ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2014
Σελ. /40
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
Δίνουμε τη μάχη αποφασιστικά

Στη Καλαμαριά μίλησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΚΚΕ στην Κεντρική Μακεδονία

«Μπήκαμε, στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Μάη. Στις ημέρες που απομένουν η μάχη πρέπει να δοθεί με αποφασιστικότητα, μαχητικότητα, πείσμα και αισιοδοξία. Με μεγαλύτερο άνοιγμα στο λαό, στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Με εμπιστοσύνη στην πολιτική του Κόμματος, που όχι μόνο δικαιώνεται, αλλά αποτελεί την ελπίδα για το λαό». Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Καλαμαριά. Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο Γιώργος Μαργαρίτης, υποψήφιος ευρωβουλευτής και ο Βικέντιος Αντωνάκης, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς.

Ο Γιάννης Ζιώγας, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στον άλλο δρόμο ανάπτυξης που «θα αξιοποιεί τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, την πρωτοφανή παραγωγικότητα της εργασίας, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, για την κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών και όχι για τα αμύθητα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ορος και προϋπόθεση, όμως, για να γίνει πράξη, είναι αυτό που περιγράφει το προεκλογικό σύνθημα του ΚΚΕ: "Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων με ισχυρό ΚΚΕ παντού".

Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει και με την ψήφο του να πετύχει ο λαός. Να δημιουργήσει προϋποθέσεις με ισχυρό ΚΚΕ και "Λαϊκή Συσπείρωση" ώστε να σπάσουν τα δεσμά ΕΕ - μονοπωλίων που τον κρατούν αιχμάλωτο στα σημερινά αδιέξοδα. Να απελευθερώσει, με τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, έξοδο από την ΕΕ, τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η κοινωνία για μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή».

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των άλλων υποψηφίων που μοιράζουν υποσχέσεις για ανάπτυξη και βελτίωση της ζωής του λαού, σημείωσε: «Είτε εμφανίζονται ως οι εκλεκτοί των κομμάτων τους, είτε ως ακομμάτιστοι, ανεξάρτητοι, απολίτικοι ή αποκλειστικά "αυτοδιοικητικοί", είναι ένθερμοι περιπατητές του ευρωμονόδρομου και υπερασπιστές των αξιών της αντιλαϊκής αυτής διακρατικής συμμαχίας. Οσο και να προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους την ταξική, κομματική τους φορεσιά, αυτό που επιτυγχάνουν είναι να προσβάλουν τη νοημοσύνη, τη μνήμη και τη συνείδηση του λαού. Γιατί όταν συνεχίζεις να λες το "πιστεύω" στον ίδιο θεό, όταν συνεχίζεις τις ίδιες προσευχές στον ίδιο ναό, αλλά αλλάζεις στασίδι, δεν σημαίνει ότι αλλαξοπίστησες».

Προειδοποίησε το λαό ότι ειδικά οι συνδυασμοί που στηρίζονται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουν την ΕΕ και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, την «περιφερειακή πολιτική» που συνδέεται και με τον «Καλλικράτη», και θα κινηθούν υποχρεωτικά στην ίδια αντιλαϊκή πεπατημένη των προηγούμενων διοικήσεων.

Επιγραμματικά θύμισε ότι η απερχόμενη διοίκηση Τζιτζικώστα (ΝΔ), που τελικά δεν πήρε το επίσημο χρίσμα, δεν παρέκκλινε καθόλου από τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αντίθετα, «μπήκε μπροστά στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που πολλαπλασιάζει τα λουκέτα για τους αυτοαπασχολούμενους, τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αποδέχεται το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς αφού είναι υπέρμαχη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εφάρμοσε τις "ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης" μοιράζοντας τζάμπα ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ενώ αποτελεί βασικό εργαλείο υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, εμφανίζεται απέναντι στα θύματά της σαν ευαίσθητη, φιλάνθρωπη συμπαραστάτης τους, προσφέροντας ψίχουλα, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ, την εκκλησία, σπόνσορες και δήμους.

Προχώρησε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Στην περίπτωση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης ο Α. Τζιτζικώστας είπε όχι στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του, αλλά ναι στην παρουσία στρατηγικού επενδυτή σε τομείς της λειτουργίας του. Πρότεινε δηλαδή άλλον τρόπο ιδιωτικοποίησης.

Αλλά και όλοι οι υποψήφιοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν δήθεν τη διαφωνία τους με την ιδιωτικοποίηση, προβάλλοντας τη γενική θέση για διατήρηση του "δημόσιου χαρακτήρα" του λιμανιού, αλλά την ίδια ώρα συμφωνούν με την είσοδο ιδιωτών, είτε με τη μέθοδο των παραχωρήσεων, είτε με ΣΔΙΤ και άλλους τρόπους».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Με κριτήριο τη ζωή μας

Στους εργαζόμενους στο Μηχανουργείο του Δήμου μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

«Να απαντήσουμε με την ψήφο μας στην πολιτική που ρημάζει τις ζωές μας. Δεν έχουμε περιθώρια ούτε να λαθέψουμε, ούτε να αποπροσανατολιστούμε, ούτε να παγιδευτούμε για μια ακόμη φορά. Τα κριτήρια της ψήφου μας δεν μπορεί να είναι άλλα από τα προβλήματα της ζωής μας, την ανεργία, τη φτώχεια, το σκληρό μέλλον για τα παιδιά μας. Τα κριτήρια της ψήφου μας να τα ορίσουμε εμείς και όχι οι θιασώτες και οι απολογητές του βάρβαρου συστήματος στο οποίο ζούμε». Με τα παραπάνω λόγια απευθύνθηκε στους εργαζόμενους του Μηχανουργείου του Δήμου, ο Γιάννης Δελής, υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης μέσω του τουρισμού που προβάλλεται ως πανάκεια από τους άλλους υποψήφιους, τόνισε ότι «δεν έχουν στο μυαλό τους τους εργαζόμενους του χώρου ούτε βέβαια τα λαϊκά στρώματα, για τα οποία οι λέξεις διακοπές και τουρισμός είναι άγνωστες. Για την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου νοιάζονται κι αυτά αναπτύσσονται - φέτος κατά 25% - την ώρα που στα ξενοδοχεία για τους εργαζόμενους επικρατεί καθεστώς εργασιακού Νταχάου και οι μισθοί τους πέφτουν συνεχώς - μόνο φέτος κατά 15% - με τις ευλογίες των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Ειδικά αναφέρθηκε στις προτάσεις Μπουτάρη - Καλαφάτη για τη στήριξη της αστικής επιχειρηματικότητας, τονίζοντας ότι αφορά τους μεγάλους και όχι τους μικρομαγαζάτορες που τσακίζονται από τη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης και από τη φορομπηχτική πολιτική του δήμου και οδηγούνται να κλείνουν τα μαγαζιά τους.

Για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι «εμφανίζει και τον "Καλλικράτη" ως μνημονιακή πολιτική για να αθωώσει τη στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνεί και την οποία θα συνεχίσει να στηρίζει. Γι' αυτό, άλλωστε, δε βγάζει άχνα, όπως και οι άλλοι υποψήφιοι, για την ανταποδοτικότητα, που αποτελεί κεντρική επιλογή της ΕΕ για τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι θα πολεμήσει την ανθρωπιστική κρίση με τη διαχείριση της φτώχειας και της εξαθλίωσης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ΜΚΟ. Δεν προβάλλει ίχνος διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία».

Για τον υποψήφιο της ΝΔ, ο Γ. Δελής σημείωσε επιπλέον ότι «αφού συμμετείχε ως πρωταγωνιστής από τη θέση του υπουργού της κυβέρνησης, στη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων, έρχεται τώρα ν' ανακοινώσει παρεμβάσεις για τις γειτονιές και αναπλάσεις χιλιοειπωμένες».

Τέλος, ο Γ. Δελής, μίλησε και για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Θύμισε πως όταν ξεκίνησε η ιδιωτικοποίησή της το 1999 μόνο το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ αντέδρασαν και αντιτάχθηκαν. Σήμερα η ΕΥΑΘ είναι ιδιωτική κατά 26%. «Δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζουν τώρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και προτείνουν από κοινού τη μετατροπή της σε διαδημοτική επιχείρηση. Προτείνουν δηλαδή ιδιωτικοποίηση με άλλη μορφή. Στήνουν, μάλιστα, και δημοψήφισμα για να καταστήσουν το λαό συνένοχο στους σχεδιασμούς τους. Λες και οι ίδιες οι εκλογές δεν είναι το πραγματικό δημοψήφισμα που πρέπει να τις αξιοποιήσει ο λαός για να εμποδίσει οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης».

Σημείωσε ότι εδώ και χρόνια λειτουργούν δημοτικές επιχειρήσεις διαχείρισης του νερού σε άλλες, μικρότερες πόλεις, με λειτουργία εξίσου ιδιωτικοοικονομική και εκμεταλλευτική για τους λαϊκούς καταναλωτές. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά νησίδα λαϊκής περιουσίας μέσα στον καπιταλισμό. Καπιταλιστικές δημοτικές επιχειρήσεις είναι πάλι που εντείνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα τους, ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια επιχειρηματικότητας του "Καλλικράτη.

Και, τέλος πάντων, δεν μπορεί να δώσει κανείς πίστη σε δημάρχους που δήθεν είναι κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, ενώ οι ίδιοι ιδιωτικοποιούν δημοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, πράσινο, κ.λπ.), οργανώνουν ένα πραγματικό σαφάρι ανταποδοτικότητας (καμία υπηρεσία δεν είναι δωρεάν) που σε συνδυασμό με τους φόρους και τα χαράτσια του κεντρικού κράτους γονατίζει το λαό.

Τελευταίο κατόρθωμα της διοίκησης Μπουτάρη που ψηφίστηκε και από τη ΝΔ και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ η επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε όλη την πόλη, φυσικά με ανάδοχο εταιρεία, και με προσδοκώμενα έσοδα 4ετίας γύρω στα 45 εκατομμύρια».

Την Πέμπτη η κεντρική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη 15 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στο πάρκο του Αγίου Θεράποντος, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Θα μιλήσουν η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, ο Γιάννης Δελής, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ