσεβίκων, των Σοβιετικών ανθρώπων, που κάρφωσαν την κόκκινη σημαία στην καρδιά του ναζιστικού θηρίου, στο Ράιχσταγκ.

Η Ιστορία δεν πισωγυρίζει. Ο 21ος αιώνας είναι η εποχή νέων, νικηφόρων σοσιαλιστικών επαναστάσεων για την κοινωνική απελευθέρωση».

ΕΕΔΥΕ
Την Κυριακή η 36η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Την Κυριακή 15/5 θα πραγματοποιηθεί η 36η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. μέχρι το υπουργείο Αμυνας στις 6.30 μ.μ., όπου θα γίνουν ο τερματισμός και η εκδήλωση υποδοχής.

«Πορευόμαστε και παλεύουμε για: Εξω το ΝΑΤΟ απ' το Αιγαίο, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», τονίζει η ΕΕΔΥΕ.

  • Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με φορείς του λαϊκού κινήματος, πραγματοποιούν πορείες στις παρακάτω πόλεις:

Πέμπτη 12/5: Καρδίτσα, Σάββατο 14/5: Σάμος, Κυριακή 15/5: Τρίπολη, Κυριακή 15/5: Τρίκαλα, Κυριακή 22/5: Θεσσαλονίκη, Κυριακή 22/5: Βόλος, Κυριακή 22/5: Κοζάνη, Τετάρτη 25/5: Λάρισα, Κυριακή 29/5: Κρήτη.

Συνάντηση Βαλκανικών Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων

Την εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο Δ. Κουτσούμπας

Την Κυριακή 15/5 στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες των Βαλκανίων, με θέμα «Ο επικίνδυνος ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί που φέρνουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την προσφυγιά, τον εθνικισμό και η απάντηση των λαών».

Στη Συνάντηση θα παρευρεθεί και θα κάνει την εισαγωγική ομιλία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη Συνάντηση έχουν προσκληθεί και αναμένεται να πάρουν μέρος τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org