ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2014
Σελ. /40
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Στη μάχη με το ψηφοδέλτιο στο χέρι

Ο χρόνος δεν είναι αρκετός, δεν πρέπει λοιπόν να χαθεί ούτε ώρα. Να οργανώσουμε τη μάχη των τελευταίων ημερών με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Δίνουμε τη μάχη, μαζί με τους εκατοντάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, γυναίκες, νεολαίους, εργαζόμενους από το χώρο της Τέχνης, του Πολιτισμού, από το χώρο των απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δήμους και Περιφέρειες, όσους δίνουν τη μάχη μαζί με τους κομμουνιστές σε Σωματεία, Συλλόγους, Λαϊκές Επιτροπές. Μέχρι την τελευταία στιγμή, μπορούν να διευρυνθούν οι δυνάμεις που δίνουν τη μάχη.

Απευθυνόμαστε σε όσους περισσότερους μπορεί να φτάσει η φωνή του ΚΚΕ, έτσι ώστε ο εργάτης, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης να κάνει βήμα χειραφέτησης από την πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων. Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε είναι πολλές. Μπορεί, επίσης, τα πράγματα να δυσκολέψουν περισσότερο, φτάνοντας προς τις τελευταίες μέρες της κάλπης. Μόλις προχτές, επιστρατεύτηκε ο γνωστός Καρατζαφέρης, για να ενισχύσει την προβοκάτσια που είχε ήδη κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας το ΚΚΕ να στηρίζει τη ΝΔ! Εχουμε πείρα από «βρωμιές», προβοκάτσιες, ψιθύρους, διαδόσεις που ρίχνονται τις τελευταίες μέρες, με σκοπό να ανακόψουν, να δημιουργήσουν αναστολές. Χρειάζεται, λοιπόν, να είμαστε σε ετοιμότητα να μη μείνει τίποτα αναπάντητο.

Παντού ισχυρό ΚΚΕ

Εχουμε να απαντήσουμε πολλά και με τα τρία ψηφοδέλτια στο χέρι, των δημοτικών, περιφερειακών, ευρωεκλογών.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και στις τρεις κάλπες ενιαία. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα που θα μετρήσει, θα μπορέσει να αξιοποιηθεί, ώστε υπό καλύτερους όρους οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, στις Περιφέρειες, στους Δήμους να συμβάλλουν στην αποκάλυψη των αντιλαϊκών σχεδιασμών του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, της ΕΕ, των κομμάτων και κυβερνήσεων που τα υπηρετούν. Θα αξιοποιηθεί για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της πάλης, του αγώνα των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπουν εμπόδια σε αυτήν την πολιτική. Ανάσα του εργατοϋπάλληλου, του άνεργου, ανάσα του λαού είναι η δύναμή του να μην παγιδεύεται από τον ταξικό του εχθρό κι αυτό, πρώτ' απ' όλα, φαίνεται όταν η δική του φωνή, από το Σωματείο και το Σύλλογο έως το Δημοτικό Συμβούλιο, την Περιφέρεια, τη Βουλή και την Ευρωβουλή, η φωνή του ΚΚΕ ενισχύεται. Υπάρχει πείρα. Ο λαός δε βγήκε κερδισμένος από το εκλογικό αδυνάτισμα του ΚΚΕ στις εκλογές του Ιούνη του 2012. Αυτό δυσκόλεψε την προσπάθεια για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας. Δεν πρέπει να γίνει το ίδιο λάθος.

Χωρίς φόβο και αυταπάτες

Να αντιμετωπίσουμε τις φοβίες που καλλιεργούνται από τα διλήμματα, που πλασάρουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η «σταθερότητα», στην οποία αναφέρονται, είναι σταθερότητα της αντιλαϊκής πορείας μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και στην ΕΕ, είναι σταθερότητα για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και όχι των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Η έξοδος από την κρίση που τόσο διαφημίζουν πατάει πάνω στα τσακισμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, στις υποβαθμισμένες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Μόνο ψίχουλα μπορούν να προσφέρουν στους εργαζόμενους.

Να αποκαλύψουμε τις αυταπάτες που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ. Η «δημοκρατική ανατροπή» που επικαλείται θα αφήσει απείραχτα όλα αυτά που έφεραν την κρίση, όλα αυτά που απαιτούν θυσία των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων για την ανάκαμψη. Τα μονοπώλια, η εξουσία τους, οι κανόνες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης θα είναι εδώ και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Οι αλλαγές στην οικονομία που προτείνει δεν αλλάζουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα αυτού του δρόμου. Ο στόχος του είναι κοινός με αυτόν της συγκυβέρνησης: Η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Διαφέρουν μόνο στον τρόπο που αυτή θα γίνει. Οι αλλαγές που λέει ότι πρέπει να γίνουν στην ΕΕ δε θα αλλάξουν τον αντιλαϊκό - ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, που είναι άλλωστε στο DNA της. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να φτωχαίνουν, θα συνεχίσουν να έχουν υποβαθμισμένα δικαιώματα. Γι' αυτό, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δε δεσμεύεται για αποκατάσταση μισθών, εισοδημάτων, συντάξεων ούτε καν για την άμεση κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και τα παραπέμπει όλα στη «δευτέρα παρουσία», όταν και εφόσον «το επιτρέψει η οικονομία».

Ψήφος που πιάνει τόπο

Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη έφερε την κρίση και θα την ξαναφέρει και στο μέλλον. Οι υποσχέσεις ότι το μεγάλωμα της πίτας - όταν θησαύριζαν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι - θα ωφελήσει και το λαό αποδείχτηκαν απάτη. Στη συνέχεια, ήρθε η κρίση και γκρέμισε ό,τι είχε μείνει όρθιο στη φάση της ανάπτυξης. Ετσι λειτουργούσε και έτσι θα λειτουργεί πάντα ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει, είχε αποκαλύψει ότι η ΕΕ δε θα φέρει χρυσά κουτάλια, η ανάπτυξη για το κεφάλαιο δε θα φέρει ευημερία για το λαό.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή ψήφου που να πιάνει τόπο, που να δίνει απάντηση από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, που να πονάει το κεφάλαιο, την ΕΕ, τα κόμματά τους. Εξω από την ψήφο στο ΚΚΕ κάθε άλλη επιλογή, όπως π.χ. η αποχή, δεν τιμωρεί όλους αυτούς, αλλά τον ίδιο το λαό.

Η ψήφος στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος που μπορεί να δώσει το μήνυμα της απομόνωσης της εγκληματικής - φασιστικής Χρυσής Αυγής. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που είναι αντίπαλος ορκισμένος του συστήματος που τη γεννά, τη θρέφει και την ανδρώνει. Σήμερα, υπάρχει πείρα, νήματα της ΧΑ υπάρχουν με όλο το αστικό πολιτικό σύστημα, με μηχανισμούς του αστικού κράτους. Το αποδεικνύει η ανοχή στη δράση της, η ένταξη σε περιφερειακά και δημοτικά ψηφοδέλτια όλων των άλλων κομμάτων ανθρώπων που έχουν σχέσεις μαζί της μέχρι και γνωστά μέλη της.

Ενα, ενιαίο κριτήριο

Το κριτήριο πρέπει να είναι ενιαίο. Στις τοπικές περιφερειακές εκλογές δεν ψηφίζουμε ούτε το «καλό παιδί», ούτε τον «άξιο», ούτε τον «τίμιο». Ψηφίζουμε με κριτήριο ποιος δρα και μέσω των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, προωθώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου και ποιος για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης απέναντι στις νέες γενιές. Αλλά είναι ώρα και προσωπικής τιμής να μη δεχθεί ο καθένας και η καθεμιά να τον εξαπατήσουν, για άλλη μια φορά. Να μην κλείσει ξανά ραντεβού στα τυφλά. Είναι ώρα ευθύνης τις επόμενες μέρες να κάνουμε όλοι ό,τι περνά από το χέρι μας, για να βγει το ΚΚΕ ισχυρό παντού.

Μπορεί κάποιοι εργαζόμενοι να μη συμφωνούν σε όλα μαζί μας, ας κρατήσουν διαφωνίες, επιφυλάξεις που τυχόν έχουν και δεν μπόρεσαν να λυθούν όλη αυτήν την περίοδο. Εχουν μπροστά τους όμως ένα συγκεκριμένο δίλημμα: Με την ψήφο τους θα στείλουν μήνυμα υποταγής στα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, ή χειραφέτησης; Θα επενδύσουν, για άλλη μια φορά, σε ψεύτικες ελπίδες (που ούτε καν τέτοιες δεν είναι) για να ξανααπογοητευτούν στο μέλλον ή θα επιλέξουν με την ψήφο τους να ενισχύσουν το ΚΚΕ που ξέρουν πολύ καλά πού θα μεταγγιστεί η ψήφος τους: Στην ενίσχυση του εργατικού κινήματος και της λαϊκής συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Για να μπουν εμπόδια στη σημερινή πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική φιλολαϊκή προοπτική.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον ΑΝΤ1

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραχωρήσει συνέντευξη την Τρίτη 13/5, στις 20.00, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τη δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη.

Ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα του Δημήτρη Κουτσούμπα, για τις επόμενες μέρες, περιλαμβάνει:

-- Σήμερα, Κυριακή, στις 7.30 μ.μ., ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Ερη Ρίτσου, υποψήφια ευρωβουλευτής, και ο Ηλίας Πατίδης, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

-- Αύριο, Δευτέρα, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Λιονταριών, που οργανώνει η ΚΟ Ηρακλείου στην Κρήτη.

Δραστηριότητα μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα, Κυριακή

-- Στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, θα μιλήσουν η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ και υποψήφια δήμαρχος.

Αύριο, Δευτέρα

-- Στις 8 μ.μ. στην Αγ. Παρασκευή, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσουν ο Κ. Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Α. Γκιζιώτης, υποψήφιος δήμαρχος.

-- Στις 7.30 μ.μ. στου Ζωγράφου, πλατεία Γαρδένιας, θα μιλήσουν ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, η Αφροδίτη Ρέτζιου υποψήφια ευρωβουλευτής και ο Α. Καραβίδας, υποψήφιος δήμαρχος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ